Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Iran - draadje voor alle nieuwsberichten etc.

213 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 26 november 2009 19:27
    Raar, het Iran draadje is verwijderd, zonder enige uitleg waarom.
    Jammer IEX!

    Iran neemt Nobelprijs Ebadi in beslag
    26 november 2009, 19:12 | ANP
    TEHERAN (ANP) - De Iraanse autoriteiten hebben de Nobelprijs voor de Vrede van de bekende mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi (62) in beslag genomen. Dat meldde de Noorse minister van Buitenlandse Zaken, Jonas Gahr Store, donderdag.

    Store heeft de Iraanse politiek vertegenwoordiger in Oslo op het matje geroepen en officieel protest aangetekend. De medaille en de oorkonde zijn uit Ebadi's bankkluisje gehaald, samen met enkele persoonlijke voorwerpen.

    ,,Het is voor het eerst dat een staat de Nobelprijs voor de Vrede in beslag neemt. We zijn geschokt en hebben niet het minste begrip voor het besluit'', zei Store. ,,De vervolging van Ebadi en haar familie toont aan dat de vrijheid van meningsuiting in Iran onder grote druk staat.''

    Vergunning

    Ebadi kreeg de prijs in 2003 voor haar werk als juriste en als mensenrechtenactiviste. Enkele medewerkers van Ebadi en haar echtgenoot zijn in de afgelopen maanden gearresteerd. De autoriteiten sloten haar mensenrechtenbureau vorig jaar, omdat het geen vergunning zou hebben.

    Ebadi volgde haar opleiding in Iran en Frankrijk. Ze genoot in eigen land enige bekendheid als eerste vrouwelijke rechter, maar moest die post opgeven na de islamitische revolutie in 1979. Volgens de nieuwe leiders waren vrouwen te emotioneel en irrationeel om recht te spreken. De mensenrechtenadvocate richtte zich daarna op de rechten van vrouwen, kinderen en dissidenten. De juriste vecht onder meer voor versterking van de juridische positie van gescheiden vrouwen. Verder verdedigde zij politieke tegenstanders van het regime en steunde de hervormingsgezinde president Mohammad Khatami (1997-2005). Ebadi zat kort gevangen voor haar ideeën.
  2. forum rang 10 voda 27 november 2009 17:16
    Iran ontkent afpakken Nobelprijs Ebadi
    27 november 2009, 17:05 | ANP
    TEHERAN (ANP) - De Iraanse autoriteiten hebben vrijdag ontkend dat de Nobelprijs voor de Vrede is afgepakt van de bekende mensenrechtenactiviste Shirin Ebadi. Donderdag maakte de Noorse minister van Buitenlandse Zaken bekend dat de medaille en oorkonde die bij de prijs horen, door de Iraanse overheid in beslag zijn genomen.

    ,,We zijn verrast dat de Noorse autoriteiten zo'n vooringenomen standpunt innemen'', aldus woordvoerder van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

    Ebadi zelf noemt de uitspraken van Teheran leugens. ,,Ze vertellen de waarheid niet'', aldus de juriste. ,,Mijn Nobelprijs lag in het bankkluisje van mijn man en dat is inbeslaggenomen.'' Ze vertelde verder tegen BBC Radio dat ook haar rekeningen zijn bevroren. ,,Ze hebben beslag gelegd op mijn bankrekening en mijn pensioen stopgezet'', aldus Ebadi. Ook de rekening van haar man is geblokkeerd.

    Belasting

    Ebadi kreeg de Nobelprijs in 2003 voor haar werk als juriste en als mensenrechtenactiviste. Bij de prijs hoort een geldbedrag van ongeveer 1 miljoen euro. De Iraanse autoriteiten eisen dat Ebadi over haar prijs een paar ton belasting betaalt. Volgens Ebadi hoeft daar volgens de wet helemaal geen belasting over betaald te worden en is het bevriezen van de rekening waarop het geld staat pesterij.

    Ebadi woont momenteel in het buitenland.
  3. forum rang 10 voda 29 november 2009 22:18
    VS: nucleaire bouwplannen Iran teken isolatie
    29 november 2009, 20:39 | ANP
    WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben de aankondiging van Iran om tien nieuwe centrales voor de verrijking van uranium te bouwen, scherp veroordeeld. Het Witte Huis sprak zondag van een ,,ernstige schending'' van de internationale nucleaire verplichtingen van Iran en van een verder bewijs dat de Islamitische Republiek zichzelf isoleert van de internationale gemeenschap.

