Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boris Johnson aan kop voor opvolging May

LONDEN (AFN/RTR) - Drie kandidaten om de Britse premier Theresa May op te volgen zijn uitgeschakeld. Esther McVey, Mark Harper en Andrea Leadsom kregen bij de eerste ronde van een interne partijverkiezing onvoldoende steun. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kreeg veruit de meeste stemmen.

In totaal hadden zich tien kandidaten gemeld om May op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en premier van het Verenigd Koninkrijk. Zij hadden minstens zeventien stemmen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. McVey, Harper en Leadsom haalden dat niet.

De 313 Conservatieve parlementariërs houden meerdere stemrondes tot nog twee kandidaten over zijn. Dan hebben 160.000 partijleden het laatste woord. Johnson ging met 114 stemmen aan kop in de eerste ronde, gevolgd door minister Jeremy Hunt (Buitenlandse Zaken). Die kreeg 43 stemmen. Volgende week wordt weer gestemd.

Vertrek

May kondigde vorige maand haar vertrek aan. Haar positie was onhoudbaar geworden na meerdere mislukte pogingen haar brexitdeal met de EU door het Lagerhuis te loodsen. Ze blijft wel aan als premier tot een opvolger is gekozen.

Johnson wordt gezien als favoriet om het stokje van May over te nemen. Hij heeft aangekondigd geen verdere verlenging van de brexitdeadline te willen. Groot-Brittannië moet wat hem betreft op 31 oktober de EU verlaten, met of zonder deal.

Eind te gaan

De voormalige burgemeester van Londen bedankte zijn aanhangers donderdag via Twitter. "Ik ben dolblij dat ik de eerste stemronde heb gewonnen, maar we hebben nog een heel eind te gaan."

Het Britse pond zakte donderdag naar het laagste niveau van het jaar vanwege de toenemende vrees op een no-dealbrexit. Een motie die moest voorkomen dat de nieuwe leider van de Conservatieven aanstuurt op een no-dealbrexit, werd door het parlement weggestemd. Een brexit zonder afspraken wordt door de markten gezien als het slechtste scenario.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 harvester 13 juni 2019 23:26
    Het wordt interessant om te zien wat bij winst van Boris de reactie zal zijn van het mondiale bedrijfsleven.

    Tot nu toe lijkt de werkgelegenheid uit de UK weg te trekken naar bijvoorbeeld Marokko en Duitsland.
    Als dit doorzet dan gaat koopkracht dalen, de huizenprijzen dalen en de rente stijgen. De belastinginkomsten gaan dan ook dalen, maar de overheidsuitgaven niet.
    Veel UK huizen hebben overigens variabele rentes en dekkingsgraden zullen dalen. Dubbele pech dan voor velen.
    Ook jammer voor de Arabieren met hun huizenbezit in Londen hoewel ik daar geen medelijden mee heb.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links