Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slechter dan de jaren 80?

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. atitlan 23 juli 2003 12:17
    In een periode van sterke economische neergang worden graag vergelijkingen gemaakt met vergelijkbare periodes van economische stagnatie. Recent publiceerde de Volkskrant een artikel waarin enkele wetenschappers hun mening gaven over de toestand van de Nederlandse economie in vergelijking met de moeilijke jaren 80.

    “Eén ding is voor de deskundigen duidelijk. De situatie is onvergelijkbaar met de crisis van begin jaren tachtig. Vlak na de tweede oliecrisis was de rente fors opgelopen, nu staat hij juist extreem laag.”

    Een lage rentestand evenals een veel lagere werkloosheid in vergelijking met toen, zijn voor hen de belangrijke redenen de huidige situatie te relativeren. Ook is er officieel nog geen sprake van recessie.

    Hun standpunt rechtvaardigt toch wel enige kanttekeningen. Ofschoon nog geen recessie, is het van belang te onderkennen dat alleen een overmatig spenderende overheid (denk aan Betuwelijn, gezondheidszorg) het Bruto Binnenlands Product nog tenauwerdood naar een positief niveau wist te subsidiëren.

    Met gemak kunnen enige factoren worden opgesomd die de vergelijking met de jaren 80 een ander accent kunnen geven.
    Het staat vast dat in vergelijking met toen:
    1. door kostbare acquisities de bedrijfsbalansen dramatisch zijn verslechterd,
    2. de nationale hypotheekschuld onheilspellende niveaus’s heeft bereikt,
    3. de toestand van de pensioenfondsen fors is verslechterd,
    4. de medische kosten explosief zijn gestegen,
    5. het aandeel Nederlanders van niet westerse afkomst enorm is toegenomen,
    6. het niveau van het onderwijs in Nederland is verslechterd,
    7. het percentage exact studerenden en daarmee het innovatieve vermogen van de Nederlandse industrie is gedaald,
    8. de criminaliteit buitengewoon is gestegen,
    9. het Nederland investeringsklimaat is verslechterd,
    10. de sectoren waar vooral de toegevoegde waarde voor Nederland gecreëerd moet worden (industrie, land & tuinbouw, handel & distributie) alle zwaar onder druk staan.

    Door vooral naar de rentestand als maatstaf te nemen, getuigen betreffende macro economen daarom toch van een wat enge blik op de huidige problematiek.

    Natuurlijk een lage rente is positief, maar het geeft te denken dat óndanks de lage rente momenteel bedrijfswinsten en bedrijfsinvesteringen extreem lage niveaus bereiken, evenals het consumentenvertrouwen.

    Het geeft eveneens te denken dat een econoom als Jaap van Duyn, die tot voor kort een onvoorwaardelijk geloof ventileerde in economische cycli en groei van aandelenkoersen, getuige een recent interview met het NRC Handelsblad, somber gestemd is over onze economische vooruitzichten.
  2. [verwijderd] 23 juli 2003 13:10
    Deze punten zijn een verzameling halve waarheden en volkomen nonsens.
    1. door kostbare acquisities de bedrijfsbalansen dramatisch zijn verslechterd,
    1a Een heleboel acquisities zijn al grotendeels of geheel afgeschreven.
    2. de nationale hypotheekschuld onheilspellende niveaus’s heeft bereikt,
    2a kijk ook eens naar de waarde van de woningvoorraad.
    3. de toestand van de pensioenfondsen fors is verslechterd,
    3a in 1980 was de premie bij PGGM 25% vh inkomen, nu 16%
    4. de medische kosten explosief zijn gestegen,
    4a tov het bruto nat product zijn de kosten helemaal niet explosief gestegen. Het feit dat dit steeds beweert wordt, maakt het nog niet waar.
    5. het aandeel Nederlanders van niet westerse afkomst enorm is toegenomen,
    5a Inderdaad is dit dan een voordeel of een nadeel? Het accent is inderdaad veranderd.
    6. het niveau van het onderwijs in Nederland is verslechterd,
    6a het is veranderd, dat wil nog niet zeggen verslechterd.
    7. het percentage exact studerenden en daarmee het innovatieve vermogen van de Nederlandse industrie is gedaald,
    7a in 1980 studeerde minder dan 10% na de middelbare school, nu meer dan 25%. Dat het percentage is gedaald zegt dus niet zoveel. Positief is wel dat er veel meer mensen een goede opleiding krijgen.
    8. de criminaliteit buitengewoon is gestegen,
    8a er wordt in ieder geval meer aandacht aan besteed dan in 1980. Er zijn nu ook wat meer tv-zenders die dit kunnen doen.
    9. het Nederland investeringsklimaat is verslechterd,
    9a slechter dan in de 80er jaren?
    10. de sectoren waar vooral de toegevoegde waarde voor Nederland gecreëerd moet worden (industrie, land & tuinbouw, handel & distributie) alle zwaar onder druk staan.
    10a er is wel aanzienlijk meer dienstverlening bijgekomen. toegevoegde waarde land- en tuinbouw?
    Een dergelijk rijtje draagt bepaald niet bij tot een heldere discussie.
    Wat betreft Van Duijn: hij zit niet voor de eerste keer mis.
    Groetjes
    Pacito
  3. Jos Theelen 23 juli 2003 14:15
    Ik ben het eens met Pacito, dat sommige van de punten niet kloppen. Ik mis ook punten, die toch ook van invloed zijn op onze economie:
    - ontwikkeling van de IT
    - de Europese Unie
    - de vergrijzing
    - de huidige lagere belastingtarieven

