Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De CRASH van 2015

1.624 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 82 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2014 17:47
    Altijd goed om voorbereid te zijn op onverwachte ontwikkelingen. Regelmatig worden de aandelenmarkten opgeschrikt door grote koersdalingen. Vaak na een periode van (grote) stijgingen en optimisme. Na de kredietcrisis van 2008 hebben aandelenmarkten een zeer grote stijging laten zien en waarderingen zijn weer op een optimistisch niveau aanbeland. Ook wordt het gewoon weer eens tijd voor een goeie correctie. Dat het tijd wordt bedoel ik hier letterlijk. Zo’n beetje om de zeven jaar is er op de aandelen of obligatiemarkt wel grote onrust.

    1966 -24%
    1973-1974 -46%
    1980-1982 -27%
    1987 -34%
    1994 -9%
    2001-2002 -48%
    2008-2009 -57%

    NB 1994: geen grote paniek op aandelenmarkten, wel op obligatiemarkten

    Met beleggen verdien je alleen geld als je ook risico neemt. Speculeren op koersdalingen is op lange termijn een verliezende bezigheid. Dus ... blijven dansen zolang de muziek blijft spelen. Maar wel in je achterhoofd houden dat (binnenkort) de muziek gaat stoppen.
  2. [verwijderd] 13 december 2014 18:16
    En letten op signalen dat de muziek gestopt is. Waar kijk ik naar?

    1) Waardering van aandelenmarkten
    2) Mate van onrust (VIX)
    3) Trend van aandelenmarkten


    Hoe precies probeer ik wel te blijven profiteren van een stijgende aandelenmarkt, maar probeer ik de schade van een bearmarkt of crash te vermijden en/of zo klein mogelijk te houden?

    1) Continue bescherming

    Naast posities in risicovolle beleggingen (die bij mij bestaan uit aandelen, vastgoed en grondstoffen) heb ik altijd long posities in staatsobligaties. Deze zullen tijdens bearmarkten en crashes winst opleveren om het verlies op risicovolle beleggingen enigszins te compenseren.

    Daarnaast heb ik een portfolio met long volatileit en put opties op diverse Nederlandse aandelen met een hoge bewegelijkheid. Mocht de markt overnight onverwacht in elkaar storten zal hier winst op geboekt worden.

    2) Tactische bescherming

    De kortere termijn handelsportefeuille heeft ingebouwde stoploss niveau’s voor aandelen. Als die geraakt worden zullen de posities verkocht worden en geen nieuwe posities ingenomen worden totdat de MLT trend weer positief is geworden. Als de markt dus omslaat naar een bearmarkt zal deze portefeuille vanzelf (met verlies) geliquideerd worden en in cash blijven.

    De langere termijn strategische portfolio zal de aandelen(index)positie verkopen en omruilen voor staatsobligaties. Daarbij wordt gekeken naar de al eerder genoemde factoren. De grondstoffen posities die ik heb kunnen worden afgedekt met een positie in een indexfonds (DBC). Dat is afhankelijk van een drietal signalen dat ik volg (trend, vorm van de forward curve, seizoen).

    Ik heb ook een portfolio met volatiliteit die afhankelijk van de marktomstandigheden long of short volatiliteit zit. In een rustige, stijgende markt zal deze short volatiliteit zitten, maar als de omstandigheden wijzigen wordt gedraad naar long volatiliteit. In een bearmarkt zou dit dus ook winst moeten opleveren.
  3. [verwijderd] 13 december 2014 18:19
    HUIDGE STAND VAN ZAKEN

    Trading Portfolio

    Relatief leeg. Ik concentreer met op midkap aandelen en die laten al een tijdje een slechter beeld zien, waardoor veel fondsen uit hun MLT uptrend gevallen zijn. Eind december maak ik weer een nieuwe selectie van midkap fondsen, waarbij er mogelijk meer stijgende fondsen worden opgenomen zodat er meer posities ingenomen kunnen worden.

    Permanente bescherming

    Long posities in US Treasuries en UK Gilts.
    Put opties op Aperam, Fugro, SBMO, BAM en Vopak. Komende week ga ik nieuwe (maart) opties aankopen.

