Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlandse staat komt met groene obligaties

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse staat gaat volgend jaar groene obligaties uitgeven, waarvan de opbrengst bedoeld is voor duurzame uitgaven en investeringen. Minister Wopke Hoekstra van Financiën schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Hoekstra stelt vast dat investeerders, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, graag geld steken in duurzame projecten. Banken en bedrijven bieden die mogelijkheid al, maar wie in veilige, groene staatsobligaties wil beleggen, moet daarvoor nu nog naar het buitenland. ,,Omdat ik duurzame beleggingen belangrijk vind en een groene kapitaalmarkt in Nederland wil aanjagen, heb ik besloten tot uitgifte van groene staatsobligaties'', aldus de minister.

,,In de eurozone zijn Frankrijk, België en Ierland ons voorgegaan met de uitgifte van groene staatsobligaties'', schrijft Hoekstra. ,,Deze uitgiftes zijn zeer succesvol geweest, mede dankzij de participatie door Nederlandse pensioenfondsen.'' Dat komt mede doordat institutionele beleggers door nieuwe regelgeving meer inzicht moeten geven in de klimaatrisico's van hun beleggingen.

Uit onderzoek dat Hoekstra heeft laten uitvoeren, blijkt dat binnen de rijksbegroting tussen de 3,5 en 5 miljard euro aan bestaande uitgaven als groen kunnen worden aangemerkt. Het gaat dan om investeringen in bijvoorbeeld spoorwegen, energiebesparing en wind- en zonnestroom. De minister benadrukt dat door de groene obligaties geen extra geld beschikbaar komt voor maatregelen tegen klimaatverandering.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links