    En daarbij moet ook nog gezegd worden, dat Nederland geen eiland is, d.w.z. onze economie is sterk afhankelijk van de VS en van landen zoals Duitsland. Je kunt dus beter die landen vergelijken met hun situatie in de 80'er jaren.
  4. atitlan 23 juli 2003 17:06
    Beste Pacito,
    Je mag mij gerust beschuldigen van halve waarheden of nonsens, maar dan zie jij toch bepaalde feiten over het hoofd:
    1. De bedrijfsbalansen zijn nu veel slechter, ook na gerealiseerde afschrijvngen. Op dat punt staat ons nog heel wat te wachten. Ahold staat bijvoorbeeld voor €13 miljard rood, KPN voor €12 miljard, Unilever voor €20 miljard om slechts enkele voorbeelden te noemen, dat liegt er toch niet om.
    2. De nationale hypotheekschuld bedraagt maar liefst 80% van de onderliggende waarde. Ter vergelijking: België ca 40%, Italië, minder dan 20%. En dan te bedenken dat er hier juist veel lucht in die onderliggende waarde zit.
    3. Pensioenfondsen staan er slecht voor. Alleen een rendement van 7% kan bijvoorbeeld de dekking van het ABP weer op peil brengen en dat slechts in combinatie met flinke premieverhogingen. Het ABP heeft recent echter toegegeven die 7% op haar obligatieportefeuille de komende jaren bij lange na niet te kunnen halen.
    4. De medische kosten rijzen door vergrijzing, maar tevens door slecht management en graaipraktijken (medisch specialisten, tandartsen, geneesmiddelenfabrikanten) al een aantal jaren de pan uit.
    5. Dat een groot gedeelte van de nieuwe Nederlanders zeer matig is opgeleid, sterker nog in veel gevallen nauwelijks de Nederlandse taal beheert, is een slechte zaak voor Nederland ‘kennisland’.
    6. Daarover zijn de meningen inderdaad verdeeld, maar er zijn tal van indicaties dat we op dat punt achteruit hollen. Je hoeft maar eens naar programma’s als Herexamen te kijken, waarin de kandidaten steevast bijkans verlammen bij de meest infantiele rekensommetjes, om dit in te zien.
    Eén van de opgaven uit het eindexamen VMBO dit jaar luidde: ‘Hoeveel gram gaat er in een kilogram suiker? a. 700, b 1000, c. 1250.’ En wat waren ze tevreden over de hoge slagingspercentages.
    En dat Nederlanders zo goed hun vreemde talen zouden beheersen is een mythe, die inmiddels ook is doorgeprikt.
    7. Met nadruk doel ik op de voor de economie zo belangrijke exacte studies. Daar zijn de inschrijvingscijfers in veel gevallen gedecimeerd. Landelijk bijvoorbeeld nog maar 30 (!) eerstejaars studenten Wiskunde voor alle universitaire opleidingen samen. Ronduit dramatisch.
    8. Logisch dat er meer aandacht aan wordt besteed, gezien de sterk toegenomen brutaliteit van de criminaliteit. Begin jaren 80 waren moorden nog een zeldzaamheid, en zeker de zinloze.
    De toename van de criminaliteit is des te schrijnender, omdat er enorm is geïnvesteerd in politie, gevangeniscapaciteit, maar ook beveiliging, preventie enz..
    Tal van winkelbedrijven geven er de brui aan vanwege de onbeheersbare toename van winkeldiefstellen en vandalisme. Alleen al de Dirk Groep sloot in korte tijd in Amsterdam om die reden 6 supermarkten.
    9. Ja, en dat is naast de genoemde factoren, bijvoorbeeld ook het gevolg van afnemende kwaliteit van publieke diensten zoals Spoorwegen en Nutsbedrijven en de sterk toegenomen verkeerscongestie.
    10. De dienstverlening is inderdaad sterk gegroeid, maar als land wordt je per saldo niet zoveel wijzer van een enorme toename van het aantal juristen of beleidsmedewerkers. Die leggen vooral een beslag op de middelen. Wat betreft de Land & Tuinbouw. Die is goed voor een zeer belangrijk deel van onze nationale export, ongeveer € 40 miljard.

