Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen fors lager door coronacrisis

Europese beurzen fors lager door coronacrisis

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag fors omlaag na de koerswinsten een dag eerder. De onzekerheid rond het nieuwe coronavirus en de vrees dat de pandemie de wereldeconomie in een recessie zal storten hielden de financiële markten in de greep. Ondanks de omvangrijke steunpakketten laten de beurzen al weken wilde koersbewegingen zien, waarbij historische verliesdagen worden opgevolgd door stevige oplevingen.

De AEX-index op Beursplein 5 stond rond het middaguur 5,5 procent in het rood op 400,92 punten. De index zakte net als aan het begin van de week weer even onder de 400 punten. De MidKap daalde 2,3 procent tot 590,88 punten. Frankfurt, Parijs en Londen raakten tot 5,7 procent kwijt. De hoofdindex in Milaan zakte 2,5 procent. De Italiaanse toezichthouder heeft het verbod op shortselling verlengd. Beleggers mogen 90 dagen niet meer speculeren op koersdalingen van aandelen.

Beursbedrijf Euronext, uitbater van onder meer de aandelenmarkten in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon, ziet in de virusuitbraak geen reden de beurzen te sluiten. Het is volgens topman Stéphane Boujnah juist belangrijk voor de liquiditeit en prijsvorming dat de handel in aandelen door kan gaan. Ook de Amerikaanse beurzen blijven open. Mogelijk worden wel de openingstijden aangepast.

ASML

In de AEX stond chipmachinemaker ASML onderaan met een min van bijna 9 procent. Olie- en gasconcern Shell (min 6 procent) kampte met de lagere olieprijzen. Verzekeraar NN Group (plus 1,7 procent) voerde de schaarse stijgers aan.

De autobouwers stonden onder druk door de massale sluiting van fabrieken in Europa vanwege de virusuitbraak. BMW gaf een winstalarm en zakte 7,5 procent in Frankfurt. Volkswagen verloor 9 procent. L'Oréal daalde 6 procent in Parijs. Het cosmeticabedrijf gaat de productie van ontsmettende handgel opvoeren.

Inditex

In Madrid leverde Inditex 2,3 procent in. De Spaanse eigenaar van kledingketens als Zara en Bershka heeft tijdelijk 3785 winkels in 39 landen gesloten. De meeste winkels in China zijn wel weer open. Sodexo klom 8 procent in Parijs. De Franse cateraar vreest dat de pandemie een hap van 2 miljard euro uit de omzet zal nemen.

De olieprijzen zakten tot het laagste niveau sinds mei 2003, toen de angst voor het SARS-virus in Azië de wereld in zijn greep hield. Een vat Amerikaanse olie werd 5,9 procent goedkoper op 25,35 dollar. Brentolie kostte 3 procent minder op 27,88 dollar per vat. De euro was 1,1004 dollar, tegen 1,0978 dollar een dag eerder.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Update: zwakke orders voor ASML trekken AEX in het rood
  2. 17 apr Video: oplopende rente en hoge inflatie geen probleem voor aandelen 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

AEX

865,35 17 apr
-9,32 -1,07%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links