Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Petrobras-schikking SBM Offshore afgekeurd

Petrobras-schikking SBM Offshore afgekeurd

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - Justitie in Brazilië heeft de schikking afgekeurd die SBM Offshore met Braziliaanse autoriteiten had gesloten over de Petrobras-corruptiezaak. De toeleverancier aan de olie-industrie laat vrijdag weten het Openbaar Ministerie om opheldering te hebben gevraagd over de beslissing.

Medewerkers van SBM en een aantal andere bedrijven betaalden jarenlang steekpenningen in Brazilië om opdrachten van staatsoliebedrijf Petrobras binnen te slepen. In het onderzoek naar de corruptie-affaire zijn in Brazilië meer dan 150 mensen opgepakt.

SBM was half juli een schikking overeengekomen, waarbij het de Braziliaanse overheid in termijnen een kleine 163 miljoen dollar zou betalen. Daarnaast zou het bedrijf afzien van bonussen bij toekomstige contracten met Petrobras. Die bepaling vertegenwoordigde een huidige waarde van 112 miljoen dollar. Hoewel voor de schikking eigenlijk slechts 245 miljoen dollar apart was gezet, werd de schikking goed ontvangen, omdat daarmee de kwestie eindelijk afgerond zou zijn.

Hamerstuk

De schikking moest nog worden goedgekeurd door instanties, maar dat leek op voorhand een hamerstuk. Analisten wezen op de mogelijkheid dat de maritiem dienstverlener de dupe is geworden van een machtsstrijd tussen Braziliaanse autoriteiten.

Petrobras liet in een reactie weten dat het besluit niet betekent dat alle contracten tussen het staatsoliebedrijf en SBM komen te vervallen. De Braziliaanse overheid waarschuwde eerder op de dag dat Petrobras met een rekening van omgerekend een kwart miljard euro wordt opgezadeld door het besluit de schikking te verwerpen. Daarbij werd expliciet gewezen op het risico dat contracten met SBM alsnog moeten worden beëindigd.

Naast de Braziliaanse schikking sloot SBM in 2014 al een deal ter waarde van 240 miljoen dollar met het Openbaar Ministerie in Nederland. Die boete hield verband met ongeoorloofde schenkingen door medewerkers van het bedrijf aan ambtenaren in Brazilië, en daarnaast ook aan overheidsfunctionarissen in Equatoriaal-Guinea en Angola.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
HAL Trust
Petroleo Brasileiro Sa-Petrobr
SBM Offshore

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. HAL Trust 11:19
    125,200
    +0,16% +0,200
  2. 16,810
    -0,88% -0,150
  3. SBM Offshore 11:15
    14,300
    +0,14% +0,020

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links