Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

  • 27,900 16 apr 2024 11:49
  • -0,240 (-0,85%) Dagrange 27,740 - 27,960
  • 17.588 Gem. (3M) 80,1K

Galapagos: Big Partnership voor 23/12?

44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 november 2015 20:28
    Hierbij wil ik graag een uiteenzetting plaatsen die nu binnen de diverse topics wordt beschreven, en omdat vele beleggers geen goed beeld hebben van bedrijf en groei Galapagos (Biotech).

    Galapagos’ Filgotinib-programma, 100% eigendomsrecht, is onderdeel van de onderhandelingen die Galapagos voert met 5-10 onderhandelingspartners sinds eind september 2015.

    Dit zijn grote farmaceutische bedrijven (Big Pharma) uit zowel USA als de EU met omzetten van $20-70 miljard per jaar en beurswaardes van enorme omvang.

    1 partner kan een samenwerking met Galapagos aangaan, en dit moet voor eind 2015 zijn gebeurd gezien verdere acties die volgen om Filgotinib-programma in jaar 2016 een Fase (3) verder te brengen om als medicijn begin 2019 op de markt te komen.

    Het Filgotinib-programma (JAK-technologie) richt zich nu op Reuma Artritis (lees: RA) en Crohn (darm-ontstekingsziekte) waarbij de huidige medicijnen wereldwijd jaarlijks een omzet realiseren van +$40 miljard, en waar Galapagos met de Partner een aandeel in moet zien te vergaren.

    Onderdeel van Filgotinib-programma:
    -RA onderzoek: effectiviteit uitstekend en de veiligheidsscores en verdraagzaamheid zijn fantastisch (geen ander onderzoek RA heeft deze scores laten zien).
    -Crohn-onderzoek: 10-weekse scores volgen zijn voorzien binnen 2 weken maar verwachting is dat Galapagos uiterlijk 4 december 2015 deze scores heeft.

    De samenwerking is voor Galapagos en de aanstaande Partner een win-win situatie (verdere toelichting: 2e bericht).

    Financiële Belang van Galapagos is dat zij trachten betere condities te bedingen dan de deal met AbbVie (winstdeling i.p.v. royalties en mogelijk hogere mijlpaalbetalingen).

    AbbVie had voor aangaan Fase 2b onderzoek RA (jaar 2012) en Crohn, $1,45 miljard als mijlpaalbetalingen toegezegd en 12-22% royalties voor de toekomstige marktverkopen, afhankelijk van hoogte.
    -$150+$50 miljoen heeft AbbVie eerder betaald, en per 25/9/2015 afgezien van het in-licentie nemen zodat zij $1,25 miljard uitsparen. (Zie voor verdere beweegredenen AbbVie : 2e bericht).

    De CEO van Galapagos, de heer Onno van de Stolpe heeft recent meerdere malen verkondigd dat dat onderhandelingen volgens schema verlopen, “we are on track to do so” > Samenwerkingsdeal voor eind 2015.

    De Term sheets (Lees: de voorwaarden > intentie-overeenkomst) als beginselen om de Deal af te ronden zijn opgesteld met inbegrip van goede Crohn-scores (Management heeft reeds inzicht in deze studie), zodat binnen de weken 49/50 jaar 2015 snel geschakeld kan worden naar afronding ervan (verdere toelichting: 2e bericht).

    Galapagos is nu €1,82 miljard waard op de beurs en de deal alleen al heeft een potentiële waarde van $1,5 miljard +/+ winstdeling* (bijvoorbeeld in verhouding 30/70 of 40/60 > Galapagos/Partner)

    *Winstdeling betreft een aparte entiteit (NV / Ltd) met Partner waarin de ontwikkelings- en marketingkosten worden geboekt, inclusief de marktverkopen en dit naar rato van eigendom wordt onderling.

    De toekomstige verkopen van RA/Crohn medicijnen van Filgotinib-programma worden geschat op $2 - 3,75 miljard per jaar.

    [b]De risico’s dat de samenwerking niet wordt afgerond zijn er maar zijn m.i. marginaal omdat:


    a) Grote interesse van grote farmaceuten (Johnson & Johnson, ook wel: J&J of Amgen, Roche, Gilead, Novaris, Sanofi, Merck, GSK) die ook belang hebben bij onderzoek van deze kwaliteit en waarbij vele van deze geconfronteerd worden met teruglopende omzetten komende jaren door Biosimilairs en betere geneesmiddelen (JAK en IL-6/17 technologie)

    b) Uitstekende scores RA-onderzoek (effectiviteit/veiligheid)

    c) Management Galapagos inzicht heeft in Crohn-onderzoek en dit na Q3 cijfers 13/11 naar buitenwereld heeft verkondigd dat zij uitgaan van goede scores en dit is ook opgenomen binnen de Term Sheets.

