Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinezen investeren massaal in voetbal

50 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. atitlan 18 augustus 2016 09:11
    We hadden al een reeks deelnames in Engeland en Italië, waarbij de Chinezen voor niet genoteerde voetbalclubs prijzen betaalden die de waardering van wel beursgenoteerde zelfs sectortoppers als Juventus en Borussia Dortmund verre overtreffen.

    Je zou kunnen concluderen ..:

    Chinezen hebben het enorme potentieel van deze sector ontdekt en profiteren buitengewoon van de "achterlijkheid" van westerse investeerders t.a.v. deze sector, waar beursgenoteerde voetbalclubs -hoe is het mogelijk- soms niet meer noteren dan een fractie van hun echte assets.

    Het is in de financiële wereld immers gangbaar een groot gewicht te geven aan het eigen vermogen. Dat is ook goed.

    Maar de hele kudde mist blijkbaar niet alleen de enorme ontwikkelingen die deze sector doormaakt aan de inkomstenzijde, heeft vooral volstrekt niet door dat in de voetbalsector het belangrijkste productiemiddel (het spelersmateriaal) langs de looptijd van een contract (in de regel zo'n 4 jaar) wordt afgeschreven, na drie jaar derhalve nog slechts voor 25% op de balans staat, terwijl anderzijds de feitelijke waarde van betreffende productiefactor in de regel nauwelijks lager is dan bij aanschaf. Sterker nog, niet zelden extreem in waarde is toegenomen t.o.v. de aanschafprijs.

    De facto betekent het dat zelfs ogenschijnlijk problematische clubs (want een zgn. negatief eigen vermogen) vaak zo solvent zijn als wat.

    Wat heet... beursgenoteerde toppers als Borussia Dortmund en Juventus hoeven maar enkele van hun voor niets (of praktisch niets) op de balans staande spelers te verkopen, en genereren dan al meer vrije cash dan hun actuele marktwaardering.

    Deze enorme zogenaamde verborgen reserves (natuurlijk ook t.a.v. de winst- en verliesrekening) zijn de afgelopen paar jaar bij de meeste grote clubs (ook de niet beursgenoteerde uiteraard) immens in waarde toegenomen.

    Maar ook al uit de waarderingen van Forbes, puur op basis van operationals, blijkt de enorme waardeaccumulatie van de sector.

    En ondanks dat de IEX-ers het geluk hadden zeer uitvoerig te worden voorgelicht over de ins en outs van de sector, het juist inschatten van de a.s. onvermijdelijke boom van de sector, en zelfs de juiste inschatting van de a.s. sector uitblinkers (Juventus en Dortmund bereikten immers reeds precies twee jaar na hun call op IEX de Champions League finale), heeft zeker in Nederland nog geen enkele fondsbeheerder het door. Wat een sufferds :)
    In Engeland wel .. en daar taxeren inmiddels ook een reeks van analisten fair value van Manchester United op 3 miljard Euro, toch niet bij uitstek de sector uitblinker van de afgelopen jaren.

    Al is de spoeling recent dunner geworden, het geld ligt hier voor investeerders nog steeds als nooit tevoren op straat.

    De Chinezen hebben het door en handelen momenteel heel snel.

    ÜBERNAHME VON FUSSBALLKLUBS
    Chinas Investoren entdecken die Bundesliga

    www.handelsblatt.com/my/sport/fussbal...
  2. forum rang 9 josti5 18 augustus 2016 09:57
    Na de 65% winst op het aandeel Borussia Dortmund wacht josti5 nu op minstens hetzelfde resultaat bij Juventus -:)
    Naast (nog steeds) onbekendheid en (nog steeds) slechte naam is het vooral de 'saaiheid' van een voetbal-aandeel, dat de massa weerhoudt.
    Want een jaar, vaak langer, gebeurt er niets, en opééns is het raak!
    En daarop wil 'men' vaak niet wachten...
    Het is overigens wel héérlijk rustig, net zoals beleggen in goud en zilver dat kan zijn.
    Een voetbal-aandeel is imo dan ook een ideaal aandeel voor de 'luie', dan wel de LT-belegger -:)
    De IEXer die zich tot één van beide (of beide) groepen rekent, zou eens een kijkje op de draad 'Juventus' kunnen nemen...
    De luttele 280 miljoen die de club volgens de huidige koers waard zou zijn, wordt bij iedere overname weer door de Chinezen belachelijk gemaakt: onlangs weer AC Milan.
  3. forum rang 7 ffff 18 augustus 2016 14:55
    John en Atitlan,

