Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekse verkiezingen, laatste nieuws en verwachtingen

78 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juni 2012 13:12
    Dit komt bij CNN vandaan. Geeft aardig aan hoe goed de research is en wat de VS over Europa weet. En passant wordt ook de 3e wereldoorlog voorspeld.

    Most notably, the Maastricht Treaty, named after the Dutch seaside town where it was signed in 1992,
    (...)
    "The EU was created to avoid repeating the disasters of the 1930s. It is time Europe's leaders -- and especially Germany's -- understood how perilously close they are to doing just that."

    edition.cnn.com/2012/06/15/world/euro...
  2. forum rang 4 s.lin 17 juni 2012 14:44
    EU heeft noodscenario's klaar voor 'Grexit'
    17/06/12, 12u22

    Het is e-day voor Griekenland, zeggen Europese diplomaten. Als de Grieken vandaag voor een partij kiezen die de bezuinigingsafspraken met de EU verscheurt, staat de rest van de eurozone klaar om een reeks noodscenario's te activeren. .

    Grenscontroles om kapitaalvlucht tegen te gaan en beperkt geld afhalen bij geldautomaten: de eurolanden zijn voorbereid op een vertrek van Griekenland uit de eurozone. 'De bal ligt bij de Grieken', zegt de Nederlandse minister Jan-Kees De Jager van Financiën. Als zij zondag voor een partij kiezen die de bezuinigingsafspraken met de EU verscheurt, staat de rest van de eurozone klaar om een reeks noodscenario's te activeren.

    Het is e-day voor Griekenland, beamen Europese diplomaten. Ze kiezen vóór of tegen de euro; erin of eruit. Let wel: niemand hoopt dat de Grieken de eurozone verlaten, de kosten van deze stap zijn immers ongewis, maar zeker hoog.

    Vandaar de klemmende oproep van Europese politici aan het Griekse volk weloverwogen te stemmen en niet met woede. Ofwel: kies voor Nieuwe Democratie en Pasok, partijen die de saneringsbeloften nakomen, en niet voor Syriza, die met onmiddellijke ingang de 'barbaarse bezuinigingen' wil stopzetten. Bezuinigingen in ruil waarvoor Athene 240 miljard euro kon lenen bij de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

    Omdat het vertrouwen in de Grieken - én in de Griekse overheid - tot een nulpunt is gedaald, hebben de eurolanden afgelopen weken noodscenario's opgesteld. Ieder voor zich, maar wel gecoördineerd door de 'eurowerkgroep', het invloedrijke beraad van topambtenaren van de ministeries van Financiën. De Europese Commissie trad daarbij op als juridisch adviseur als er vragen waren of sommige maatregelen wel door de beugel konden.

    De scenario's zijn geheim. Wat is uitgelekt, geeft aan dat ze vooral gericht zijn op de 'Grexit', de Griekse exit uit de eurozone. Zo wordt er door verscheidene landen overwogen - waaronder Griekenland zelf en Spanje - om maatregelen te nemen tegen een kapitaalvlucht. Praktisch betekent dat voor burgers dat ze per dag maar een beperkte hoeveelheid geld uit de muur of bij hun banken kunnen halen.

    Ook overwegen landen een herinvoering van grenscontroles om de uittocht van kapitaal tegen te gaan. Probleem daarbij, zo liet de Commissie weten, is dat grenscontroles alleen mogen als de openbare orde in gevaar is. De vraag is of een nakende 'Grexit' daaronder valt.

    De Griekse verkiezingen slingeren de Europese politici heen en weer tussen vrees en boosheid. Vrees voor nog meer chaos en onrust op de financiële markten, boosheid omdat de Grieken twee jaar na hun eerste noodlening nog steeds geen orde op zaken hebben gesteld. Een enkeling, vooral in de zuidelijke landen, zal mompelen dat de EU niet doortastend genoeg is geweest.

    Wie zondag ook wint, de geldschieters zal sowieso worden gevraagd de bezuinigingsafspraken te verzachten. Op ondergeschikte punten zijn die zeker bereid te sleutelen aan het bezuinigingsprogram. Wat extra banenprojecten bijvoorbeeld, betaald uit de EU-subsidies die toch al voor Griekenland zijn gereserveerd. En misschien iets meer tijd om het tafelzilver (staatsbedrijven) te verkopen. Precies die zaken waar Nieuwe Democratie en Pasok om vragen.

    Maar Syriza wil het hele program van tafel en nieuwe onderhandelingen, een wens die vooralsnog op een onverbiddelijk 'nee' stuit van de EU en het IMF. De geldschieters blijven bij hun eis dat de overeengekomen sanering en hervorming noodzakelijk zijn om de geldkraan open te houden.

    Europese diplomaten voorzien explosieve gesprekken tussen Athene en de geldschieters als Syriza erin slaagt een regering te vormen. Houdt de links-radicale alliantie haar verkiezingsbelofte dan wordt de nog resterende lening (ruim 70 miljard euro) niet meer uitgekeerd. Omdat de Griekse regering op de markt niet kan lenen, valt de uitbetaling van lonen, uitkeringen en pensioenen stil. Herinvoering van de drachme is dan een kwestie van tijd.