    In het geval Galapagos de Samenwerking/Partnership (Deal) binnenkort afrond, is dit een mijlpaal die zijn weerga niet kent voor het bedrijf, en de aandelenkoers van Galapagos naar een nieuwe recordhoogte kan brengen (eerder €59,90 als hoogste stand gedurende dag).

    Ter voorbeeld: Morgan Stanley heeft per 16//11 een 12-maands koersdoel van $107 afgegeven (bull-scenario) als Galapagos goede Crohn-scores neerzet, en de Filgotinib deal afrond onder de juiste financiële condities. Note: Morgan Stanley beschikt over 0,17 % v/d totale aandelen Galapagos.

    Mijn conclusie: De beurswaarde Galapagos van nu is bij rondkomen samenwerking (veel) te laag, gezien de te ontvangen mijlpaalbetalingen in komende 3 jaar en afgesproken winstdeling in toekomst als RA/Crohn medicijnen op de markt komen.

    Daarbij is kaspositie van nu €350 miljoen en andere beloftevolle programma’s als CF (samenwerking met jawel AbbVie), en andere programma’s (long- en darm- en knie ontstekingsziekten) ook meegenomen in oordeel.

    (Note: volledige beleggerskapitaal in Galapagos effecten).
  2. [verwijderd] 28 november 2015 20:37
    Aanvullende Toelichting:

    Galapagos heeft na de beslissing van AbbVie per 25/9 alle rechten terug op zijn Filgotinib- programma. Dit is een programma wat targets identificeert zodat bij een goede klinische voortgang medicijnen worden ontwikkeld vooral binnen het ziekte-domein van de ontstekingsziekten.

    Het betreft de JAK-technologie, waar het Filgotinib-programma om bekend staat.

    Ontstekingsziekten (immunology) zijn bijvoorbeeld : Reuma Artritis (lees: RA), Crohn, Ulcerative Colitis, Psoriasis, Osteo Artritis.


    Actueel is dat Galapagos een omvangrijke Fase 2B heeft afgerond met RA-patiënten (886) en dat deze resultaten v.w.b. effectiviteit uitstekend waren en dat de veiligheidsscores en verdraagzaamheid fantastisch is te noemen (geen ander onderzoek heeft deze scores laten zien).

    AbbVie heeft zijn beslissing genomen op basis van:
    1) Financiën ($ 1,25 miljard betalingen in 3 jaar naar Galapagos > terwijl zij eigen onderzoek (ABT-494) hadden met ook uitstekende effectiviteits-scores maar de veiligheids-scores waren minder.
    2) Mededing-autoriteiten zouden zeer waarschijnlijk geen twee identieke programma’s van 1 bedrijf tegelijkertijd onderzoeksfase 3 doen aanvangen. Hierdoor vertraging minimaal 6 maanden
    3) Humira (Anti-TNF alpha technologie): is bestverkopende RA-product wereldwijd met jaarlijkse omzetten van $12-14 miljard. Zij beschikken over +70 patenten om het (IP), intellectuele eigendom van Humira, te beschermen tegen gelijkwaardige middelen (lees: biosimilairs) t/m het jaar 2022.

    Het te ontwikkelen medicijn AbbVie (via het ABT-494 onderzoek = JAK) dient vanaf 2018/2019 in 1e instantie vooral als alternatief voor patiënten die geen baat hebben bij Humira en zal naar de toekomst toe als vervanging interessant kunnen zijn omdat prijzen van Humira veel hoger liggen dan die biosimilairs.

    En dus zal er meer en meer overgegaan worden op nieuwe werkingsmechanismes binnen RA, maar ook voor andere ontstekingsziekten. Daarbij is voordeel dat JAK makkelijker in gebruik zijn (oraal een tablet, minder pijnlijk > ontbreken van spuit en minder bijwerkingen hebben

    Conclusie is na 25/9: de keuze van AbbVie heeft geen betrekking op de kwaliteiten van het Filgotinib-programma van Galapagos.
    Dit wordt onderstreept door de interesse per eind september 2015 van +10 Big Pharma Companies uit zowel USA als de EU om een samenwerking aan te gaan met Galapagos voor dit onderzoek.


