Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX doet forse stap terug

AEX doet forse stap terug

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag flink lager de handel uitgegaan. Ook elders in Europa deden de graadmeters een behoorlijke stap terug. De dure euro zorgde voor een bedrukte stemming onder beleggers. Op het Damrak stond Philips in de schijnwerpers nadat het bekendmaakte zijn lichtdivisie naar de beurs te brengen.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een min van 1,8 procent op 433,34 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 651,55 punten. De indices in Parijs en Frankfurt zakten 1,6 en 1,9 procent, Londen sloot 0,9 procent lager.

Philips verloor in de AEX 2,5 procent. Het concern brengt zijn onderdeel Lighting naar Beursplein 5, waarbij minstens een kwart van de aandelen aangeboden zal worden aan institutionele investeerders en particulieren. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.

Enige winnaars

KPN en Ahold waren de enige van de hoofdfondsen in Amsterdam die de sessie in het groen eindigden. KPN sloot 1,1 procent hoger, terwijl de winst van Ahold met 0,2 procent meer bescheiden was.

Elders in Europa opende een groot aantal financiële concerns de boeken. De Zwitserse bank UBS (min 7,2 procent) zag de winst kelderen en werd door beleggers van de hand gedaan. Ook Commerzbank (min 9,6 procent) ging in Frankfurt in de uitverkoop na kwartaalcijfers. Het Britse HSBC verloor 1,7 procent en in Parijs werd BNP Paribas na zijn rapportage uiteindelijk 1 procent lager gezet.

Duitse daling

In Frankfurt hadden verder BMW en Lufthansa een slechte dag. Autobouwer BMW verloor 3,8 procent na de melding van een winstdaling in het eerste kwartaal. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa zag zijn opbrengsten slinken door dalende ticketprijzen en leverde 5,1 procent aan beurswaarde in.

De euro was dinsdag bij de slotbel met 1,1516 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de handel op maandag toen het hoogste peil sinds de zomer van vorig jaar werd bereikt. De dure euro kan schadelijk zijn voor Europese bedrijven, die hun producten duurder zien worden buiten het eurogebied.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent naar 43,67 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper bij 45,00 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 14:41 Beursblik: scheurtjes in het Goldilocks scenario
  2. 11:40 AEX beperkt verlies na vergeldingsactie Israël

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mick75 3 mei 2016 18:17
    Met dank aan kortzichtige politici (en enkele verdwaasde idioten zoals Wellink) die als kippen elkaar nakakelen dat het beleid van de ECB geen nut heeft. Nu de EURO in waarde stijgt en bedrijven minder winst maken en daarmee minder belastingcenten genereren, waar politici zichzelf graag mee willen verrijken, zullen de kippen in DenHaag spoedig weer anders kakelen.
    Onnozelaars!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

862,75 16:10
-2,61 -0,30%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links