    Bron: volkskrant.nl
  3. forum rang 6 Fred 62 17 juni 2012 14:53
    quote:

    kritek10 schreef op 17 juni 2012 13:24:

    Banken meer dan 10 procent stijgen op 1 dag? zal niet ver ernaast zijn denk ik, morgen zien we wel
    En dinsdag weer 10 procent eraf .
    Met het blijven van die Grieken in de EU is het probleem niet opgelost.
    Integendeel , het is dan een probleem wat blijft .
  4. [verwijderd] 17 juni 2012 15:00
    Ja, wellicht over probleem dat blijft:
    maar zo winnen de markten weer enkele kwartalen tijd om hun balansen af te schrijven en misschien contagion naar spanje italie ook af te wenden...
    Volgens mij heeft alles met tijd te maken, hoe langer te rekken valt hoe meer kans er weer groei komt in probleemlanden en dat willen we horen... zal nog minstens een jaar duren denk ik maar als griekenland nu pro europa stemt zijn we toch weer paar kwartalen verder, more time...
  5. [verwijderd] 17 juni 2012 16:04
    quote:

    fred 50 schreef op 17 juni 2012 14:53:

    [...]

    En dinsdag weer 10 procent eraf .
    Met het blijven van die Grieken in de EU is het probleem niet opgelost.
    Integendeel , het is dan een probleem wat blijft .
    Juist ja. De verkiezingsuitslag kun je volgens mij op korte termijn indelen in twee categorieen: 1. erg: wanneer de Grieken in de eurozone blijven. We blijven dezelfde ellendige situatie houden, 2. nog erger: wanneer de Grieken de Eurozone verlaten met alle onzekere toestanden van dien.

    Wat op lange termijn de juiste uitslag is blijft koffiedik kijken. Wellicht is een Griekse exit dan nog het beste. Nu de pijn nemen om op langere termijn te bouwen aan een stabieler Europa.
  6. [verwijderd] 17 juni 2012 16:22
    quote:

    GR€€D schreef op 17 juni 2012 16:06:

    Als Griekenland voor de euro stemt, dan zal er geen interventie komen van de centrale banken, en dat vinden de financiele mannetjes slecht nieuws denk ik.
    Economische cijfers zijn niet goed, dat hebben we van de week wel gezien.

    Mvg Greed
    Mijn mening is dat de centrale banken helemaal terughoudend moeten zijn. Marktwerking, toch?
  7. [verwijderd] 17 juni 2012 16:44
    quote:

    Haager schreef op 17 juni 2012 16:22:

    [...]

    Mijn mening is dat de centrale banken helemaal terughoudend moeten zijn. Marktwerking, toch?
    Ik ben het helemaal met je eens.
    Maar de markt denkt aan aanvullende maatregelen en daarom stijgen de markten.
    Ze kijken nu niet naar de economische cijfers maar de steunjunks willen steun.
    Maar ik denk dat het weer masseren van de markten is.

    Mvg Greed
  8. pautje 17 juni 2012 16:56
    Indices blijven ondanks zeer negatief sentiment goed liggen afgelopen weken.
    Het financiele systeem staat op wankelen, banken op instorten, groei is zeer beperkt, werkloosheid neemt toe, inflatie blijft ongelooflijk laag ondanks ECB interventies en QE2 en QE1, china/vs en handelstekorten, olieprijs zeer volatiel.
    Het zijn mijns insziens signalen van lange termijn bodemvorming.
    Nu instappen, als kan koop een huis, geld over koop aandelen.
    Inflatie gaat zo denk ik versneld omhoog, wat een zeer positief effect heeft op alle schulden.
    Anti cyclisch denken is nu een optie, sla je slag!
  9. [verwijderd] 17 juni 2012 17:44
    quote:

    The Duck Master schreef op 17 juni 2012 17:37:

    Deste sneller de Grieken uit de EU zin, deste kleiner zijn onze verliezen erop.
    Heeft iemand wel eens uitgerekend hoeveel elke dag extra ons kost?
    500 miljoen euro, of redden we het daar niet eens mee?
    Kuch - het geld gaat eigenlijk helemaal niet meer naar de Grieken maar naar hun schuldeisers, en die zijn nu aan het panieken - kuch...
  10. Putnically. 17 juni 2012 18:07
    BBC live election:

    Breaking News First exit poll results suggest the outcome is too close to call. Pro-bailout party New Democracy is about equal on 30% with anti-bailout party Syriza.

    1705: First exit poll results via Mega TV: New Democracy 27.5-30.5%, Syriza 27-30%, Pasok 10-12%, Independent Greeks 6-7.5%, Golden Dawn 6-7.5%, Democratic Left 5.5-6.5%, Communists 5-6%.
78 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,84 +0,06%
EUR/USD 1,0661 -0,09%
FTSE 100 7.879,09 +0,40%
Germany40^ 17.848,80 +0,44%
Gold spot 2.383,83 +0,97%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

VIVORY...
+11,27%
JUST E...
+5,59%
Air Fr...
+4,01%
Alfen ...
+2,43%
Flow T...
+2,41%

Dalers

Pharming
-8,07%
PostNL
-6,37%
ASMI
-6,24%
Avantium
-6,20%
BESI
-2,67%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links