Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,961 17 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 0,953 - 0,967
  • 2.891.437 Gem. (3M) 6,4M

Dag van de BAVA. De Vries legde uit.....

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 oktober 2016 09:39
    Goedemorgen Pharming volgers,

    Hierbij het eerste tekstuele gedeelte van ons persbericht van vanochtend met een financiële update tot en met augustus van dit jaar. Gaat u voor het volledige Nederlandstalige persbericht naar www.pharming.com/press-releases/

    Persbericht Pharming
    www.pharming.com

    Pharming publiceert resultaten tot en met 31 augustus 2016

    [b]Leiden, 3 oktober 2016: Pharming Group N.V. Pharming Group N.V (De “Onderneming”), (Euronext Amsterdam: PHARM) maakt haar (niet gecontroleerde) resultaten over de eerste acht maanden, eindigend op 31 augustus, bekend. Deze resultaten worden gepubliceerd om alle aandeelhouders en investeerders te voorzien van de meest actuele financiële informatie voor een volledig begrip van de implicaties van de recentelijk bekendgemaakte transactie, waarmee de Onderneming alle commerciële rechten van RUCONEST® in Noord-Amerika terugkoopt van haar partner Valeant, en de daaraan gerelateerde voorgestelde financieringsactiviteiten.

    Deze resultaten komen niet in de plaats van het kwartaalbericht over de eerste negen maanden van 2016, die zullen worden gepubliceerd op 27 oktober aanstaande.

    Hoofdpunten
    • Verkopen van RUCONEST® over de periode tot en met 31 augustus namen met 48% toe vergeleken met de verkopen over het eerste halfjaar van 2016. Daarmee waren alleen al de verkopen in juli en augustus hoger dan die in het hele eerste kwartaal van dit boekjaar.
    • De verkopen in de VS namen tot en met 31 augustus met circa 28% toe vergeleken met dezelfde periode in 2015, en groeiden met 43% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2016.
    • De brutowinst neemt met 24% toe vergeleken met dezelfde periode in 2015 en met 42% afgezet tegen het eerste halfjaar van 2016

    Pro-forma financieel overzicht
    Gesteld dat de Valeant-transactie al vóór 1 januari 2016 was afgerond, dan zouden de hoofdpunten van ons resultaatbericht over de eerste acht maanden er significant anders hebben uitgezien. Over het geheel genomen zou Pharming in deze periode veel dichter bij winstgevendheid zijn gekomen. In het persbericht op de website www.pharming.com/press-releases, tonen we, puur ter illustratie en vergelijkingsdoeleinden, een pro-forma financieel overzicht:

    Deze pro-forma-opstelling met schattingen en feitelijke cijfers is afkomstig van het management van Pharming en is niet gecontroleerd door de accountant van de onderneming. Deze cijfers zouden kunnen wijzigen als de huidige financiële plannen veranderen.

    • Deze resultaten, met op juli en augustus gebaseerde jaarinkomsten van €31,8 miljoen, laten een duidelijke verbetering zien ten opzichte van de 30 juni pro-forma resultaten van €24,8 miljoen (op jaarbasis voor de eerste zes maanden van 2016) die werden gepresenteerd ten tijde van de aankondiging van de terugkoop.

    • Op het operationele niveau lieten de 30 juni pro-forma resultaten een verlies van €3,1 miljoen zien, vergeleken met een pro-forma verlies van €3,2 miljoen over de eerste acht maanden van 2016

    • Een berekening leidt ook tot de conclusie dat in het geval de productverkopen over juli en augustus in alle maanden tot en met augustus gemiddeld waren behaald, de totale verkopen op €21,2 miljoen waren uitgekomen, in plaats van op €17,7 miljoen, en daarmee een extra €3,0 miljoen brutowinst zou zijn behaald. Dit zou hebben geresulteerd in een nagenoeg break-even operationeel resultaat over de eerste acht maanden.

    CEO Sijmen de Vries zegt over het resultaat
    Na een relatief bescheiden start in 2016 van de verkopen van RUCONEST® (recombinant C1 esterase-remmer, 50 IU/KG), was in de eerste twee maanden van het derde kwartaal sprake van een significante toename van de verkopen, vooral gedreven door de verkoopinspanningen in de VS.