    Tactische Portfolio

    Op dit moment staan alle signalen wat mij betreft nog op groen en wordt er in deze portfolio dus voor 100% in aandelen belegt.

    Wat betreft grondstoffen heb ik al een tijdje mijn posities afgedekt met een short positie in een indexfonds (DBC).

    Tactische Volatiliteit

    Ook hier nog (net) groene signalen en dus een short positie in VIX futures middels XIV etf.
  4. [verwijderd] 13 december 2014 18:51

    De clash van 2015 is op 5 mei in het Gelredome (het dak eraf)
    AC/DC
    youtu.be/v2AC41dglnM

    En in september schijnt er nog een of ander obscuur Iers bandje naar een zaaltje ergens in A,dam Zuid Oost te komen.

    en de muziek speelt door....

    “Naast posities in risicovolle beleggingen (die bij mij bestaan uit aandelen, vastgoed en grondstoffen) heb ik altijd long posities in staatsobligaties. Deze zullen tijdens bearmarkten en crashes winst opleveren om het verlies op risicovolle beleggingen enigszins te compenseren.”

    En als de oorzaak van de correctie nu eens het barsten van de obligatiebubbel blijkt te zijn?( This time it's different)

  5. [verwijderd] 13 december 2014 19:19
    quote:

    Roll on schreef op 13 december 2014 18:51:

    En als de oorzaak van de correctie nu eens het barsten van de obligatiebubbel blijkt te zijn?( This time it's different)
    Ik zou persoonlijk niet spreken van een bubble, maar wat nu inderdaad als de rente op obligaties snel oploopt?

    Dan zou er sprake moeten zijn van een hoge inflatie en/of hoge economische groei en centrale banken (FED/ECB) die korte rente snel optrekken.

    Het lijkt me een vergezocht scenario, zeker in de EU, maar ... in dat geval zullen grondstoffen prijzen waarschijnlijk aantrekken.

    Obligatieposities zullen verkleind worden bij een oplopende korte rente en/of stagnerende trend (omslag) van obligaties.

    Nog steeds kunnen winsten gehaald worden met volatiliteitsposities (puts en posities op VIX).
  6. [verwijderd] 13 december 2014 19:23
    quote:

    BEN belegt schreef op 13 december 2014 18:16:

    De kortere termijn handelsportefeuille heeft ingebouwde stoploss niveau’s voor aandelen. Als die geraakt worden zullen de posities verkocht worden en geen nieuwe posities ingenomen worden totdat de MLT trend weer positief is geworden. Als de markt dus omslaat naar een bearmarkt zal deze portefeuille vanzelf (met verlies) geliquideerd worden en in cash blijven.

    Wat is voor jou de MLT trend?
    Wanneer is die weer positief geworden? Hoe bepaal je dat?
    Waarom wordt met verlies geliquideerd? Je kunt toch nog altijd op winst staan als de stoploss niveaus gehaald worden?
    "Als de markt dus omslaat naar een bearmarket..." Betekent dit als het duidelijk is dat het een bearmarket is, dus na een daling van een bepaald percentage, en zo ja, welk percentage? Of als je denkt dat het een bearmarket gaat worden?
  7. Hallo! 13 december 2014 20:10
    quote:

    BEN belegt schreef op 13 december 2014 17:47:

    1994 -9%
    2001-2002 -48%
    2008-2009 -57%

    NB 1994: geen grote paniek op aandelenmarkten, wel op obligatiemarkten
    Deze crashes heb ik alle drie bewust meegemaakt en elk van deze crashes had een oorzaak:

    1. 1994. In februari verhoogde Greenspan onverwacht de rente waarop de markt heftig reageerde.

    2. 2000-2002. Een analist had begin 2000 ontdekt dat de burn rate van internet fondsen hoog was. Binnen enkele maanden zou het geld dat de internetbedrijven in kas hadden, zijn 'verbrand'. De crash begon bij de internet aandelen en sloeg over de bredere technologie markt. Het was de tijd waarin dividendfondsen en vastgoedfondsen werden ontdekt.