    Zoals jullie weten kijk ik met andere ogen naar dit soort aandelen. Mijn wantrouwen werd nog eens flink versterkt toen de perikelen rondom de Braziliaanse sterspeler Neymar naar buiten kwamen. Fondsen, let wel fondsen hadden in hem geïnvesteerd maar bij de overgang van Brazilië naar Barcelona/ Spanje werden toch enkele boekhoudkundige trucs uit de kast gehaald om...... de overgang interessanter te maken voor 1 de club die hem onder contract had 2 voor de Braziliaanse sterspeler zelf en 3 voor Barcelona. De fondsen die in hem jaren geleden geïnvesteerd hadden piesten naast de deal en werd gepasseerd. Gevolg: processen. Een tweeede hele sterke aanwijzing dat er interessante kapitaalsstromen buiten zicht gebeuren is natuurlijk de ontdekking van diverse in Panama geregistreerde en beheerde fortuinen van Messi, de Nederlandse stervoetballer uit Suriname ( Naam schiet mij even niet te binnen). De room van de voetbal-business wordt dus duidelijk eerst flink afgeroomd. De kapitaalsstromen die onlangs bij de wereldvoetbalbond zijn blootgelegd, denk aan de vergoedingen aan de FIFA - voorzitter en vice-voorzitter geeft ook al aan dat de fijne, krenten er allang uitgehaald zijn door degenen die dicht bij het vuur zitten. Denk aan de onderhandse betalingen aan die Amerikaan. Dat geld moet ergens vandaan komen. En de aandeelhouders? Nou die krijgen toch mooi voetbal te zien....en moeten verder niet zeuren, zo denkt een uiterst sarcastische en zeer wantrouwende belegger als Peter.

    Chinezen zijn bij uitstek in staat om de belangrijkste kapitaalstromen buiten zicht te houden. Denk aan de vergoeding voor merchandising. Doen we het niet in Panama, dan wel in Hongkong. De Chinezen dweilen inderdaad heel Europa af. Daarmee volledig akkoord. Alleen....denk ik dan....dat doen ze niet om Westerse beleggers rijk te maken, maar om er zelf rijk van te worden. Mogelijkheden genoeg met al die advocatenkantoren , fiscale juristen over heel de wereld.

    Peter

  4. forum rang 7 ffff 18 augustus 2016 15:39
    www.finanzen.net/nachricht/aktien/Uli...

    Surf ik nog wat verder rond en dan vind ik bovenstaand, IN MIJN OGEN, schitterend verhaal. Vooropgesteld en om duidelijk te zijn: Ik vind het fantastisch: Maar.....het geeft toch ook aan het sfeertje van...."Ons kent ons" En..." We laten elkaar niet vallen. Hoeness toch goed voor 28 miljoen ontduiking, raadt Winterkorn aan zich vooral niet te verstecken. Maar zeer veel wijst erop dat Winterkorn veel versteckt heeft bij VW en dat hij echt niet zomaar zijn superpositie aan CEO moest afgeven. De rechtbank van Brauschweig zal ooit met een vonnis komen, dus wachten we af. Maar ondertussen zegt Hoeness: Gezellig bij ons Bayern München blijven, want je hebt veel te veel belangrijke connecties........ en denkt Peter dan.... mogelijkheden om een en ander te arrangeren. De Chinezen zullen mensen van het kaliber Hoeness, maar vooral natuurlijk van het kaliber Winterkorn niet zomaar hebben liggen..... Die hebben beiden al zoveel watertjes doorzwommen.....