    Ook de Britse regering reageerde fel en sprak van een ernstige kwestie. De VS en Groot-Brittannië zijn binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de felste tegenstanders van het nucleaire programma van Iran.
  4. forum rang 10 voda 30 november 2009 20:41
    VS: Iraanse plannen onaanvaardbaar
    30 november 2009, 20:18 | ANP
    NEW YORK (ANP) - De Iraanse plannen om tien installaties te bouwen om uranium te verrijken zijn onaanvaardbaar. Dit zei maandag de Amerikaanse gezant bij de Verenigde Naties, Susan Rice. ,,We zien de Iraanse aankondiging, wanneer die daadwerkelijk klopt en wordt uitgevoerd, als volslagen oneigenlijk. Het zal Iran internationaal verder isoleren,'' meende ambassadeur Rice.

    Iran kwam plotseling met de plannen op de proppen nadat de atoomwaakhond van de VN, het IAEA, vrijdag felle kritiek had geuit op de Iraanse pogingen heimelijk uranium te verrijken. Het plan voor tien verrijkingscentra heeft tot verontwaardigde reacties geleid in heel de wereld.
  5. forum rang 10 voda 2 december 2009 16:32
    Iran gaat uranium tot 20 procent verrijken
    2 december 2009, 16:17 | ANP
    TEHERAN (ANP) - Iran gaat uranium verrijken tot een gehalte splijtbaar uranium van 20 procent. Dat maakte de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad woensdag in Isfahan bekend. Het is een nieuwe klap voor het Westen, dat probeert Teheran te weerhouden van het verrijken van uranium.

    De president maakte zondag al bekend dat zijn regering tien nieuwe uraniumverrijkingsfabrieken wil bouwen. Dat leidde tot felle afkeurende reacties uit het Westen.

    Iran zegt verrijkt uranium te willen gebruiken als brandstof voor de twee kerncentrales die het land op dit moment bouwt. Voor dit doeleinde is echter verrijkt uranium met een gehalte splijtbaar uranium van ongeveer 3 procent nodig. Het Westen vreest dat Iran in het geheim werkt aan een kernwapen.

    De VN-atoomwaakhond IAEA stelde in oktober voor het grootste deel verrijkt uranium van Iran in het buitenland verder te verwerken. Teheran reageerde hier negatief op.
  6. forum rang 10 voda 6 december 2009 17:15
    Oud-president: leiders Iran onverdraagzaam
    6 december 2009, 16:48 | ANP
    TEHERAN (ANP) - De nog steeds invloedrijke oud-president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani heeft de leiders in Iran zondag beschuldigd van onverdraagzaamheid. Daardoor houden zij de deur voor constructieve kritiek gesloten, zei hij volgens het Iraanse persbureau ILNA tot studenten in de stad Mashhad in het noorden van Iran.

    Rafsanjani was president van 1989 tot en met 1997 en geldt als een van de leiders van de oppositiebeweging in het land. Vier jaar geleden legde hij het bij de presidentsverkiezingen af tegen de huidige president, de conservatief Mahmoud Ahmadinejad. De oud-president riep de politieke partijen zondag op zich te verenigen en binnen het kader van de wet te werken om ,,een klimaat van vrijheid te scheppen dat de meerderheid van de bevolking zal overtuigen en dubbelzinnigheden zal uitroeien''.

    De Iraniërs vieren maandag De dag van de Student. De overheid vreest grootschalige rellen, in navolging van de protesten tegen de herverkiezing van Ahmadinehad in juni en heeft daarom internationale media verboden van maandag tot en met woensdag vanuit het land verslag te doen. Naar verwachting wordt het internet in het land daarom maandag compleet buiten werking gesteld.Traditiegetrouw gaan op de Dag van de Student veel mensen de straat op.
  7. forum rang 10 voda 7 december 2009 19:56
    Tientallen gewonden bij protesten Iran
    7 december 2009, 19:50 | ANP
    TEHERAN (ANP) - De Iraanse politie is maandag in de hoofdstad Teheran hard opgetreden tegen duizenden aanhangers van de oppositie die betoogden tegen de regering van president Mahmoud Ahmadinejad. Volgens ooggetuigen gebruikten ordetroepen traangas en wapenstokken om de actievoerders uiteen te drijven. Tientallen demonstranten zouden gewond zijn geraakt.

    Volgens de oppositie zijn er ook waarschuwingsschoten gelost, maar ooggetuigen konden dat niet bevestigen. Betogers scandeerden slogans als ,,Dood aan de dictator''. Meerdere demonstranten zouden zijn opgepakt. Aanhangers en tegenstanders van het islamitische regime gingen met elkaar op de vuist.

