Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wellink twijfelt aan inflatiedoel ECB

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

36 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 september 2015 11:58
    Rabobank haalt twee ING-bestuurders binnen

    fd.nl/ondernemen/1117439/rabobank-haa...
    Rabobank Nederland neemt twee hooggeplaatste ING'ers op in zijn raad van bestuur, dat meldt Rabobank vrijdag op zijn site. Het gaat om Carin Gorter en Bas Brouwers. Zij nemen gezamenlijk de taken van financieel bestuurder Bert Bruggink op zich. Bruggink stapt eind van dit jaar op, omdat hij het niet eens is met het splitsen van zijn functie als chief financial & risk officer (cfro). De bank maakte zijn vertrek in maart bekend.
    Carin Gorter

    Accountant en bedrijfseconome Gorter wordt bij Rabobank verantwoordelijk voor het risicobeleid. Ze was sinds 2013 commissaris bij ING.

    Brouwers wordt financieel directeur (cfo) bij Rabo. Hij vervulde diezelfde functie bij ING Nederland, eveneens sinds 2013.

    Onbekend is wanneer ze mogen beginnen met hun nieuwe job. Banktoezichthouder DNB moet hun voordracht eerst nog goedkeuren.

    Concurrentiegevoelig

    De voordrachten zijn opmerkelijk omdat Rabobank twee mensen binnenhaalt die op hoog niveau in de keuken hebben kunnen kijken bij concurrent ING.

    Gorter was pas twee jaar geleden benoemd in de raad van commissarissen van ING waar zij intern toezicht hield op de boekhouding, het risicobeheer en goed ondernemingsbestuur.
    Bas Brouwers

    Brouwers weet tot in detail hoe ING concurreert met ABN Amro en Rabobank om Nederlands spaargeld en hoe dat aangewend wordt voor kredietverlening aan woningeigenaren en het bedrijfsleven.

    Afkoelperiode

    De twee nemen een 'cooling down' periode in acht, zo meldt ING in een persbericht, waarschijnlijk vanwege hun concurrentiegevoelige kennis. Hoe lang deze afkoelingsperiode moet duren, is nog onderwerp van gesprek, zegt een woordvoerder van Rabo.

    'We snappen welke kans geboden is aan Carin Gorter en Bas Brouwers', reageert president-commissaris Jeroen van der Veer in een schriftelijke verklaring. 'We danken hen voor hun bijdrage aan ING en wensen hun geluk in hun nieuwe functies'.

    Verrast

    Uit het afgemeten persbericht valt op te maken dat er binnen ING gemengde gevoelens leven over het plotselinge vertrek van Brouwers en Gorter, dat ING pas een dag eerder vernomen had.

    Veelzeggend is dat Van der Veer ditmaal niet de gebruikelijke frase gebruikt dat het de raad van commissarissen spijt dat er topmensen vertrekken.

    Aan de andere kant leeft er binnen ING het gevoel dat de bank kennelijk een hofleverancier is van topbestuurders in bancair Nederland. 'Kennelijk is ons tweede echelon al goed genoeg om meteen door te stoten naar de raad van bestuur van Rabo', zegt een bron die anoniem wil blijven.

    Transformatie

    De Rabotop is in zijn nopjes met de twee nieuwe aanwinsten ofschoon er binnen de bank naar verluidt ook bankiers zijn die zich afvragen of voor deze twee topfuncties niet kandidaten binnen eigen gelederen waren te vinden.

    Rabo is bezig om zijn strategie en zijn bestuursmodel ingrijpend te wijzigen. Rabobank wordt steeds meer een puur Nederlandse bank, die zich internationaal alleen nog profileert als landbouwbank (‘food en agri’)

    Libor

    Daarnaast is de bank de afgelopen jaren betrokken geweest in diverse affaires waaronder manipulatie van Libor rentetarieven en het verstrekken van rentederivaten aan mkb-ondernemers die in financiële problemen kwamen toen de rente tot historisch lage standen daalde. Mede om die reden zou de raad van commissarissen van Rabo en banktoezichthouder DNB. Als gevolg daarvan zijn de interne controles aangescherpt en is een bankbreed programma van cultuurverandering in gang gezet.