    Succes met jullie beleggingen. Maar ik geniet van het voetbal en heb al genoeg aan mijn hoofd met VW...

    Peter
  5. atitlan 18 augustus 2016 16:30
    Hallo Peter,

    ik kan je best volgen hoor

    Maar wat de chinezen met hun nieuwe clubs allemaal willen doen speelt eigenlijk geen rol.

    Meest belangrijk is om te beseffen dat juist ómdat hier het grootkapitaal als nieuwe concurrenten versterkt haar intrede doet, het eigenlijk GEBOD is voor elke nog onafhankelijke beursgenoteerde clubs om als de bliksem te zorgen voor een marktconforme waardering (bij de sterke clubs uit de grote voetballanden moet je dan denken aan EV minimaal 4x jaaromzet. Bij clubs uit steeds meer (blijvend) onbetekenend geworden voetballanden als Ajax in uitzonderlijke gevallen aan hoogstens 1,5x maal de jaaromzet.

    Want ook zo kun je zie ManU blijvend de concurrentie aan.

    De beursgenoteerde clubs deden qua IR PR (afgezien van ManU) eigenlijk Dat zullen ze snel moeten bijstellen.
    En wordt aldus de upside ingevuld dan kunnen Juventus en BVB zonder problemen over de kop.

  6. atitlan 18 augustus 2016 16:55
    Peter... Volkswagen

    Je weet wel dat ik (ook..) in het verleden "nogal" eigenwijze inzichten heb gehad (en daar gelukkig ook van geprofiteerd heb natuurlijk).

    Ik vond bij VW destijds (2010) de grote (maar imo gelet op de immense cash reserves geheel onnodige) emissie het uitsluitende doel dienen de heersende Porsches en Piechs nog veel rijker en machtiger te maken.

    Voor mij gold VW daarvoor vanwege Piech eigenlijk altijd al als mogelijk sterk gecorrumpeerde onderneming en dus was ik zeker alerter.

    Bij zulke ondernemingen waar het echt grote geld vooral verdiend door insiders met de groothandel in eigen aandelen (zie ook VW de verschuiving in de index van St. naar Vz.. die daardoor na de emissie "on the cheap" kunstmatig ineens veel waardevoller werden) die tevens vanwege hun dominerende belang alles kunnen bepalen.
    Voorafgaande aan die emissie mocht ook vooral niet gecommuniceerd worden hoe fantastisch het bedrijf feitelijk opgesteld was in de emerging markets, met name China.
    Na die emissie begon het feesten.. de omzet van VW groeide in slechts drie (!!) jaar (2010-2012) van 100 miljard naar een ongelofelijke 192 miljard euro. En natuurlijk een dito explosie van de vrije kasstroom e.d.

    Al die die nieuwe aandelen in het voorjaar van 2010, die uiteraard en masse door de insiders familie Piech en Porsche werden opgepikt, stegen (ondanks de grote extra verwatering) in no time van 55 naar dik 200 euro.
    Maar besef hoe daarmee feitelijk ook de belangen van het bedrijf werden genaaid.

    Destijds genoeg over deze samenhangen geschreven in mijn Volkswagen thread.

    Ik was argwanend geworden vanwege de enorme operationele mogelijkheden die ik zelf in Azië inmiddels wel voor zeker hield, dan toch de bizarre anti-IR-activiteit, terwijl men zich toch deze emissie voorgenomen had.

    En juist bij zulke dubieus geleide ondernemingen stel je dan vaak vast dat de salarissen van de uitvoerende stromannen astronomische bedragen aannemen.

    In zoverre was ik was ik, denk ik, wereldwijd mogelijk wel het minst verbaasd dat er juist bij Volkswagen zulke enorme malversaties als met de uitstoot konden plaatsvinden.
    Mijn overtuiging daar was immers al jaren.. (ook) daar grootaandeelhouders die elke moraliteit ondergeschikt maken aan de eigen gier en machtsdrang.
  7. forum rang 7 ffff 19 augustus 2016 12:36
    Hoi Atitlan!

