Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

  • 0,905 24 apr 2024 17:35
  • -0,004 (-0,39%) Dagrange 0,893 - 0,917
  • 6.519.524 Gem. (3M) 6,9M

Kan Ruconest Pharming nog redden?

83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juli 2014 21:10
    Vele beleggers zullen enigszins teleurgesteld zijn in het koersverloop van Pharming na de goedkeuring van Ruconest door de FDA afgelopen week. Vooraf werd hardop gedroomd over surrealistische koersen, die nu de fantasie er weer uit vloeit, verder weg lijken dan ooit. Zoals hieronder uit een gezet is de huidige koers veel te hoog en valt er een verdere daling te verwachten.

    Gedeeltelijke goedkeuring
    Na de goedkeuring door de FDA mogen Pharming, met partner Salix, Ruconest gaan verkopen in de VS. De markt is daar echter al sterk bezet met maar liefst 4 andere goedgekeurde middelen voor acute HAE aanvallen (Cynrize, Berinert, Fyrazir en Kalbitor). Om marktaandeel te veroveren zal Ruconest dus voordelen moeten bieden ten opzichte van de concurrentie. Het tegengestelde blijkt echter waar. Een belangrijke, door velen onderschatte, opmerking in het persbericht van de FDA goedkeuring is het volgende:” Because of the limited number of patients with laryngeal attacks, effectiveness was not established in HAE patients with laryngeal attacks”. In tegenstelling tot de middelen van de concurrenten, blijkt Ruconest dus niet bewezen effectief bij aanvallen van de larynx (strottenhoofd). HAE aanvallen van de larynx zijn veelvoorkomend en zeer gevaarlijk. Circa een derde van alle dodelijke HAE aanvallen betreffen de larynx. Wanneer behandelaars, en de makers van richtlijnen, moeten kiezen voor een medicijn, zullen ze altijd een medicijn kiezen dat deze potentieel dodelijke HAE variant dekt. Ruconest heeft hierbij dus een belangrijk nadeel ten opzichte van de concurrentie.

    Maar dit is niet het enige nadeel van Ruconest. Berinert en Fyrazir zijn goedgekeurd voor “self administration”, waar Ruconest juist altijd door een arts, of in ieder geval klinisch, moet worden toegediend. Ook Cinryze mag, zij het intraveneus, thuis worden toegediend. Kalbitor ten slotte, heeft een makkelijkere subcutane toedieningsweg. Cinryze heeft nog en ander voordeel t.o.v. de concurrentie: dit middel is ook goedgekeurd als profylaxe. Wanneer dit middel ter preventie van aanvallen wordt toegediend, zullen de andere middelen marktaandeel gaan verliezen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Er zijn geen studies die de werkzaamheid van de middelen van de concurrenten met Ruconest onderling vergelijken, dus bovenstaande voor- en nadelen zullen bepalen welk middel de patiënt in de VS al krijgen

    Europa
    In 2010, kreeg Pharming goedkeuring van de EMEA om Ruconest in de Europa op de markt te brengen. Qua aantallen patiënten is Europa vergelijkbaar met de VS en de concurrentie minder sterk. Uit de jaarcijfers voor het eerste kwartaal van dit jaar blijkt dat de totale omzet in dat kwartaal 0.9 miljoen was. Ruconest genereert dus, 4 jaar na goedkeuring, nog geen noemenswaardige omzet. Dit terwijl dus de concurrentie in Europa minder groot is en Ruconest hier wel ‘volledig’ is goedgekeurd, dus ook voor aanvallen van de larynx. Het is dus ten zeerste de vraag of Pharming de zeer hooggespannen verwachten voor de VS kan nakomen. Wellicht dat eenmalige milestones van Salix wat lucht geven, maar dit zal op de langere termijn niet genoeg zijn voor het voortbestaan van Pharming.

    Obsolete technologie
    Het gebruik van de melk van transgene konijnen is duur, bewerkelijk en risicovol. Er zijn vele andere medicijn platforms ontwikkeld die veel efficiënter en goedkoper zijn dan konijnenmelk. Hoewel voormalig topman Pinto in 2005 aangaf dat niet Ruconest, maar juist de technologie uiteindelijk een ‘cash cow’ zou worden, hebben zich in de afgelopen 10 jaar later geen geïnterneerde farmaceuten gemeld bij Pharming. Ook de andere medicijnen uit de pijnlijn zijn inmiddels nagenoeg afgeschreven, veelal na kostbare debacles (grasstatus bij rh lactoferrine, DNAge).

    Na HAE
    Pharming is dus volledig afhankelijk van Ruconest. Ruconest zal echter voor alleen de HAE indicatie nooit genoeg geld in het laatje brengen om het voortbestaan van Pharming te garanderen. Op de site van Pharming is te lezen dat Pharming Ruconest ook voor andere indicaties wil onderzoeken. Het onderzoek hiervoor bevindt zich echter nog in een zeer vroeg stadium (R&D, Fase 1) en zal nog zeker 5-10 jaar op zich laten wachten. 80 tot 90% van de medicijnen, die pre-klinisch worden onderzocht blijken uiteindelijk niet werkzaam en halen dus nooit de markt. Werkzaamheid bij HAE zegt helemaal niets over een eventuele werkzaamheid bij andere indicaties.

