Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CPB en de belasting op vermogen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

48 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 2 oktober 2015 16:22
    quote:

    Richard64 schreef op 1 oktober 2015 17:13:

    [...]

    Klopt hoor. Dit krijg je indien je dezelfde zaken anders gaat belasten afhankelijk van vormgeving. Soms is hier een goede reden voor (bijv. pensioen, eigen woning) maar het leidt altijd weer tot fiscaal gedreven gedrag. Probleem is, indien je als politiek eenmaal een bepaalde weg bent ingeslagen, je haast niet meer terug kan. De eigen woning willen ze ook graag in box 3, maar hoe ga je dat uitleggen als je jarenlang het eigen woningbezit hebt gestimuleerd?
    Moeilijke zaak, want dan moet je gaan beslissen over hoe duur een "rechtvaardig" huis is, want daar moet je de vrijstelling op aanpassen.

    Als iemand een huis van 3 ton heeft, dan kost dat in het huidige stelsel 1,2% * 300k = €3600 extra belasting per jaar. Als ze dat zo plompverloren invoeren, wordt het Binnenhof afgebroken door woedende huiseigenaren.

    Natuurlijk kan de hypotheek er van worden afgetrokken, maar ze hebben nu juist ingevoerd dat die annuïtair afgelost moet worden. Dus dat geeft alleen maar tijdelijk soelaas. Na 30 jaar betaal je alsnog de volle mep, ieder jaar weer, van een "versoberd", al jaren niet-geïndexeerd pensioen. Niemand gaat daar intrappen. Dus wordt het Binnenhof nog steeds bestormd.

    Dus moet de vrijstelling worden verhoogd met de waarde van een "gewoon" huis. Maar waar je in Delfzijl een villa voor koopt, daar heb je in Amsterdam amper een parkeerplaats voor. Laat nu net de meeste kamerleden in de Randstad wonen. En waar leg je de grens? Ga je je baseren op het gemiddelde over heel Nederland, of op een bepaald gebied? En op wat voor soort huis? Of neem je domweg het gemiddelde over alle huizen van Nederland (van treurige flatjes in Heerlen tot villa's in Blaricum)? Je komt er gewoon nooit uit.
  2. forum rang 5 theo1 2 oktober 2015 16:26
    quote:

    Hantronics schreef op 2 oktober 2015 14:28:

    Het huidige stelsel intact laten; is die optie al genoemd?
    Ik laat de kletskoek argumenten maar weg, KISS
    Het wordt nu onredelijk gevonden 1,2% belasting te heffen terwijl de spaarrente lager dan 1% is. Dat verandert niet. Het is nog steeds in theorie een vermogensrendementsheffing. Bij het huidige rendement op spaargeld komt die heffing in de echte wereld boven de 100% uit.

    Je zou natuurlijk het huidige stelsel kunnen handhaven, maar dan de vrijstelling verhogen, of het tarief verlagen. Maar dat gaat ten koste van de opbrengst en dat wil Wiebes niet. En de pvda wil kennelijk perse iets nivellerends en de vvd heeft kennelijk niet de ballen aan het lijf om ze te zeggen dat ze hun nivellering kunnen steken waar de zon niet schijnt en anders maar verkiezingen. Dus kom je op dit monster uit.
  3. Bronbeek 3 oktober 2015 16:45
    Over belasten van de eigendom van een woning wou ik nog zeggen, dat dit ook hierom een rare constructie zou zijn, omdat er geen geld vloeit uit die woning. Geld vloeit er alleen als de woning wordt verkocht. En ziedaar, dat is al belast met de overdrachtsbelasting. Die komt nu voor rekening van de koper, maar dat zouden ze kunnen omkeren. Niet dat ik er voor ben, maar als ze dan toch wat willen cq. moeten.
  4. Oranje 67 8 oktober 2015 18:53
    quote:

    Richard64 schreef op 30 september 2015 19:30:

    [...]
    Het bepalen van het werkelijke rendement is al erg lastig en hoe ga je hier dan nog een bepaald rendement (waarde van geld in de tijd) vanaf halen? Theo1 heeft al eerder diverse praktische voorbeelden gegeven van de (on)mogelijkhe(i)den van een heffing op basis van het werkelijke rendement.
  5. Oranje 67 8 oktober 2015 19:05
    Afgezien van het feit dat het huidige systeem van fictie op fictie uiterst onrechtvaardig en onrealistisch is zou een vermogensaanwas/winst ook op vele problemen stuiten. Vanaf welk moment gaat dan die aanwas/winst berekend worden; het moment van wetswijziging of met terugwerkende kracht naar het moment van aankoop? Dan zou ten eerste, eerlijkheidshalve, een correctie voor inflatie moeten worden toegepast, en dat zie ik niet gebeuren om het simpele feit dat de overheid altijd naar zichzelf toerekent. Ten tweede heb je dan eerst jaren de jaarlijkse heffing moeten ophikken en dan kan je ook nog eens op de aanwas vanaf aankoop gaan betalen? Dat is bingo voor de overheid, dan hebben ze je aan alle kanten gepakt waar het maar mogelijk is om je te pakken. En als je het zelf niet meemaakt om de rekening van de vermogenswinst gepresenteerd te krijgen, dan zijn het je erfgenamen wel. Voor de overheid is dit een oefening in "no pain, all gain".
  6. [verwijderd] 8 oktober 2015 19:51
    Hoe dan ook, het blijven "rare" constructies. Stel dat ik begin met € 400.000.

    persoon A: koopt een huis van € 300.000, koopt en auto van € 100.000
    persoon B: huurt een huis en koopt een tweedehandsje van € 10.000 en zet € 390.000 op de bank.
    Volgens de "vermogensrendementheffing" heeft A nu geen vermogen, terwijl B nog € 390.000 heeft.
    Volgens mij hebben en hadden ze beide € 400.000.

    Maar het is mij duidelijk; net zo als de overheid de laatste "rijke" huurders de kopersmarkt opdrijft, zo drijft de overheid de laatste "rijke" spaarders de grens over, in schimmige constructies, of het risico moet maar flink worden vergroot. Alles wordt uit de kast gehaald, om opgepotte gelden uit te laten geven. Zoniet, dan kachel je jaarlijks enkele procenten achteruit op je vermogen, jaar in / jaar uit.
    Geeft mijns inziens te denken, enerzijds moet geld rollen,...maar anderzijds...ouderen met hun huis vrij die kleiner willen gaan wonen / huren, (het geld zit vast in de stenen), die zullen zich wel 2 keer bedenken Beter "vast" in stenen, dan "verliesgevend" op de bank.
48 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links