Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zorgverzekeringstelsel in Nederland: ontwikkelingen

52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 14 december 2013 14:11
    Zouden de NE Zorgverzekraars ook nog aan herverzekering van hun verzekeringspolissen doen ??
    Ik voorzie grote problemen op termijn van 2 jaren in het verzekeringsstelsel van de zorgverzekeringen......

    1.straks met veel hoge eigen risicos van 860 euro>>>>>>>>>>
    kans op non-incassos in 2015/2016..........?
    2.En ze zoeken allemaal nr de zgn "gezonde burgers"
    Maar verzekeringsstelsels zijn ook gebaseerd op 1 voor allen etc
    3.En marktwerking op/in de basisverzekering ??
    4........
    ën dan is het nog de bedoeling dat de AWBZ ook nog maar de Zorgverzekeraars gaat.In 2015 ....?
    ---------
    Zag afgelopen week van Boxtel (Menzis) op RTL7(groot intervieuw)
    maar kreeg niet de indruk dat hij verstand van verzekeringen heeft.......
    Of anderszin er iets van begrijpt waar hij mee bezig is.........
    ===========================================================

    Er zijn steeds minder verzekeraars in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. De afgelopen jaren zijn veel kleine verzekeraars overgenomen door of gefuseerd met de grote koepels als Achmea en Aegon.

    'Vooral regionale verzekeraars sluiten zich aan bij grote bedrijven. De kosten van toezicht en administratie nemen toe en dus wordt het interessant om je aan te sluiten bij een grote partner. Ook is de markt de afgelopen jaren niet heel goed'', verklaart een woordvoerder van het verbond. De kleinere verzekeraars zien bovendien voordelen in de schaalvergroting. Marketingtechnisch kan het bijvoorbeeld erg interessant zijn.

    In 2008 waren er nog 335 bedrijven die verzekeringen tegen bijvoorbeeld schade en brand aanboden in Nederland, in 2012 nog maar 238.

    .........Dat is overigens exclusief de zorgverzekeraars, want die vallen niet onder het Verbond van Verzekeraars, maar onder Zorgverzekeraars Nederland. Anderzijds bieden de meeste zorgverzekeraars ook andere verzekeringen aan onder dezelfde naam.............

    Slecht gaat het niet met de verzekeraars; het bedrag dat zij binnenhalen aan premies stijgt. 'Daaraan zie je ook dat ze niet failliet gaan en daarom verdwijnen'', aldus de woordvoerder.
  2. forum rang 6 haas 14 december 2013 22:19
    Naast de sterk opgelopen achterstanden in terugbetalen van huur- ,zorg- en kindertoeslag.....hoopt zich nu de achterstand/schuld op bij de zorgpremiebetalingen........
    ==================================================

    Schippers pakt wanbetaling zorgverzekering aan
    Nieuwsbericht | 01-07-2013

    Er komen meer maatregelen om wanbetaling van de zorgverzekering tegen te gaan. De aangescherpte maatregelen die instroom in de wanbetalersregeling zoveel mogelijk voorkomen en uitstroom bevorderen, staan in een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (VWS) dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

    Ziekenhuisbed
    Er zijn op dit moment 315.000 wanbetalers. Als iemand na minimaal zes maanden premieachterstand door een zorgverzekeraar wordt aangemeld als wanbetaler, moet hij op dit moment aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) een (bestuursrechtelijke) premie van 160 euro per maand betalen. Dit komt dan in de plaats van de premie die aan de verzekeraar is verschuldigd. Deze hogere premie dient als prikkel voor de verzekerde om de premieachterstand bij de zorgverzekeraar snel in te lopen.

    www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg...
  3. forum rang 6 haas 15 december 2013 14:24
    Gezellig............
    ik heb gekozen voor meest uitgebreide basispakket (104 euro) bij Achmea/ZilverenKruis,met e.r. van 860 euro.(korting 21 euro)
    Excl aanvullende verzekeringen.Totaal 83.00 p/m

    PS:Achmea kent nu nog nog niet alle zorgverleners waarmee ze in zee gaan in 2014. Dat kan nog tot uiterlijk 31-12-2013 veranderen............!!
    =====================================================================

    En verder in het nws..............
    ------------

    Radboudumc neemt geen Achmeapatiënten meer aan voor 2013

    Donderdag 12-12-2013
    Tussen Achmea en het Radboudumc is onduidelijkheid over de prognoses van declaraties voor 2013. De cijfers die er zijn worden op dit moment samen beoordeeld.

