Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update3: Fed wil halverwege maart rente verhogen

Update3: Fed wil halverwege maart rente verhogen
Beeld: Federal Reserve

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve heeft de belangrijkste rente zoals verwacht ongewijzigd gelaten, maar heeft de intentie uitgesproken om halverwege maart de rente wel te verhogen. Dit bleek woensdagavond uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

"Het wordt snel tijd om de rente verhogen", zei de Fed in een verklaring, zonder concreet aan te kondigen dat er inderdaad een renteverhoging komt in maart. Dit wordt overigens wel door de meeste experts verwacht.

De federal funds rate bleef woensdag zoals verwacht staan op 0,00 tot 0,25 procent. Het discontotarief werd gehandhaafd op 0,25 procent.

Het besluit om het beleid te handhaven werd unaniem genomen.

Ook heeft de Fed nog eenmaal goedkeuring gegeven om obligaties op te kopen, waardoor het steunprogramma in maart tot een einde komt. Bovendien zijn Fed-leden in gesprek over hoe en wanneer de gigantische balans van de centrale bank kan worden afgebouwd. 

De Fed bracht de rentes tot bijna nul procent en begon met het opkomen van obligaties in 2020 om de Amerikaanse economie te steunen tijdens de coronacrisis, die leidde tot een diepe, maar korte recessie. Fed-leden kwamen destijds overeen om de rentes rond het nulpunt te houden totdat de inflatie net boven de 2 procent zou komen en de arbeidsmarkt richting een volledige werkgelegenheid zou terugkeren. 

De Fed liet woensdagavond weten dat aan al deze voorwaarden inmiddels is voldaan. 

Fed wil balans mogelijk sneller afbouwen

In een verklaring op het rentebesluit liet voorzitter Jerome Powell weten dat de Fed de middelen heeft om te voorkomen dat de inflatie nog lang op het huidige hoge niveau blijft, maar dat hij zich bewust is van het risico dat de loongroei een verdere stijging van de inflatie met zich mee kan brengen. "We zien flinke loonstijgingen. Er is een risico dat de inflatie langer op een hoog niveau blijft dan verwacht. Als de inflatieontwikkelingen verslechteren, dan moeten we ingrijpen", aldus Powell.

Over het terugbrengen van de balans, zei Powell dat definitieve beslissingen hierover tijdens de volgende bijeenkomsten van de Fed zullen worden genomen. Wel zei hij dat de Fed kan besluiten om de balans sneller af te bouwen dan tijdens de vorige cyclus. 

Ook over het te bewandelen pad met betrekking tot toekomstige renteverhogingen is volgens hem nog geen concrete beslissing genomen, maar dat er wel een breedgedragen steun is om de rente spoedig te verhogen. "Er is veel ruimte om de rentes te verhogen, zonder de arbeidsmarkt in gevaar te brengen", aldus de Fed-voorzitter.  

Verder zei Powell dat de problemen rond de aanvoerketen "uiteindelijk" zullen afnemen, maar dat dit wel langer duurt dan verwacht.  

Beurskoersen lopen terug

De winsten op de Amerikaanse beurzen liepen aanvankelijk licht terug na het rentebesluit, maar tijdens de toespraak van Powell konden de Amerikaanse beurzen de winsten moeilijk vasthouden. Powell ziet dat de aandelenkoersen "ietwat hoog" zijn. "We denken echter niet dat de hoge koersen een significant gevaar vormen voor de financiële stabiliteit." 

Update3: om meer informatie en toelichting Powell toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Just lucky 26 januari 2022 22:32
    quote:

    jan de vakman schreef op 26 januari 2022 20:52:

    De fed wil en durft niks, al een half jaar hebben ze het over rente verhogingen, maar het blijft bij een wens daadwerkelijk zijn ze bang voor alle concequenties van verhogen en daarom doen ze wijslijk niks, ook maart wordt niet eens genoemd!!
    Wees maar blij, anders gaan je chippers door het riool.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links