    De inkomsten uit de verkopen namen met 48% toe van €4,2 miljoen in het eerste halfjaar van 2016 naar €6,2 miljoen in de eerste acht maanden tot 31 augustus 2016, waarbij de verkopen in de VS groeiden van €1,5 miljoen in het eerste kwartaal en €2,0 miljoen in het tweede kwartaal, naar €1,5 miljoen in de twee maanden juli en augustus. Dit komt overeen met een kwartaalgemiddelde van €2,3 miljoen en is dan ook een sterk verkoopresultaat..

    Ook de brutowinst uit de verkopen bleef dankzij de verbeterde verkopen in de VS toenemen; van €3,3 miljoen in de eerste helft van 2016 naar €4,7 miljoen in de eerste acht maanden. Ondanks deze verbetering blijven we echter druk houden op de kasuitgaven, wat resulteerde in een verbeterd middelenbeheer in het eerste acht maanden van 2016 vergeleken met dezelfde periode van 2015, ondanks de sterk toegenomen R&D activiteiten.

    Op 9 augustus 2016 maakte de Onderneming bekend met Valeant Pharmaceuticals International (“Valeant”) (NYSE/TSX: VRX), definitieve overeenstemming te hebben bereikt over de terugkoop door Pharming van alle Noord-Amerikaanse commerciële rechten van het door de Onderneming zelf ontwikkelde medicijn RUCONEST®, een in de VS en de EU goedgekeurde recombinant C1 esterase-remmer tegen de zeldzame aandoening erfelijk angio oedeem. Het betreft alle rechten voor de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

    Overeengekomen is dat Pharming een bedrag van US$60 miljoen betaalt na afronding van de transactie in, naar verwachting, het vierde kwartaal van 2016. Daarboven zal Pharming aan Valeant gedurende de komende jaren eenmalige, uit winsten op verkopen, zichzelf financierende, betalingen doen afhankelijk van het behalen van een beperkt aantal specifieke mijlpalen in de verkopen, tot een maximum van US$65 miljoen. Uit commerciële overwegingen worden specifieke details van deze zichzelf financierende aanvullende transactievoorwaarden, niet bekendgemaakt. De transactie is getekend met als voorwaarde dat Pharming in de komende weken tot aan de afronding ervan de benodigde financiering zal verkrijgen.

    Gebaseerd op onze financiële resultaten in de eerste acht maanden van 2016, verwachten we dat zowel de verkopen als de brutowinst zich zullen blijven verbeteren gedurende de resterende maanden van het jaar en dat de investeringen in R&D geleidelijk verder zullen toenemen.

    Afhankelijk van afronding van de terugkoop van de Noord-Amerikaanse rechten voor RUCONEST en als de verkopen ervan op het peil blijven zoals we hebben gezien in het derde kwartaal tot op heden, verwachten we gedurende 2017 operationeel winstgevend te zijn. Verdere financiële vooruitzichten voor 2016 of 2017 worden niet verstrekt.

    Sijmen de Vries
    Chief Executive Officer

    Ga voor het volledige Nederlandstalige bericht naar onze website www.pharming.com/press-releases/ .
  2. [verwijderd] 5 oktober 2016 09:51
    Inberg van iex:

    Pharming stijgt vandaag meer dan 10% op de betere verkoopcijfers voor Ruconest in de Verenigde Staten. In de maanden juli en augustus werd 1,5 miljoen euro aan omzet geboekt. Evenveel als in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal was de omzet in de VS 2 miljoen euro.
    Zo goed mogelijk informeren
    In aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van morgen wil het management de aandeelhouders alvast zo goed mogelijk informeren.

    Woensdag wil Pharming haar aandeelhouders om toestemming vragen om extra aandelen uit te geven om de verkooprechten van Valeant terug te kopen. Het Amerikaanse Valeant heeft andere zaken aan haar hoofd en is genegen de rechten voor Ruconest af te stoten.
    In ruil voor 125 miljoen dollar (60 miljoen dollar nu, en 65 miljoen dollar als verkoopgerelateerd later) verwerft Pharming de rechten terug. Dat betekent dat de 30% die het tot nog toe als omzet mocht noteren, 100% wordt en winstgevendheid ineens een stuk dichterbij komt.

