Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed grijpt weer in op geldmarkt

Fed grijpt weer in op geldmarkt

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Federal Reserve heeft dinsdag via twee transacties 105 miljard dollar in het Amerikaanse financiële systeem gepompt. Daarmee wil de centrale bank de stijgende rentes op de geldmarkt, oftewel de markt voor kortetermijnleningen, tegengaan en het plotselinge gebrek aan liquiditeit te verhelpen.

De vraag in de eerste veiling van zogeheten repo's, oftewel repurchase agreements, was ruim twee keer zo veel als het aanbod, namelijk 62 miljard dollar. Er werd 30 miljard dollar aangeboden. In een tweede transactie bood de Fed 75 miljard dollar aan repo's aan, terwijl de vraag zo'n 5 miljard dollar hoger was.

De Amerikaanse centrale bank kondigde eerder aan deze week drie keer in te grijpen. De Fed intervenieerde vorige week voor het eerst sinds de financiële crisis op de repo-markt. De stress op de geldmarkt houdt aan mede omdat banken in aanloop naar het einde van het derde kwartaal hun balansen opschonen en daardoor minder bereid zijn om liquiditeit te verschaffen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Twijfels 24 september 2019 16:04
    Komt er gewoon op neer dat de FED in een week tijd 400 miljard in het systeem heeft gepompt! Via de media moet nu gedaan worden of dat allemaal niets voorstelt en niet van betekenis is, maar het tegendeel is waar.

    Men (de markt) wil die troep niet meer kopen voor de (veel te lage) rente die de FED zich voorstelt. Dus kopen ze eigen schuld papier op. Was ooit verboden, wordt nu schijnbaar een standaard tool.
  2. Twijfels 24 september 2019 16:19
    quote:

    tmaster schreef op 24 september 2019 16:09:

    Door nieuwe wet en regelgeving zijn banken verplicht om een veel grotere reserve aan te houden.. ja dan wordt er natuurlijk veel geld ontrokken uit de markt en kun je dit soort tekorten verwachten.
    Niet helemaal waar! Er is geld genoeg, de rente moet alleen omhoog. En dat is wat de FED niet kan hebben. Op een paar landen na kan de hele wereld overigens geen hogere rente verdragen. Dus bijdrukken, het probleem gewoon nog erger maken.
  3. beaser 24 september 2019 16:31
    Is voor iedereen hierboven nou nog steeds niet duidelijk dat er helemaal niet alsmaar nieuw geld in het systeem wordt gepompt?

    Het betreft geld dat zeer kort in de markt komt en de volgende dag alweer terug betaald moet worden aan de FED. Dat er rond 550 miljard extra circuleert klopt dus helemaal niet, want morgen is dat alweer afgelost en staat de teller weer op NUL !
  4. forum rang 6 shortie 24 september 2019 16:37
    quote:

    beaser schreef op 24 september 2019 16:31:

    Is voor iedereen hierboven nou nog steeds niet duidelijk dat er helemaal niet alsmaar nieuw geld in het systeem wordt gepompt?

    Het betreft geld dat zeer kort in de markt komt en de volgende dag alweer terug betaald moet worden aan de FED. Dat er rond 550 miljard extra circuleert klopt dus helemaal niet, want morgen is dat alweer afgelost en staat de teller weer op NUL !
    Jij moet bij de ECB gaan werken!! Die geloven ook in hun eigen sprookjes :)
  5. forum rang 6 'belegger'' 24 september 2019 17:18
    Beaser probeert alleen maar op de feiten te wijzen, zoals Gunther ook aangeeft.

    Het is wat zoeken inderdaad om de getallen bij elkaar te krijgen. Die USD 75 miljard betreft overnight financiering dus die kun je niet bij elkaar optellen. Die USD 30 miljard loopt tot 8 oktober en daar komt volgens de planning dagelijks eenzelfde bedrag bij. En dan heb ik vorige week nog wat andere bedragen langs zien komen, maar daarmee kom je in ieder geval nog niet aan honderden miljarden tot nu toe.
    markets.businessinsider.com/news/stoc...

    Daarnaast wordt er gesproken over een permanente faciliteit tegen vaste rente (standing facility).
    in.reuters.com/article/us-usa-fed-rep...

    Zelf ben ik ook benieuwd of en zo ja welke partijen waren omgevallen als de FED niet had ingegrepen op de repo markt. Daar kan ik niets over vinden.
  6. Weert=No.1 24 september 2019 17:56
    Repo-rente is superkort. Kan eigenlijk geen kwaad op termijn. Draghi koopt wel illegaal ( = tegen het mandaat van de ECB ) obligaties, die waarschijnlijk nooit meer op de kapitaalmarkt terugkomen en zo voor Italianen grote voorspoed brengt en voor de grootste financier van de EU, nl. Nederland een grote ramp is en in de toekomst pathologische vormen zal aannemen.(Pensioen) als EEN enkel voorbeeld.De rest volgt daarna.
  7. morgen1 24 september 2019 19:03
    Hoe ze het ook noemen, QE is terug. De balans van de Fed sprong in de week eindigend op 18/9 met $ 75 miljard naar $ 3.845 biljoen. Dit is nog maar het begin, want wat de Fed ook besluit misschien het QE4 te noemen, het zal veel groter en destructiever zijn dan QE's 1,2, & 3 samen.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links