    Afgesproken is dat nieuwe patiënten - na zorgvuldige afweging door het Radboudumc - een afspraak krijgen in 2014 en niet meer in 2013.

    Voor spoedeisende zorg, zorg die alleen in een Universitair centrum geleverd kan worden en zorg voor kinderen kan de patiënt - ook nieuwe - gewoon terecht.
    Geplande afspraken en behandelingen gaan uiteraard gewoon door.

    Voor alle planbare en niet academische zorg zal het Radboudumc u een afspraak in januari aanbieden. Of u kunt contact opnemen met onze afdeling zorgbemiddeling. Wij kijken dan of u ergens anders sneller terechtkan.
  4. forum rang 6 haas 30 januari 2014 03:47
    Stijging zorgpremie van 20 procent dreigt in 2015

    In en rond het kabinet zijn grote zorgen gerezen over een dreigende explosie van de kosten van de ziektekostenverzekering in 2015. Uit berekeningen van vakbeweging en werkgevers blijkt dat de premie voor iedereen in 2015 met bijna 20 procent stijgt, zo'n 200 euro per jaar. Tegelijk gaat het eigen risico omhoog naar ruim 400 euro. Werkgevers moeten bovendien 1,6 miljard euro aan extra zorgpremie gaan betalen voor hun werknemers

    www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/art...
  5. forum rang 5 DurianCS 30 januari 2014 12:43
    quote:

    haas schreef op 30 januari 2014 03:47:

    Stijging zorgpremie van 20 procent dreigt in 2015

    In en rond het kabinet zijn grote zorgen gerezen over een dreigende explosie van de kosten van de ziektekostenverzekering in 2015. Uit berekeningen van vakbeweging en werkgevers blijkt dat de premie voor iedereen in 2015 met bijna 20 procent stijgt, zo'n 200 euro per jaar. Tegelijk gaat het eigen risico omhoog naar ruim 400 euro. Werkgevers moeten bovendien 1,6 miljard euro aan extra zorgpremie gaan betalen voor hun werknemers

    www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/art...

    Ja, maar ik hoor niemand over de daling van de AWBZ-premie die er dan ook zou moeten komen. Als je een kostenpost overhevelt dan worden de kosten waarschijnlijk anders verdeeld, maar deze hoeven niet toe te nemen.
  6. forum rang 6 haas 31 januari 2014 01:21
    Waarom gaan we mogelijk 200 euro meer betalen voor onze zorgpremie?
    =======================================================================
    6 VRAGEN OVER Paniek in Den Haag: de premie voor de ziektekosten explodeert volgend jaar. Vakbeweging en werkgevers hebben berekend dat de premie voor de verplichte verzekering tegen ziektekosten volgend jaar met 20 procent ofwel 200 euro per jaar stijgt naar gemiddeld 1.321 euro. Zorgverzekeraars zijn wat voorzichtiger en houden het voorlopig op ruim 100 euro extra per jaar. Dat slaat een gat in de koopkracht. Het kabinet studeert op een oplossing. Zes vragen over deze ingewikkelde begrotingskwestie.

    www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenla...
  7. forum rang 6 andre68 31 januari 2014 08:22
    quote:

    nobahamas schreef op 31 januari 2014 01:32:

    Mag ik alle medelezers erop attenderen dat 95 % van de aandelen van onze ziektekostenverzekeraars in handen zijn van onze nationale banken en hieraan gelieerde financiele instellingen.
    Goed dat je hier op wijst.

    Dezelfde instellingen die het volk massaal belazerd hebben met woeker-polissen trekken achter de schermen aan de touwtjes bij de zorgverzekeraars.

    Ik zie dezelfde patronen. In-transparantie qua kosten. Kartel-achtige toestanden. Ex-binnenhof bobo's die maar wat graag op het pluche in de top van zorgverzekeraars plaatsnemen.