    Daarvoor moet er eerst wel wat geld op tafel komen om die 60 miljoen dollar te kunnen betalen. Daartoe wordt er 5 oktober toestemming gevraagd om extra aandelen uit te geven.
    Pharming laat in een staatje zien hoe omzet en winstgevendheid eruit zouden zien als zij die rechten al vanaf 1 januari dit jaar in haar bezit had. U ziet dat de omzet dan natuurlijk flink toeneemt, maar de kosten ook: Pharming moet dan onder andere het verkoopteam in de VS zelf betalen.



    De laatste twee maanden is de verkoop in de VS goed aangetrokken. Als extra steuntje in de rug meldt Pharming dat wanneer de verkopen van de maanden juli en augustus synoniem zijn voor het gehele jaar, break-even op operationeel niveau bijna een feit is. Uit het persbericht:
    It can be calculated that if the current July and August level of sales had been achieved on average for all eight months of the year to date, the total sales for the period would have been €21.2 million instead of €17.7 million, and as a result an extra €3.0 million gross profit would have been achieved. This would have resulted in an almost break-even result at operating level for the period.
    Dat is dan wel op operationeel niveau, en daar zitten bepaalde kosten als interest en belasting nog niet bij.
    Kaspositie
    De kaspositie eind augustus was 18,1 miljoen euro. Dat was begin dit jaar nog 31,8 miljoen euro, en eind juni 21,7 miljoen euro. De afname de laatste maanden zit 'm voornamelijk in voorraadopbouw van Ruconest.
    Er is Pharming veel aan gelegen om de deal met Valeant te doen slagen. Vanochtend meldde CEO Sijmen de Vries zich op het IEX-forum van Pharming (in dit draadje, om 10.23 uur) en vanmiddag zal hij in een persoonlijke reactie trachten de deal verder toe te lichten.
    Dat komt overigens vaker voor, en lijkt een biotechdingetje te zijn. Eerdere CEO's die zich op het forum roerden waren Onno van de Stolpe (Galapagos) en Esperite-CEO Frederic Amar.
    Claimemissie
    Als de toestemming van de aandeelhouders verkregen wordt woensdag is de volgende vraag wie de aanstaande claimemissie gaat garanderen. Normaal gesproken doen begeleidende banken dat. In dit geval zou Pharming op zoek zijn naar enkele grote investeerders die zich garant stellen voor de emissie.
    Zij zouden daarvoor als beloning een aantal warrants krijgen om in de toekomst meer aandelen te kunnen verwerven. Ik heb deze vraag bij Pharming neergelegd en verwacht later op de dag hier meer over te kunnen vertellen.

    Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Nico Inberg kan posities innemen op de financiele markten. Inberg is te volgen op Twitter: @inbergfc. Reacties, of vragen? Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

    Nico Inberg verwacht vanmiddag antwoord van pharming
  3. [verwijderd] 5 oktober 2016 09:59
    quote:

    Beur schreef op 5 oktober 2016 09:54:

    Het oktoberdraadje passeren en een nieuw draadje openen met oude berichten. Wat een armoedige aandachtstrekkerij.
    Och eigenlijk wel goed dat deze berichten uit de massa van het oktoberdraadje worden gehaald. Dreigden een beetje ondergesneeuwd te worden.
  4. [verwijderd] 5 oktober 2016 10:10
    quote:

    marlanki schreef op 5 oktober 2016 09:59:

    [...]