    Vr. groet,
    Atitlan
  5. [verwijderd] 23 juli 2003 18:18
    Beste Atitlan,
    Al je beweringen zijn voor mij niet na te gaan, echter wat je van de gezondheidszorg stelt is borrelpraat. Medisch specialisten kunnen niet
    efficient werken. Ze zitten in een keurslijf van regels gevangen, opgelegd door de overheid en zorgverzekeraars. Tandartsen zijn voor het overgrote deel geheel geprivatiseerd en werken nog voor een gemiddeld tarief wat bij lange niet meegegaan is met de gemiddelde loonontwikkeling.
    Over medicijn producenten en apothekers kun je een discussie aangaan.
    Groeten Fenco
  6. [verwijderd] 23 juli 2003 18:25
    Het ging mij vooral om de vergelijking met de jaren 80.
    Ik ben het met je eens dat er een aantal zorgwekkende punten zijn. Laten we echter niet van die opa's worden die zeggen:"vroeger was alles beter".
    Dat was het namelijk niet. Er zijn ook veel verbeteringen, bv. dat wij elkaar kunnen bestoken via dit medium voor een wat mij betreft zeer lage prijs. Ik zal niet zeggen dat elke techniek een vooruitgang is, maar het gaat ons aanzienlijk beter dan in de 80er jaren. Een stapje terug is altijd moeilijk, vanaf welk niveau dan ook. Ik vond de genoemde punten niet bijdragen tot een heldere discussie.
    Groetjes
    Pacito
  7. atitlan 24 juli 2003 09:45
    Het verbaast me vaak dat velen denken dat alles min of meer als vanzelf goed zal komen (als Amerika en Duitsland aantrekken …, enz.), terwijl heel veel signalen in dit land diep rood staan.
    Nederlandse bedrijven kunnen weliswaar profiteren van herstel elders, vanzelfsprekend, maar hebben vooral ook te maken met steeds hardere mondiale competitie, die onder meer leidt tot voortdurende prijserosie.
    Het is daarom zinvol eens bloot te leggen waarom cyclische automatismen misschien niet vanzelfsprekend zijn.
    In Nederland lopen beleidsmakers voortdurend achter de feiten aan en lijken de ontwikkelingen niet te zien aankomen. Het is nu bijvoorbeeld bijkans onvoorstelbaar dat nauwelijks een jaar geleden, bij het aantreden van Balkenende I, de nieuwe minister van Financiën Hoogervorst, nog stelde dat de Nederlandse overheidsfinanciën er sterk voor zouden staan.
  8. [verwijderd] 24 juli 2003 12:36
    Veel somberheid Atitlan, maar je legt wel een aantal ernstige feiten over de NL situatie bloot. Ik ben het in grote lijnen volkomen met je eens. Zelf kijk ik dan ook al geruime tijd meer over de grenzen bij het innemen van aandelenposities.

