Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Slag om PostNL onwaarschijnlijk'

AMSTERDAM (AFN) - Het ligt niet voor de hand dat de grootste Europese postbedrijven een overnamestrijd rond PostNL zullen ontketenen nu de onderhandelingen van dat bedrijf met het Belgische Bpost zijn afgeketst. Dat schrijft effectenhuis Kepler Cheuvreux maandag in een analistenrapport.

Bpost zette de ,,verrassende en unieke'' stap om PostNL te benaderen met een overnamevoorstel. Mocht het tot een overname zijn gekomen, dan zou de aankoop vooral dankzij de lage rente fors hebben bijgedragen aan de winst per aandeel van de koper.

Het behalen van directe operationele voordelen zou volgens Kepler Cheuvreux echter moeilijk zijn geweest. ,,In het verleden hebben meerdere bedrijven gekeken naar overnamemogelijkheden. Die bleken in de praktijk echter moeilijk te realiseren, waarna de potentiële kopers zich vooral richtten op de eigen markten''.

Kostenbesparing

Een combinatie van Bpost en PostNL zou een kostenbesparingspotentieel hebben opgeleverd van 110 miljoen euro ofwel 2 procent van het gecombineerde kostenniveau. ,,Dit beperkt het aantal fusiemogelijkheden tot bijvoorbeeld een samengang van Deutsche Post met PostNL, Bpost of Austrian Post en Poste Italiane met Austrian Post. We hebben echter niet de indruk dat deze bedrijven dit pad willen volgen'', aldus de zakenbank.

Kepler Cheuvreux tekende daarbij aan dat deze 'jagers' aanzienlijk groter zijn dan hun mogelijke prooien, waarmee de winstbijdrage beperkt zou blijven tot een paar procentpunt. ,,Al met al is het besluit van Bpost om PostNL te benaderen geen 'game changer' maar een unieke stap die waarschijnlijk niet gevolgd wordt door een andere partij''.

Koersdoel

Volgens ING staat het allerminst vast dat een deal tussen Bpost en PostNL definitief van de baan is. De bank verwacht dat aandeelhouders opheldering zullen eisen ,,en we zouden niet eens verrast zijn als dat leidt tot verdere overnamespeculatie rond andere postbedrijven die in PostNL geïnteresseerd zouden kunnen zijn.

Kepler Cheuvreux hanteert een reduce-advies en een koersdoel van 2,80 euro voor PostNL en bij ING geldt een hold-advies met een koersdoel van 5,30 euro. Bank Degroof Petercam zette het aandeel PostNL op hold, van 'under review'. Het aandeel PostNL stond omstreeks 10.40 uur 5,6 procent hoger op 4,07 euro.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 7
  2. 26 feb Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 mei 2016 10:21
    Analisten met onwaarschijnlijk lage koersdoelen vertrouw ik niet. Zitten ze wellicht short bij Kepler?

    De enorme onderwaardering van PostNL is met de interesse van Bpost inmiddels wel duidelijk geworden.
    Vanuit de wandelgangen komen de berichten dat Bpost ergens tussen de 5 en 5,50 euro bood en PostNL minimaal 6 euro wil zien. Dit lijkt mij gezien de waardering van Bpost eenvoudig overbrugbaar. Wellicht dat de Belgen dan deze week alsnog gaan toeslaan.

    Na het afketsen van de Brexit eind volgende maand verwacht ik namelijk al snel een openingsbod boven de 6 euro van Royal Mail.

    Een biedingenstrijd ligt dan in het verschiet. Zo onwaarschijnlijk is die slag om het zwaar ondergewaardeerde PostNL dus niet.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

PostNL Koninklijke

1,204 17:35
-0,029 -2,35%
Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links