Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jos Koets - Banksparen ja/nee

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 februari 2009 11:49
    Was er 10 jaar geleden banksparen geweest dan was mijn gespaarde pot ongeveer 3X meer waard geweest.
    Hypotheekverstrekkers zijn niet zo happig op dit product omdat ze er te weinig op verdienen. Hierdoor krijg je de laatste tijd veel van dit soort onzin verhalen.
    Je neemt er 1 nadeel uit terwijl er heel veel voordelen zijn.
  2. [verwijderd] 27 februari 2009 11:54
    Het verhaal is goed, maar dit zijn nou typisch van die producten die je pas zou moeten aanschaffen wanneer de rente hoog staat en je dus goede afspraken kunt maken over het moment waarop de rente wordt herzien.
    Het spaardeel van een spaarhypotheek is hoog bij een lage rente en fiscaal niet aftrekbaar. Beter is het om af te sluiten bij een hoge rente, met een voor de fiscus hoog aftrekbare debetrente en een lage spaarpremie. Daarbij doet de rentehefboom het werk.
    Bij banksparen kiezen de banken een rente die lager ligt dan de rentevergoeding op vergelijkbare niet fiscaal vriendelijke producten en die gecorrigeerd voor 1,2% daarboven ligt. Maar op dit moment is dat nog steeds geen vetpot.
    Degenen die nu voor een keuze staan adviseer ik een korte renteherzieningstermijn. De rente kan immers niet hoog genoeg zijn.
  3. Jos Koets 27 februari 2009 12:16
    Beste Bakboord1,

    Bij uitkering na 30 jaar is de SEW gelijk aan de spaarhypotheek (er is dan geen verschil). De uitkering vindt bij beiden plaats in box 1 en wordt verrekend met de vrijstellingen die dan van toepassing zijn. Dus bij twee personen wordt de uitkering netjes gedeeld door twee en dan verrekend.

    Gr. Jos
  4. [verwijderd] 27 februari 2009 12:32
    Beste Jos,

    Bedankt voor de snelle reactie.
    De uitkering zal uiteraard gelijk zijn maar hoe verhoudt de inleg (inc. alle kosten) zich tot elkaar.

    Het grote voordeel zit toch juist hier. In mijn omgeving hoor ik wel eens dat na tien jaar inleggen de stand van de spaarhypotheek gelijk is aan de inleg. Dit zal bij banksparen niet het geval zijn lijkt me gezien de lage kostenstructuur.

    De truc van banksparen zou moeten zijn om met een lagere inleg te komen tot hetzelfde resultaat.

    Groet, bakboord1
  5. Jos Koets 27 februari 2009 12:41
    Beste Bakboord1,

    Ook op de site kan je dit ook terugvinden met diverse rekenvoorbeelden. Er zijn twee mogelijkheden bij een spaarhypotheek als deze tussentijds wordt beeindigd. De interne opgebouwde waarde wordt uitgekeerd (is de spaarpremie plus de betaalde hypotheekrente) of een afkoopwaarde (deze is lager dan de interne waarde). Bij de SEW wordt de opgebouwde waarde uitgekeerd (deze is gelijk aan de opgebouwde waarde van de spaarhypotheek).

    Gr. Jos
  6. Jos Koets 27 februari 2009 12:43
    Het is zelfs zo dat bepaalde spaarhypotheken goedkoper zijn dan de SEW. Er zijn nu spaarhypotheken waarbij je een hoger percentage vergoed krijgt dan de betaalde hypotheekrente. Denk hierbij aan de Quartet hypotheek die ik al eerder heb beoordeeld in de Toets van Koets.

    Gr. Jos
  7. rubbergrover 27 februari 2009 15:08
    Je bent aan een paar tamelijk essentiele aspecten voorbij gegaan.

    - Je kunt bij banksparen makkelijker kiezen hoeveel dekking je wilt met de orv

    - Door de vrijheid in keuze voor orv aanbieder is het vaak mogelijk om een goedkopere orv te kiezen dan bij de gekoppelde spaarpolissen. Je kunt dus kiezen voor een hypotheek met voor jou goede hypotheekvoorwaarden in combinatie met een voordelige orv-verzekeraar.

    - Veel mensen kiezen juist voor een gelijkblijvende orv-dekking. Dit is, door de vrije keuze voor orv aanbieder, vaak niet (veel) duurder dan een dalende dekking. Daardoor zou je bij het in jou voorbeeld genoemde overlijden vlak voor het einde van de hypotheek, niet alleen de gespaarde 2 ton krijgen, maar ook de volledige 2 ton van de orv dekking.

    - Bij verandering van de hypotheek kun je de orv gewoon door laten lopen. Bij een spaarhypotheek krijg je dan te maken met (gedeeltelijk) herrekende, hogere, tarieven voor de orv.

    Verder ben ik het met je eens dat je niet alleen moet wijzen op de overeenkomsten, maar ook op de verschillen. Maar in die verschillen zit nu juist ook de meerwaarde van banksparen. Er is een redelijk grote groep mensen waarbij een bankspaarhypotheek beter past dan een spaarhypotheek, soms juist ook vanwege de verschillen.
  8. Jos Koets 27 februari 2009 15:14
    Beste Rubbergrover,

    Ik beweer ook niet dat banksparen slecht is. Natuurlijk heeft deze vorm veel voordelen. Helaas was het niet mogelijk om even in 1 column het hele banksparen te beschrijven. Ik attendeer mensen liever op de nadelen dan op de voordelen. Veel adviseurs en instanties doen juist het omgekeerde.

