Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duitsland draagt nieuwe ECB-bestuurder voor

Duitsland draagt nieuwe ECB-bestuurder voor

BERLIJN (AFN/RTR) - De Duitse hoogleraar financiële economie Isabel Schnabel is door het Duitse kabinet voorgedragen als lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB). De economieprofessor van de universiteit van Bonn zou Sabine Lautenschläger op moeten volgen bij de centrale bank in Frankfurt.

Lautenschläger kondigde eerder aan per 31 oktober op te stappen. Daarmee vertrekt ze ruim voor het einde van haar termijn. Van Lautenschläger was bekend dat ze geen voorstander was van het hervatten van het opkoopprogramma van de ECB. Ze toonde zich eerder kritisch over het ruimhartige monetaire beleid van ECB-president Mario Draghi.

Schnabel (48) is al sinds 2014 werkzaam als economisch adviseur van de regering van bondskanselier Angela Merkel. Als ze toetreedt tot het zeskoppige ECB-bestuur zou ze daarin de tweede vrouw zijn, naast de nieuwe ECB-president Christine Lagarde. Duitsland krijgt als grootste economie van de eurozone doorgaans een plek toebedeeld in het bestuur van de ECB.

Hoge verwachtingen

Schnabel zelf laat via Twitter weten dat ze vereerd is. "Als mijn benoeming wordt goedgekeurd door de Europese instanties, zal ik mijn best doen om aan de hoge verwachtingen te voldoen." Ook zij was recent nog kritisch op het nieuwe stimuleringspakket van de ECB. Maar ze voegde daaraan toe dat het binnen het mandaat van de centrale bank viel.

In een interview met de Duitse krant Handelsblatt verdedigde Schnabel de ECB bovendien. En ze waarschuwde dat te veel kritiek het vertrouwen in de ECB zou kunnen ondermijnen. "Het is gevaarlijk dat politici, journalisten en bankiers het verhaal versterken dat de ECB het geld van Duitse spaarders steelt" aldus Schnabel. "De ECB, een van de belangrijkste Europese instellingen, wordt voortdurend tot zondebok gemaakt in Duitsland."

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links