Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banengroei VS fors toegenomen

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november veel sterker uitgevallen dan verwacht. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 266.000 banen bij, exclusief de landbouw. Economen rekenden in doorsnee op 183.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

In het cijfer zijn ook de effecten van de lange staking bij autoconcern General Motors (GM), die in oktober eindigde, verwerkt. Werknemers die toen hun werk neerlegden keerden in november weer terug naar hun werkplek. Naar schatting van kenners gaat het om een positief effect van zo'n 40.000 banen.

De werkgelegenheid in oktober nam eveneens aanzienlijk sterker toe dan verwacht. Dat cijfer werd omhoog bijgesteld tot 156.000, van een eerder gemelde 128.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Vergeleken met vorig jaar nam het aantal nieuwe banen de laatste maanden wel met een trager tempo toe.

Werkloosheid

De werkloosheid in 's werelds grootste economie daalde naar 3,5 procent, van 3,6 procent een maand eerder. Het gemiddelde uurloon klom op maandbasis met 0,2 procent. De werkloosheid bevindt zich momenteel naast het laagste niveau dat was gemeten in de afgelopen vijftig jaar.

Het banenrapport wordt door de financiële markten scherp in de gaten gehouden, mede omdat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van invloed zijn op het consumentenvertrouwen. Ook de Federal Reserve volgt het banencijfer nauwlettend. De stand van de werkgelegenheid beïnvloedt namelijk het monetaire beleid van de centrale bank.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 december 2019 15:46

    Wat ik niet begrijp is dat het ADP banenrapport van woensdag en het banenrapport van vandaag elkaar zo diametraal kunnen tegenspreken.

    Volgens ADP was er in het bedrijfsleven in november een fors tegenvallende banengroei.
    www.iex.nl/Nieuws/ANP-041219-213/Bane...

    En dan is er vrijdag opeens een heel sterk banenrapport

    Ik begrijp wel dat het banenrapport van van het ministerie van arbeid breder is doordat ook overheidsbanen worden meegenomen. Maar de V.S. Is toch geen communistische staat waar de overheid de tegenvallende groei in banen voor het bedrijfsleven meer dan compenseert?

  2. forum rang 4 Willempie3 6 december 2019 16:02
    Misschien zijn het extra verkopers voor black friday met tijdelijke baantjes.
    Als je naar het rapport kijkt op www.bls.gov dan zie je dat het A rapport anders is dan het B rapport: Bij het ene komen er 266k banen bij. Bij het andere maar 83k. De beurs reageert vooral op het headline number van 266k.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links