    Vooral problematisch is de buitengewone toename van schulden bij bedrijfsleven en particulieren. De lage rente maakt deze situatie nog enigszins hanteerbaar. Maar voor hoe lang nog?

    Grote financieringsbehoeften moeten economisch gezien de vergoeding voor het ter beschikking stellen van geldmiddelen duurder maken. De kans dat de rente spoedig gaat stijgen is dan ook reëel, ofschoon zij uiteraard door de ECB wordt vastgesteld.
  9. [verwijderd] 24 juli 2003 21:28
    Ondanks mijn eerdere kritiek ben ik het wel met je eens dat het slecht gaat. Het gaat echter niet overal even slecht. Het is ook niet iets waar je veel aan kunt doen, macro gezien. Kondratieff, Elliot en consorten waren geen domme jongens. Er zijn nu eenmaal economische wetmatigheden en mensen lijken niet veel te leren van het verleden. Wie herinnert zich niet de "nieuwe economie". We zouden er nu hard om kunnen lachen als het niet juist de domheid illustreert. Je kunt dingen ook anders bekijken. Je hoeft niet in de rij te staan bij de supermarkt. Er komt genoeg aanbod in huizen. Artsen hebben een welgevulde orderportefeuille. Wat cynisch, geef ik toe. Aan de andere kant blijkt vaak zo'n recessie de enige manier om de economie, maar ook ons gedachtenpatroon wat op te schonen. Als de recessie niet diep genoeg is, wordt de schoonmaak ook niets. Als hij niet lang genoeg duurt, zijn we het te snel weer vergeten. Let wel, ik spreek geen hoop uit, maar dit kun je gewoon uit de geschiedenis leren. Ik ben al blij dat de kans op oorlog, zoals in het verleden maar al te vaak voorkwam bij recessies, bij ons bijzonder klein is. Op microniveau liggen er altijd kansen voor verbetering. Dat blijkt ook wel uit het feit dat een hausse altijd begint met particulier initiatief op microniveau lang voordat er sprake is van een hausse. Eigenlijk komt het hierop neer: als je niet af en toe een schop onder je kont krijgt, doe je niets meer.
    Groetjes
    Pacito
  10. atitlan 25 juli 2003 09:35
    Beste Pacito,

    Ik deel je mening dat juist in moeilijke situaties de kans groter wordt de neuzen dezelfde kant te laten uitwijzen.

    In 1982 wist het kabinet Lubbers in een dergelijke situatie met het akkoord van Wassenaar meerjarige loonmatiging te bereiken, en dat was belangrijk voor het herstel van de Nederlandse concurrentiekracht.

    Anders dan toen concurreerde ons bedrijfsleven echter vooral met peers uit andere westerse landen.

    Momenteel ziet de landkaart er heel wat anders uit. Een land als Zuid-Korea wist zich binnen één generatie, vanuit een straatarme, onderontwikkelde uitgangspositie op te werken tot een van de technologisch meest hoogwaardige landen en bracht daarbij machtige nieuwe en uiterst efficiënte multinationals voort.
    Een autofabrikant als Hyundai kwam op en floreert terwijl Daf-auto failliet ging. Een electronicabedrijf als Samsung laat Philips steeds meer naar lucht happen.

    Die ontwikkelingen in landen als Zuid-Korea gaan niet vanzelf. De credits komen vooral toe aan goed en pragmatisch overheidsbeleid, dat heeft ingezien dat stijgende welvaart vooral technologische vooruitgang vereist en technologische vooruitgang vooral hoogwaardig onderwijs met een belangrijke rol voor de exacte wetenschappen.

    Jaap van Duyn is vooral veel somberder geworden omdat ook hij ziet welk een enorme bedreiging nu uitgaat van China, dat zich in ijl tempo ontwikkelt tot productiewerkplaats van de wereld.

    Het is maar de vraag of hernieuwde loonmatiging de Nederlandse industrie opnieuw voldoende lucht kan geven. Daarvoor liggen de lonen in China te ver beneden het Nederlandse niveau.

    Loonmatiging zal naar mijn overtuiging de komende jaren meer afgedwongen worden door een te langzaam groeiende nationale koek en de noodzaak de groei van de overheidsuitgaven meer in pas te brengen met de belastinginkomsten.

