Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen onderuit door vrees handelsoorlog

Beurzen onderuit door vrees handelsoorlog

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag opnieuw diep in het rood. De aankondiging van Amerikaanse importtarieven op buitenlands staal en aluminium wakkerde de vrees aan voor een wereldwijde handelsoorlog. Ook werd met een schuin oog gelet op de Italiaanse verkiezingen die zondag worden gehouden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,7 procent in de min op 520,80 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 797,01 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt raakten 1,8 en 2 procent kwijt. De hoofdindex in Milaan verloor 1,9 procent en Londen daalde 0,8 procent.

Staalproducent ArcelorMittal en roestvrijstaalmaker Aperam behoorden tot de grootste dalers op het Damrak met minnen van 4,4 en 2,6 procent. De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week een importheffing opleggen van 25 procent voor buitenlands staal en van 10 procent voor aluminium. De stap kan leiden tot tegenmaatregelen van China, Canada en de EU. De Duitse staalfabrikanten ThyssenKrupp en Salzgitter daalden in Franfurt 2,9 en 4,8 procent.

Europese automakers

Ook de Europese automakers, die grote afnemers zijn van staal en aluminium, stonden onder druk. In Frankfurt zakten Daimler, BMW en Volkswagen tot 2,8 procent. De Franse autobouwers PSA Group en Renault verloren 1,7 procent in Parijs. Vliegtuigbouwer Airbus (min 3,1 procent) werd eveneens lager gezet. In Milaan leverde Fiat Chrysler 4,9 procent in.

Op het Damrak verwerkten beleggers daarnaast de resultaten van IMCD, ICT en Beter Bed. De distributeur van specialistische chemicaliën en voedingsingrediënten IMCD behaalde vorig jaar meer omzet en winst, maar daalde desondanks 1,2 procent. De cijfers van automatiseerder ICT (min 3,1 procent) en beddenverkoper Beter Bed (min 7,3 procent) konden beleggers eveneens niet bekoren.

LafargeHolcim

In Zürich verloor LafargeHolcim 4,5 procent. De cementproducent is in het vierde kwartaal flink in de rode cijfers gedoken. Het bedrijf moest de waarde van zijn bezittingen herwaarderen, waardoor een miljardenafschrijving moest worden genomen.

De euro was 1,2294 dollar waard, tegen 1,2216 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent in prijs tot 60,71 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent tot 63,64 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 maart 2018 12:01
    Als amerika minder gaat importeren, wordt het staal hier goedkoper, toch? En dan worden allerlei producten weer goedkoper. Duurt even, maar de koopkracht stijgt hierdoor ... en die IS al zoveel gestegen afgelopen jaar!
    ;-)

    Afijn. Gelukkig staan de futures voor de VS op rood, dus het kan nog goedkoper daarginder.
  2. [verwijderd] 2 maart 2018 12:26
    De Donald is het huishoudboekje een beetje op orde aan het brengen. Daarvoor heeft hij op dit moment twee geschikte instrument. De olie(export) en dat wat hij als geen ander begrijpt 'Fear and Greed'.

    Straks wordt 'ie teruggefloten maar dan heeft hij iedereen al de loef afgestoken.
    (Het zag er ook een beetje overspannen en zorgelijk uit daar. Dus voor iemand anders dat tegen 'Merica' gebruikt,... Boo! En die hebben het nu dus te druk met hun eigen ~media-opgelegde~ zaakjes.)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links