Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Miljardenbesparing op staatsschuld

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 7 oktober 2015 11:13
    Volgens mij zou je hooi moeten maken zolang de zon schijnt. De lage rente zorgt voor cashflow die gebruikt zou kunnen worden om de schuld te verminderen (of in ieder geval zonder financieringstekort te werken. Maar het blijft natuurlijk de overheid: iedere beschikbare euro wordt uitgegeven.
  2. fausto1 7 oktober 2015 12:17
    Je neemt aan dat de overhead de verwachting heft dat de rente gaat stijgen. Deze aanname is gebaseerd op de rente waarop de vermogensrendementsheffing is gebaseerd. Marcel, denk nou eens na: De overheid heeft helemaal geen verwachting. Ze wil gewoon zoveel mogelijk belasting heffen en zo min mogelijk rente betalen. De ECB hanteert de lage rente omdat de overheden allemaal belachelijk onhoudbare schulden hebben. Met een verhoging van de rente komen praktisch alle landen in de problemen. Dus denk maar niet dat de ECB de rente gaat verhogen.
  3. forum rang 5 theo1 7 oktober 2015 15:57
    De ECB leeft natuurlijk niet op een eiland. Als de Fed de rente echt gaat verhogen, dan zal de ECB uiteindelijk mee moeten. Anders gaat de dollar te hoog stijgen tov de euro en dan gaan de kiezers klagen dat door de hoge dollar hun nieuwe iphones te duur worden. En erger nog: het staat lullig dat de euro zo laag staat. Dat straalt geen succes uit en dan kan echt niet.
  4. Norton007 8 oktober 2015 08:32
    Auteur verdeelt de staatsschuld in kort en lang gefinancierd. Van de totale staatsschuld van 475 miljard stelt de auteur dat 325 lang gefinancierd en 150 kort gefinancierd. Als we de lange financiering om gaan zetten naar goedkopere rente's omdat de rente nu heel laag is zouden we net zo goed de kort gefinancierde schuld van 150 miljard ook kunnen omzetten naar lang gefinancierd schulden. De staat blijft toch maar geld lenen a la Griekenland en zal pas tot de orde worden geroepen door de markt als het te laat is. Tot die tijd alle schulden lang financieren met hele lage rente's.
  5. Met Effekt 8 oktober 2015 10:28
    De meer fundamentele vraag is of de overheid zich actiever moet opstellen als "trader" ipv als geldlener. Ik denk dat de uitkomst daar tussen ligt; als actieve geldlener.

    Ik begrijp dat men nu als doelstelling heeft dat de gemiddelde looptijd van de staatsschuld 7 jaar moet zijn. Zie www.rijksbegroting.nl/2016/voorbereid...,kst212349_17.html

    Ik zie het huidige rente klimaat als uniek (once in a lifetime) en de overheid zou verstanding doen om daar optimaal van te profiteren. Gelukkig doet men dat ook (lees de bovenstaande link):
    Sinds 2012 is het mogelijk om onder voorwaarden af te wijken van de benchmark, de 7-jaars gecentreerde portefeuille. De achterliggende gedachte daarbij is dat het mogelijk moet zijn om gebruik te kunnen maken van de lage rentestanden en een deel van de schuld voor langere tijd vast te zetten tegen deze lage rente. Afwijken betekent in de praktijk dat de rente op een kapitaalmarktuitgifte niet met renteswaps wordt teruggebracht naar de 7-jaarsrente. Ook wordt een deel van de langjarige renteswaps voortijdig beëindigd.
  6. knax63 8 oktober 2015 11:12
    De pensioenfondsen zijn verplicht om veilige staatobligaties te nemen. Dat heet verplichte winkel nering. Dan is de markt prijs niet conform de echte markt.
    HET is geen vrije markt. Daardoor kan negatieve rente ontstaan.

    Wie wil mij 1000 euro lenen tegen negatieve rente voor een jaar? Niemand die normaal is doet dat. Pensioen fondsen wel want die moeten aan regels voldoen. IK zie het als een vorm van financiering die in zich heeft dat de overheid er een potje van kan maken. Zonder gestraft te worden, MAAR de markt gaat een keer een halt toeroepen.

    Stel dat we iedereen verplichten bij de mac donald hamburgers te kopen wat doet dat met de prijs?

    DE BASIS regel voor financiering is dat je de looptijd en rente afstemt op het gebruik ervan. Als ik een auto koop gebruik ik hem 5 jaar en dan moet ik hem ook afgelost hebben en de rente betaald hebben. OOK de restwaarde daalt op het einde en dan is de bank slim genoeg om voldoende onderpand te hebben en bepaalt dat je met 3a5 jaar moet aflossen.

