Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dijsselbloem: Unilever bescherm jezelf

DEN HAAG (AFN) - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën roept Unilever op een beschermingsconstructie op te werpen om zo een overname te voorkomen van ,,de aasgieren, de hyena's die je bedrijf proberen kapot te maken". Hij zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. ,,Unilever is voor ons een cruciaal bedrijf."

Onlangs deed het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz een bod van 134 miljard euro op de Brits-Nederlandse voedings- en verzorgingsmiddelengigant. Dat bod werd afgewezen en ingetrokken.

Unilever liet daarna weten grondig te gaan onderzoeken welke opties het heeft om sneller waarde te creëren voor zijn aandeelhouders dan nu het geval is. Dijsselbloem: ,, Durf je korte-termijnaandeelhouders te weerstaan. Durf tegen hen te zeggen: ik ga niet dat lange-termijnperspectief loslaten en zo nodig bescherm ik mijzelf tegen dit type agressieve overnames".

Investeerders van drie Nederlandse pensioenfondsen riepen Unilever op wel duurzaam te blijven. Zij waarschuwen dat ze als grote beleggers nadrukkelijk in de gaten houden hoe bedrijven waarin ze investeren omgaan met milieu en maatschappij. Unilever deed dat tot nu toe prima, maar moet dat wel vasthouden, aldus de drie investeerders.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Nuchtertransparant 25 februari 2017 16:00
    In Amerika roept iemand America First en we zijn allemaal in paniek........ hier roept een minister feitelijk hetzelfde alleen lijkt het netter, beschaafder, correct....... alleen het is niet veel anders. In de gouden eeuw roofden we de wereld leeg. Maar oh wee als ze hier aan de poort staan te morrelen. Hypocriet tot op het bot.
  2. mok 25 februari 2017 17:30
    Dit is precies de goede reactie van Dijsselbloem. Geen korte termijn winst nastreven, maar een lange termijn visie. Ik zie hier veel casino beleggers, ga maar met andere aandelen spelen. Unilever heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke duurzame speler op de wereldmarkt, die ook nog veel opbrengt voor Nederland. Dat mag niet verkwanseld worden. Wat ik al eerder opmerkte, Unilever aandeel levert wel bijna 10% rendement per jaar op (dividend + koerswinst), dus dat is prima.
  3. mok 25 februari 2017 17:38
    quote:

    Nuchtertransparant schreef op 25 februari 2017 16:00:

    In Amerika roept iemand America First en we zijn allemaal in paniek........ hier roept een minister feitelijk hetzelfde alleen lijkt het netter, beschaafder, correct....... alleen het is niet veel anders. In de gouden eeuw roofden we de wereld leeg. Maar oh wee als ze hier aan de poort staan te morrelen. Hypocriet tot op het bot.
    Eerlijke handel is niet verkeerd, maar de verhoudingen in deze deal zijn volledig zoek. Een hol bedrijf, vol met schulden, koopt een gezond bedrijf om deze compleet te ontmantelen, met als doel enkele steenrijke aandeelhouders een superdividend te laten cashen. Dat heeft niets met America First te maken, dat is ordinaire hebzucht.
  4. Henri Nostradamus 25 februari 2017 19:37
    Dijsselbloem komt met z'n oproep ongeveer 15 jaar te laat. De rij met bedrijven die in verkeerde buitenlandse handen is gekomen is schier oneindig. Van KLM tot OCE - van Hoogovens tot DAF - van Kruidvat tot noem maar op.
    Er zijn nog weinig grote bedrijven in 100% NL-handen. En nu een half NL-bedrijf met overname wordt bedreigd komt men met woorden in actie? Zeer hypocriet en ongetwijfeld door de verkiezingen ingegeven. Ik heb dit kabinet tot nog toe niet op enige vorm van industriebeleid kunnen betrappen. Op zo'n beetje de laatste dag van hun periode hebben ze toch nog een visie.... bedrijven zorg voor jezelf want wij doen het niet!

    HN
  5. Nuchtertransparant 25 februari 2017 19:50
    @MOK: eerlijke handel bestaat niet. Twee Rembrandtjes kopen van een steenrijke banken familie a 180 miljoen terwijl de armoede hier alom aanwezig is en die 180 miljoen ook voor hongerige monden in arme landen gebruikt had kunnen worden. De ogen uit de kop schamen zeg ik dan. Van dat soort dingen.
    Unilever is gewoon publiek bedrijf. En de aandeelhouders stemmen in met een bod of stemmen tegen. That simple. Daar heeft een overheid zich niet mee te bemoeien. We betalen belasting om service te krijgen niet om betuttelt te worden. Oh ja, diezelfde Dijsselbloem is degene die ook al die steenrijke Amerikaanse bedrijven hier aan een tax-shelter helpt. En oh ja als er al een keer een referendum gehouden wordt dan doen we daar ook niets mee als overheid. Zum kotzen, echt !
  6. [verwijderd] 26 februari 2017 09:19
    De ECB heeft dit allemaal mogelijk gemaakt. Amerikaanse bedrijven kunnen hier tegen minder dan 1% lenen en bovendien heft Draghi er voor gezorgd dat de Euro helemaal niks meer waard is. Brussel en dus Dijsselbloem steunen dit beleid.Deze Populistische uitspreken van deze uitgerangeerde politicus slaan dan ook nergens op. Dit is gewoon het gevolg van een desastreus beleid van de ECB welkom in de echte wereld Dijsselbloem waar je niks van snapt.
  7. FlashHenk 26 februari 2017 14:21
    Een goede reactie van Dijsselbloem; Kraft Heinz is een dystopisch bedrijf waar alles is gereduceerd tot een koude economische korte termijn-transactie. Waarlijk ongeschikt als overnemer van Unilever. Ik ben content dat hij onze nationale economische belangen wil verdedigen. Helemaal prima.
  8. taurus86 27 februari 2017 08:34
    'Voor een handvol dukaten'. Nog steeds niets geleerd; hoe nuchter en transparant iemand ook claimt over te komen.
    Het Kraft aanbod is minimaal economische aanranding, waarschijnlijk gevolgd door economische verkrachting. En men stond erbij en keek er naar en als dan iemand probeert in te grijpen, dan komt de 'mob' in actie. 'Dutch courage'.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links