    Voeg daarbij het onontkoombare verplichte karakter van het stelsel en er is maar 1 conclusie mogelijk:

    Dit stelsel is óók* een waar paradijs voor graaiers en woekeraars.

    Explosieve kostenstijgingen sinds de invoering worden weggewuifd met de bekende dooddoeners: vergrijzing, toegenomen levensverwachting, verbeterde medische technieken etc.

    Hoge kosten door burocratie, te vette bonusopstrijkende managementlagen en dubbeldeclarerende specialisten........we hebben het er maar niet over.

    *net als pensioenfondsen/verzekeraars.
  8. forum rang 9 josti5 31 januari 2014 08:38
    Tsja: de voedingsindustrie maakt je ziek, als je tenminste zélf niet een beetje nadenkt bij wat je naar binnen werkt (minstens 80% van alle kwalen wordt hierdoor veroorzaakt, de rest is genen, luchtvervuiling en pech), en de medische industrie vangt je vervolgens liefdevol op, veelal met de bedoeling je zo lang mogelijk ziek te houden, teneinde zo veel mogelijk behandelingen te krijgen, en pilletjes te slikken...
    En dat mag wat kosten, als je het zelf allemaal maar betaalt...
    En de overheid int wel: BTW, belasting...

    Massaal gezond gaan leven is de beste revolutie tegen verzekeraars, overheden en wat dies meer zij.

    En je houdt centjes over voor de écht leuke dingen!

    Enne: waar blijft de Europese konkurrentie qua ziektekostenverzekeraars?

    Dit oligopolie van de Achmea's en OHRA's moet hoognodig doorbroken worden!
    Of komt de politiek dat soms niet zo goed uit???

    AB, nobahamas en andre68!
  9. forum rang 6 haas 1 februari 2014 21:06
    Er zijn 120.000 mensen die al jaren niet of maar af en toe hun zorgpremie betalen. Inmiddels staat er al bijna een miljard euro open aan premieschuld. Dat bedrag groeit maandelijks met 20 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

    Mensen die 6 maanden niet betalen, komen in de wanbetalersregeling. Vanaf dat moment betaalt het College voor Zorgverzekeringen (CVS) de premie aan de verzekeraar, en legt het de wanbetaler een premie plus 30 procent boete op.

    Voor nieuwe gevallen werkt dat redelijk, maar hardnekkige wanbetalers stromen nauwelijks uit, stelt RTL Nieuws. Tussen de 106 tot 128.000 wanbetalers hebben inmiddels een openstaande schuld van twee jaarpremies of meer.

    773 miljoen langlopende schulden
    Het programma vroeg cijfers op bij het CVZ en daaruit blijkt dat er nu voor 773 miljoen euro openstaat aan langlopende schulden. Daar komt 180 miljoen euro bij aan onbetaalde premies, inclusief de incassokosten en eigen risico.

    Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stelt niet te accepteren dat mensen hun zorgpremie niet betalen. 'Dit ondermijnt de solidariteit van het systeem.'
  10. forum rang 6 haas 1 februari 2014 21:27
    'Ook zorgverzekeraars too big to fail'
    -----------------------------------------
    Volgens de bestuursvoorzitter Chris Oomen jagen de beloningen in de sector schaalvergrotingen alleen maar aan. © anp
    Zorgverzekeraars zijn te groot geworden om ze failliet te laten gaan. Zij genieten, net als sommige banken, impliciete staatssteun. Dat stelt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar, in een interview met NRC Handelsblad.

    'Achmea, dat in 2008 al staatssteun kreeg, heeft nu een derde van de markt. Stel dat Achmea omvalt. Er is geen zorgverzekeraar in Nederland die de verzekerden kan overnemen. Want niemand heeft voldoende eigen vermogen om 5 miljoen verzekerden erbij te nemen. Dat vereist zoveel kapitaal, dan ben je meteen failliet. Too big to fail', aldus Oomen.

    Volgens de bestuursvoorzitter jagen de beloningen in de sector schaalvergrotingen alleen maar aan. 'In de beloningscode krijg je als bestuurder van een grote verzekeraar meer betaald. Dat is belachelijk.'

