Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Minister: Van Lanschot, waak over draagvlak

Minister: Van Lanschot, waak over draagvlak

DEN HAAG (AFN) - Een voorgenomen loonsverhoging voor de top van Van Lanschot Kempen is de zakenbank op een waarschuwing van minister Wopke Hoekstra van Financiën komen te staan. Hoekstra wijst erop dat ,,forse salarisverhogingen'' voor topbankiers ,,niet bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector''.

De minister vindt het ,,belangrijk dat financiële ondernemingen zich rekenschap geven van hun maatschappelijke functie'' bij het vaststellen van de salarissen. Ze moeten dan ook zorgen ,,voor een maatschappelijk gedragen beloningsbeleid''. Daar gaan de raad van commissarissen en de aandeelhouders over, zegt Hoekstra, maar hij brengt wel in herinnering dat hij erover denkt de beloningswetgeving voor banken aan te scherpen.

Van Lanschot wil zijn vier bestuursleden tot een kwart meer salaris geven. Daarbij spiegelde de bank zich aan veel grotere Nederlandse banken en multinationals.

De PvdA heeft om opheldering van Hoekstra gevraagd over ,,deze absurde loonsverhoging''. Tweede Kamerlid Henk Nijboer spreekt van het ,,zoveelste voorbeeld van bankiers die op oude weg door willen''. Zijn collega van GroenLinks Tom van der Lee schampert dat weer een groep bankiers de tijdgeest niet snapt.

Nijboer wil van Hoekstra weten of Van Lanschot zich wel aan de regels voor banken houdt en of de bedrijven waarmee de bank zich wil meten niet onvergelijkbaar zijn. Hij vraagt de minister aandeelhouders op te roepen de loonsverhoging tegen te houden en dringt aan op een strengere wet.

Lees over dit aandeel ook

  1. 07 mrt Van Lanschot Kempen lost AT1-obligatie af
  2. 23 feb Van Lanschot Kempen weet wat aandeelhouders willen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Van Lanschot Kempen NV

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. franswillem 16 april 2018 11:31
    Van Lanschot is geen systeembank en is niet "gered" door de overheid.
    De politiek gaat hier niet over. Dat zijn de aandeelhouders. Het is alleen maar politiek correcte profilering van de vooral linkse partijen.
    Kennelijk moet de aandachtwoorden afgeleid van het feit dat ze volstrekt incompetent zijn om de echte problemen in Nederland op te lossen.
  2. [verwijderd] 16 april 2018 11:37
    www.quotenet.nl/Nieuws/De-markt-voor-...
    13 APRIL 2018 OM 15:00

    Het is zinloos om salarissen van topbestuurders af te laten hangen van wat andere bestuurders verdienen, aldus Manuel Lokin. Lokin deed acht jaar lang onderzoek naar de salarissen en overige beloningen van topbestuurders en hoopt vandaag bij de Erasmus Universiteit op dit onderwerp te promoveren.
    Vandaag is Manuel Lokin gepromoveerd op zijn proefschrift ‘De bezoldiging van Bestuurders van Beursgenoteerde Vennootschappen’ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Lokin, als advocaat werkzaam bij Stibbe, oordeelt in zijn promotieonderzoek dat het vergelijken van topbeloningen, om zo het salaris van de topman van een beursgenoteerde onderneming te bepalen, zinloos is. Om tot deze conclusie te kunnen komen sprak de kersverse promovendus met beloningsdeskundigen en commissarissen en dook hij acht jaar lang in de juridische, economische en psychologische literatuur.

    Opvallend aan het onderzoek van Lokin is toch wel zijn conclusie omtrent de kortetermijnbonus: ‘Helaas is de mens niet in staat om op een positieve manier gestuurd te worden door financiële prikkels’. Dit zit namelijk als volgt: bestuurders reageren uitstekend op financiële prikkels. Ze halen alle individuele doelen in mum van tijd, maar de rest van het bedrijf wordt helaas verwaarloosd. Voor het bedrijf is het dus helemaal niet zo goed als bestuurders beloningen van deze soort ontvangen.

    Hoe moet het dan wel? Lokin stelt voor om bestuurders na afloop van hun bestuursperiode te belonen op basis van hoe de onderneming ervoor staat.
  3. [verwijderd] 16 april 2018 12:14
    quote:

    peter545 schreef op 16 april 2018 12:05:

    binnen, Dit is mijns inziens een goed doordacht en wetenschappelijk zeer goed voorstel om tot een correcte beloning te komen van topbestuurders,
    Bedankt. Ja, ik dacht: als we de wetenschap vaarwel zeggen en doorgaan met graaien, dan gaat er iets niet goed.
  4. [verwijderd] 16 april 2018 13:11
    quote:

    peter545 schreef op 16 april 2018 12:34:

    binnen, 't grote voordeel van dat voorstel: bestuurders krijgen echt loon naar verricht werk én niemand kan achteraf zeuren dat het teveel/te weinig is.
    Ja, het is inderdaad een briljant plan. Meneer Lokin heeft dat onderzoek zorgvuldig (langdurig) en uitgebreid (in verschillende disciplines) uitgevoerd.

    Het verbaasde mij dat hier zo weinig aandacht aan werd besteed.
  5. [verwijderd] 16 april 2018 22:57
    Eigenlijk is zo'n tussentijdse loonsverhoging van -tig % van de zotte.

    De bankbonzen zouden zelf offertes moeten uitbrengen voor de job die ze willen. Natuurlijk kiezen we dan uit tenminste 3 offertes de beste aanbieding. Dat is meestal de goedkoopste.
    Vervolgens eis je van ze dat ze de klus klaren voor de afgesproken prijs.

    Zo gaat het tussen ondernemers.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Van Lanschot Kempen NV

32,750 23 apr
+0,050 +0,15%
Premium

Van Lanschot Kempen weet wat aandeelhouders willen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links