Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Windpark Borssele valt flink goedkoper uit

DEN HAAG (AFN) - De aanleg van het eerste grote windmolenpark voor de kust van Borssele pakt naar verwachting 2,7 miljard euro goedkoper uit dan verwacht. Ook kan er bijna een kwart meer stroom worden opgewekt dan eerder werd gedacht. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekend.

,,Het is wereldwijd nog niet eerder voorgekomen dat een windpark tegen zulke lage kosten kan worden gebouwd", aldus Kamp die aankondigde dat het Deense bedrijf Dong Energy het windpark bij Borssele mag gaan aanleggen. In totaal brachten 38 bedrijven een bod uit. Door de scherpe concurrentie tussen de bedrijven die inschreven is Kamp nu minder subsidie kwijt aan het park. ,,Deze kostenreductie betekent een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie."

Kamp en zijn collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wezen in 2014 drie locaties aan om snel nieuwe grote windparken op zee aan te kunnen leggen. Ze wilden zo de kosten drukken. In de drie gebieden komen in totaal vijf windparken. Dit jaar nog start de inschrijving voor het tweede windpark bij Borssele. Het is de bedoeling dat in 2023 alle vijf de parken in gebruik zijn en voldoende energie leveren om 5 miljoen Nederlandse huishoudens van energie te voorzien. Netbeheerder TenneT zorgt ervoor dat de op zee opgewekte stroom aan land wordt gebracht. Kamp becijferde eerder al dat ook dat de komende vijftien jaar een besparing van 3 miljard euro oplevert.

Energieakkoord

De windmolens zijn nodig om de afspraken uit het energieakkoord te halen. Daarin is onder meer afgesproken dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet worden opgewekt. De aangewezen locaties voor deze vijf windmolenparken liggen op twee gebieden bij Noord- en Zuid-Holland na, zeker 22 kilometer uit de kust.

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) spreekt van een beslissende stap voor windenergie op zee die tot nu toe steevast als duur werd gezien. Dorine Bosman, manager Shell, feliciteert Dong met het goede bod en is ook teleurgesteld dat Shell niet heeft gewonnen. Met Eneco en Van Oord wilde Shell de windmolens bij Borssele bouwen. Er moeten nog vier parken worden gebouwd: Shell kijkt daar met interesse naar.

Lees over dit aandeel ook

  1. 10:06 Bloomberg: Shell in gesprek over belang in LNG Abu Dhabi National Oil
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. z0n0p 5 juli 2016 20:48
    Ze kennen de markt dus onvoldoende. Juichen bij 2,7 miljard als het misschien wel 5 hadden kunnen zijn. Ook even iets afspreken over prestaties van het park. Recente studies wijzen uit dat molens die in de windschaduw van een andere molens staat nauwelijk iets opleveren. Dus het rendement van zo'n park kan nog wel eens in de praktijk vies tegenvallen.
  2. Traveler@repair 5 juli 2016 21:11
    Die molens moeten 22 km uit de kust staan...want dat zit zo:
    We knappen oude molens op, leveren niets op, maar is zo mooi...zo mooi...zo behorend bij het oude Hollandsche landschap...oja !
    We verplaatsen ze zelfs als ze nu zijn ingebouwd, zodt ze een keer per jaar of zo nog een keertje kunnen draaien. Soms wel meer als er voldoende vrijwilligers zijn.
    Die nieuwe...nee, die moeten onzichtbaar zijn, want dat is landschap verstorend, de extra kosten: uiteraard ook voor de gemeenschap, net als het opknappen van die verteerde oude molens.
    Dat we nu ook een moderne samenleving mogen zijn, dat moet verborgen blijven, toch ? 22 kilometer uit de kust, eenvoudig te kapen enz.
    jaja, horizonvervuilend als ze dichtbij staan...jaja, die oude niet, die zijn mooi...toch ?

  3. Twijfels 5 juli 2016 21:55
    Volk is hypocriet! Zijn allemaal lelijk en moeten niet recht voor iemands neus staan. Er zijn plaatsen te over waar het in Europa waait, dag en nacht, en waar niemand er last van heeft. Maar ja, dan moet je echt samenwerken, en dat lukt niet.

    Wat is het verschil tussen die GSM masten overal en hoogspanningsmasten kris kras door stad en land vergeleken met zonnepanelen en windmolens? Antwoord: Het domme volk klaagt selectief over het een en vindt het ander prima. Omdat ze nl bereik willen hebben op hun speeldingetjes. En dan mag het.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,880 17:38
-0,035 -0,10%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links