Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,460 18 apr 2024 17:35
  • +0,050 (+0,35%) Dagrange 14,180 - 14,470
  • 420.642 Gem. (3M) 531,8K

SCHIKKING ROND

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 november 2014 08:13
    SCHIEDAM (AFN) - SBM Offshore schikt een buitenlandse corruptiezaak waarin het bedrijf verzeild is geraakt met het Openbaar Ministerie voor een bedrag van 240 miljoen dollar (192 miljoen euro). Dat maakte zowel het OM als het bedrijf woensdagochtend bekend.

    Uit onderzoek onder leiding van het OM blijkt dat tussenpersonen namens SBM ongeoorloofde schenkingen hebben gedaan aan ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. Daarvoor betaalt het bedrijf een boete van 40 miljoen dollar. Ook moet het 200 miljoen dollar aan wederrechtelijk verkregen voordelen afstaan.

    Dat in de twee genoemde Afrikaanse landen geld via tussenpersonen in de zakken van overheidsdienaren was beland, was al naar voren gekomen uit een intern onderzoek van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. In Brazilië vond het bedrijf wel verontrustende signalen maar geen hard bewijs van omkopingspraktijken.

    Omkoping

    Justitie komt na eigen onderzoek tot de slotsom dat omkoping in Brazilië wel kan worden bewezen. ,,Deze bevindingen zijn het resultaat van onderzoeksmethoden die niet ter beschikking staan aan SBM Offshore'', stelt het OM in een verklaring.

    SBM betaalt de boete in drie termijnen. De eerste, van 100 miljoen dollar, is al overgemaakt, De overige twee van elk 70 miljoen dollar worden voldaan in december 2015 en december 2016. Voor de schikking was al een voorziening genomen in de resultaten over de eerste helft van dit jaar.

    De onderneming meldde verder dat het in de Verenigde Staten niet wordt vervolgd voor de kwestie. Een justitieel onderzoek in Brazilië loopt nog.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links