    Investeerders Galapagos (60-70% aandelen in vaste handen, mede na NASDAQ IPO):
    -Fidelity, Federated, Valeant, Capital World, Wellington Management, Hartford, Baker Bros, Gilder Gagnon, Adage, Deerfield, Orbimed en dan nog Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan en BlackRock + de Farma-bedrijven J&J, AbbVie en GSK.

    Voor zowel Galapagos als Big Pharm-bedrijven is de Samenwerking een win-win situatie.

    Galapagos:
    1) mag niet achterblijven in ontwikkeling JAK1 (zelf Fase 3 is risico)
    2) heeft niet de marketingorganisatie en verkoopkanalen

    Big Pharma Farma die aan onderhandelingstafel zitten:
    1) hebben geen JAK middelen in ontwikkeling, JAK, en dan specifiek JAK1/2, heeft zich reeds bewezen in Fase 3 v.w.b. safety en ook effectiviteit t.o.v. bestaande Anti-TNF middelen (waarvan de top 3 medicijnen Humira (AbbVie) Remicade (J&J) en Enbrel (Amgen) > 70-80% van de markt beheerst).

    2) Zij hebben te maken met kannibalisatie.
    Biosimilairs, IL-6/17 spuitmiddelen en de JAK's bedreigen hun positie.
    -AbbVie heeft zijn keuze gemaakt > JAK1 kan $4 miljard realiseren vooral ook als alternatief voor mensen die geen baat hebben bij Humira.
    -Pfizer is bezig met verbeterde versie van zijn JAK1/3 en
    -Incyte/Lilly JAK1/2 zijn ver eind 2016 de markt te gaan betreden.

    -Galapagos heeft meest selectieve JAK1 en veiligheid is fantastisch effectiviteit is zeer goed, evenals de onderzoeken van AbbVie en Incyte die redelijk in de buurt komen. Na 24-weeks LOCF heeft Galapagos in 100mg BID en 200mg QD beste tot nu toe (waarbij AbbVie wellicht in de buurt komt, gezien 12-weeks scores, al is verbetering te maken in 24 mg naar ACR50/70 heel groot t.o.v. 200 mg QD Galapagos).

    De op handen zijnde samenwerking moet voor eind dit jaar 2015 voltooid zijn, want er is haast om het Filgotinib-programma in zowel RA als Crohn een stap verder te brengen naar Fase 3.

    Het Crohn onderzoek (Fase 2) is nog bezig maar de scores kunnen binnen week zijn opgemaakt.
    Er is op dit moment geen genezing voor de ziekte van Crohn (darmontstekingsziekte)

    Galapagos heeft een voorsprong op andere grote Farmaceuten in de ontwikkeling van een medicijn voor Crohn, en dit ook onderdeel van het Filgotinib programma.

    Als de scores van effectiviteit en veiligheid/verdraagzaamheid Crohn goed zijn, verhoogt dit enorm de waarde van de deal!

    Verwacht zelf Deal begin week 14 december 2015 ivm:

    1) Veel werk te doen inzake Doc's/Filing die begin januari 2016 naar EMA/FDA moeten (aanbevelingen partner) >> feestdagen die er doorheen lopen.

    2) BAVA 22/12/2015: warrants toekenning dan wel heel toevallige samenloop met PB Deal Filgotinib. Schat Onno hoog in en denk niet dat hij hier vragen over wil krijgen (warrants op basis van 30-daags voorafgaande koersperiode), tenzij het natuurlijk echt gewoon niet anders is in te kleden.

    3) Term sheets liggen klaar.
    Nog 1 onderhandelingsronde voor het doornemen van de Crohn-scores (remissie/safety) en dan de financiele condities op papier zetten, wat veel deskundigheid vraagt van beide partijen*.
    De keuze Galapagos mb.t. partner zal worden gemaakt op basis van beste plan verdere ontwikkeling Filgotinib, expertise RA en JAK, kracht verkoop- en marketingorganisatie partner en tot slot de financiën.

    Rekyus (IEX-poster met heel veel kennis van Biotech) gaf reeds aan dat: bestuurders, commissarissen, business development managers, klinische experts, gespecialiseerde juristen en advocaten (ondernemingsrecht, mededingingsrecht, contractrecht), fiscalisten, notarissen en communicatiespecialisten betrokken zullen worden bij tot stand komen Deal.

    Woorden CEO Galapagos: het worden spannende weken voor het bedrijf Galapagos en dus ook voor de waarde van het aandeel.