    Ingewijden noemen het om bovenstaande redenen 'logisch' dat de transformatie van de bank door buitenstaanders wordt geleid. Ook topman Wiebe Draijer komt van buiten de Rabobank.


    Toch grappig dat de bankbestuurders voor het opscheppen liggen. Bij de ING laten ze ze met plezier vertrekken, en bij de RABO mopperen ze dat er intern ook wel mensen te vinden zijn.

    Bij beide banken is er kennelijk niemand die "ontsnapt naar het buitenland omdat daar de salarissen beter zijn".
    Conclusie: de bankierssalarissen zijn hier hoog genoeg.
  2. [verwijderd] 4 september 2015 14:04
    nog erger 1 meerkoppig monster, net zoals wellink, die is spook en meerkoppig monster in 1

    In de VS wordt deflatie als een veelkoppig monster gezien, dat leidt tot recessie, depressie, massawerkloosheid en financiële ineenstorting. De Fed - het stelsel van centrale banken in de VS- blijft daarom continu geld in de economie pompen. Als daar de prijsstijging nog maar 0,7 procent op jaarbasis zou zijn, met een werkloosheid van 12,2 procent zoals nu in Europa, zouden onmiddellijk nog enkele bankbiljettenpersen worden bijbesteld.
  3. forum rang 9 josti5 4 september 2015 14:36
    Prachtige draad - dank!
    Overigens maken de leveranciers zelf het er óók niet makkelijker op...
    De gründlich Deutsche AEG-wasdroger begaf het, na maar liefst 23 jaar trouwe dienst, dus op zoek naar een nieuwe gründlich Deutsche AEG-wasdroger.
    Blijkt AEG overgegaan te zijn op 3 keuzes, alle met het naamplaatje AEG: de gründlich Deutsche, in Duitsland gemaakt, de iets minder gründlich Deutsche uit Oost-Europa, en de niet gründlich Deutsche uit China...
  4. Erik-S 4 september 2015 23:03
    quote:

    ZER0 schreef op 4 september 2015 10:29:

    deflatie is gewoon de hel , dan loopt alles in de prak.

    wellink is dus 1 idioot. wel knap dat hij lang bankpresident was.

    blijkbaar is er werkelijk niemand in nederland die verstand van economie hebt, anders had hij daar niet zo lang gezeten.
    Ik ben blij dat ik nu eindelijk eens iemand tegenkom die wel verstand van economie hebt .

    Kan je mij eens uitleggen wat er verkeerd is aan beperkte deflatie ??

    B.v.d.

    Ps: Zelf ben ik overigens wel blij met lagere prijzen voor de producten die ik dagelijks koop.
  5. forum rang 4 Willempie3 5 september 2015 01:15
    Het valt wel mee met die deflatie: Bij Albert Heyn zie ik de meeste produkten toch eerder duurder dan goedkoper worden. En dankzij de accijns van Rutte valt de daling van de benzine- en energieprijzen ook wel mee. Volgende keer bij een olieprijs van 100 Dollar is het 2 Euro per liter benzine aftikken bij de pomp.
    En 80 cent voor je aardgas en 25 cent voor stroom. Inflatie is de Hel, niet deflatie. Inflatie zonder dat je loon mee stijgt. Inflatie die zo hoog is dat centrale banken geen geld meer kunnen bijdrukken om de rente laag te houden, dus ook nog een hoge rente op je uitstaande schulden. Dan voel je pas de crisis: Alles duurder en je koopkracht met tig procent omlaag. En gaan de centrale banken dan toch door met bijprinten dan volgt hyperinflatie en totale chaos.
    Met de rente op 0 procent kan het allemaal nog een tijdje doorgaan.
    De echte crisis volgt pas bij hoge inflatie of hoge rente en afschrijving van veel schulden.
    We zitten nu nog steeds in het doormodderscenario: extend and pretend, delay and pray, kicking the can down the road.

