Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De massapsychologie achter beleggersgedrag!

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 mei 2004 15:16
    Wat mij interesseert is de massapsychologie achter beleggingsgedrag.
    De pscycho-techneuten zijn bedrijfs- en economische massazielkundigen met een gedegen opleiding en jarenlange ervaring, die alle berichten en informatie afstruinen om te zoeken naar openingen de markt te sturen of een greep daarop te krijgen tot voordeel van kun opdrachtgevers. Dit heet economische 'seelenmassage'.

    Er is veel over geschreven, maar de kern ervan is het volgen van anderen zonder of wel met goede redenen en argumenten.
    Het volgen van anderen blijft een individuele beslissing.

    Op de achtergrond spelen voorkennis, kunstmatig creeren van negatief of positief sentiment door bepaalde opinionleaders en zegsmannnen of -vrouwen van bepaalde instanties, een groot rol.

    Uitgangspunt is wel dat als jij alle informatie hebt, beleggen altijd winst oplevert.

    De vraag is alleen wie moet je geloven?
    Uiteindelijk is de betrouwbaarheid van de bron (feiten) van informatie de crux waarom het draait. Vertrouwbaarheid is iets anders.
    Vertrouwen kun je hebben op grond van een gevoel of sentiment. Vaak zijn er van de 'gospel'-predikers die erin slagen inderdaad een korte ralley te veroozaken, omdat hun verhaal zo autentiek en nieuw klinkt.

    Goedgelovige mensen zijn het meest manipuleerbaar! Daarom zijn beleggers van beleggersclubjes heel erg kwetsbaar. Soms zit er een deskundige tussen of een contactpersoon of werknemer van een bedrijf dat aandelen heeft. Soms hebt je heel erg veel geluk!

    Geluk als factor, onbespreekbaar in TA-kringen. Soms worden van technische annalyses gebruik gamaakt om de markt daarna te richten omdat een groep beleggers met veel geld nou eenmaal daarin geloven. De zucht en geloof in objectieve feiten is in die kringen heel groot. Ook een vorm van massapsychologisch gedrag, zij dit in een beperkte maar rijke kring.

    Kleinbeleggers hebben die middelen en contacten niet en zijn daarom overgeleverd aan de grote instanties met inside communication en teams van adviseurs en deskundigen. Het rekening houden met wat op anderen beursen gebeurt en met de tijdsverschil, zowel als het doorgeven van informatie, prijzen van aandelen of futures of enz. per telefoon- of computer - soms secondenwerk - waarin vertragingsmechanismen een rol spelen of niet, is voor de kleinbelegger niet te traceren. En toch gaan ook de grootbeleggers en met name de instutionele beleggers met al die mogelijkheden vaak de boot in. De kans is wel kleiner.Zij hebben veel meer middelen, bronnen, mogelijkheden en mensen om een en ander uit te zoeken en dan nog, maar het is beter dan een enkeling of een groepje beleggers in een clubje.

    Daarom blijft het vaakgegeven advies aan de kleinbelegger niet al je geld in dagelijkse of langtermijn beleggingen te steken. Een groot deel van je geld - een deel van je winsten - dagelijks te parkeren op een aparte rekening om in geval van nood of wanneer het jou goed uitkomt te gebruiken. Dit is volgens mijn ervaring de meest save strategie.

    M.v.g.
  2. [verwijderd] 20 mei 2004 19:38
    Welkom Ho...maar!
    Ik kan op dit moment wel even een psycholoog gebruiken.

    Wat is het geval?
    Enige dagen geleden was ik in de gelegenheid om stukjes Corus op een koers van 0,44 erbij te kopen.
    Ik wist absoluut (bijna) zeker dat die koers de bodem van een ingezette daling zou zijn.
    Ook was en ben ik ervan overtuigd dat de koers binnenkort de 0,61 - 0,63 range weer gaat opzoeken.

    En toch, toch ik durfde het niet aan!!!

