Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Eerste kwartaal geeft hoop voor chemie'

DEN HAAG (ANP) - De chemische industrie in Nederland heeft in het eerste kwartaal ruim 1 procent meer geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Door lagere prijzen zakte de omzet nog wel met 2,5 procent. Volgens brancheorganisatie VNCI geven de cijfers niettemin hoop dat het weer een beetje de goede kant op gaat met de sector.

In heel 2015 werd nog een aanzienlijk lagere productie gedraaid, vooral als gevolg van storingen en groot onderhoud op een aantal productielocaties. De jaaromzet daalde toen met 13 procent naar 42 miljard euro.

De Nederlandse chemie kampt naar eigen zeggen met ongelijkwaardige concurrentie van buiten Europa. Inspelend op goedkopere energie en grondstoffen, investeren multinationale chemiebedrijven vooral in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten en in de groeimarkten van Azië. Dat de stemming in de sector nu weer positiever is, komt volgens VNCI door verbeterde marktomstandigheden.

Zorgenpunt

Het uitblijven van groeigerichte investeringen vormt nog wel een zorgenpunt. Ook binnen Europa lijkt het Nederlandse investeringsklimaat voor nieuwe technologieën en activiteiten minder aantrekkingskracht uit te oefenen dan dat van andere lidstaten, constateert VNCI. Daarom pleit de ondernemersvereniging bij de overheid voor krediet- en investeringsgaranties, die de Nederlandse chemie verder op weg kunnen helpen en de aanwezige kennis en werkgelegenheid hier kunnen behouden.

De VNCI stelt vertrouwen te houden ,,in een duurzame toekomst voor de chemiesector''. De organisatie benadrukt daarbij dat de kansen voor de chemische industrie vooral liggen in de rol die zij kan spelen om de samenleving met allerlei slimme producten en zuinige productieprocessen te verduurzamen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 19 apr Jefferies verhoogt koersdoel DSM-Firmenich
  2. 11 apr Marktomstandigheden DSM-Firmenich verbeteren sterk

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DSM FIRMENICH AG

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

DSM FIRMENICH AG

104,100 19 apr
+1,350 +1,31%
Premium

Marktomstandigheden DSM-Firmenich verbeteren sterk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links