    Ook ziekenhuizen zijn volgens Oomen te groot geworden. 'Laatst liep ik mee met een hoogleraar op Erasmus MC. Dan draagt zo'n man een badge en moet hij zich overal voorstellen. Oh, u bent ook van het ziekenhuis? Er is niemand die elkaar daar nog kent. Dan gaat niemand mij vertellen dat dat een efficiënt werkende organisatie is. Ze zijn te groot. Dat voegt niets toe.'
  11. forum rang 6 haas 1 februari 2014 22:24
    21 nov . 2013
    =============================================================

    De gemeente Rotterdam heeft een miljoenenschuld van duizenden Rotterdamse uitkeringsgerechtigden afgekocht bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De deal werd bewust stilgehouden uit angst voor de reacties van het publiek.

    De gemeente betaalde volgens het AD de 1 miljoen euro om te voorkomen dat duizenden uitkeringsgerechtigden als wanbetaler zouden worden geregistreerd bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). De gemeenteraad is hierover niet ingelicht.

    Boete betalen
    De directie van de Sociale Dienst besloot de schuld van ruim 7 miljoen eind 2011 af te kopen. Eenmaal geregistreerd als wanbetaler zouden de minima naast hun schuld namelijk een boete moeten betalen wat het nog lastiger maakt om andere financiële verplichtingen aan te gaan.

    Rotterdam en CVZ betaalden ieder een deel van de schuld, het grootste deel heeft de zorgverzekeraar gewoon afgeboekt.
  12. forum rang 6 andre68 2 februari 2014 10:28
    quote:

    haas schreef op 1 februari 2014 21:27:

    'Ook zorgverzekeraars too big to fail'
    -----------------------------------------
    Volgens de bestuursvoorzitter Chris Oomen jagen de beloningen in de sector schaalvergrotingen alleen maar aan. © anp
    Zorgverzekeraars zijn te groot geworden om ze failliet te laten gaan. Zij genieten, net als sommige banken, impliciete staatssteun. Dat stelt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar, in een interview met NRC Handelsblad.

    'Achmea, dat in 2008 al staatssteun kreeg, heeft nu een derde van de markt. Stel dat Achmea omvalt. Er is geen zorgverzekeraar in Nederland die de verzekerden kan overnemen. Want niemand heeft voldoende eigen vermogen om 5 miljoen verzekerden erbij te nemen. Dat vereist zoveel kapitaal, dan ben je meteen failliet. Too big to fail', aldus Oomen.

    Volgens de bestuursvoorzitter jagen de beloningen in de sector schaalvergrotingen alleen maar aan. 'In de beloningscode krijg je als bestuurder van een grote verzekeraar meer betaald. Dat is belachelijk.'

    Ook ziekenhuizen zijn volgens Oomen te groot geworden. 'Laatst liep ik mee met een hoogleraar op Erasmus MC. Dan draagt zo'n man een badge en moet hij zich overal voorstellen. Oh, u bent ook van het ziekenhuis? Er is niemand die elkaar daar nog kent. Dan gaat niemand mij vertellen dat dat een efficiënt werkende organisatie is. Ze zijn te groot. Dat voegt niets toe.'
    Winstbejag bij "top"managers is het ware excuus voor privatisering en schaalvergroting.

    Meer efficiëntie, marktwerking en kostenbeheersing werden/worden als argumenten aangevoerd om het stelsel er doorheen te drukken.

    Het resultaat:

    1.Gewoeker en gegraai, mede doordat de financiële sector nu achter de schermen aan de touwtjes trekt.
    2.De zorgsector trekt allerlei "kundige" lieden aan ("ex-binnenhoffers") die maar wat graag willen meegraaien uit de goed (want verplicht en automatisch maandelijks gevulde) ruiven.
    3.Sinds de invoering van het stelsel exploderende premies( excuus = toegenomen levensverwachting, betere medische technieken en vergrijzing....LULKOEK.....in-efficiëntie, burocratie en gegraai zijn de werkelijke oorzaken).
    4.Nauwelijks marktwerking. Hooguit voor de schijn. Men volgt elkaar. Zoals gebruikelijk in de fin.sector. Kartel-achtige toestanden. Natúúrlijk niet aantoonbaar door NMA en of AFM*

    *zeker niet nu ze die ex ING-doos Van Vroonhoven per april hebben aangesteld bij AFM....
  13. gerrit 69 2 februari 2014 13:58
    quote:

    andre68 schreef op 2 februari 2014 10:28:

    [...]Winstbejag bij "top"managers is het ware excuus voor privatisering en schaalvergroting.