    Nu ik naar het scoreboard kijk zeg ik tegen mezelf "Wat ben je toch een lul geweest".
    Het rare is dat ik het zelf niet eens kan verklaren waarom ik die laatste stap niet durfde te zetten.
    Is daar in de massapsychologie al wel een pasklaar antwoord voor?

    Ik ben benieuwd naar je reactie.

    m.v.g. dodo

  3. [verwijderd] 20 mei 2004 20:48
    ha, dodo. Zoals ik vorige week schreef, zijn grote dalingen mooie koop momenten, ik heb lekker vanaf 0.42 binnen kunnen harken, (onder de 0.50, gemiddeld voor 0.45) Voor de mooie momenten, in de toekomst.

    Corus gaat nog veel nieuws leveren in de toekomst, echter zullen er ook sentiment situaties onstaan, waar mogelijk iets van de koers afgaat..

    Ach ja, dat hoort er allemaal bij.. (Ik post overgens minder als de koers lekker oploopt..). 0.54/0.55 mogelijke drempel, daarna geldt oud senario (wat mij betreft) naar 0.70. En bij "het Nieuws" zijn we ineens geen "pennystock" meer... Optimist, of rieel-vooruitzicht.. we zullen zien..

    Gr. Leon.
  4. [verwijderd] 21 mei 2004 01:17
    Hallo Dapere Dodo,
    Ik ben weg geweest daarom nu pas mijn reactie.
    Jij moet leren om meer op je gevoel te vertrouwen, maar pas als je de andere factoren de rewue laten passeren. Bijvoorbeeld de psychologie van de macht van getallen speelt een belangrijke rol in je beslissing. Op het moment dat Corus op 43 cent ging hangen zijn er wat de getallen betreft een beeld geschapen van 1,3 a 1,4 mil op 42 cent en eveneens 1,3 a 1,4 mil op 41 cent. Pas op 40 cent is er een blokkade opgezet van meer dan 3 mil waardoor de suggestie is gewekt dat het aandeel nog 2 cent zou kunnen dalen.
    Wat het nog meer realistisch maakte was het feit dat er grootbeleggers vroeg 's ochtends nogeens tussen 25 000 a 100 duizend aandelen per keer tegen 43 cent verkochten(die verkochten strategisch om direct weer in kleinere pastijen tegen dezefde prijs bij te kopen, zonder een groot verlies dus - met een abonnement kan dat omdat je niet voor iedere deal betaalt, maar per volume over de dag gerekend).
    Daarmee is het gevoel ontstaan dat wij nog niet de bodem hebben bereikt. Een lang tijd stond het op 43 cent en weinig kleinbeleggers verkochten aandelen, omdat of zij hadden geen geld meer of omdat hun VBR reeds verrekend was of dat zij bleven hopen dat Corus weer omhoog zou gaan. Vanaf 13 00 tot en met 15 00 uur zijn er maar 30 000 a 40 000 stukjes gedumpt op 43 cent (heel weinig in vergelijking met de dagen tevoren; hoofdzakelijk VBR-kandidaten geloof ik. Duidelijk was dat de rek er uit was voor de hedgefunds en andere strategische effectenbeheerders.
    'De rek er uit' was voor mij het teken er weer bij te kunnen kopen.
    De getallensymboliek/spel/beeldvorming is voor vele van de massabeleggers bedriegelijk. Jij moet erdoor heen kijken.
    Laat je gevoel spreken, maar blijf nuchter en kijk door de getallenpatronen en spel van de grotere partijen heen die steeds tot eigen voordeel (en dit mag) een eigen gestallenspel spelen. We mogen een tegenstrategie ontwikkelen.
    Volg je eigen 'informed and educated intuition'. Durf een eigen beslissing te nemen. Soms zal het fout zijn, maar verkoopt nooit al je aandelen of gebruik nooit al je beschikbaar geld om te kopen. Omdat er geen absolute willekeur is op de beurs en ook geen absolute onvoorspelbaarheid, is het allemaal tot een zekere hoogte in te schatten.
    Ook de groten zijn gebonden aan de beperkingen van een aandeel, de situatie en de beperkingen van de massabeleggers. Ook zij hebben het soms goed mis. Zo verkocht een grootaandeelhouder op 1,99 (heel waarschijnlijk een stoploss transactie) 340 duizend Getronics. Daarna zijn wij er niet weer geweest. Het is nog even naar 1,97 gezakt en toen omhoog gegaan.
    Door met klein hoeveelheden mee te doen krijg je op een gegeven moment het gevoel en temperament en mentaliteit van een aandeel in de greep en kennis van zijn beleggers. Ieder aandeel heeft zijn eigen dynamiek.
    Of jij hieraan iets zal hebben ? Ik hoor het graag.

