Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hof handhaaft stakingsverbod KLM'ers

AMSTERDAM - Het grondpersoneel van KLM mag voorlopig geen werkonderbrekingen inzetten als pressiemiddel in een conflict met de luchtvaartmaatschappij. Het gerechtshof in Amsterdam handhaafde vrijdag in hoger beroep het door de rechtbank opgelegde stakingsverbod tot 5 september.

De rechter legde het voorlopige stakingsverbod eerder deze maand op in een door KLM aangespannen kort geding wegens de vakantiedrukte op Schiphol en de aanhoudende terreurdreiging. Vakbond FNV was het daar niet mee eens en ging in beroep.

Het gerechtshof oordeelde dat de topdrukte op Schiphol, vanwege de schoolvakantie, zorgt voor een ,,dringende maatschappelijke noodzaak'' om stakingen tot 5 september te verbieden. De voorgenomen acties zouden het luchtverkeer op Schiphol volgens het hof ,,ernstig'' kunnen ontwrichten. De gevolgen voor KLM, Schiphol en duizenden gedupeerde reizigers zouden daarbij onaanvaardbaar groot zijn.

Vonnis bestuderen

Het hof benadrukte verder dat stakingen na 5 september niet verboden zijn. Eventuele werkonderbrekingen mogen er echter niet toe leiden dat passagiers langer dan anderhalf uur moeten wachten.

FNV-onderhandelaar Jan van den Brink liet in een reactie weten het vonnis nog te moeten bestuderen. Hij zei wel dat bij eventuele vervolgacties rekening moet worden gehouden met de opgelegde beperking. Of het zo ver komt is de vraag, maar de bond wil pas met KLM praten als er uitzicht is op een echt gesprek. ,,De huidige uitnodiging biedt nog geen kans op een akkoord", aldus de onderhandelaar.

Stiptheidsacties

KLM is tevreden met het vonnis. ,,We gaan uit dat er een oplossing komt'', zei een woordvoerder.

Omdat stakingen geen optie waren, organiseerde FNV afgelopen week verschillende stiptheidsacties. Een deel van het grondpersoneel werkte daarbij strikt volgens de regels, zonder het stapje extra te zetten dat in het hoogseizoen vaak nodig is om alles voor de reizigers soepel te laten verlopen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17:23 Nieuwe commissarissen en CFO voor KLM
  2. 12 mrt Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 26 augustus 2016 13:08
    Het recht op staken wordt hier grof weggezet als geen optie.
    Vroeger werd er dan toch gestaakt. De bonden durven dat niet meer, want ja dat kan geld kosten. En daarmee verkwanselt de bond alle rechten die vroeger hard zijn bevochten.
    Een raad voor de bond. Niet alles kan in pais en vree worden afgedwongen. Soms moet men er keihard tegenin gaan. En anders moet je gewoon ophouden een bond te zijn.
  2. BASF en BAYER kopen 26 augustus 2016 13:48
    4 vakbonden zijn akkoord met de KLM. De FNV is met hun ophitsers/afpers/chantage mentaliteit voor zich zelf een PR stunt aan het houden over de ruggen van domme mensen die zich door de FNV laten gebruiken.
    Jan van den Brink hoort in de gevangenis te zitten en de terroristische organisatie FNV dient verboden te worden!
  3. Goldcity 26 augustus 2016 13:56
    quote:

    Bonost schreef op 26 augustus 2016 13:08:

    Het recht op staken wordt hier grof weggezet als geen optie.
    Vroeger werd er dan toch gestaakt. De bonden durven dat niet meer, want ja dat kan geld kosten. En daarmee verkwanselt de bond alle rechten die vroeger hard zijn bevochten.
    Een raad voor de bond. Niet alles kan in pais en vree worden afgedwongen. Soms moet men er keihard tegenin gaan. En anders moet je gewoon ophouden een bond te zijn.
    Welja, laten we ons allemaal nergens meer aan houden, zolang we denken dat we zelf gelijk hebben.
  4. Bonost 26 augustus 2016 19:55
    quote:

    Goldcity schreef op 26 augustus 2016 13:56:

    [...]

    Welja, laten we ons allemaal nergens meer aan houden, zolang we denken dat we zelf gelijk hebben.
    Er is een verschil tussen je nergens aan houden of ergens voor staan.
    Als de FNV ergens voor staat, dan moeten ze dat ook doen nadat de rechter een uitspraak heeft gedaan. Of dacht jij dat de rechten die we vandaag de dag hebben zonder slag of stoot zijn verworven. Ik zou zeggen lees eens de geschiedenis van de vakbond wat er vroeger niet allemaal is gedaan om deze rechten te verwerven. En deze rechten worden al jarenlang stukje bij beetje ingeleverd door het slappe gedoe van deze vakbond.
    Vandaar: als je ergens voor staat doe het dan volledig en anders houdt gewoon je kop en loop mee met die andere vakbonden.

    NB De bond moet deze zaak laten toetsen door de hoge raad om te laten bepalen hoe de verschillende rechten t.o.v. elkaar staan.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Air France-KLM

9,964 17:35
+0,030 +0,30%
Premium

Air France-KLM behoort tot de laagst gewaardeerde aandelen in Nederland

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links