    Och eigenlijk wel goed dat deze berichten uit de massa van het oktoberdraadje worden gehaald. Dreigden een beetje ondergesneeuwd te worden.
    Is dit soms een proeve van de humor van Marianki? Marianki die zoveel kritiek heeft op de humor van anderen....
    "Iewwwww", placht mijn dochter altijd te zeggen bij het horen of lezen van dit soort enge teksten.
    Maar maak jij dan ook nog maar een paar van dit soort draadjes aan joh! Wordt dit forum vast beter en geloofwaardiger van! ;)
  5. [verwijderd] 5 oktober 2016 10:16
    quote:

    Beur schreef op 5 oktober 2016 10:10:

    [...]Is dit soms een proeve van de humor van Marianki? Marianki die zoveel kritiek heeft op de humor van anderen....
    "Iewwwww", placht mijn dochter altijd te zeggen bij het horen of lezen van dit soort enge teksten.
    Maar maak jij dan ook nog maar een paar van dit soort draadjes aan joh! Wordt dit forum vast beter en geloofwaardiger van! ;)
    Humor is de hoogste vorm van intelligentie, ik zou wat lager instappen als ik u was. Om tegenvallend resultaat te voorkomen.
  6. [verwijderd] 5 oktober 2016 10:26
    Hieronder ter aanvulling nog de uitleg van Sijmen de Vries van afgelopen maandagmiddag waarnaar Nico Inberg later op de middag nog eens verwees.



    SijmendeVries 3 okt 2016 om 13:34

    Pharming en de Amerikaanse RUCONEST® deal: De Feiten
    Deel I

    Naar aanleiding van vele posts, speculaties en - helaas - ook de vele vaak ongefundeerde theorieën en aperte onjuistheden op diverse draadjes van dit forum over Pharming en onze Amerikaanse deal, heb ik besloten de belangrijkste feiten en procedures die inmiddels bekend zijn gemaakt, voor u nog eens op een rij te zetten. Ik hoop hiermee mogelijk nog resterende onduidelijkheid – zo die na onze uitgebreide persberichten nog mocht bestaan - omtrent de feitelijke gang van zaken rond onze binnenkort naar verwachting te sluiten RUCONEST® deal met Valeant weg te nemen.

    Transformerende deal: Pharming wordt volwaardige farmaceut
    De overeenstemming die we met Valeant hebben bereikt over het terugkopen van de rechten van RUCONEST en het overnemen van een (nu nog te klein) maar goed functionerend en zeer gemotiveerd verkoopteam is transformerend voor Pharming in meerdere opzichten.
    Het is de laatste stap van de ombouw van Pharming van een op R&D gerichte Biotech- naar een volledige en winstgevende “Specialty Pharma”-onderneming met een in-house productontwikkelingsplatform en een nieuwe pijplijn. Iets waar we de laatste jaren al hard aan gewerkt hebben, maar wat door de recente ontwikkelingen in een forse stroomversnelling komt.

    De deal is ook financieel transformerend: we worden namelijk onmiddellijk eigenaar van momenteel ongeveer US$ 33 miljoen aan verkopen van RUCONEST op jaarbasis., Hiervan kregen we voorheen slechts 30%. Met andere woorden vanaf dag 1 krijgen we er op jaarbasis zonder enige toename van de verkopen ruim US$23 miljoen bij (70% van US$33 miljoen).

    Wel hogere kosten
    Daar staan dan wel extra kosten voor aanvankelijk elf gemotiveerde ex-medewerkers van Valeant tegenover. Een groep die, als eerder gemeld, zal groeien naar ongeveer achttien tot twintig en in de loop van 2017 bij verder toenemende verkopen, kan uitkomen op ongeveer 30-35 professionals. En we voorzien ook extra kosten voor aanvullende marketinginvesteringen en rentelasten voor de lening waarmee we de aankoop gedeeltelijk verwachten te financieren.

    Maar deze investeringen zullen zorgvuldig en conservatief zullen worden aangezet. U kunt daarom op de achterkant van de spreekwoordelijke sigarendoos zelf uitrekenen dat deze deal vanaf dag 1 een positieve bijdrage zal leveren aan de financiële resultaten van onze onderneming.
    Pro-forma cijfers laten nut deal zien
    Om deze belangrijke stap voorwaarts naar winstgevendheid op afzienbare termijn al vast inzichtelijk te maken hebben we in onze halfjaarcijfers en in het persbericht van vandaag met de resultaten tot en met 31 augustus, de pro-forma berekeningen opgenomen als zou de deal al per 1 januari 2016 zijn geëffectueerd.

