Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX weer terug in het groen na cijferregen

AMSTERDAM (AFN) - De AEX is donderdag met een kleine winst gesloten. Sterke bedrijfsresultaten en afnemende handelszorgen zorgden 's ochtends voor een positieve stemming op de zeer drukke cijferdag. Het rentebesluit van de ECB en een verwachte lagere opening van de Amerikaanse beurzen droegen er later toe bij dat de beurs even in de min dook voor de koers zich weer herstelde. Elders in Europa gingen de beurzen ook overwegend omhoog.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,1 procent in de plus op 573,66 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 776,47 punten. Londen ging 0,1 procent omhoog, Parijs won 1 procent, terwijl Frankfurt 1,8 procent hoger eindigde.

President Donald Trump en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kwamen overeen om te gaan werken aan lagere handelstarieven. Een dreigende handelsoorlog tussen de VS en de EU lijkt daarmee afgewend. Vooral de Duitse autobouwers waren daardoor in trek. BMW en Volkswagen stegen tot 4,4 procent. Daimler, dat de kwartaalwinst zag afnemen, won 2,8 procent.

Signify

In de AEX ging verlichtingsbedrijf Signify aan kop met een plus van 3,3 procent. Het voormalige Philips Lighting opent vrijdag de boeken. Telecombedrijf KPN steeg 3,2 procent. KPN krikte zijn bedrijfsresultaat op met dank aan kostenbesparingen.

Shell was de grootste daler met een min van 2,9 procent. Het olie- en gasconcern boekte minder winst dan verwacht, maar startte wel het eerder aangekondigde aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar. De Franse concurrent Total, die ook met cijfers kwam, won 2,3 procent in Parijs.

Arcadis

In de MidKap maakte Arcadis een koerssprong van 1,8 procent. Het advies- en ingenieursbureau zag het bedrijfsresultaat verbeteren en wil in 2019 al zijn energiebezittingen in Brazilië verkopen. KBC verhoogde het advies voor het aandeel. Chiptoeleverancier Besi was de grootste daler met een min van 7,7 procent na zwakke vooruitzichten.

Pharming won 6,5 procent. Het biotechnologiebedrijf boekte voor het eerst in zijn historie een halfjaarwinst.

Damrak

Ook buiten het Damrak was het druk aan cijferfront. Vliegtuigbouwer Airbus steeg 4,5 procent tot de hoogste koers ooit na sterke resultaten. In Brussel vielen de cijfers van bierbrouwer AB InBev (min 4,1 procent) tegen. Voedingsbedrijf Nestlé steeg 2,2 procent dankzij beter dan verwachte resultaten.

De euro was 1,1667 dollar waard, tegen 1,1670 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder tot 69,70 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 74,49 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 08:15 AEX doet stapje terug en hoe Meta $200 miljard beurswaarde zag verdampen
  2. 08:11 AEX start handelsdag vermoedelijk neutraal

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

AEX

877,64 09:01
+3,62 +0,41%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links