    M.v.g.
  5. [verwijderd] 21 mei 2004 09:05
    Mijn complimenten Ho...maar! Je geeft een feilloos verslag van het verloop die dag. Je hebt er zelf ook echt bovenop gezeten, en hopelijk beter gehandeld dan ik.

    Frappant is dat ik normaal gesproken helemaal geen moeite heb met koop-/verkoopbeslissingen. Alleen, op dat moment had ik dat wel.
    Lekker als je op een nuchtere wijze het koop-/verkoopgedrag van anderen kunt analiseren. Wellicht heb ik me daar teveel door laten leiden, en te weinig het eigen gevoel laten meespelen. Zou heel goed kunnen.

    Het kopen in wat kleinere plukjes. Ja, ook dat is iets dat ik me meer eigen zal moeten maken. Speel nu teveel met grotere blokken, en dat werkt zeker mee aan een onzeker gevoel.

    Bedankt voor je heldere uitleg.

    m.v.g. dodo
  6. [verwijderd] 21 mei 2004 17:42
    Men noemt dit gedrag , het volgen van een bepaald stramien of handelswijze omdat het bewezen heeft rendement op te leveren, ook wel de varkenscyclus.

    Het is alweer een hele poos geleden dat het houden (en fokken dus) van varkens voor de verkoop / vleeshandel een zeer lucratieve bezigheid was. Vele boeren werden veehouder, leenden bij hun bank (bijv een boerenleenbank) geld om veestallen te bouwen om aan de slag te kunnen gaan. Dat ging een poos heel goed. Totdat, u raadt het al, het aanbod te groot werd en ook andere factoren een bepalende invloed kregen. Mestquota, ziektes en exportverboden etc. Het eind van het liedje is dat veel bedrijven het loodje hebben gelegd.

    De moraal van dit verhaal. Vertrouw op je zelf. Vertrouw niet op de massa. Loop alleen mee als je er zeker van bent dat ook jij er beter van wordt.
    Zorg dat je je bedrijven kent. Spel informatie uit. Sentiment is weliswaar emotie maar heeft bewezen belangrijk te zijn voor koersontwikkelingen.
    Wat doet bijvoorbeeld je aandeel bij een stijgende of dalende beurs. Loopt het wel of niet daarmee in de pas.

    Het meest wezenlijk blijft toch je eigen beleggingsgevoel gebaseerd op fundamentele informatie. Handel is een poosje met kleine bedragen volgens een bepaalde strategie. Kijk of je gevoel klopt en leer ervan.

    Tot slot over Corus. De informatie die beschikbaar is over dit bedrijf, voorzover uit objectieve bron, moet je een goed beeld geven. Volg daarnaast eens een poos de adviezen en meningen van de dames en heren deskundigen. Stel vast of ze het regelmatig goed hebben of juist niet. En wat wezenlijker is: hoe is de onderbouwing van hun advies ?
    Sluit dat ook aan bij wat je er zelf van vindt ?

    Succes met Corus !!

    vr.groet
    winckie
  7. [verwijderd] 21 mei 2004 23:30
    Heel herkenbaar.