    Gr. Jos
  9. [verwijderd] 27 februari 2009 16:09
    Even voor Bakboord: dat verhaal van na tien jaar de spaarhypotheek gelijk aan de inleg klopt wel zo'n beetje, maar vergeet daarbij niet dat in de spaarhypotheek de overlijdensdekking meestal is ingebakken, bij de SEW moet je die apart sluiten, wel appels met appels vergelijken!

    Ik doe wel vaak banksparen, ten eerste is het vaak een paar tientjes of meer per maand goedkoper X 12 X 360 is toch een flink bedrag, het overlijdensrisiconadeel vind ik beperkt, ook al omdat de overgrote meerderheid niet overlijd binnen de looptijd van de hypotheek, laat staan erg jong, en er vaak niet zo'n enorme invloed van uitgaat. Maar veel hangt af van het aangeboden tarief. Als er geen voordeliger SEW is is een spaarhypotheek ook niet bezwaarlijk.
  10. [verwijderd] 28 februari 2009 11:31
    Eén m.i. aspect heb ik gemist tot dusver. En dat is dat bij het banksparen volgens mij de deposositogarantstelling van toepassing is (thans max. € 100.000 voor singles, € 200.000 voor sparen). Bij de traditionele spaarhypotheek zou ik mij een stuk minder prettig voelen, omdat ook verzekeraars in de problemen kunnen komen. Dat laatste is intussen al een paar keer gebleken, zij het dat toen door minister Bos een hulpende hand bood. Klopt het voorgaande ? Is er nog een ander vangnet?

  11. [verwijderd] 28 februari 2009 11:34
    Eén m.i. relevant aspect heb ik gemist tot dusver. En dat is dat bij het banksparen volgens mij de deposositogarantstelling van toepassing is (thans max. € 100.000 voor singles, € 200.000 voor sparen). Bij de traditionele spaarhypotheek zou ik mij een stuk minder prettig voelen, omdat ook verzekeraars in de problemen kunnen komen. Dat laatste is intussen al een paar keer gebleken, zij het dat toen minister Bos de hulpende hand bood. Klopt het voorgaande ? Is er nog een ander vangnet?

  12. lange_ton 28 februari 2009 11:49
    Jos
    Ik heb een spaarhypotheek afgesloten toen iedereen riep je moet er een afsluiten met een beleggingsverzekering omdat het goedkoper was. Dus nu een kritische noot over het banksparen lijkt mij zeer op de plaats.
    Ik heb ook een rondje op internet gemaakt en zie dat zelfs Nationale Nederlanden met een bankspaarprodut op de markt is waar je kan kiezen met of zonder overlijdens dekking. Voor de overlijdens dekking mag je naar een ander verzekeraar maw woorden er is genoeg aanbod.
    Het is wel zo dat de consumentenbond en vereninging eigen huis het banksparen promoten en ze geven ook de nadelen aan. Helaas geven ze een voordeel aan wat volgens mij een nadeel is nl
    je kan de overlijdensverzekering opzeggen na bv x jaar en het oversluiten bij een andere verzekeraar. Dit kan inderdaad als je vrij jong bent en gezond tot bv 35 jaar, maar zorg er wel voor dat je de overlijdensverzekering volledig geaccepteerd is voordat je de oude verzekering opzegt. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het is om een overlijdensverzekering af te sluiten en hoe hoger de premie. Lijkt mij niet verstandig.

    Ik zie wel voordelen bij het banksparen voor een starter maar het is nou niet het product waar ik op zitten te wachten.

    Toch een vraagje:
    Mag je bij banksparen tussentijds een bedrag opnemen om vervroegd af te lossen.

    @Lichellokid indien je naar de sterftetabel kijkt zie juist een piek tussen de dertig en de veertig jaar. Dit vind ik vrij jong dus dit risico zou ik afdekken.
  13. [verwijderd] 28 februari 2009 17:23
    In de praktijk sluit in uitsluitend banksparen af voor klanten. Mijn werkgever heeft (terecht of onterecht, daar kun je over discussieren) besloten de "ouderwetse" KEW niet meer te verkopen. Zelf ben ik zeer gecharmeerd van het banksparen. Als je als klant 100,- stort, dan is dat ook daadwerkelijk 100,-. Klanten zijn tegenwoordig erg kritisch (terecht overigens) op de kosten en dan is een banksparen een product wat daar bij goed aansluit. Overigens kies ik altijd voor een lange(re) ORV en niet een die jaarlijks duurder wordt. De klant weet zo voor een lange looptijd wat zijn maandelijkse kosten zijn. Ik ben er in ieder geval blij mee.
    Ik ben met Jos eens dat de gevolgen van overlijden gedurende de looptijd van de hypotheek waarschijnlijk veel mensen niet volledig duidelijk is.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,10 -0,11%
EUR/USD 1,0696 -0,01%
FTSE 100 8.101,75 +0,76%
Germany40^ 17.943,00 -0,81%
Gold spot 2.326,17 +0,43%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UNILEV...
+6,23%
Flow T...
+4,36%
Fugro
+2,97%
JUST E...
+2,94%
B&S Gr...
+2,85%

Dalers

ADYEN NV
-8,95%
VIVORY...
-5,25%
WDP
-4,54%
CM.COM
-2,78%
Alfen ...
-2,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links