    Bij een huis is dat ook zo alleen gebruik je die 30 jaar en heeft een restwaarde die niet veel daalt omdat de waarde is het gebruik ervan is. De materialen zelf zijn maar een klein stukje van de totale waarde. Wonen in een huis is beter als wonen in de doos op straat en dat is wat waard. Zelfs bij een huis wat een krot is.

    Ik heb een keer gehoord dat Lage rente en deflatie ongeveer evenhoog is als inflatie en hoge rente en dat de financiering altijd ongeveer even hoog is.
    Het is slechts een nominaal verhaal wat met een perceptie van de feiten.
    Je ziet wat je wilt zien ipv objectief waarnemen. waarnemen is dat wat jij als waar aanneemt. dus subjectief. met dank aan albert einstein.
    Bij hypotheek bedrijven word daar veelvuldig gebruik van gemaakt en dat noemen ze marketing. Bij lagere rente is de rente lekker laag en bij hoge rente is het huis lekker goedkoop. Bij spaar hypotheken was het verhaal altijd de rente vergoeding is lekker hoog en gegarandeerd is en de betaalde rente is lekker laag want je mag het aftrekken. Niet aflossen werd als geen issue gezien want het pand blijft zijn waarde behouden.
    Ik reken altijd het totale plaatje uit op een a4 papiertje en dan is rente niets anders dan uitgaves in de toekomst verminderen want je bent die kwijt aan rente.
    Korte leningen en snel aflossen is altijd op langere termijn het goedkoopste omdat je dan de minste rente betaald en dan meer uitgaves in de toekomst kan doen.
    Overheden redeneren zo niet ze schuiven als naar de toekomst en stelen het van de toekomstige burgers. Het vertrouwen in overheden gaat op de schop en dat is al begonnen.
  7. [verwijderd] 8 oktober 2015 11:59
    Als waarnemen zo subjectief is waarom nemen dan bijvoorbeeld alle mensen bomen waar of waarom schrikken alle mensen van slangen? Of waarom loopt men om een olifant heen ipv er doorheen? Ben benieuwd of men de staatsschuld kan reduceren. Welke plannen liggen al klaar om weer allerlei leuke dingetjes te doen die geld kosten want politici willen hun ding doen?
  8. Karel 200 8 oktober 2015 12:26
    De staatsschuld aflossen of zelfs maar reduceren kan niet. Dat komt omdat het maken van staatsschulden in het systeem is ingebouwd: het is een z.g. potjessysteem. In de begroting wordt geld gereserveerd voor allerlei doelen. Dat zijn de potjes. De potjes die te ruim zijn begroot en waarin dus geld teveel is, worden toch leeggemaakt. Desnoods verzinnen ze maar wat om het koste wat het kost op te maken. Iedereen is nl. bang om het volgend jaar minder te krijgen.Voor de potjes waar men geld tekort komt wordt geen geld gehaald uit de te grote potjes maar moet schuld gemaakt worden. Daarom verhoogt de staat altijd de belastingen en verlaagt ze nooit. Dat gebeurt ook nu weer: de aangekondigde belastringverlaging komt in werkelijkheid neer op een lastenverzwaring omdat de heffingskortingen stilletjes worden afgebouwd.
  9. knax63 8 oktober 2015 14:57
    De mindere rente te betalen gebruiken om extra af te lossen.
    Dat adviseer ik ook aan velen mensen.
    Kortom van aflossingsvrij naar aflossen en extra aflossen dat heeft behoorlijk effect op het geheel.
    Bij mensen die voldoende inkomen hebben is dat helemaal geen probleem, maar ja niemand is zijn inkomensstroom zeker. Maar ja dat zat niet in het model de afgelopen 20 jaar. IN 2006 heb ik geroepen dat de huizenprijs door 2 gaat globaal. Ik was 2 jaar te vroeg maar de werkelijkheid gaat het inhalen. De tijdelijke opleving nu is niet ongewoon, niets gaat in een rechte lijn omlaag.
    DE gewone economie gaat wel wat beter en dat word breed uitgemeten in de media.
    De echte crisis heeft alles met een schuldenberg te maken en die is niet opgelost, want de schulden zijn vanaf 2008 tot nu met 50% toegenomen.
    Door de lage financieringslast is deze nog niet zo erg zichtbaar en word hij verdoezeld.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links