    Uit de pro-forma berekeningen tot en met augustus, (waarbij we de situatie simuleren dat de deal al per 1 januari 2016 zou zijn afgerond), zoals hedenmorgen in ons persbericht opgenomen, ziet u daarom dat onze operationele verliezen over de 8 maanden van 2016, vergeleken met de eerste 6 maanden nog maar nauwelijks zouden toenemen (juli en augustus €50,000 operationeel verlies per maand) ten opzichte van de eerder gemelde pro- forma resultaten over de eerste zes maanden (€500,000 operationeel verlies per maand).

    En ja, als tevoren genoemd zijn er ook nog financiëringskosten die moeten worden terugverdiend, maar u kunt ook eenvoudig uitrekenen, ook aan de hand van de pro forma opstellingen, dat additionele verkopen ook deze kosten snel af zullen dekken.

    Met andere woorden; deze deal gaat onmiddellijk en significant bijdragen aan het verkleinen en opruimen van ons operationele verlies en ons snel in de richting van winstgevendheid stuwen.

    Geen financiële verwatering door deal
    Ook indien rekening wordt gehouden met te verwachten verwatering ten gevolge van de uitgifte van nieuwe aandelen om de terugkoop van de verkooprechten gedeeltelijk te financieren, blijft de deal vanaf dag 1 voordelig voor de zittende aandeelhouders.
    Oók indien u niet kan meedoen met de financiering.

    Immers, bij uitgifte van het na de BAVA goedkeuring maximaal mogelijke aantal aandelen (circa 334 miljoen) - iets wat we NIET van plan zijn; we verwachten tot circa 240 miljoen aandelen te moeten gebruiken - blijft het verlies per aandeel afnemen en treedt er voor zittende aandeelhouders dus, ondanks een toename van het aantal aandelen, géén financiële verwatering op.

    Sneller winstgevend dan onder Valeant
    Wij hebben ook bekendgemaakt dat we verwachten dat Pharming reeds in 2017 winstgevend kan gaan worden bij verkoopniveaus van RUCONEST die zeer veel lager zijn dan de niveaus die we onder Valeant zouden hebben moeten behalen om winstgevend te worden.
    Gegeven de 2016 verkoopresultaten van Valeant zou Pharming bij continuering van de huidige distributieovereenkomst waarschijnlijk pas zo’n twee jaar later break even hebben gedraaid.

    Groei op eigen kracht: meer professionals in eigen dienst
    We zijn er bovendien van overtuigd dat we deze verkopen op eigen kracht kunnen laten toenemen door het stapsgewijs weer op peil brengen van het verkoopteam van 10 naar circa 20 professionals. Dit team was door Valeant in de loop van 2015 als gevolg van een strategiewijziging teruggebracht van 24 naar 8 mensen.
    Daarnaast gaan we, net als onze concurrenten, onder andere Patient Advocacy en Patient Access specialisten aannemen voor het ondersteunen en begeleiden van patiënten.
    Ook gaan we Medical Science Liasions (MSL) aannemen. Dit zijn medisch experts die het verkoopapparaat ondersteunen bij vragen van artsen over de behandeling van exceptionele gevallen en die vragen kunnen beantwoorden over de toepassing van het product buiten de gebruikelijke protocollen om.

  7. [verwijderd] 5 oktober 2016 10:27
    En deel 2 van zijn uitleg:

    SijmendeVries 3 okt 2016 om 13:35



    Distributienetwerk onderzoeken: meer garantie dat RUCONEST bij patiënt komt
    Daarnaast zal het distributienetwerk geanalyseerd en waar mogelijk verbreed gaan worden. Valeant heeft overeenkomsten met distributeurs die gericht zijn op het Valeant-productpakket. Voor een zeldzame ziekte als erfelijk angio oedeem zijn ook andere, vaak kleinere gespecialiseerde spelers van belang om met alle verzekeringsmaatschappijen te kunnen overleggen en corresponderen.
    Onder de huidige situatie met Valeant zou het daarom kunnen voorkomen dat recepten voor RUCONEST daardoor mogelijk niet zouden kunnen worden uitgeleverd en zou dan in overleg met patiënt en arts een ander middel geleverd worden. Dat zou in zulke gevallen niet in het belang zijn van de patiënt, aangezien deze een goedwerkend medicijn wordt onthouden, maar ook niet voor de verkopen van RUCONEST.

