Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IMF waarschuwt voor mogelijke correctie op aandelenbeurzen

IMF waarschuwt voor mogelijke correctie op aandelenbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De wereldwijde aandelenbeurzen staan mogelijk een correctie te wachten. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Terwijl de wereld zich in een diepe economische crisis bevindt, gaan de beurskoersen toch al maanden omhoog. Die "gespleten realiteit" is gevaarlijk, vinden economen van het fonds.

Beleggers lijken erop te gokken dat de vele coronasteunmaatregelen van overheden en centrale banken alle problemen zullen oplossen. De deskundigen van het IMF spreken van een "onwankelbaar geloof" bij beleggers. Zelfs de beurswaardes van zwaar door de crisis getroffen bedrijven als luchtvaartmaatschappijen en hotelketens laten al herstel zien, nu veel landen zijn begonnen met vaccinatieprogramma's.

We moeten echter niet te vroeg juichen, vinden IMF-economen Tobias Adrian en Fabio Natalucci. Ze stellen dat een "gevoel van zelfgenoegzaamheid" de markten lijkt te doordringen, waardoor de situatie heel kwetsbaar is geworden. "De financiële stabiliteitsrisico's waren tot dusver onder controle, maar we kunnen dit niet als vanzelfsprekend beschouwen."

Moeilijk dilemma

Het gevaar zit hem erin dat er maar iets aan de financiële omstandigheden hoeft te veranderen dat beleggers niet hadden verwacht, en het hele beeld kan radicaal omslaan. Dan zouden de beurskoersen opeens flink kelderen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als overheden en centrale banken te vroeg gaan morrelen aan hun steunbeleid.

De situatie zorgt voor een moeilijk dilemma voor beleidsmakers, aldus de kenners. De vele steunmaatregelen hebben namelijk ook negatieve bijeffecten. De lage rente werkt tevens het afsluiten van risicovolle leningen in de hand. De schulden van bedrijven en overheden zijn de laatste tijd flink opgelopen, terwijl de verdienmodellen van banken onder druk staan.

Stoppen met de steunmaatregelen kan voorlopig nog niet. Maar Adrian en Natalucci dringen er wel op aan dat beleidsmakers ook kijken naar mogelijkheden om het financiële systeem te beschermen tegen onbedoelde gevolgen van hun eigen beleid. Zo pleiten ze voor gerichte stresstesten bij banken. Ook zouden en overheden en autoriteiten moeten kijken of ze ook niet-financiële instellingen onder strenger toezicht kunnen brengen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Rowi62 27 januari 2021 14:53
    Pensioenfondsen nemen dezelfde grote risico's (zie verlies Zorg en Welzijn) om reden van de lage rente en de ECD/FED geldpersen. Laat het IMF en onze Knot zich daar eens tegen verzetten. Iedereen met geld - coronageld of gewoon opgepot salaris - gaat in aandelen. WIe luistert er nog naar overheden ?
  2. forum rang 7 boldie 27 januari 2021 15:14
    quote:

    Sloeki schreef op 27 januari 2021 15:12:

    Ik vraag mijn af waarom IMF nu hiermee komt niet pak hem beet 9 maanden geleden?

    Bij uitbraak van Corona bijvoorbeeld../
    zal wel teveel verdient zijn door de kleine man. Of vriendje die short zitten die benauwd krijgen. Stel je voor dat pensioenen niet hoeft te korten dan zou welstand niet afhankelijk genoeg worden.
  3. forum rang 6 andre68 27 januari 2021 15:43
    En zie daar....de door Tobias A en Fabio Natalucci* "voorspelde" correctie is in gang gezet.

    *de achternaam van dit heerschap doet banden vermoeden met short zittende vrindjes die lid zijn van een internationaal opererend crimineel gezelschap (we noemen geen namen, liever geen paardenkop in m'n bed...) met tentakels tot in Wallstreet.
  4. FlashHenk 27 januari 2021 15:48
    Rente is de zwaartekracht van de financiële wereld. Als je de rente naar nul duwt gaat alles als vanzelf omhoog. Nieuwe beleggers denken dat dit vanzelfsprekend is. Er zijn zelfs een hoop fondsmanagers die al een paar jaar extreem goed presteren omdat ze fors hebben ingelegd in de tech sector. Laatst was er zo een op een podcast die zei dat hoge waarderingen geen probleem zijn omdat de trends waar deze bedrijven van profiteren structureel van aard zijn. Kortom, de gekte is terug.
  5. [verwijderd] 27 januari 2021 15:49
    Wat nobel van de IMF om dit te melden. Zij hebben er tenslotte verstand van. En je kunt het beste je beleggingsadviezen ten harte nemen van wijze mensen. De grote spelers zullen nu wel weer even aan de zijlijn gaan wachten en de kat uit de boom kijken. Ik ben echt heel blij met dit bericht. Geld verdienen en verliezen doen we tenslotte samen, toch?
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links