Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gooi de Grieken eruit

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. info_124 26 mei 2016 13:02
    Wie iets aan zinnig verstand heeft, weet, dat besparen en bezuinigen leuk is, doch.. er moet nog wel iets overblijven, om te leven cq nog geld te verdienen.
    Bezuinigen op die dagelijkse steak en fles wijn gaat wel, doch op die wekelijkse kop thee en maandelijkse gehaktbal een stuk minder.
    Tijdens de hongersnood wegens het mislukken van de aardappeloogst in 1845-51 in Ierland waren vele economen tegen gratis voedselhulp, want.. verstoorde de markt. Men vergat, dat je natuurlijk wel nog geld moet hebben om voedsel te kunnen aankopen. De Ierse bevolking zakte - ook mede door semi-gedwongen emigratie - van 8 naar 3.5 miljoen inwoners. Idem na WO1 met de enorme herstelbetalingen opgelegd aan Duitsland: een cartoon met een ezeltje hangend in de lucht voor een veel te zwaar beladen kar, met als opmerking van de twee omstanders: "als we het nu eens een lading geven, die het beestje nog trekken kan ?".
    Nu in Griekenland dezelfde situatie, mede veroorzaakt door onverantwoordelijke politici en vakbonden: het verdienmodel is zo zwaar aangetast, dat het land NOOIT meer op eigen kracht uit de narigheid komt ( was overigens in 1895 ook al zo).
    Griekenland de EU en €uro uitgooien? Leuk, maar dan ? In no-time 2-5 miljoen Griekse vluchtelingen in de EU ? Een failed state aan onze EU grenzen ? Alle uitstaande leningen waardeloos ?
    Sorry, doch bij een land is de situatie eist anders als bij een bedrijf of particulier: failliet, boedel verkopen en meldt u zich daarna maar bij Sociale Zaken. Juist... die Soos... die is er niet voor landen. Vraag de Libiërs, Syriërs en Iraqi's maar, om over de rest van de wereld maar te zwijgen: men komt naar de Soos = EU toe, desnoods met 50% verdronkenen. Of ex-DDR automatische machinegeweren aan de grens opstellen ?
  2. [verwijderd] 26 mei 2016 13:59
    Tja of banken nu zelf omvallen (waarna we ze mogen redden, want anders gaat je hypotheek eraan) of dat we ze via EFSF- en ESM-constructies in leven houden maakt niet veel uit. De rekening komt hoe dan ook bij ons terecht, inclusief opslag voor consultants en politiek gedoe.

    Eigenlijk is dat ook wel zo eerlijk, als de hele beurs zich mag laven aan gratis geld, waarom de lidstaten dan niet? Nu moeten we de burger nog gratis geld geven (basisinkomen of gewoon helikoptergeld, maakt niet uit), en dan is iedereen blij. Voor zo lang het duurt dan, maar dat is politiek.

    Eigenlijk lijkt de markt op een ezel die we ergens heen willen duwen... hoe harder je duwt, hoe harder hij tegenwerkt. En dus gaan we harder duwen.
  3. [verwijderd] 26 mei 2016 14:43
    Goed gesteld Alexander,

    We kunnen niet ontsnappen aan een grote kwijtschelding, maar Duitsland speelt politiek (verkiezingen + gevoelig thema) en toont zich onvermurwbaar.

    Linksom of rechtsom, problemen blijven zich herhalen. Groundshog Day (de film) is er niks bij. Griekenland niet blij, wij niet blij, meer politieke leugens en minder representatie (hoeveel van het geld is, denk je, daadwerkelijk bij de Griekse bevolking terechtgekomen).

    Ik zeg Noord-Eurozone en Zuid-Eurozone
    De problemen in het Zuiden hebben een repetitief karakter. Toen Spanje, nu Italië (banken); toen Griekenland, nu Griekenland (staatsschuld); toen Frankrijk net niet, nu Frankrijk net niet (tekorten). Ik vind het fantastisch, om hier elke 3 jaar hetzelfde verhaal te doen, maar ook zinloos.

    Zuid-Europa kan niet mee met onze productiviteit (per €). Simpel. Dit brengt keer op keer problemen. We moeten ze in staat stellen om hun munt te devalueren (gelijk aan productief vermogen). En dan kunnen wij met onze sterke N-Euro's, de Z-Euro's stimuleren. Buiten politiek om. Dan komt het geld ook nog eens in de juiste handjes terecht.

    Ik zie zo'n Grieks eiland liever in het bezit van een Belg/Nederlander dan een of andere Rus of Chinees
  4. geobeo 26 mei 2016 15:01
    Allemaal leuk en aardig, maar dit is 100% een consquentie van ons eigen stemgedrag. Ook de Nederlandse kiezer.

