Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vakbonden wachten nog even met havenstaking

ROTTERDAM (AFN) - De vakbonden stellen hun stakingsplannen in de Rotterdamse haven nog even uit, omdat ze signalen hebben ontvangen dat er toch nog te praten valt over de door hun gewenste werkzekerheid tot 2025.

Volgens vakbondsbestuurder Albert van Damme van CNV hebben het Havenbedrijf Rotterdam en werkgevers in de haven schriftelijk de indruk gewekt dat er nog ruimte voor gesprek is. ,,Die ruimte willen wij graag verkennen.''

Dinsdag zou eigenlijk een zogeheten voorultimatum verstrijken. Die deadline is nu vooruitgeschoven naar woensdag 9 december. Als het nieuwe gesprek niets oplevert, zullen de bonden een definitief ultimatum opleggen. Het havenbedrijf en de werkgevers krijgen dan dus nog een paar dagen de tijd om in te gaan op de eisen van de bonden.

Zes dagen

De eerste stakingen, waarmee FNV en CNV vorige week dreigden, vinden dus op zijn vroegst in de tweede helft van deze maand plaats. Leden van de bonden hebben al ingestemd om in december en in januari bij elkaar zes dagen actie te voeren.

De havenwerkers willen dat het havenbedrijf maatregelen neemt om hun werk voor negen jaar zeker te stellen. De bonden vrezen dat er door de komst van de hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte komende jaren anders tweehonderd tot achthonderd van de ruim 3500 banen in de Rotterdamse containersector verdwijnen.

Voor het havenbedrijf zouden acties echter op een ongelegen moment komen. De concurrentie tussen havens in Europa is moordend. Stakingen kunnen de positie van Rotterdam schaden omdat de kans bestaat dat bedrijven hun activiteiten hierdoor overhevelen naar bijvoorbeeld Antwerpen of Hamburg.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links