Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Expiratiedag

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Broer Konijn 20 november 2015 12:12
    Beste Nick, volgens mij vergeet je een en ander bij AF/KLM. Die koersdoel verlaging van HSBC is van €8,40 naar €8,35 met advies Buy. Goldman Sachs zet haar koersdoel van €7,35 naar €8,30 met advies houden.

    Huidige koers €6,68.

    Stijgt ondanks zou mi stijgt OMDAT moeten zijn. Valt me wel vaker op dat op IEX nogal negatief over AF/KLM wordt geschreven. Meehuilen met de wolven in het bos is dat. Mag het wat neutraler?

    Disclaimer: long AF/KLM met derivaten
  2. [verwijderd] 20 november 2015 12:51
    Beste Nick,

    Je zegt het volgende: "Verder valt het verschil tussen oliesoorten WTI en Brent ons op, want WTI stijgt nu een stuk harder dan Brent."

    Dit komt door het volgende:

    Gisteren is de WTI dec15 future geëxpireerd, zie:
    www.theice.com/products/213/WTI-Crude...

    In het systeem zie je nu de procentuele verandering tussen de laatste prijs (final settlement) van de dec15 future en de huidige prijs voor de jan16 future. Door de contango in de markt zie je nu dus een flinke plus qua procentuele verandering.

    Het is mooier wanneer je rond expiratie de procentuele verandering ziet tussen, in dit geval, de jan16 future op settlement gisteren en de huidige prijs van de jan16 future.

    Voor de volledigheid: op 13 nov is de BRENT dec15 future geëxpireerd.
  3. [verwijderd] 20 november 2015 14:31
    Zou Zilver een goede optie zijn om aan te kopen.
    Lees hieronder de rapportage:

    Koersdoel Zilverprijs omhoog bij Capital Economics
    05 november 2015 in Zilver
    Koersdoel Zilverprijs gaat omhoog bij researchbureau Capital Economics. Het koersdoel van zilver 2015 en 2016 is verhoogd grotendeels op basis van de fundamentals van vraag en aanbod. Mineweb zette uiteen waarom het researchbureau de zilverprijs 33% ziet stijgen het komende jaar. Simona Gambarini, commodity analiste binnen Capital Economics, verwacht dat zilver in 2016 goud zal outperformen.
    De analiste verwacht dat de zilverprijs eind 2016 naar $20 per troy ounce zal stijgen. Met name de terugval in de zilverproductie,als gevolg van de prijsdaling, zal impact hebben op de zilverprijs. Afgelopen jaren steeg de zilverproductie ruim 3% per jaar. Gambarini gaat er voor 2015 vanuit dat de zilverproductie 1% zal dalen ten opzichte van 2014. In 2016 ziet de analiste de zilverproductie met 3% dalen.
    Zilverproductie per sector
    In 2014 werd er wereldwijd 877 miljoen ounces aan zilver gemijnd. Ongeveer 30% kwam van primaire zilvermijnen. De overige 70% was afkomstig van lood-, zink-, koper- en goudmijnen. De lood- en zinkmijnen produceren zo’n 35% van de jaarlijkse zilverproductie. Kopermijnen produceren 18% en goudmijnen zo’n 14% van het zilver. De overige 3% van het aanbod van zilver komt van andere bedrijven uit de mijnsector.

    Iets meer dan de helft (53%) van de zilverproductie komt van zink-, lood- en kopermijnen. De zilverprijs is minder relevant voor deze mijnen aangezien zilver een bijproduct is. Een langdurige daling in de zink, lood- of koperprijs zal de zilverproductie beïnvloeden. Recent schreven wij in een artikel dat de zilverproductie aan dalen is in de grootste productielanden. Lees het artikel hier: Zilverproductie daalt in grootste productielanden
    Recent kwam grondstoffenhandelaar Glencore negatief in het nieuws. Glencore produceert jaarlijks 35 miljoen ounces zilver en 955.000 ounces goud. In totaal is de waarde van de zilver en goudproductie goed voor ongeveer $1,5 miljard.
    Het bedrijf heeft een totale schuldenpositie van $30 miljard. Glencore wil ongeveer een derde van schulden inlossen. Het aandeel Glencore is het laatste jaar met 70% gedaald. De Credit Default Swaps geeft aan dat de markt verwacht dat de kans 50% is dat het bedrijf de schulden niet meer kan betalen in de komende 5 jaar.
    Vraag en aanbod Zilvermarkt
    Op basis van de cijfers van Capital Economics zou het betekenen dat de zilverproductie dit jaar 8 miljon ounces lager uitkomt op 869 miljoen ounces. Voor 2016 zou de productie 26 miljoen lager uitkomen, op 843 miljoen ounces. Tegelijkertijd is de vraag naar zilver groeiende. Gambarini gaat ervan uit dat de industriële vraag in 2016 met 3% zal groeien. Daarnaast gaat de analiste ervan uit dat de vraag naar zilver voor de productie van zilveren sieraden tevens zal toenemen. De vraag vanuit beleggers is dit jaar weer zeer goed. De recente cijfers over de verkoop van zilveren munten  geven aan dat beleggers dit jaar meer zilver zullen kopen dan in 2014.
    Op basis van deze uitgangspunten hanteert Capital Economics een koersdoel zilverprijs van $16,50 per troy ounce in 2015 en een koersdoel zilverprijs van $20 per troy ounce in 2016. Het bureau is overigens ook positief over goud en gaat uit van een goudprijs van $1400 per troy ounce in 2016.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links