    We hebben in Nederland in de laatste 30 jaar, 3 noemenswaardige partijen aan de macht gezien: CDA, VVD, PvdA. En nog steeds zijn er veel mensen die op die partijen blijven stemmen, ondanks dat keer op keer de verkiezingsbeloftes verbroken worden, volks-referenda (bij voorbaat) compleet genegeerd worden en alles altijd hetzelfde blijft en/of achteruit gaat.

    Hoe kunnen we daar dan verast over zijn met z'n allen? We zijn comformisten. We willen met z'n allen dat alles zo blijft als het is.

    Er is in Nederland maar 1 partij die zich (in haar partijprogramma) hard maakt voor daadwerkelijke verandering middels directe democratie. En elke keer dat ik hem noem wordt ik gewoon in mijn gezicht uitgelachen: de piratenpartij. Uitgelachen door mensen die in hun motivatie voor het stemmen op de gevestigde orde niet veel verder komen dan "omdat pappa en opa dat ook altijd stemmen". Directe democratie = makkelijk aan te vragen volks referenda en dus de onmogelijkheid voor politici om verkiezingsbeloftes te breken. Vrijheid van meningsuiting, bescherming van privacy, bescherming van journalisten (Ebru iemand?) en volledige transparantie bij de overheid (geen geheime TTIP verdragen, geen achterkamertjes politiek meer).

  5. rdeleeuw 26 mei 2016 18:12
    wat wordt er toch weer gekankerd op die duitsers. Zij hebben toch ook het recht om NEE te zeggen. Meer nog, ze zijn op basis van goede afspraken de eurozone ingestapt, terecht dat ze daar naar willen verwijzen en aan vasthouden. Waarom paymaster worden voor de hele eurozone? Want ga er maar vanuit dat vanuit FR, IT, SP en PRT goed gekeken wordt waar de grieken mee weg kunnen komen. Het gaat niet om die lullige 300 miljard voor griekenland (griekenland is sinds haar ontstaan praktisch nooit solvabel en een terugbetaler geweest), er ligt 10 x zoveel te wachten in IT en FR om op andermans bord neergelegd te worden. FR , IT, SP, PRT willen hun policy toolkit van voorheen weer terug (devaluatie) maar daarvoor is een knip in de EURO nodig. Dus ja, opbreken die EURO. En als dat niet vanuit het zuiden begonnen wordt, dan gaat het noorden wel het voortouw nemen. Een Fiscale unie werkt niet als er geen politieke unie is met gelijke stemrechten over verplichtingen ed.
  6. putter 26 mei 2016 20:09
    het is heel simpel, de EU kan het zich politiek niet permitteren Griekenland te laten vallen, met een Erdogan in Turkije, Puttin in Russenland, de vluchtelingen die in Griekenland een halt worden toe geroepen, alles is daar ondergeschikt aan, Griekenland mag niet de EU uit voor de EU politici en dat mag geld kosten. Dat de burger het geloof gaat verliezen in die EU poppenkast gaat ze wel opbreken binnen nu en 3 jaar. Who cares.
  7. taurus86 26 mei 2016 21:05
    Breek de Europese Unie op en vorm een Noord Unie en een Mediteraanse Unie. Alle landen die aan de Middellandse Zee grenzen, plus Portugal, moeten gezamenlijk een Unie vormen. Bij en met elkaar zijn ze beter in staat om een grote economische eenheid te vormen. De Noord Unie zou met gerichte 5 jarenplannen de kerngebieden van de ontwikkeling direct kunnen steunen. Met Latijns-, Bizantijns-, Arabisch elan zal er voor de mensen een herkenbare wereld ontstaan. ´t Klinkt allemaal wat Trump-achtig - realiseer ik mij -, maar erover nadenken en nieuwe structuren visualiseren, kan in deze ´modderpoel´die EU heet geen kwaad.
  8. [verwijderd] 26 mei 2016 22:38

    Verlos Griekenland van de EU zou een betere invalshoek zijn geweest.

    Taurus bij een Noord en Zuid Unie is dit niet nodig, want die Noord Zuidhulp komt er dan al met directe afwaardering van Zuidschulden.
    Dat moet dan maar, want anders gebeurt het op andere manier. Wel altijd ten nadelen van de Noordelijke landen. Beter dan maar het voortwoekerde gezwel wegsnijden.

    Zolang mevrouw Merkel aan de macht is in Duitsland aan de macht is met haar vluchtelingen welkom heten, lijkt me die noordelijke unie trouwens ook al een slecht idee.

