Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PostNL voert besparingen op

DEN HAAG (AFN) - PostNL gaat de komende jaren meer besparingen doorvoeren om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden. In de komende twee jaar worden daarbij echter niet meer banen geschrapt dan eerder al werd aangekondigd, maakte het postbedrijf dinsdag bekend.

PostNL mikt voor de periode tot en met 2020 op bezuinigingen ter waarde van 345 miljoen euro in de Nederlandse postdivisie. Dat is 200 miljoen euro meer dan eerder werd begroot. Ondanks het grotere besparingsdoel blijft de reorganisatie volgens het bedrijf tot 2017 beperkt tot de eerder aangekondigde 2700 à 3500 banen. De effecten voor het personeel vanaf 2018 zijn nog niet duidelijk.

De komende tijd zijn de besparingen onder meer te halen door technologische vooruitgang, het grote verloop onder postbezorgers en door de bezorging van post en pakketten in afgelegen gebieden te combineren, zei bestuursvoorzitter Herna Verhagen in een toelichting.

Pakketvervoer

PostNL verwacht dat de krimp van de postmarkt de komende jaren afzwakt. Voor de periode tot en met 2017 wordt een afname van het briefverkeer van 7 tot 9 procent voorzien, voor de drie jaar daarna wordt gerekend op een daling met 5 à 7 procent.

Winstgevende groei moet komen van de bezorging van pakketten, waar PostNL profiteert van de sterk groeiende populariteit van winkelen via internet. Daarbij neemt ook het grensoverschrijdende pakketvervoer voor het bedrijf toe. Daarnaast hebben de activiteiten in Italië volgens PostNL goede vooruitzichten. Het onderzoek naar de toekomst van het Duitse dochterbedrijf is nog niet afgerond.

Vergrijzing

In de jaren na 2020 verwacht PostNL te kunnen profiteren van de toenemende behoefte aan bezorging aan huis, die mede ontstaat door de vergrijzing en doordat steeds meer mensen in steden gaan wonen. PostNL wil zich daarbij onder meer toeleggen op de bezorging van levensmiddelen en medicijnen.

,,De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt voor de gezonde basis die het bedrijf nu heeft'', stelde Verhagen. ,,Nu willen we uitgroeien tot dé aanbieder van post en logistieke oplossingen in de Benelux.''

Dividend

PostNL verwacht dat de operationele winst volgend jaar onder druk staat door nieuwe maatregelen van toezichthouder ACM en hogere eenmalige kosten in verband met de bezuinigingsoperatie. In de periode tot en met 2020 wordt een geleidelijke verbetering voorzien.

Het bedrijf wil ,,zo snel mogelijk'' weer dividend uitkeren aan aandeelhouders. Een concreet jaartal is daar echter niet aan te plakken, zei Verhagen. Ze wees er daarbij op dat PostNL op dit gebied in hoge mate afhankelijk is van de rentestand. ,,En die is niet te voorspellen.''

PostNL verwacht in 2016 uit te komen op een onderliggende operationele winst (cash) van 220 tot 260 miljoen euro. Voor 2020 wordt gemikt op een resultaat van 265 tot 335 miljoen euro. In deze prognoses zijn de Duitse activiteiten buiten beschouwing gelaten.

Lees over dit aandeel ook

  1. 17 apr Slotcall: AEX is het kneusje van Europa, met dank aan ASML 7
  2. 26 feb Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

PostNL Koninklijke

1,225 19 apr
-0,016 -1,29%
Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links