    Achteraf blijkt dit dan het goede moment geweest te zijn. Het probleem is dat zo'n situatie optreedt in een zeer onzekere markt waardoor je zelf ook gaat twijfelen of dit wel het goede tijdstip is. Eigenlijk moet je dus kopen als je zelf vol twijfels zit en dat is zeer moeilijk.
  8. [verwijderd] 23 mei 2004 01:26
    Het is maar hoe je het bekijkt,varkens,huizen,staal,goud,kroegen, allemaal draait het rond in een cyclus dwz up and down al naar gelang de vraag.Lijkt mij niet te maken te hebben met grote of kleine beleggers maar met het instapmoment,wanneer stap je in de productie/hausse dat is de kwestie! vr.gr.br.br.
  9. [verwijderd] 23 mei 2004 21:57
    Hallo Ho-maar,

    Nee zeker niet. Wij ijn niet de varkens. Verontschuldiging als ik die indruk gewekt zou hebben.

    Soms zie je een bepaald gedrag. Het achter elkaar aanhollen. Een uitzondering daargelaten misschien, is dat gedrag naar mijn mening nooit goed. Je bent dan of te laat of te vroeg. Trek je eigen plan en wees daaraan ook trouw. Dat was de boodschap van mijn verhaal.

    Het bereiken van het maximale lukt slechts weinigen. Stel je hebt een poosje gelden Corus verkocht op 0,70 eurocent en een paar dagen gelden teruggekocht op 0,42 / 0,43 eurocent. Dan heb je het (voorlopig) perfect gedaan.
    Helaas is dat mij niet gelukt !

    vriendelijke groet
    winckie
  10. [verwijderd] 25 mei 2004 22:13

    Jouw argumentatielijn kan ik volgen. Of ik het deel is een andere vraag.
    De kleinbelegger kan groot worden en dan? Hoe zou hij of zij zich dan moeten gedragen?
    Hoe zou jij jou gaan gedragen - gezien vanuit jouw ervaringen nu - als jij een grootbelegger is geworden? Lijkt mij een interessante 'fictieve' these. Probeer het jou maar es in te denken?

    Mvg

    Ho
  11. [verwijderd] 25 mei 2004 23:02
    Da's een boeiende opgave voor de dinsdagavond.

    Onder ons "kleine"beleggers zullen er ook een paar zijn die er hun brood aardig mee verdienen denk. Ik hoor daar overigens niet bij. Wel ik wel in de loop van de tijd heb ervaren en geleerd is dat je het beste op je eigen gevoel kunt vertrouwen. Dat je niet te vaak moet handelen. Je spekt daarmee alleen de kas van de banken en de brokers. Hoe je wendt of keert: de adviezen van de analisten en de andere deskundigen (en je ontkomt er niet aan) zetten je toch aan het denken. Zeker wanneer de koers daalt. Vaak veert die koers wel weer op. Op een gegeven ogenblik zie je een bepaalde trend (los van grafieken / charts / candle sticks en noem maar op) en de uitdaging is dan aan je gevoel toe te geven. Vrouwen schijnen dat beter te kunnen overigens dan mannen en behalen dan ook betere resultaten.

    Of ik er rijk van wordt ?

    Nee, tenzij ik veel geld zou kunnen besteden aan het kopen van oa Corus. Dus ik zal het moeten doen met bescheiden winsten. Ik waag me niet aan koersvoorspellingen maar ik veronderstel dat Corus nog wel wat stijgt. Het aandeel zal bij betere resultaten uit de penny-stocksfeer geraken. Dan wordt het ook interessant om eventueel opties te gaan schrijven. Mijn verwachting is dat ook bij wat hogere koersen Corus voorlopig een beweeglijk aandeel blijft.