    Iran herdacht maandag op de Dag van Student de dood van drie studenten in 1953. Zij werden omgebracht door veiligheidstroepen van de sjah, die in 1979 ten val werd gebracht. Tegenstanders van het huidige regime grepen de herdenkingsdag aan om de straat op te gaan. Ook eerder dit jaar waren er al massale protesten tegen de herverkiezing in juni van Ahmadinejad, die volgens de oppositie kon winnen door fraude.

    Internet

    De politie arresteerde bij eerdere protesten na die verkiezing honderden mensen; ook vielen er zeker dertig doden. De autoriteiten verboden daarna betogingen van de oppositie.

    Ook maandag mocht er niet worden gedemonstreerd. Volgens hervormingsgezinden zijn in de afgelopen dagen tientallen studenten opgepakt. Bovendien heeft het regime internationale media verboden verslag te doen van de protesten. Ook is de toegang tot het internet in Teheran beperkt. E-mailen is niet mogelijk en websites van oppositiefiguren zijn geblokkeerd. Daarnaast zou het netwerk voor mobiele telefonie in Teheran zijn platgelegd om de communicatie tussen aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi te bemoeilijken.

    Om rellen te voorkomen, omsingelden honderden agenten de Universiteit van Teheran. Ondanks die voorzorgsmaatregel raakten de ordetroepen daar slaags met actievoerders. Volgens de oppositie hielden ordetroepen betogers tegen die het terrein van de universiteit wilden verlaten. De politie zou zo willen voorkomen dat de studenten elders in de stad gingen demonstreren.
  8. forum rang 10 voda 7 december 2009 22:49
    Iran wil vrijlating Iraanse wapenhandelaar VS
    7 december 2009, 22:44 | ANP
    TEHERAN (ANP) - De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki heeft de Verenigde Staten maandag om ,,onvoorwaardelijke vrijlating'' gevraagd van Amir Hossein Ardebili, een Iraniër die wordt beschuldigd van wapenhandel. Volgens Teheran is er geen enkel bewijs in de zaak, zo zei de minister op de Iraanse tv-zender Press TV.

    De Amerikaanse justitie maakte vorige week bekend dat Ardebili in mei had toegegeven schuldig te zijn aan wapenhandel. De Iraniër zou in oktober 2007 zijn opgepakt in Georgië, tijdens een undercoveroperatie van inlichtingendienst CIA. Het Oost-Europese land leverde hem drie maanden later in het geheim uit aan de VS.

    De Iraniër zit al bijna twee jaar vast in een gevangenis in de buurt van de oostelijke stad Philadelphia, zo lieten Amerikaanse aanklagers weten. Ardebili zou voor de Iraanse regering werken. Hij moest volgens Washington op illegale wijze Amerikaanse militaire technologie en wapens verzamelen en exporteren naar Iran.
  9. forum rang 10 voda 10 december 2009 16:31
    'Mensenrechten in Iran slechtste in 20 jaar'
    10 december 2009, 13:43 | ANP
    LONDEN (ANP) - De mensenrechtensituatie in Iran is de afgelopen twintig jaar niet zo slecht geweest als op dit moment. Dat schrijft Amnesty International in een donderdag verschenen rapport.

    Volgens de mensenrechtenorganisatie worden mensen gemarteld, vermoord en verkracht. Officiële Iraanse onderzoeken naar de beschuldigingen lijken vooral bedoeld om de schendingen te verdoezelen, aldus Amnesty.

    De situatie is sterk verslechterd na de omstreden presidentsverkiezingen van 12 juni. De oppositie zegt dat die via fraude door Mahmoud Ahmadinejad zijn gewonnen. De autoriteiten ontkennen dat. Na de verkiezingen ging de oppositie massaal de straat op.

    Sindsdien zijn volgens Amnesty zeker vierduizend mensen gearresteerd. Officiële cijfers meldden dat tijdens het geweld na de verkiezingen 36 mensen omkwamen, maar de oppositie spreekt van zeker zeventig doden.
  10. forum rang 10 voda 16 december 2009 16:59
    Scherpe reacties op Iraanse rakettest
    16 december 2009, 15:53 | ANP
    TEHERAN (ANP) - In het Westen is woensdag scherp afkeurend gereageerd op een succesvolle test in Iran met een raket voor de middellange afstand. In Washington, Parijs en Londen was felle kritiek.

    Met de vernieuwde Sejil-2 raket kan Iran onder meer Amerikaanse bases in de Perzische Golf en Israël bereiken. De raket zou een bereik hebben van 2000 kilometer, aldus het Iraanse tv-station Alam. Het land test regelmatig nieuwe wapensystemen, maar door de test zullen de spanningen met het Westen over het Iraanse nucleaire programma verder toenemen, stellen waarnemers.