    Analisten
    Na de gedeeltelijke goedkeuring in de VS is het voortbestaan van Pharming allerminst zeker. De enkele analisten die Pharming nog volgt hebben hun koersdoelen herhaald (KBC) of zelfs verhoogd (First Berlin). De restricties die de FDA in haar goedkeuring aan Ruconest mee geeft lijken voor deze instanties kennelijk niet relevant. Waarop deze marktvorsers hun adviezen wel op baseren blijft doorgaans erg vaag. First Berlin gaf overigens in 2007 al een koersdoel van 6 euro af. De huidige beurswaarde van Pharming is bijna 200 miljoen euro. Dit is uitzonderlijk hoog voor een bedrijf met 1 medicijn in de pijplijn dat op een zeer druk bevolkte HAE markt aandeel moet veroveren. Mijn verwachting is dat een koers van rond de 10ct of lager (marktwaarde ruim 40 miljoen) realistischer is en dit jaar nog op de borden zal staan.

    De schrijver heeft geen positie in Pharming.
  2. [verwijderd] 23 juli 2014 21:24
    quote:

    nakko schreef op 23 juli 2014 21:10:

    ---
    Prima onderbouwing. Ik denk ook dat steeds meer mensen gaan uitstappen omdat 1 het geduld op begint te raken en 2 er in ieder geval voorlopig minimaal nog 1 a 2 jaar tegenvallende cijfers gepubliceerd gaan worden welke opnieuw zal triggeren om er uit te gaan. Er zijn overigens nog 2 belangrijke feiten dat er geen vertrouwen is; 1 Ze krijgen nog steeds geen leningen bij banken voor elkaar en 2 er zijn niet of nauwelijks meldingen van belangen bij de AFM geweest nu of in het verleden. Als er al belangen waren (emissies) dan werden deze weer snel afgebouwd.

    Maar ja paarlen voor de zwijnen.
  3. forum rang 6 Chiddix 23 juli 2014 21:25
    Als je in Europa maar een klein stukje van de taart weet te bemachtigen, zou het verbazingwekkend zijn als dit op de VS markt anders ligt.
    Pharming komt in de VS dezelfde concurrent tegen als in Europa. Marktleider Shire(Firazyr).
    Omdat er veel rompslomp komt kijken bij het toedienen van Ruconest, vrees ik, dat het middel ver zal achterblijven t.o.v het medicijn Firazyr.
  4. sniper22 23 juli 2014 21:57
    Vergeet niet dat de aziatische markt nog gaat meetellen als ruconest wordt toegelaten...op basis van de goedkeuring in europa en amerika zal azie zeker volgen. salix zal daar zeker tevreden mee zijn...pharming redt het wel en staat eind dit jaar boven de 1 euro waar het hoort te staan zodat de midkap weer kan worden betreden
  5. forum rang 4 knaap1 23 juli 2014 22:02
    quote:

    sniper22 schreef op 23 juli 2014 21:57:

    Vergeet niet dat de aziatische markt nog gaat meetellen als ruconest wordt toegelaten...op basis van de goedkeuring in europa en amerika zal azie zeker volgen. salix zal daar zeker tevreden mee zijn...pharming redt het wel en staat eind dit jaar boven de 1 euro waar het hoort te staan zodat de midkap weer kan worden betreden
    Zo is dat als de koers zakt komen er altijd van die verhalen er zit zeker meer in alleen heeft weer tijd nodig en beleggers willen snel geld verdienen dus weg met die aandelen.
  6. [verwijderd] 23 juli 2014 22:08
    Goed onderbouwd en geschreven. Zonder mensen belachelijk te maken of na te trappen. Toen de koers rare sprongen ging maken en niet hard steeg ben ik het geloof en vertrouwen in PH kwijtgeraakt. Ik bleef wel geloven in de goedkeuring en ging er vol in met veel centjes 1 dag voor de keuring. Ik kon wel janken toen de boel naar beneden gemanipuleerd werd. Toen de beurs na goedkeuring opende snel verkocht. Winst gepakt en klaar met PH.

    Maar toch geloof ik niet dat een waarde van 10cent per aandeel reeel is. Als Ruconest een beetje wind in de rug mee krijgt kan het best een succes worden. En dat beetje meewind verdient PH na al de tegenwind wel. Ik geloof niet dat het aandeel snel zal exploderen. Maar Ruco kan het met de juiste marketing vast wat worden.
  7. [verwijderd] 23 juli 2014 22:14
    quote:

    Marktgevoel schreef op 23 juli 2014 21:54:

    Dat weet ik wel zeker. Heel interessant stuk, wat voor veel mensen de ogen kan openen.
    je mag het van mij gebruiken op marktgevoel, mits je mij en IEX als bron op geeft uiteraard. Weet alleen niet hoe de regels van IEX zijn hieromtrend.
  8. [verwijderd] 23 juli 2014 22:16
    wat een bullshit verhaal, ze moesten er weer een naam uit de oude doos bijvoeren om dat ze zelf geen invloed hebben op het verkopen van aandelen door de beleggers in Pharming.
    ze proberen uit alle macht en langs allerlei wegen de beleggers murw te maken om uit te stappen,maar ik denk dat die beleggers/aandeelhouders wel beter weten nu met de goedkeuring op zak
  9. [verwijderd] 23 juli 2014 22:27
    quote:

    informantje schreef op 23 juli 2014 22:16:

    wat een bullshit verhaal, ze moesten er weer een naam uit de oude doos bijvoeren om dat ze zelf geen invloed hebben op het verkopen van aandelen door de beleggers in Pharming.
    ze proberen uit alle macht en langs allerlei wegen de beleggers murw te maken om uit te stappen,maar ik denk dat die beleggers/aandeelhouders wel beter weten nu met de goedkeuring op zak
    wie zijn "ze"?
83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Logische herfinanciering Pharming

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links