    Vr. gr.
    Atitlan
  11. atitlan 25 juli 2003 16:08
    bron: Washington Post

    China Calling With Cell-Phone Standard
    Competition Worries Western Providers

    By Peter S. Goodman
    Washington Post Staff Writer
    Friday, July 25, 2003; Page E01

    BEIJING -- China, the world's largest market for cell phones, is aggressively developing a homegrown technology that can run the next generation of mobile telephone networks, challenging the traditional dominance of American and European companies.

    During the 1990s, as China spent $10 billion to build a national mobile telephone network, foreign companies reaped most of the rewards. Cisco Systems, Ericsson, Motorola and Nokia produced much of the equipment that runs the networks and many of the phones on them. Now, the country is planning for what's known as third-generation mobile services, or 3G, upgrading its networks to beam high-speed Internet connections to phones and handheld computers.

    If China develops its own 3G standard, it could save on the royalties it would otherwise have to pay foreign firms for their gear -- a tab that reportedly runs into the hundreds of millions of dollars. And if China's standard gained favor abroad, its companies could then collect royalties from foreign counterparts. Not least, Chinese firms would probably enjoy built-in cost advantages given the scale of their home market.

    "If we use an overseas standard, then the technology is controlled by foreign manufacturers," said Hua Yang, secretary general of the TD-SCDMA Industry Alliance, a consortium of Chinese technology companies led by Datang Telecom that was formed last fall to test and market the new standard. "If China has its own standard, then the domestic enterprises can master the technology by themselves, so they can be at the same competitive level with overseas manufacturers."

    China's push to develop mobile phone technology comes as the government is pressing the creation of a homegrown standard for high-definition television and is the latest sign that the world's most populous country is seeking to leverage its scale to the advantage of Chinese companies.

    "This is China saying we have to build our own intellectual property," said Johan Pross, chief executive of T3G Technology Co., a venture begun this year by Datang Telecom with Korean electronics giant Samsung and the Dutch company Royal Philips Electronics to develop chips that run on the new technology. "China is realizing that you cannot only rely on the fact that your labor is cheap. China has a lot of manufacturing already, and they want to be in on the innovation part."

    The stakes are potentially enormous. In China, construction of 3G networks and the manufacturing of new phones could absorb $8 billion in the first three years, said Edison Lee, an Asia telecommunications researcher at J.P. Morgan in Hong Kong.

  12. durobinet 25 juli 2003 16:20
    We hadden hierover onlangs een discussie op dit forum en er waren enkelen (waaronder ondergetekende) die het deze kant op zagen gaan. Anderen waren het oneens en zagen nog steeds een suprematie van de US en Europa. Je hebt een stukje bewijs geleverd waar het heen lijkt te gaan.
    vr.gr. duro
  13. atitlan 26 juli 2003 13:04

    Wellink (DNB) vindt de huidige recessie onvermijdelijk

    Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, verwacht dat de Nederlandse economie over 2003 een krimp zal laten zien van 0,5 procent. Wellink is ook al somber over het jaar 2004.

    Slechte tijden
    Wellink stelde op RTLZ dat DNB haar voorspellingen voor de Nederlandse economie naar beneden heeft bijgesteld. Eind vorige maand ging Wellink nog uit van een kleine groei van het BNP voor Nederland. Volgende week presenteert De Nederlandse Bank haar officiële groeiramingen.

    De groei in ons land wordt momenteel sterk gedrukt door de sterke euro en de zeer zwakke dollar. Het CPB heeft uitgerekend dat iedere 10 procent dat de euro stijgt ten opzichte van de dollar, de Nederlandse economie meteen 0,5 procentpunt groei kost. De euro is de laatste 6 maanden met 40% gestegen ten opzichte van de dollar.

    Ook somber over 2004
    Wellink is nu al somber voor het jaar 2004. "Voor 2004 ben ik niet erg opgewekt, ik zie weinig positieve effecten van 2003 die doorwerken in 2004", aldus de bank-president op RTLZ.

    Wellink is voor Europa minder negatief dan voor Nederland. "Nederland heeft namelijk grote problemen met de arbeidskosten. De koers van de euro is niet uitzonderlijk, zeker niet langjarig gezien." Wellink is wel redelijk opgewekt over Amerika.