    Volgens de Amerikaanse regering ondermijnt de test de claim van Teheran dat het slechts vreedzame bedoelingen heeft. Het versterkt de standvastigheid van de internationale gemeenschap om Iran rekenschap te laten afleggen voor zijn voortdurende minachting van zijn verplichtingen inzake zijn nucleaire programma, zei een zegsman van de Nationale Veiligheidsraad.
  11. forum rang 10 voda 16 december 2009 17:11
    Iran: voldoende bewijs tegen oppositieleiders
    16 december 2009, 11:45 | ANP
    TEHERAN (ANP) - De Iraanse rechterlijke macht heeft woensdag bekendgemaakt ,,voldoende bewijs'' te hebben dat oppositieleiders verantwoordelijk zijn voor het geweld dat na de betwiste presidentsverkiezingen in juni uitbrak. Dat berichtte het staatspersbureau IRNA op gezag van Sadeq Larijani, het hoofd van de rechterlijke macht. Larijani beschuldigt de oppositie van een samenzwering tegen het systeem.

    Na de verkiezingen van 12 juni gingen Iraniërs massaal de straat op. Volgens de demonstranten was Mahmoud Ahmadinejad via fraude herkozen. De protesten werden hard neergeslagen. Er vielen tientallen doden en duizenden mensen verdwenen in de gevangenis. Maar de belangrijkste leiders van de oppositie, Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karoubi, werden tot dusver met rust gelaten. De afgelopen dagen worden de signalen sterker dat de autoriteiten ook hen willen aanpakken.
  12. forum rang 10 voda 21 december 2009 20:43
    Kopstuk Iraanse oppositie belaagd
    21 december 2009, 20:10 | ANP
    TEHERAN (ANP) - Een kopstuk van de Iraanse oppositie is belaagd. Het voertuig van Mir Hossein Mousavi werd aangevallen door agenten in burger op motorfietsen. Een van zijn begeleiders zou gewond zijn geraakt.

    Dat meldden Iraanse hervormingsgezinde activisten maandag op hun website. Mousavi was op weg terug naar de Iraanse hoofdstad Teheran nadat hij in de stad Qom de begrafenis van de geestelijke Hossein Ali Montazeri had bijgewoond. Montazeri ontpopte zich de laatste jaren tot criticus van de heersende conservatieven in de strengislamitische republiek.
  13. forum rang 10 voda 28 december 2009 15:02
    Dodelijkste rellen sinds juni in Iran
    28 december 2009, 14:15 | ANP
    TEHERAN (ANP) - Bij rellen met de meeste doden in Iran sinds de onlusten in juni zijn zondag minstens acht mensen gedood, onder wie een familielid van oppositieleider Mir Hossein Mousavi.

    De Hoge Nationale Veiligheidsraad meldde maandag acht doden, maar de publieke omroep berichtte eerder al op gezag van het ministerie van Inlichtingen dat er zeker vijftien doden zijn gevallen bij de gewelddadige botsingen tussen demonstranten en oproerpolitie. Honderden betogers zijn gearresteerd.

    De uitbarstingen van protesten geven volgens waarnemers aan dat de oppositie in Iran een half jaar na de fel omstreden presidentsverkiezingen nog lang niet op zijn retour is. Aanleiding voor de demonstraties van zondag was de sjiitische feestdag Ashura. Die gedenkt het martelaarschap van Hussein ibn Ali, een kleinzoon van de profeet Mohammed die eind zevende eeuw tegen een overmacht van soennieten ten strijde trok en omkwam. Hij wordt door sjiieten onder meer gezien als voorbeeldig strijder tegen onrecht en leugens.

    Nieuwe protesten

    De oppositieleider en geestelijke Mehdi Karroubi vroeg zich maandag op het internet af: ,,Wat is er met een religieus stelsel gebeurt dat beveelt onschuldigen te doden op de heilige dag van Ashura?'' Een van de doden was Mousavi's neef Seyed Ali Mousavi die werd getroffen door politiekogels. Zijn begrafenis kan maandag een nieuwe aanleiding voor protesten zijn.