    Dank voor je antwoorden. Om het bij het onderwerp van deze draad te houden: Jij focust op de onderwaardering bij de clubs, aantoonbaar, maar ik focus veel meer op de randverschijnselen zoals die zich in het grote voetbal manifesteren ( Blatter, Platini, die Amerikaanse en Afrikaanse afgevaardigden, de vele off-shore fondsen beheerd vanuit o.a. Panama.

    Ik vind het wel grappig dat je zelf een pracht van een VW posting plaatst, waarbij je eigenlijk aangeeft dat je veel nattigheid vermoeddee, of zoals je in je laatste zin verwoordde: De grootaandeelhouders missen elke moraliteit en zijn alleen maar druk met hun eigen gier ( winst/vermogen) en machtsdrang. Maar, Atitlan, DATZELFDE gevoel heb ik dan ook weer bij FIFA en consorten.

    Jouw VW-draad wordt nog steeds schitterend bijgehouden door Hans/ Voda en zoals je weet is het daar bijna iedere dag rpijs; Vandaag de sommering van de rechtbank van Braunschweig dat de leveringen weer hervat moeten worden aan VW. Er zijn gelukkig ook verstandige rechtbanken. Bij diezelfde Rechtbank in Braunschweig gaan de grote processen tegen VW van start over naar verwachting enkele maanden. Ik heb daar een draad in de KK over opgestart. Maar we zullen er HIER maar geen VW draad van maken. Ik zie je bijdragen met belangstelling in je eigen VW-draad.

    Groet, Peter
  8. atitlan 19 augustus 2016 12:44
    Peter, in beide gevallen is het echter geen reden om aan de kant te blijven.
    Jij doet dat niet bij VW, ik deed dat ook niet, en ik zou op enig moment ook zo weer opnieuw kunnen instappen.
    Maar ik vind het dus vreemd dat je blijkbaar t.a.v. voetbal wel door randverschijnselen laat afleiden.
    Los daarvan is er in voetbal de afgelopen jaren een explosie aan waardecreatie geweest, en desondanks nog steeds gaande, zoals ik die elders niet in die mate ken.
    Ik profiteer daar graag van, net zoals ik dat bij Volkswagen in 2010 (koersverdubbeling in een jaar) al graag deed.
  9. forum rang 7 ffff 19 augustus 2016 12:54
    Atitlan,

    Ik hoor jou graag ! Maar dat weet je al meer dan tien jaar! Blijf nu maar goed posten en dat geldt uiteraard ook voor John. Wees er verzekerd van dat ik jullie postings goed lees, maar , het zal misschien met de leeftijd te maken hebben, Atitlan, ik voel mij beter met recente aankopen die ik al in de KK van IEx postte als ING, Randstad, TUI, ASML, Aalberts.
    Soms heeft een belegger vreemde neigingen zoals ik dan heb dat ik bij voorkeur in aandelen beleg die ik al heel lang in portefeuille heb. Op zich is dat een "kul"argument, ik besef dat ook, maar toch stop je daar dan toch weer de dividendstroom en de kapitaalsuitbetalingen in, die er de afgelopen 7 maanden weer ruimschoots waren.

    Laten we zeggen Atitlan: We houden elkaar op de hoogte wat we zoal doen op onze "oude dag"

    Peter
  10. atitlan 19 augustus 2016 13:11
    oude dag......?

    Peter, eigenlijk doe ik blijkbaar hetzelfde als jij.
    Me voor 90%+ beperken tot bedrijven waar ik al eens eerder in belegde, en die ik in bijna alle gevallen nadien ook ben blijven volgen.
    Lijkt me dat velen dat zo doen, je hebt immers van die bedrijven en hun sectoren meer kennis dan van andere bedrijven, zeker ook t.a.v. "grijze bereik", waar je bijvoorbeeld hoopt te doorgronden wat intrigerende grootaandeelhouders zoals bij VW zelf waarschijnlijk met een aandeel willen. Dat is immers lang niet altijd up.

