Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'AEX opent licht hoger'

'AEX opent licht hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs opent woensdag naar verwachting licht hoger. Na twee dagen met forse koersdalingen zijn beleggers onder meer in afwachting van de halfjaarlijkse monetaire toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen aan het Amerikaanse Congres. Op Beursplein 5 kwamen voorbeurs de hoofdfondsen Heineken en AkzoNobel met cijfers naar buiten.

Naar de woorden van Yellen wordt door de financiële markten met enige spanning uitgekeken. Mogelijk komt ze met uitspraken die de markt weer houvast kunnen geven. De afgelopen dagen gingen vooral veel bankaandelen hard onderuit, mede door de verwachting dat Fed de rente dit jaar minder snel zal verhogen dan eerder werd voorspeld.

In Amsterdam staat bierbrouwer Heineken in de belangstelling. Het concern heeft het afgelopen jaar meer bier verkocht dan in 2014 en verwacht dit jaar verder te groeien. De bierbrouwer slaagde erin, geholpen door gunstige wisselkoersen om de omzet met 6,5 procent op te voeren en de nettowinst met 16 procent. De marktomstandigheden worden wel lastiger, waarschuwde Heineken.

AkzoNobel

Ook verf- en chemiebedrijf AkzoNobel kwam met cijfers. Het bedrijf wist zijn winstgevendheid flink op te krikken, vooral dankzij kostenbesparingen. Wel bestempelde het 2016 als een ,,uitdagend'' jaar.

Verder bleek uit een melding bij toezichthouder AFM dat het Amerikaanse activistische hedgefonds Third Point zijn kapitaalbelang in speciaalchemiebedrijf DSM heeft verkleind. Third Point, van investeerder Daniel Loeb, liet toen hij het eerste belang in DSM nam, weten dat de beurskoers flink omhoog zou kunnen als het bedrijf zich meer zou specialiseren. DSM hield echter vast aan zijn strategie.

Financieel dienstverlener Intertrust zag zijn omzet vorig jaar met een zesde toenemen, mede geholpen door gunstige wisselkoerseffecten en de overname van CorpNordic afgelopen zomer. De nettowinst halveerde ruimschoots, door bijvoorbeeld de kosten van de beursgang afgelopen najaar.

Euro

De Europese beurzen eindigden dinsdag nog flink in het rood, door aanhoudende zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 2 procent op 392,58 punten. De MidKap ging 2,4 procent omlaag naar 602,05 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs werden verliezen geleden tot 1,7 procent. Ook op Wall Street gingen beleggers in mineur de handel uit.

De prijs van Amerikaanse olie ging voorbeurs 1,7 procent omhoog tot 28,42 dollar per vat en Brent steeg 1,6 procent tot 30,83 dollar per vat. De euro was 1,1282 dollar waard, tegen 1,1310 dollar bij het slot van de Europese handel op dinsdag.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17:57 AEX lager gesloten na tegenvallers uit VS
  2. 10:59 Adyen drukt op AEX 1

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links