    Dus niet rijk. Maar ik geniet er wel van !

    vriendelijke groet
    winckie
  12. [verwijderd] 25 mei 2004 23:35
    Als je een daytrader wil worden en een ruimte wil huren met apparatuur (computers, Alex, Binck, dataschermen, TV-teletex, aandelenkanalen, Bloomberg, CNN, enz. enz.) heb je minimaal 50 000 euro nodig. Met minder wordt je niet geaccepteerd. Dan word je geacht je brood te kunnen verdienen met daghandel. Huur van ruimte in een lokaal met apparatuur met mogelijkheden is 1200 - 1500 euro per maand.
    Wat ik mij liet vertellen is dat de sfeer er heel erg bevorderlijk is voor de handel. Jij hebt nog 15 a 20 anderen of wellicht meer (hangt van de grote van de ruimte af) die met je meededen. Adviezen krijgt je zo gratis van de anderen en soms kun je een ralley starten of proberen te starten door het woord te roepen. Of dumpen als de anderen daarvoor te porren zijn. Een tijdelijke verlies te nemen om later winst te behalen. Of anderen erin meegaan hangt af van de objectieve feiten of die indicatoren positief zijn of niet. Dit lijkt mij spannend, maar ook weer heel erg saai.
    Of ik zo mijn brood wil verdienen?

    Mvg

    Ho
  13. [verwijderd] 29 mei 2004 00:48

    Het niet rationeel maken van een streven (motief, behoefte of drang) naar winst en het geredelijk accepteren van (een liefs beperkt) verlies, het niet onder woorden brengen daarvan, het niet met feite onderbouwen van argumenten, om wins en verlies als een handelsstrategie te voeren en te accepteren, geeft zich over aan de krachten van grensoverschrijdende gulzigheid, hebzucht, en overmatige angst, vrees voor verlies van aandelen (geld), de grootse slachtgaten van de menigte. Wie zijn of haar risico's kan spreiden of beperken, treedt als winnaar uit de strijd.

    Nvg

  14. [verwijderd] 29 mei 2004 01:01
    Ik zou haast zeggen dat hier Freud en Gossen(de wet van het economische grensnut) met elkaar in discussie zijn. Enerzijds de redelijke verklaarde hebzucht naar geld en anderzijds het gegeven dat als je er maar genoeg van hebt....het nut van het geld verloren gaat. Immers, je behoeften zijn al bevredigd.

    Gewoon in Corus blijben zitten zou ik zeggen.

    vriendelijke groet
    winckie
  15. [verwijderd] 29 mei 2004 12:17
    Enkele principes van massatechneuten en beursmanipulatoren tussen hebzucht en angst(oude koek voor ervaren beleggers, die met een en ander rekening houden en de taktiekjes weten te omzuilen) :
    1. het herhalen van akties en daarmee een verwachting structureel te maken om heel onverwachts het tegenovergestelde te doen.
    2. het onzeker maken van de belegger door het getallenbeeld voordurend te veranderen en onlogische patronen daarin aan te brengen.
    3. het schokken van het vertrouwen door sprongsgewijs achterwaarts naar beneden te gaan (met aktie bestens...)
    4. Inspelen op het negatief sentiment door lokkertjes en aanlokkelijke beeldvorming in het diepteboek om daarna weer snel het aanbod in te trekken en de blokkade aan de onderkant of bovenkant weg te nemen.
    5. Angst en vrees voor verlies aan te jagen door onverwachts strategisch te dumpen (om soms direct weer in kleiner onherkenbare hoeveelheden terug te kopen) of een onevenredig of onevenwichtig groot blokkade aan de bovenkant te leggen.
    6 Het mat en murf maken van (klein)beleggers door steeds doorbraken naar beneden te forceren om met name kleine beleggers tot verkoop aan te zetten.
    7. Massapsychologen (beursmanipulatoren) zijn heel sterk in het onderkennen van zelfvertrouwen ondergravende factoren en strategieen (de zwakheden - weinig geld, VBR-probleem, gebrek aan actuele informatie, klein netwerk, enz. - van de tegenstander, cq medebelegger)
    8. Hebzucht stimulerende akties, getallensymboliek en patronen creeren die beleggers ontzeker maken en tot snelle koop of verkoop doen besluiten.
    9. Het bulldozeren en stoomrolleren (pogen te intimideren) van kleinbeleggers door grote hoeveelheden kort na elkaar of te ontrekken of bij te voegen in het orderboek (te zien op het diepteboek van onlinebrokers) of met grote hoeveelheden te flitsen en daardoor een soort ongeduld ten toon te spreiden.
    10. Gebruikmaken van officiele en nietofficiele informatie (slechten van chinese muren, ten strengste verboden), lg een soort meerkennis die kleine beleggers niet hebben.
    11. De zg. testen van de waarde van een aandeel heeft vaak te maken met het feit dat vele klein- en middengrootbeleggers die gebruik maken van VBR
    op een bepaald moment (tijdstip, dag en uur!) genoopt zijn te verkopen om uit een negatieve VBR te komen.
    Er zijn nog meer van die taktiekjes.