    Wellink: economie al twee jaar richting recessie
    Wellink heeft bij de jaarvergadering van de Rabobank overigens gezegd dat de recessie die Nederland nu ziet, al enige tijd in de pijplijn zat. "De stimulerende middelen die ons in de jaren negentig bovengemiddeld lieten presteren, hebben de afgelopen twee jaar een forse achteruitgang van de economie gemaskeerd."

    "In de tweede helft van de jaren negentig lag onze economische groei voortdurend ruim boven het Europese gemiddelde. Voor een deel viel dit toe te schrijven aan fundamentele ontwikkelingen, zoals de gestegen arbeidsmarktparticipatie. Maar de Nederlandse economie is ook in veel opzichten kunstmatig gestimuleerd. Zoals we nu weten, hebben stimulerende middelen achteraf vaak vervelende bijwerkingen", aldus Wellink.

    "Een belangrijke kunstmatige prikkel was de uitbundige woningmarkt. Het was door de lage rente en sterke prijsstijgingen van woningen vaak aantrekkelijk om de overwaarde van het eigen huis te verzilveren. Berekeningen van DNB laten zien dat hierdoor onze economie in 1999 en 2000 met een vol procentpunt extra is gegroeid. "

    Recessie onvermijdelijk
    De nu losgebarsten recessie is volgens de president voor een groot deel onvermijdelijk. Een belangrijk gegeven is dat we aan de uitbundige jaren een enorme schuldenlast hebben overgehouden. De schuldpositie van gezinnen en bedrijven is internationaal gezien ook uitzonderlijk.

    In 2000, het hoogtepunt van de hausse, lag het schuldenpeil in Nederland ruim 60 procent hoger dan in het eurogebied in het algemeen. Bij gezinnen gaat het vooral om fiscaal begunstigde hypotheekschuld.

    Bron:
    www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/co...
  14. [verwijderd] 26 juli 2003 13:34
    gelukkig begint Wellink de waarheid eens te vertellen,daarom begrijp ik de aanbevelingen niet over de smallcaps en de lokale markt,want daar zullen de komende tijd flinke teleurstellingen gemeld worden,terwijl het saneringsproces nu pas echt in gang gezet gaat worden.
    sommige internationale bedrijven en markten liggen er veel beter bij.
    vrgr.
  15. atitlan 2 oktober 2003 10:38
    Het Bruto Binnenlands Product is het tweede kwartaal van 2003 met 1,2% gekrompen, een twintig jaars dieptepunt.
    Verder een steeds duurdere Euro die het onze industrie nog minder competitief maakt.
    En gisteren nog een winstwaarschuwing uit onverwachte hoek, van DSM (hoezoe herstel van de economie?).

    Ik ben benieuwd wanneer meer beleggers gaan inzien dat de Nederlandse economie er, ondanks goede beleidsaanzetten door het nieuwe kabinet, momenteel bijzonder slecht voorstaat en dat een spoedig herstel allerminst vanzelfsprekend, zelfs onwaarschijnlijk is.
    Het is maar een welgemeende waarschuwing voor de lange termijn belegger.
  16. [verwijderd] 2 oktober 2003 10:48
    He pacito,

    wat een geweldig weerwoord. Zelf hang ik wel naar de sombere kant maar dat vanwege een aantal andere redenen. Ik denk dat we veel meer met externe factoren te maken hebben dan de punten die hier door jullie beiden genoemd worden.
    Op een groot aantal punten waarop jij perfekt weerwoord geeft ga ik zeker mee, ook al vind ik de punten die beschreven worden totaal niet ter zake doen.

    groeten
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 872,88 +0,74%
EUR/USD 1,0658 +0,05%
FTSE 100 8.066,88 +0,54%
Germany40^ 18.010,70 +0,84%
Gold spot 2.308,58 -0,80%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+15,79%
ALLFUN...
+4,20%
Accsys
+3,41%
PROSUS
+2,97%
Philip...
+2,17%

Dalers

RANDST...
-6,49%
NSI
-2,89%
Alfen ...
-1,37%
Fugro
-1,37%
Arcadis
-1,26%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links