    VW 2010 was geen uitzondering.
    Bij een Mittal bijvoorbeeld, ben er ook van overtuigd dat daar herr Mittal alvorens de emissies werden aangekondigd zelf de hand had in het -vriendelijk gezegd- "bereiken" van een zo laag mogelijke koers. Idem bij KPN met herr Slim.
  11. atitlan 19 augustus 2016 14:15
    boom booming sector

    ROUNDUP: Borussia Dortmund steigert Umsatz in Rekordhöhe

    Freitag, 19.08.2016 13:48 von dpa-AFX

    DORTMUND (dpa-AFX) - Umsatz und Gewinn sind bei Fußball-Bundesligist Borussia Dortmund (Borussia Dortmund Aktie) wieder deutlich gestiegen. Im abgelaufenen Geschäftsjahr 2015/16 (30.6.) erzielte der börsennotierte Club mit 376 Millionen Euro ein Rekordergebnis. "Das sind genau 100 Millionen Euro mehr als im letzten Jahr", sagte der Vorsitzende der Geschäftsführung der Borussia Dortmund GmbH & Co. KgaA, Hans-Joachim Watzke, am Freitag bei der Bilanzvorlage in Dortmund. Als nächstes Ziel will der Club-Chef die 400-Millionen-Euro-Marke knacken.
  12. atitlan 19 augustus 2016 15:25
    toen John en ik in 2011 in Dortmund stapten bedroeg de beurswaarde een luttele 150 miljoen euro

    wij zagen veel perspectief

    vandaag, 5 jaar later, stelt de CFO dat de club 750 miljoen euro waard is, gelet op de huidige ondernemingswaarde van ongeveer 360 miljoen kunnen we zo verdubbelen

    er waren in mijn dortmund thread ook met regelmaat een paar stoorzendertjes actief die wisten dat "voetbalclubs nooit konden stijgen" , "dat we geen (en zij wel) verstand van voetbal hadden" etc, etc. en dat 10x per week moesten herhalen
    gelukkig hebben we ons van die maniakken niks aangetrokken (maar wellicht heeft het gebash andere IEX-ers het instappen belet.).
    Maar in voetbal beleggen is misschien ook te complex of beangstigend voor velen,
    terwijl als er één sector is waar de geldstromen explosief blijven groeien dat juist het voetbal is.

    "Thomas Treß skizzierte den Wert von Borussia Dortmund mit „rund einer dreiviertel Milliarde Euro“.

    overigens opmerkelijk dat het management zich vandaag op deze wijze eindelijk eens uitspreekt t.a.v. de forse onderwaardering

    maar Treß heeft natuurlijk geen gelijk ..

    want fair value ligt zelfs eerder op 4x, maar tenminste 3x de jaaromzet .. ofwel ver boven de 1 miljard euro
    dat is gemakkelijk te staven aan forbes taxaties en ook aan betaalde bedragen voor deelnemingen
  13. atitlan 19 augustus 2016 15:41
    Absoluut John, er lijkt me zeker sprake va een correlatie van beide na ManU belangrijkste beursgenoteerde voetbalclubs.

    Ik had een stukje Juve waarop ik vorige week winst had genomen vanwege de Higuain-aankoop, weer even geparkeerd bij Dortmund. Voor geld op de plank heb ik nooit voldoende geduld gehad.
50 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,02 -1,25%
EUR/USD 1,0636 +0,10%
FTSE 100 7.803,95 -2,03%
Germany40^ 17.761,80 -1,47%
Gold spot 2.367,54 -0,66%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+3,08%
FASTNED
+2,89%
B&S Gr...
+1,45%
Air Fr...
+1,30%
DSM FI...
+1,24%

Dalers

Arcelo...
-7,21%
Aperam
-6,40%
SBM Of...
-4,37%
JUST E...
-3,48%
ALLFUN...
-3,40%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links