    Wie deze onderkent en zijn of haar risico's weet te beperken door het spreiden van aandelen en een buffer aan te houden (dus niet al je geld in een keer te beleggen - dit is 'gokken') wordt op de duur een groot belegger!

    Mvg
  16. [verwijderd] 30 mei 2004 23:54
    Waarom zouden vrouwen beter zijn met beleggen dan mannen?

    Omdat zij beter dan mannen met hun eigen gevoelens kunnen omgaan
    of hun zesde zintuig hebben ontwikkeld
    of anders meer op hun intuitie vertrouwen en
    via bedgeheimen anderen weten rijker te maken,
    zoals het geval van Boonstra heeft laten zien.

    In ieder geval heb je gelijk dat wij op ons gevoel moeten vertrouwen, maar dan een 'educated intuition', een 'slim gevoel', dat kennis heeft genomen van de standen van de feiten.

    Overigens maakt het niet uit of jij min of vaak handelt, jij verdient je premie telkens ruimschoots terug als je ten minste winst behaalt elke keer dat jij handelt.

    mvg

    Ho
  17. [verwijderd] 31 mei 2004 00:12
    Van relatief recente datum is een onderzoek (internationaal) naar rendement van beleggingshandelingen / beslissingen.

    Vrouwen schijnen rationeler te handelen dan mannen. Met name omdat zij wat meer op basis van een visie handelen. Met andere woorden. Met meer vertrouwen hebben in koersontwikkelingen op de wat langere termijn.

    Zij raken minder snel in paniek als de koers een plotselinge dip meemaakt. Zij zijn ook wat minder snel euforisch (zoals mannen) wanneer de koers omhoog gaat.

    Overigens heb je helemaal gelijk. Als je beleggingshandelingen steeds winst opleveren maakt het aantal handelingen (dus transactiekosten) niet uit, want je wint er immers op.

    Laat ik het dan maar eerlijk zeggen. Mij lukt dat niet altijd.

    vriendelijke groet
    winckie
  18. [verwijderd] 3 juni 2004 00:22
    Graag kom ik terug op jouw opmerkingen over vrouwen n.a.v. een onderzoek :

    'Vrouwen schijnen rationeler te handelen dan mannen. Met name omdat zij wat meer op basis van een visie handelen. Met andere woorden. Met meer vertrouwen hebben in koersontwikkelingen op de wat langere termijn.

    Zij raken minder snel in paniek als de koers een plotselinge dip meemaakt. Zij zijn ook wat minder snel euforisch (zoals mannen) wanneer de koers omhoog gaat'

    Ik denk dat de hele beleggersscene heel anders zou hebben uitgezien als vrouwen deze zou hebben overheersd.

    Ik ben benieuwd wat de mannen van de massapsychologisch gedrag van vrouwen
    vinden die in feite een meer verstandig manier van beleggen te zien geeft?

    Wat vinden de vrouwelijke beleggers er zelf van?

    Mvg.

    Ho
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 -0,09%
EUR/USD 1,0696 -0,06%
FTSE 100 8.040,38 -0,06%
Germany40^ 18.086,70 -0,01%
Gold spot 2.318,13 +0,09%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

VIVORY...
+24,31%
ASMI
+10,99%
BESI
+4,08%
NX FIL...
+3,85%
TomTom
+3,80%

Dalers

ALLFUN...
-11,00%
ING
-5,96%
Flow T...
-2,94%
WDP
-2,89%
RELX
-2,04%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links