    W3.
  6. [verwijderd] 5 september 2015 09:32
    Deflatie zou de gewone vorm van marktwerking moeten zijn. Het is de laatste stap van een crisis cyclus. Totdat prijzen zover zijn gedaald dat de totale vraag weer aantrekt. Het gaat er alleen nooit komen, mensen met schulden zouden de dupe worden, en dat zou rampzalig zijn voor de overheid, die tot z'n nek in de schulden zit. Die verruimingen moeten zo snel mogelijk ophouden, de ECB moet stoppen met t krampachtige sturen van de economie, die staatsschuld gaat ooit nog voor n enorm probleem zorgen, hij groeit en groeit zonde dat er enig zicht is op aflossing. Dit leid uiteindelijk voor ieder land tot Griekenland scenario's, of een nieuwe oorlog.
  7. mok 5 september 2015 09:35
    quote:

    Richard64 schreef op 4 september 2015 11:06:

    Wellink heeft gelijk. Maar de werkelijke doelstelling van het ECB beleid is de (on)betaalbaarheid van de overheidsschulden. Daarvoor heb je nodig: lage rente, groei (gunstige wisselkoers helpt hierbij), beetje inflatie en schuldaflossing. Het laatste wordt verzuimd, maar kan ook door verkoop staatseigendommen.
    Je hebt helemaal gelijk. Het is alleen jammer dat hij er nu mee komt. Toen hij nog verantwoordelijk was heeft hij zijn kaken op elkaar gehouden. Al eerder heeft hij verzuimd krachtdadig op te treden. De hele financiële crisis in 2008 is naar mijn mening veroorzaakt door onvoldoende toezicht en dat mag Wellink zich aanrekenen.
  8. Galajurk 4 november 2015 07:51
    Wellink is een slappe l.. Gebleken toen hij baas was van DNB ... En nu gaat hij opeens verstandige dingen zeggen... Mosterd na de maaltijd. Iets zeggen is altijd makkelijker als beslissingen nemen...
    Te laat Wellink , te laat. Nu moet je je mond houden , er is een spreekwoord iets met een stuurman en aan de wal staan en het beter weten....
  9. forum rang 10 rationeel 4 november 2015 15:54
    quote:

    theo1 schreef op 4 september 2015 11:14:

    @Bas: ik denk dat je (net als vele anderen) de armoede van de middenklasse overschat. Als ik om me heen kijk, dan zie ik dat er als een gek wordt geconsumeerd. Kijk er eens onbevangen naar en verbaas je over hoe ontzettend veel geld er voortdurend verkwist wordt.

    De autoverkopen zijn sterk, vooral in de VS (bedenk dat een moderne auto gemakkelijk 200.000 km meegaat en dat iedereen al een auto heeft, en verbaas je over die verkopen). De huizenverkopen zijn sterk. Alle keuken- en interieurretail komt daar achteraan. Vandaag op deze zelfde pagina: omzet keukenzaken 17% hoger. Komt allemaal van die uitgezogen middenklasse die zogenaamd geen cent te makken heeft. Maar genoeg centen kennelijk om direct na het kopen van een huis een nieuwe keuken te laten plaatsen. Op de één of andere manier werkt de keuken die er bij mij al in zat altijd nog jaren zonder problemen.

    Waarom die consumptie een beetje achterblijft is volgens mij gevolg van het gegeven dat vooral in Europa de bevolking amper meer groeit. Je kan moeilijk van mensen verwachten dat ze ieder jaar weer (cumulatief) 5% of zo méér consumeren dan het jaar daarvoor. Zeker als het consumptieniveau al behoorlijk hoog ligt, in een maatschappij waar iedereen alle essentiële spullen allang heeft. Komt die lage inflatie nog eens bij. Dus amper bevolkingsgroei, amper inflatie en iedereen heeft alles al. Dan wordt groei in de consumptie lastig. Behalve dan dat er nu inhaalvraag is doordat veel aankopen tijdens de crisis zijn uitgesteld omdat mensen bang waren dat hun baan wel eens op de tocht zou kunnen staan.
    De wereld bevolking zal sowieso tot staan moeten worden gebracht. De argumenten kent een ieder langzamerhand wel. Dan heb je een overgangsfase waarin minder geconsumeerd wordt. Het evenwicht is even zoek. Daarna: Is het niet mooi dan, dat meer ruimte voor een ieder, werk dat voor een deel gedaan wordt door robots, meer vrijheid om je optimaal te ontwikkelen?
    Komt bij dat de wetenschap ons zal gaan behoeden voor erfelijke ziektes. Ieder kind gezond geboren.
    Ik zie alleen de levensvreugde toenemen.
36 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links