    Pharming heeft na afronding van de deal deze beperkingen niet meer en zou dus ook met de kleine gespecialiseerde spelers kunnen gaan werken

    Pharming heeft de afgelopen jaren heel veel “bijgeleerd” over het reilen en zeilen van de Amerikaanse markt, vooral als gevolg van het noodgedwongen werken met drie opeenvolgende Amerikaanse partners. Ook zullen we de patiëntenorganisatie gaan ondersteunen, alsmede de diverse HAE Centers of Excellence.

    Kennis en kennissen: artsen en patiëntorganisaties in de VS
    Erfelijk angio-oedeem is een zeldzame ziekte, Pharming is een van de pioniers op dit gebied en daarom kennen we inmiddels nagenoeg alle meest voorname specialisten bekend met de aandoening en die patiënten in de USA behandelen. Patiënten hebben een belangrijke stem bij het kiezen van hun HAE behandeling. Ook de Amerikaanse patiëntenorganisatie wil graag dat RUCONEST, de enige recombinante C1-esterase remmer, een vaste keuzemogelijkheid wordt bij alle specialisten.

    Het is al met al dus zeer zeker NIET zo dat Pharming zich met de Amerikaanse commercialisatie op een onbekend terrein gaat begeven.

    Volledige eigen regie over RUCONEST
    Na afronding van de deal heeft Pharming dus weer de volledige controle over RUCONEST, maar ook nu met alle kennis en kunde binnen de onderneming opgebouwd in de afgelopen jaren. Natuurlijk hadden we RUCONEST indertijd zelf graag in de markt gezet. Maar onze financiële situatie was destijds wezenlijk anders dan nu en zelfstandige marketing lag niet binnen ons bereik.

    Historie: logische gang van zaken bij Valeant
    De geschiedenis van RUCONEST is genoegzaam bekend bij de volgers van Pharming op iex.nl. Santarus kocht de Noord- Amerikaanse rechten in 2010 van Pharming voor in totaal US$50 miljoen aan upfront- en mijlpaalbetalingen, welke we inmiddels volledig hebben ontvangen. Daarna werd Santarus opgeslokt door Salix en Salix vervolgens weer door Valeant.

    De situatie rond Valeant maakte dat zij zich in het afgelopen jaar noodgedwongen meer moest gaan concentreren op haar kernactiviteiten. Daartoe kwamen er ineens mogelijkheden dat een aantal zogeheten non-core activiteiten beschikbaar zouden komen voor verkoop en wij vonden dat RUCONEST daar onderdeel van zou moeten zijn. De keuze lag dus gezien de omstandigheden voor ons voor de hand.

    Verkoop in eigen beheer logische stap bij huidige transformatie
    Een ander soms opgebracht kritiekpunt van de deal is dat Pharming nu meer financiering zou moeten ophalen voor het opzetten van een eigen verkoopapparaat en het bekostigen van extra marketinginspanningen. Iets wat volgens een aantal volgers door biotech bedrijven over het algemeen juist wordt uitbesteed. Op zich is deze constatering vaak correct en gold ook voor Pharming in 2009 en 2010; om te overleven wordt het product noodgedwongen uit-gelicentieerd!

    Maar Pharming is dit stadium nu ontgroeid; wij vechten niet om meer te overleven, maar zijn door inmiddels gestaag groeiende inkomsten uit verkopen op weg een winstgevende Specialty Pharma te worden en dat gaat nu juist door deze deal (en het onder deze deal verkregen reeds functionerende verkoopapparaat) een enorme acceleratie krijgen.

    RUCONEST niet gedumpt door Valeant
    Een ander geluid dat ik hoorde is dat Valeant RUCONEST voor een ‘vriendenprijsje’ van de hand heeft gedaan, of dat ze geen enkele andere koper konden vinden en Pharming weer met RUCONEST hebben opgezadeld. Ik moet dat met kracht ontkennen.
    Het is publiekelijk bekend (uit het originele destijds gepubliceerde contract met Santarus), dat Valeant RUCONEST zonder onze toestemming niet mocht doorverkopen, tenzij het zelf volledig zou worden overgenomen. Er was voor Valeant dus weliswaar maar één mogelijke koper, maar er was tegelijkertijd verder geen enkele druk op Valeant om direct RUCONEST te moéten verkopen!

