Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,560 19 apr 2024 17:35
  • +0,100 (+0,69%) Dagrange 14,280 - 14,670
  • 608.744 Gem. (3M) 535,2K

Verkoop schip Installer gaat SBM extra ruimte geven in 2014

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2014 11:53
    Alom paniek gisteren op de beurs, nadat Jos Versteegh in RTL z aangaf dat het juist nu een mooi moment was om in SBM te stappen herstelde de koers nog wat.
    Ieder 100 miljoen boete rechtvaardigd een waarde vermindering van het totale bedrijf met 0,50 cent.

    De in Dec bekend gemaakte stop van verkoop van de Installer doordat de koper de financiering niet gereed kreeg. de beoogde 180 miljoen zal volgens analisten mogelijk wel iets minder worden (160-180 miljoen)want er waren nog enkele gegadigde.
    Tevens zal de nu lopende onderhandelingen over verkoop van onroerend goed en de lease back in 2014 extra ruimte gaan geven.

    De gemiddelde koersdoel is nog steeds 19 euro, laat er nu eens 1,50 (300 miljoen boete ?)afgaan, zitten we nog op 17,50.
    Denk dat een koers van 13,00- 13,50 reele en voorzichtig is.

  2. [verwijderd] 8 februari 2014 15:31
    SBM keldert door 'verouderd' smeergeldrapport

    Het aandeel SBM Offshore ging vrijdag op de beurs hard onderuit. De publicatie van een document met details over een een enorme corruptiezaak bij de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie maakte beleggers uitermate nerveus. Het bedrijf zelf noemde de gegevens, hoewel voor een deel correct, verouderd.

    In het stuk, waarover zakenblad Quote als eerste berichtte, staat dat SBM tussen 2005 en 2011 voor ruim 250 miljoen dollar aan steekpenningen heeft betaald in verschillende landen. Het werd op internet geplaatst door een ex-werknemer en rept over omkoping van functionarissen in Angola, Equatoriaal Guinea, Brazilië, Maleisië, Irak, Kazachstan en Italië. Ook bevat het fragmenten uit transcripties van opnames waaruit op te maken valt dat bestuurders (raad van bestuur en raad van toezicht) al jarenlang op de hoogte zijn van de zaken.

    Volgens SBM Offshore zijn de gegevens 'op illegale wijze verkregen' en zijn ze 'niet representatief voor de feiten'. Volgens het bedrijf is het document niet afkomstig van een formeel onderzoeksrapport, maar zijn er details op een hoop geveegd door de ex-medewerker en daarmee 'uit hun context' geplaatst. Hij chanteerde SBM met publicatie van de data en eiste 3 miljoen euro. SBM betaalde dat bedrag niet en heeft inmiddels stappen genomen tegen de persoon.

    Inhoudelijk wil het Schiedamse bedrijf echter niet reageren, omdat de Amerikaanse en Nederlandse justitie het bedrijf nog onder de loep hebben vanwege onjuiste verkooppraktijken. Juist donderdag bij de publicatie van de jaarcijfers zei hoofd juridische zaken Sietze Hepkema van SBM nog dat daarvan sprake was in 'twee landen in Afrika en één daarbuiten'. Details of een schatting van de financiële gevolgen konden toen niet worden gegeven.

    Marktkenners zijn voorzichtig over de affaire. Analisten van Rabobank noemden het niet onwaarschijnlijk dat het fraudedocument over SBM Offshore is opgesteld door een gefrustreerde ex-werknemer die het bedrijf wil beschadigen. Ze vinden het echter 'zeer moeilijk' om te oordelen over de 'hoeveelheid feiten en fictie'. Het Belgische KBC noemde het in het document genoemde totaalbedrag aan steekpenningen groter dan voorzien. Men vreest echter vooral dat SBM op zwarte lijsten terechtkomt vanwege de affaire, zodat het bedrijf wordt uitgesloten van projecten.

    SBM Offshore kelderde vrijdag kort na de openingsbel op Beursplein 5 bijna 20 procent, waarna het verlies terugliep tot een min van zo'n 13 procent.







  3. horscamp 8 februari 2014 16:15
    Beste mede aandeelhouders van SBM laat je niet opjutten door de analisten met hun koersdoelen ze willen ons alleen maar aanzetten tot (bij)kopen! Over twee weken komen ze stuk voor stuk met verkoopadviezen want dan blijkt dat het drama nog veel groter is dan zelf hadden voorzien! Blijkt overigens nu ook weer want werd SBM niet als topper voor 2014 aangeprezen met schitterend vooruitzichten......? Ja ja en nu allemaal de grote onschuld uithangen. Stay cool an folow your cuts and glory will come
  4. [verwijderd] 8 februari 2014 16:47
    Ik heb te doen met de mensen die gisteren tegen bodemprijzen gedumpt hebben. SBM is een uniek bedrijf met een enorme potentie. Het fraude onderzoekt loopt. Net zoals bij Shell Philips en de Rabobank. De lijst van fraudeonderzoeken is heel groot en veel gerenommeerde bedrijven hebben er ooit mee te maken gehad. Maar ja , Nederland is nog steeds onder invloed van het Imtech-spook.
  5. z0n0p 8 februari 2014 17:36
    quote:

    Biobert schreef op 8 februari 2014 17:25:

    Het FD bericht vandaag dat SBM mogelijk op de zwarte lijst van Amerika en Brazilie komt met als gevolg dat ze daar dan geen opdrachten meer kunnen aannemen. Hoe reeel acht u die kans???
    Tja, wie staan daar al verder op? Lijkt me gek als alleen SBM zich hieraan heeft bezondigd
  6. [verwijderd] 8 februari 2014 17:43
    Een document op internet zetten kan iedereen. Maar bewijzen is iets heel anders. Deze zaak loopt al jaren. Keihard bewijs daar gaat het om en dat zal in Afrikaanse en islamitische landen niet makkelijk te vergaren zijn. Maar wat denk je van het onderzoek naar manipulatie van de olieprijs bij Shell. Loopt volgens mij ook nog.
  7. [verwijderd] 8 februari 2014 18:54
    quote:

    Biobert schreef op 8 februari 2014 17:25:

    Het FD bericht vandaag dat SBM mogelijk op de zwarte lijst van Amerika en Brazilie komt met als gevolg dat ze daar dan geen opdrachten meer kunnen aannemen. Hoe reeel acht u die kans???
    daar hoeven we helemaal niet bang voor te zijn
    Met 24 miljard aan uitstaande order, is SBM dan een heeeeele aantrekkelijke overname
    Prooi
  8. [verwijderd] 9 februari 2014 15:33
    het is te hopen dat er in business class niks positiefs over is gezegd.
    Werkelijk alles wat daar aangeprezen wordt/werd is drastisch naar beneden gegaan.

    weten jullie het het pareltje SNS!
    trouwens, SBM was ook ooit aanbevolen en is naderhand ook gekelderd.
    dus hopelijk is er nu niks over SBMO gezegd. dat biedt kansen voor de toekomst
  9. taurus86 9 februari 2014 17:43
    Kijkend naar het sneeuwfeest in Sochi, waar ongeveer 20 miljard dollar is weggelekt naar bevriende relaties van de heer P., vraag ik mij af of de SBMO zaak enig gewicht heeft. Uitsluiten van orders?. Dat lijkt me niet . In Brazilië is corruptie niet zo´n heet item. En Amerika, dat hangt van corruptie aan elkaar. En hoe komt het toch dat in Nederland zo´n 20 - 30 miljard buiten de BTW/Belastingheffing blijft?
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links