    Een van de kopstukken uit de Islamitische Revolutie die in 1979 de val van de shah betekende, ex-minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Ebrahim Yazdi, is in de nacht van zondag op maandag opgepakt. Yazdi wordt gerespecteerd in kringen van de Iraanse oppositie. Hij stichtte de inmiddels verboden Vrijheidsbeweging van Iran.
  14. forum rang 10 voda 30 december 2009 16:10
    Aanhangers regime demonstreren in Iran
    30 december 2009, 15:01 | ANP
    TEHERAN (ANP) - Honderdduizenden Iraniërs hebben woensdag gehoor gegeven aan oproepen van de autoriteiten om steun te betuigen aan het bewind van president Mahmoud Ahmadinejad en geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei. In een aantal grote steden, waaronder de hoofdstad Teheran, stonden de straten vol met regeringsgezinde burgers.

    De staatstelevisie in Iran toonde uitgebreid beelden van de betogingen, terwijl de demonstraties van de oppositie in de afgelopen maanden vrijwel volledig werden doodgezwegen. Imams, religieuze scholen en de veiligheidsdiensten hadden hun achterbannen en werknemers opgeroepen om mee te doen aan de manifestaties.
  15. forum rang 10 voda 30 maart 2010 17:10
    Allawi haalt uit naar Iran
    30 maart 2010, 17:02 | ANP
    BAGDAD (ANP) - De winnaar van de Iraakse parlementsverkiezingen, Iyad Allawi, beschuldigt Iran ervan dat het probeert te voorkomen dat hij premier wordt. Dat zei hij dinsdag tegen de BBC.

    Volgens de leider van de het seculiere nationalistische blok Iraqiya intervenieert het buurland direct in het electoraal proces. ,,Iran bemoeit zich er behoorlijk intensief mee en dat is zorgwekkend'', aldus Allawi. De regering in Teheran heeft volgens hem alle Iraakse partijen voor overleg in de Iraanse hoofdstad uitgenodigd, behalve die van hem.

    Iraqiya won de verkiezingen van 7 maart nipt. De coalitie van zijn naaste rivaal, huidig premier Nuri al-Maliki, kreeg twee zetels minder. Maliki zegt de uitslag te willen aanvechten.
  16. Cézan 4 april 2010 13:01
    Former Def. Minister: Israel Will Attack Iran by Nov.
    Friday, 02 Apr 2010 12:36 PM Article Font Size
    By: Ken Timmerman

    Israel will be compelled to attack Iran’s nuclear weapons facilities by this November unless the U.S. and its allies enact “crippling sanctions that will undermine the regime in Tehran,” former deputy defense minister Brig. Gen. Ephraim Sneh said on Wednesday in Tel Aviv.

    newsmax.com/KenTimmerman/Timmerman-Is...

  17. forum rang 10 voda 6 april 2010 17:19
    Activisten aangehouden bij Iraanse ambassade
    6 april 2010, 16:21 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag op het terrein van de Iraanse ambassade in Den Haag tien mensen aangehouden. Zij waren tijdens een actie het hek rond de ambassade overgeklommen. Waarom ze dat deden, is nog niet bekend.

    Er was in elk geval geen sprake van een aangekondigde demonstratie, meldde een woordvoerster van de politie. De actievoerders, vermoedelijk Iraniërs, haalden de Iraanse vlag op het terrein naar beneden. Ze vertrapten en verbrandden de vlag, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

    Acht van de tien werden gearresteerd toen ze zich op een bijgebouwtje bevonden. De andere twee werden elders op het ambassadeterrein aan de Duinweg in de kraag gegrepen. Alle tien zitten nog vast en worden verhoord.

    Doel

    Het doel van hun actie is nog niet duidelijk. Eerder protesteerden Iraniërs tegen de gewelddadige onderdrukking van protesten van de oppositie in Iran tegen het huidige regime.

    Volgens Buitenlandse Zaken wordt contact gezocht met de Iraanse ambassadeur. Nederland is als gastland verantwoordelijk voor de veiligheid van buitenlandse diplomatieke posten en hun personeel in Nederland. Zo moet Nederland de kosten voor vernielingen betalen.

  18. forum rang 10 voda 11 juni 2010 18:45
    'Rusland levert geen raketten aan Iran'
    11 juni 2010, 18:25 | ANP
    PARIJS (ANP) - Premier Vladimir Poetin van Rusland heeft vrijdag tegen president Nicolas Sarkozy van Frankrijk gezegd dat Rusland geen zeer geavanceerde luchtdoelraketten aan Iran zal verkopen. Het land wil zo voldoen aan de nieuwe sancties tegen Iran, waartoe de VN-Veiligheidsraad deze week besloot. Dat heeft een Franse regeringsfunctionaris gezegd.

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou liet donderdag nog weten dat de nieuwe sancties niet betekenden dat het akkoord over de levering van de raketten zou moeten worden geschrapt.

213 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links