Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursweek in teken van ECB en brexit

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers zullen zich de komende week met name richten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Ook zal er weer volop aandacht zijn voor ontwikkelingen rondom de brexit en de handelsoorlog. Verder staat op woensdag het beursdebuut van Prosus in Amsterdam gepland.

De algemene verwachting is dat de ECB de rente verlaagt maar met hoeveel is nog de vraag. Mogelijk zal voorzitter Mario Draghi ook een hervatting aankondigen van het opkoopprogramma van staatsobligaties. De herfinancieringsrente staat nu op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent.

De afgelopen week kwam er vrijwel dagelijks nieuws over de brexit uit Londen en dat zal komende week wellicht niet anders zijn. Premier Boris Johnson is maandag in Dublin voor overleg. Ook wil hij die dag een nieuw debat over vervroegde verkiezingen.

Cijfers

Prosus is van plan woensdag naar de beurs te gaan in Amsterdam. De consumententechnologietak van de Zuid-Afrikaanse techreus Naspers wordt naar verwachting in één klap een van de grootste bedrijven aan het Damrak. Verder openen in Amsterdam enkele kleinere bedrijven de boeken: Ease2pay, Kiadis Pharma en AND International.

Elders in Europa komen onder meer luxemerk Hermès en Zara-moederbedrijf Inditex met cijfers. In de Verenigde Staten komen chipbedrijf Broadcom, winkelbedrijf Kroger en softwarebedrijf Oracle met resultaten. In de VS wordt ook uitgekeken naar een onthulling van Apple. Naar verwachting worden nieuwe iPhones gepresenteerd.

Slot vrijdag

Op het macro-economische vlak komen er onder meer cijfers over handel in Duitsland, Nederland en de eurozone. Ook komen er meerdere publicaties over inflatie en industriële productie in verschillende regio's.

Vrijdag sloot de AEX-index met een winst van 0,1 procent op 569,84 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 822,74 punten. De beursgraadmeters in Londen Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,5 procent. Wall Street liet evenmin grote bewegingen zien.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Wereldbelegger 9 september 2019 08:45
    Britse multinationals staken in 2016 nog 14 miljard euro in Nederlandse bedrijven. Twee jaar later was dat gestegen naar 80 miljard euro. Daarmee was het Verenigd Koninkrijk het land dat vorig jaar het meeste geld in Nederland stopte. Bovendien investeerden Britse multinationals nooit eerder zoveel in een jaar.

    Nederlandse bedrijven gingen in dezelfde periode juist minder investeren. In 2016 staken Nederlandse bedrijven nog 50 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk, in 2017 was dat al minder dan de helft. Vorig jaar was zelfs sprake van een desinvestering van 11 miljard euro.

    Beide bewegingen kunnen worden verklaard vanwege de onzekerheid die de keuze voor een brexit met zich meebrengt. Britse bedrijven vinden het juist belangrijk om in een land in de Europese Unie aanwezig te zijn om ook na het Britse vertrek uit de Unie deel uit te maken van de eenheidsmarkt. Voor Nederlandse bedrijven maakt het vertrek van de Britten uit de EU het minder interessant om in Groot-Brittannië een dochteronderneming te hebben.
    bron:
    www.ad.nl/economie/britten-investeren...
  2. forum rang 8 Wereldbelegger 9 september 2019 08:46
    quote:

    Geen rente verlaging schreef op 9 september 2019 08:12:

    ECB gaat de rente niet verlagen, ecenomie draait goed!
    De verwachting is dat Frankfurt de depositorente geleidelijk verlaagt naar -0,7 procent in de zomer van 2020, waarbij de eerste stap later deze week wordt gezet.

    bron:
    www.ad.nl/economie/een-negatieve-spaa...
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links