Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onrust raakt ook Air France-KLM flink

Onrust raakt ook Air France-KLM flink

PARIJS (AFN) - Air France-KLM heeft net als veel van zijn rivalen de marktomstandigheden gedurende het tweede kwartaal duidelijk zien verslechteren. Aanhoudend scherpe concurrentie en een toegenomen angst voor terrorisme zetten de opbrengsten onder druk, meldde de luchtvaartgroep woensdag.

Air France-KLM zag de omzet met ruim 5 procent afkalven tot 6,22 miljard euro. De druk op de ticketprijzen neemt nog altijd toe en daarbij kwamen ook nog nadelige wisselkoerseffecten. Wel resteerde onder de streep een winst van 41 miljoen euro, na een verlies van 79 miljoen euro een jaar eerder.

De operationele winst steeg van 179 miljoen naar 317 miljoen euro. Het bedrijf werd daarbij geholpen door een brandstofrekening die bijna een derde lager uitviel. Maar ook afgezien van brandstof daalden de vliegkosten met 1,5 procent. Voor heel 2016 mikt Air France-KLM nog altijd op een daling met 1 procent.

Troebel

Verder zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar troebel. Onder meer het Britse brexit-referendum en de recente reeks aanslagen in Europa zorgen voor veel onzekerheid. Door de toegenomen terreurdreiging is in het bijzonder Frankrijk als bestemming uit de gratie, vooral bij Aziatische reizigers.

KLM heeft de resultaten tot dusver dit jaar sterker weten te verbeteren dan Air France. ,,Maar we zijn er nog niet'', zei topman Pieter Elbers. ,,We moeten doorgaan op de ingeslagen route van productiviteitsverhoging en kostenverlaging waardoor KLM verder kan investeren en groeien.''

CAO

De mogelijkheden om dit jaar te groeien zijn volgens Elbers te danken aan de kostenbesparende cao-afspraken die vorig jaar zijn gemaakt. Om het aanbod verder te kunnen vergroten zijn aanvullende maatregelen nodig, benadrukte hij.

Het lukte KLM tot dusver niet alle vakbonden daarvan te overtuigen. FNV ligt nog altijd dwars, en dreigt met acties van het grondpersoneel. Bij Air France houdt na de piloten ook het cabinepersoneel het niet langer bij dreigementen. Daar wordt vanaf woensdag gestaakt.

Behalve de kosten wil Air France-KLM ook de schuld dit jaar aanzienlijk verder verlagen. Aan het einde van het tweede kwartaal stond die op 4,04 miljard euro, 265 miljoen euro minder dan eind 2015.

Lees over dit aandeel ook

  1. 03 apr IATA: luchtvrachtvervoer blijft goed groeien 1
  2. 12 mrt Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Air France-KLM

9,956 19 apr
+0,076 +0,77%
Premium

Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links