    Meer efficiëntie, marktwerking en kostenbeheersing werden/worden als argumenten aangevoerd om het stelsel er doorheen te drukken.

    Het resultaat:

    1.Gewoeker en gegraai, mede doordat de financiële sector nu achter de schermen aan de touwtjes trekt.
    2.De zorgsector trekt allerlei "kundige" lieden aan ("ex-binnenhoffers") die maar wat graag willen meegraaien uit de goed (want verplicht en automatisch maandelijks gevulde) ruiven.
    3.Sinds de invoering van het stelsel exploderende premies( excuus = toegenomen levensverwachting, betere medische technieken en vergrijzing....LULKOEK.....in-efficiëntie, burocratie en gegraai zijn de werkelijke oorzaken).
    4.Nauwelijks marktwerking. Hooguit voor de schijn. Men volgt elkaar. Zoals gebruikelijk in de fin.sector. Kartel-achtige toestanden. Natúúrlijk niet aantoonbaar door NMA en of AFM*

    *zeker niet nu ze die ex ING-doos Van Vroonhoven per april hebben aangesteld bij AFM....
    Waarom heb ik vanaf 2005 dezelfde indruk van ons opgetuigde zorgverzekerings stelsel als jij?
    Vanaf het jaar 2005 zijn de kosten steeds verder uit de hand gelopen en wij kunnen die pot steeds maar aanvullen, met als toetje dat het eigen risico ook nog eens onaanvaardbaar is gestegen om deze mammoettanker af te remmen.
    Privatisering was toch het toverwoord van de VVD!!!

    Mvrgr. van Gerrit

    ps; Het is niet verwonderlijk, dat er 120.000 personen hun zorgpremie niet willen of meer kunnen betalen
  14. forum rang 6 haas 3 februari 2014 02:34
    Arbeidsvoorwaarden

    Het personeel van het CVZ is rechtspositioneel gebonden aan het Algemeen Rijksambtenarenreglement (ARAR). Het CVZ heeft:

    een marktconforme salariëring;
    een vaste eindejaarsuitkering van 8,3%;
    23 vakantiedagen (bij fulltime-aanstelling);
    26 ATV-dagen (bij fulltime-aanstelling);
    een collectieve ziektekostenverzekering;
    een flexibele pensioenvoorziening (bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds);
    flexibele werktijden; en
    royale opleidingsmogelijkheden.
  15. forum rang 6 andre68 3 februari 2014 08:55
    quote:

    haas schreef op 3 februari 2014 02:34:

    Arbeidsvoorwaarden

    Het personeel van het CVZ is rechtspositioneel gebonden aan het Algemeen Rijksambtenarenreglement (ARAR). Het CVZ heeft:

    een marktconforme salariëring;
    een vaste eindejaarsuitkering van 8,3%;
    23 vakantiedagen (bij fulltime-aanstelling);
    26 ATV-dagen (bij fulltime-aanstelling);
    een collectieve ziektekostenverzekering;
    een flexibele pensioenvoorziening (bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds);
    flexibele werktijden; en
    royale opleidingsmogelijkheden.
    En dat is dan voor de GEWONE medewerkers.........de "onmisbare" schrapers aan de top zorgen nóg veel beter voor zichzelf....
52 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 875,63 -0,95%
EUR/USD 1,0635 +0,09%
FTSE 100 7.854,31 -1,40%
Germany40^ 17.848,40 -0,99%
Gold spot 2.373,02 -0,43%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+2,26%
B&S Gr...
+1,70%
Alfen ...
+1,11%
FASTNED
+1,03%
Fagron
+0,91%

Dalers

Arcelo...
-6,11%
Aperam
-5,92%
SBM Of...
-5,32%
Nedap ...
-2,80%
Van La...
-2,78%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links