    (dit was mijn bijdrage)
  3. [verwijderd] 28 november 2015 20:48
    Mooie samenvattingen pe26 (AB). Een erg positieve perceptie die ik grotendeels deel. Ik besef me echter ook dat er ook minder positieve scenario's mogelijk zijn, bv. als de BigPharma GLPG toch onder druk kunnen zetten en een minder sterke deal kunnen afdwingen dan aangenomen in de door jou geschetste scenario's. Ook het afzien van de deal door Abbvie werd op dit forum niet realistisch ingeschat imo.

    Al met al ben ik van mening dat GLPG in december (en mogelijk volgende week al) een enorm opwaarts potentie heeft. Vind het moeilijk in te schatten wat de bull waarde van het aandeel is op dit moment, het Morgan Stanley scenario lijkt me wel de echte max nu (er blijft immers kans dat het Filgotinib-programma alsnog minder succesvol blijkt).

    Exciting weeks for sure!

    Note: Ook in mijn portfolio heeft GLPG een zeer significant aandeel.
  4. [verwijderd] 29 november 2015 13:25
    quote:

    Zouph schreef op 29 november 2015 12:39:

    hey pe26, weinig 'nieuws' maar erg leuk uit een gezet wat galapagos te wachten staat voor mensen die zich wat minder in het aandeel verdiept hebben.

    is het niet een idee om dit in het engels te vertalen en op seeking alpha te verspreiden?
    Is zeker een overweging waard om dit te vertalen naar Engels,
    en Seeking Alpha te benaderen. Leuke suggestie!

    Zal het mogelijk verder verspeiden;
    meer interesse/aandacht voor bedrijf Galapagos is gewenst.

    De meeste biotech bedrijven uit BE/NL krijgen de kans niet om zelfstandig door te groeien (overname)

    Een voorbeeld als Genmab is perfect scenario voor Galapagos.

    Uitgroeien tot een Europees gespecialeerd Farma-bedrijf.

  5. Zouph 29 november 2015 16:03
    quote:

    pe26 schreef op 29 november 2015 13:25:

    [...]

    Is zeker een overweging waard om dit te vertalen naar Engels,
    en Seeking Alpha te benaderen. Leuke suggestie!

    Zal het mogelijk verder verspeiden;
    meer interesse/aandacht voor bedrijf Galapagos is gewenst.

    De meeste biotech bedrijven uit BE/NL krijgen de kans niet om zelfstandig door te groeien (overname)

    Een voorbeeld als Genmab is perfect scenario voor Galapagos.

    Uitgroeien tot een Europees gespecialeerd Farma-bedrijf.

    niet al te lang mee wachten dan gezien er in theorie volgende week al nieuws zou kunnen komen ;)
  6. [verwijderd] 29 november 2015 16:56
    quote:

    Sir Piet schreef op 29 november 2015 14:22:

    Heerlijk om dit allemaal op deze regenachtige zondag middag door te lezen.
    . Zelfs in het zonnige zuidoosten van Spanje goed te lezen?? ook van mij een dik verdiende AB voor de goed onderbouwde opening . Voor leken zoals ik is dit forum heel leerzaam
  7. avantiavanti 29 november 2015 17:01
    Hartelijk dank PE26 voor je ontembare energie die je in het samenvatten van het nieuws vd afgelopen maanden en jouw interpretatie daarvan in dit forum stopt. Mede dankzij jou, anderen die wat verder op biotech spec.'s ingaan, de goede humor bij tijd en wijlen, de TA bijdragen, de links naar analyses of interviews van hen die dicht bij het vuur zitten, en natuurlijk de dag/week/maand overzichten, maken dit wat mij betreft een forum zoals het bedoeld is. Op naar de komende weken met z'n allen.
  8. [verwijderd] 29 november 2015 17:25
    Hardstikke mooi al die aanbevelingen!
    We hebben een goede groep bij elkaar,
    en laten we dit nog lang doorzetten.

    Succes van Galapagos geeft ons allen plezier.

    Om nog een quote van de CEO aan te halen,

    "The environment is amazing, I am very excited about the group people i'm working with.
    We started being 2 scientist and now with 400 people, it's a dream come true ".

    De CEO die per saldo zijn aandelenpakket de laatste jaren per saldo heeft uitgebreid
    (mede ivm toekenning warrants).
    Nu ruim 1% v/d aandelen Galapagos in zijn bezit.
44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Weinig houvast voor beleggers in Galapagos

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links