    "De Noord Unie zou met gerichte 5 jarenplannen de kerngebieden van de ontwikkeling direct kunnen steunen. Met Latijns-, Bizantijns-, Arabisch elan zal er voor de mensen een herkenbare wereld ontstaan".

    Groet,Jonas
  9. [verwijderd] 27 mei 2016 08:57
    Fantastisch!
    Ik zie hier meerdere malen Noord-Eurozone/Zuid-Eurozone terugkomen.
    Begint het idee aan draagkracht te winnen?

    Dan is er hoop. Ik denk dat, als we willen, er een hele sterke economische casus voor te schrijven is. Moeten we meteen kijken hoe Britannie en de Scandinavische landen wél te strikken zijn voor een zinnige pact.

    DAN worden we pas krachtig
  10. forum rang 7 handyman6 27 mei 2016 14:23
    Hmm,gaat imo niet gebeuren ,niet goedschiks ,bedoel ik.Ook het zuiden in de US,Alabama,Missisippi ed staten doen het economies niet best en wilden het liefst onafhankelijk blijven,hadden er zelfs een burgeroorlog voor over.
    Ons Zuiden deed alleen maar mee ,omdat ze overstroomd werden met goedkope €'s,voor allerlei onnodige bouwprojekten etc.
    Doe je ze de duimschroeven aan ,met allemaal regeltjes en bezuinigingen,konden ze er wel es een "oorlogje" voor over hebben,om er uit te komen,terug naar eigen munt, en vaderland,ala Engeland komende maand!
    GrH6
  11. [verwijderd] 27 mei 2016 18:32
    @H6
    Helaas denk ik dat je gelijk hebt en de tweedeling ogenschijnlijk gevoelig ligt. Toch is het denk ik de oplossing waarin we ieders' ethos het meest in waarde laten, zonder dat de duimschroeven nodig zijn (dat gebeurt nu al)...

    Het probleem is dat Nexit, Dexit, Brexit, Grexit en al die andere individuele acties ons verder van het doel brengen. En voortmodderen ook...

    *zaadjes planten*
  12. [verwijderd] 27 mei 2016 18:48
    Van mij mag het,zijn de grieken het ergens niet mee eens dan gaan zij maar even staken ,wat naar zeggen 300 miljoen euro kost per dag. Buiten alle afspraken die er al zijn gemaakt wat de Grieken moeten dan om eventueel geld te krijgen dan moet er zeker nog iets bij een STAKENSVERBOD. Europa doet er alles aan en de Grieken doen maar.Wij slikken ook alles.Hoeveel mensen leven in Europa al onder de armoede grens , wat wordt daar aan gedaan.Het is geen echo gedachte om te zeggen eerst wij dan de rest.Waar een wil is is een ......... !!??
  13. [verwijderd] 27 mei 2016 21:19

    Frans ik denk juist andersom. Bekend is dat ze daar graag staken. Kregen ze loonsverhoging en waren ze blij. Vervolgens ging dan de Drachme naar beneden dus konden ze meer betalen voor de vele zaken die ze importeerden, maar dat viel dan minder op.

    Zo gaat dat in die Zuidelijke landen en laat ze lekker hun gang gaan buiten de EU. Dan kunnen ze ons ook niet meer de schuld geven van iets. Iedereen blij, maar nu dus even door het zuur heen en we zijn van ze verlost.

    Niets tegen die mensen daar. Willen ze staken? Prima en ze doen maar. Leuk om te zien. Een linkse revolutie en een betere wereld enzo. Prachtig om te zien en ik heb daar er dan ook niets financieels mee te maken. Laat dat maat zo gaan.

    Groet, Jonas
  14. [verwijderd] 30 mei 2016 15:18
    Tjonge, wat een oude discussie....jullie lopen achter de markt aan en niet zo'n beetje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Griekenland is beste trade deze week, deze maand, dit jaar.......en blijft in EU

    Volgorde.....
    1. ECB neemt Griekse oblies op als onderpand voor funding griekse banken
    2. banken funden de economie vanaf rock bottom low
    3. IMF board keurt deal griekse schuld voor einde dit jaar goed
    4. als 3 dan is er zekerheid over sustainability mlt en lt schuld
    5. feitelijke schuldverlichting dus eind dit jaar zeker maar pas uitgevoerd 2018 na verkiezingen....

    als u absolute zekerheid wil hebben dan zou ik achter de markt aan blijven lopen heer Sassen van Elsloo e.a. Of u dan nog iets verdient aan deze kennis is een tweede
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links