    We zien de deal met Valeant daarom als een faire voor Pharming interessante deal; US$60 miljoen te betalen voor een product met verkopen van meer dan US$30 miljoen en een functionerend verkoopapparaat, zodat wij nu op dit mooie moment die grote stap voorwaarts kunnen maken.
    Overigens heeft Valeant naar aanleiding van de deal US$199 miljoen moeten afschrijven op de boekwaarde van RUCONEST.

    Deze keer anders
    De kop van een artikel van Inberg van 7 september jl. op IEX.nl (zonder vraagteken) is mijns inziens juist: het is met de deal die we voorstaan inderdaad deze keer anders. Waar we in de afgelopen jaren vaak aan aandeelhouders gevraagd hebben om opnieuw geld in Pharming te steken door uitgifte van nieuwe aandelen terwijl we niet wezenlijk de bedrijfsvoering van de onderneming konden veranderen, maar moesten vechten voor lijfsbehoud, was de situatie rond Valeant het uitgelezen moment om vooruit te stappen en ons lot in eigen hand te nemen.

    Het is in onze sector voor een opkomend bedrijf zoals het onze “The Holy Grail” om een functionerend Amerikaans verkoopapparaat op te bouwen of in handen te krijgen. Dat lukt zeer weinigen. Het geeft onmiddellijke toegang - in ons geval met meer dan US$30 miljoen eigen omzet - tot de veruit grootste en best ontwikkelde farmaceutische markt ter wereld.

    En.. we gaan het verkoopapparaat ook nog verder uitbouwen, natuurlijk vooral om de RUCONEST verkopen verder te laten groeien (onze directe concurrenten verkopen honderden miljoenen per jaar, dus er is ruimte voor groei) en verder kijkend, zodat we toekomstige eigen producten niet meer hoeven uit te licentiëren, maar 100% zelf kunnen gaan voeren.
    Daarnaast zouden we in de toekomst met een effectief verkoopapparaat in de hand nog een stap verder kunnen gaan: We zouden een verkooplicentie kunnen nemen op een toekomstig product van een Europese of Amerikaanse Biotech die noodgedwongen moet uit-licentiëren en zo ons verkoopapparaat nog meer kunnen laten renderen.

    Deze keer anders!!
    Ons inziens spreken de pro- forma cijfers van eind juni en eind augustus klare taal; operationele verliezen t/m 30 juni €3.1 miljoen/ t/m 31 augustus €3.2 miljoen.

    Pharming is door de Valeant RUCONEST deal nu al op weg, (zonder enige van de bovengenoemde verbeteringen) een winstgevende “Specialty Pharma” te worden!
    Een situatie waar het Pharming team en onze aandeelhouders in de afgelopen jaren en tot 8 augustus jl. van zouden hebben gedroomd.

    Ik hoop daarom dat zowel de augustus cijfers van hedenmorgen en deze feiten op een rij voor verdere verduidelijking zorgen, en constateer dat de (vele) aandeelhouders die ik sinds de aankondiging heb gesproken inderdaad vol vertrouwen zijn in de aankomende deal.

    Sijmen de Vries,
    CEO Pharming Group NV.
  8. forum rang 6 Chiddix 5 oktober 2016 10:42
    De vergelijking van het eerste kwartaal 2016 met de maanden Juli en Augustus zeggen mij niet zoveel. Als de omzet van Juli en Augustus ook in Sept .... en verder op peil blijft en wordt uitgebouwd en het komende jaar, is het wel een plus. Kun je denken aan 35 miljoen omzet of iets meer in 2017.
  9. dmem2 5 oktober 2016 10:46
    quote:

    Chiddix schreef op 5 oktober 2016 10:42:

    De vergelijking van het eerste kwartaal 2016 met de maanden Juli en Augustus zeggen mij niet zoveel. Als de omzet van Juli en Augustus ook in Sept .... en verder op peil blijft en wordt uitgebouwd en het komende jaar, is het wel een plus. Kun je denken aan 35 miljoen omzet of iets meer in 2017.
    nu ontvangen ze 30%. Dat wordt 100%. Stel vanaf nu gelijke omzet als in juli/aug 2016: 100/30*2*6=40 mio. Geen verdere groei verondersteld.
  10. forum rang 4 Toekomstbeeld 5 oktober 2016 13:02
    quote:

    dmem2 schreef op 5 oktober 2016 10:46:

    [...]

    nu ontvangen ze 30%. Dat wordt 100%. Stel vanaf nu gelijke omzet als in juli/aug 2016: 100/30*2*6=40 mio. Geen verdere groei verondersteld.
    Dan heb je een flink probleem aangezien omzet niet gelijk is aan brutomarge en de kosten veel hoger zijn dan de uiteindelijke marge op je 40 miljoen.
  11. forum rang 4 Toekomstbeeld 5 oktober 2016 13:36
    quote:

    dmem2 schreef op 5 oktober 2016 13:09:

    [...]

    onderbouw dat eens met cijfers.
    Je zegt toch zelf dat de omzet 40 mln zou zijn als je de juli+aug omzetcijfers neemt * 6. En aangezien Sijmen schrijft (zie pro forma overzicht) dat de gross profit 83% vd omzet is kom je uit op 33.2 mln bruto marge.

    De kosten pro forma over de eerste 8 mnd zouden 18.4 zijn geweest dus met doortrekken op 12 mnd = 27.6 mln kosten.

    De financieringskosten zullen tussen 6 tot 7 mln euro worden. Dus 33.2 - 27.6 - 6 = 0.4 mln verlies.

    Dit is allemaal nog te behappen waarschijnlijk maar nu zal men ook de leningen af moeten lossen........de nettowinst zal niet hoog genoeg zijn bij 40 mln euro omzet om dat te realiseren.

    P.s. ik heb dus geen verdere stijging van kosten meegenomen alhoewel conform uitspraken van Sijmen men daar wel van uit mag gaan. Alleen nog maar lineair doorgetrokken en jouw 40 mln genomen.
  12. dmem2 5 oktober 2016 14:14
    quote:

    Toekomstbeeld schreef op 5 oktober 2016 13:36:

    [...]

    Je zegt toch zelf dat de omzet 40 mln zou zijn als je de juli+aug omzetcijfers neemt * 6. En aangezien Sijmen schrijft (zie pro forma overzicht) dat de gross profit 83% vd omzet is kom je uit op 33.2 mln bruto marge.

    De kosten pro forma over de eerste 8 mnd zouden 18.4 zijn geweest dus met doortrekken op 12 mnd = 27.6 mln kosten.

    De financieringskosten zullen tussen 6 tot 7 mln euro worden. Dus 33.2 - 27.6 - 6 = 0.4 mln verlies.

    Dit is allemaal nog te behappen waarschijnlijk maar nu zal men ook de leningen af moeten lossen........de nettowinst zal niet hoog genoeg zijn bij 40 mln euro omzet om dat te realiseren.

    P.s. ik heb dus geen verdere stijging van kosten meegenomen alhoewel conform uitspraken van Sijmen men daar wel van uit mag gaan. Alleen nog maar lineair doorgetrokken en jouw 40 mln genomen.
    Dank je voor de onderbouwing. Ik neem aan dat in de kosten ook afschrijvingen (wel kosten doch geen uitgaven) zitten. Die kunnen toch zeker ten dele gebruikt worden voor de aflossingen, lijkt me.
  13. forum rang 4 Toekomstbeeld 5 oktober 2016 14:35
    quote:

    dmem2 schreef op 5 oktober 2016 14:14:

    [...]

    Dank je voor de onderbouwing. Ik neem aan dat in de kosten ook afschrijvingen (wel kosten doch geen uitgaven) zitten. Die kunnen toch zeker ten dele gebruikt worden voor de aflossingen, lijkt me.
    Is minimaal effect omdat hun assets mn plant gerelateerd zijn en niet erg veel (zo''n 5.8 mln eind 2015). Die afschrijvingen vinden plaats over vele jaren.

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Kostenstijging Pharming een tegenvaller

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links