    3. (bijna) omvallende banken, etc.

    De onrust die er nu is, is al een poosje gaande (Oekraïne, Griekenland) en de oliecrash is voor vele landen een voordeel:

    "Hoewel de meeste economen het erover eens zijn dat goedkope olie uiteindelijk de economische groei ten goede komt, baart de aanhoudende vrije val van de olieprijzen beleggers vooral zorgen."

    www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-121214-297/...

    De correctie in oktober werd gevolgd door een snelle stijging, zodat beleggers de olie crash aangrepen om winst te nemen. We hebben helaas nog geen capitulatie gehad. Het is dus nog even afwachten.
  8. [verwijderd] 13 december 2014 20:44
    elke crash heeft een achteraf verklaring inderdaad. meestal vooraf moeilijk te zien en ook er midden in (of althans aan het begin) meestal niet helemaal duidelijk.

    hangt er ook vanaf hoe financiele spelers gepositioneerd zijn. 1994 rentemarkt was zo'n groot drama omdat banken massaal langlopende obligaties ingeslagen hadden. 2008 crisis was het gevolg van wantrouwen bij banken onderling en een sterk gestegen afhankelijkheid van interbancaire financiering.

    ik verwacht zelf dat de problemen deze keer uit Europese bankwezen gaan komen, maar via het welbekende domino effect gaan omslaan. waarbij mogelijk de eurozone toch uit elkaar gaat vallen.

    maar het kan ook goed zijn dat er veel exposure is naar de oliemarkt. een groot deel van de HY markt in de VS bijvoorbeeld is energie en er zijn (bank)kredieten verstrekt aan de shale oil markt aldaar. en laten we afhankelijkheid van veel EM van olie niet vergeten.

    of China gaat de boosdoener worden en wereldwijde economische groei vertragen of laten omslaan in een ouderwetse depressie.

    er zijn zoveel mogelijkheden, maar eens in de zoveel tijd gebeurt er altijd wel wat. wat we achteraf bestempelen als dom en onverantwoord. ik weet het in ieder geval niet van tevoren.
  9. [verwijderd] 13 december 2014 20:53
    quote:

    BEN belegt schreef op 13 december 2014 20:44:

    er zijn zoveel mogelijkheden, maar eens in de zoveel tijd gebeurt er altijd wel wat. wat we achteraf bestempelen als dom en onverantwoord.
    Lijkt me nogal logisch Ben .
    Soms voorspelbaar en soms niet.
    Dat de interval er iets mee te maken heeft lijkt me sterk trouwens.
    Mvg Peerke
  10. [verwijderd] 13 december 2014 21:06
    quote:

    BEN belegt schreef op 13 december 2014 19:19:

    [...]

    Ik zou persoonlijk niet spreken van een bubble, maar wat nu inderdaad als de rente op obligaties snel oploopt?

    Als er geen andere alternatieven zijn dan de beurs, dan kun je volgens mij wel spreken van een bubbel. Zo is er in de VS nog nooit met zoveel geleend geld belegd.De vraag is eerder, kan de bubbel nog verder worden opgeblazen.

    www.businessinsider.com/nyse-margin-d...
  11. [verwijderd] 13 december 2014 21:53
    quote:

    BEN belegt schreef op 13 december 2014 20:44:

    elke crash heeft een achteraf verklaring inderdaad. meestal vooraf moeilijk te zien en ook er midden in (of althans aan het begin) meestal niet helemaal duidelijk.
    er zijn zoveel mogelijkheden, maar eens in de zoveel tijd gebeurt er altijd wel wat. wat we achteraf bestempelen als dom en onverantwoord. ik weet het in ieder geval niet van tevoren.
    Laat het dan bij die constatering en ga vervolgens weer niet vrolijk verder met proberen alles maar dan ook alles kapot te analyseren.

    Don’t analyse
    Don’t analyse
    Don’t go that way
    Don’t lead that way
    That would paralyse your evolution

    Eric Berne or Dolores O'Riordan

1.624 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 82 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,13%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links