Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Ja en nu dan?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 augustus 2015 17:28
    quote:

    theo1 schreef op 28 augustus 2015 17:02:

    @privee: in het huidige stelsel is het bijna niet te doen om het realistisch te houden. Er zit overal ongelijkheid in. Een eigen woonhuis is vrijgesteld. Dus een huiseigenaar heeft al standaard een voorsprong van een onbelast vermogen van al vlot een ton op een huurder. Nu zijn in dit land de meeste huurders sociale huurders die hoe dan ook geacht worden geen vermogen te hebben, maar toch. Er zijn ook niet-sociale huurders. Pensioenaanspraken tellen ook niet mee. Groene beleggingen ook niet. En er zullen nog wel een handvol uitzonderingen zijn. Ik ben altijd voorstander van zo weinig mogelijk uitzonderingen en dan een zo hoog mogelijke vrijstelling. Liever eigen huis meetellen en dan de vrijstelling een aantal tonnen hoger. Liever pensioenaanspraken meetellen en de vrijstelling nog een aantal tonnen omhoog. Mijn zegen heb je.

    Nu lees ik trouwens op de andere IEX site dat de staffels toch iets langer zijn dan hierboven staat. De eerste gaat niet tot 100k maar tot 125k. En de hoogste begint niet op 1.000.000 maar op 1.025.000. Allemaal weer babystapjes de goede kant op.

    En ze gaan het "verondersteld rendement" ieder jaar aanpassen, gebaseerd op 5 jaar gemiddelde rente. En de hogere tarieven gaan daar dan weer in mee neem ik aan. Voordeel: je bent af van de discussie dat het verondersteld rendement totaal onrealistisch is. Nadeel: je box 3 aanslag zal ieder jaar anders zijn, afhankelijk van de rentestand. Persoonlijk vind ik het een vooruitgang tov het volstrekt arbitraire tarief dat we nu hebben.

    En ik ben het er helemaal mee eens dat de overheid niet consistent is. Ze zouden een echte keuze moeten maken:
    - is dit een nanny state waarbij alle risico's en alle zorgen voor je geregeld worden? Dan moet je een ziekenfonds invoeren dat voor iedereen automatisch op zijn loon wordt ingehouden, een pensioen dat er "vanzelf" voor zorgt dat je na je 65e een redelijk inkomen hebt, enzovoort. Dan hoeven de burgers nergens zelf over na te denken en hebben ze niet meer nodig dan "zakgeld" voor lopende uitgaven en een reserve voor huisonderhoud.
    - is dit een participatiemaatschappij waarin de burgers geacht worden voor zichzelf te zorgen en hun eigen keuzes te maken? Dan moeten ze ook zelf hun ziektekostenverzekering kunnen kiezen (en de vrijheid hebben ervoor te kiezen er geen te hebben), inzicht hebben in ziekenhuistarieven (die zijn geheim!), hun eigen pensioen kunnen opbouwen, met de vrijheid dat buiten een pensioenfonds om te doen en anders met een fonds naar keuze. En de keuze om met pensioen te gaan wanneer ze daar genoeg geld voor hebben, en niet op de leeftijd die de overheid daar geschikt voor vindt. Maar dan moet je die burgers ook de mogelijkheid geven zelf het vermogen op te bouwen dat daar bij hoort.

    Het probleem is natuurlijk dat we te maken hebben met partijen die daar heel verschillend over denken. De pvda zal alles zo collectief mogelijk willen houden, de vvd zal alles zo individueel mogelijk willen hebben, en het cda zit er een beetje tussenin, met een hang naar collectivisme. Het zal altijd een modderig stelsel blijven op die manier.

    Eigenlijk moet niet de vermogensbelasting op de schop. Dat is een detail. Het is de politiek zelf die hoognodig eens heel grondig op de schop moet. Vooral de rol die partijen daarin spelen. Want die zijn allang niet meer representatief voor de kiezer.
    theo1 for President! Want hij heeft wederom helemaal gelijk.
  2. Eventus docebit 28 augustus 2015 17:44
    Voordat de politiek op de schop kan moet eerst de burger op de schop. We hebben het in Nederland jaren lang goed gehad en veel collectief kunnen regelen. Met veel mensen in de "betalende" kant en weinig in de "afnemende" kant is dat goed te doen, kan dat met lage belastingen. Want ja, dát is wat de overheid met belastingcentjes doet: dingen voor "het volk" regelen. In theorie dan, in elk geval.

    Maar als je naar een situatie toegaat dat er steeds minder betalers voor steeds meer afnemers dat bedrag moeten ophoesten, dan heb je twee keuzes: belastingen omhoog of door-de-overheid-betaalde-voorzieningen omlaag. En dán kom je in de fameuze Nederlandse houding dat als "hun" iets nodig hebben dat het uitvreters zijn en dat het allemaal veel goedkoper kan, maar dat als "ikke" iets nodig heeft dat het een verworven recht is waar niet aan getornd mag worden.

    Ik chargeer natuurlijk iets, maar in mijn werk heb ik te maken met aan de ene kant de overheid die zaken vaak echt uit overtuiging goed probeert te regelen en aan de andere kant burgers die daar helemaal klem in lopen. Het klinkt zo mooi: iedereen voor zichzelf zorgen, eigen kracht, financiële zelfredzaamheid, eigen pensioen opbouwen enzo, maar in de praktijk redt een groot deel van de bevolking dat gewoon niet. Ze snappen het niet. Ze overzien het niet. Je kunt ze niet aan hun verstand peuteren dat als je ze €3000 per maand geeft, dat ze dan €500 per maand opzij moeten zetten "voor later" en "voor het geval dat". Die mensen zijn echt beter af wanneer je die €500 als belasting heft om zorg en pensioen te regelen en ze €2500 geeft.

    Dat je een forse discussie kunt houden over wat dan een acceptabel niveau van centraal geregelde voorzieningen is, prima. Maar dan moet je ook de discussie aandurven of je €100.000 wilt uitgeven om iemands leven drie maanden te rekken. Of €15.000 per maand om van een dodelijke stofwisselingsziekte een chronische ziekte te maken waar je 80 mee kunt worden. Of de discussie dat mantelzorg voor iedereen niet haalbaar blijkt, maar dat dat wel betekent dat oma óf in een opslagflat wordt geplaatst, óf dat je €1500 per maand moet betalen voor de verzorging.

    Die discussie komt nu pas heel langzaam op gang. En zo lang er in Den Haag nog van die blondgekuifde brulkikkers rondlopen die verkondigen dat we gewoon de grenzen dicht kunnen gooien en dan al het geld wat we besparen aan de ouderen kunnen uitgeven, waarna een fiks deel van de bevolking op hem stemt, zo lang gaan we daar geen steek mee opschieten.
  3. gam gam 29 augustus 2015 16:28
    Een onderscheid tussen betaler en afnemer vind ik raar. Je kunt morgen een beroerte krijgen en van groep veranderen. En als vermogende heb je je succes ook te danken aan het land waar je leeft: de infrastructuur, de wet plus uitvoering ervan, het onderwijs, het leger zelfs. De overheid beschermt jouw vermogen, met het geweldsmonopolie, tegen criminelen. Als je denkt dat de kosten die de overheid daar voor rekent te hoog zijn dan ga je toch lekker ergens wonen waar het minder kost? De discussie is al lang op gang. Het gaat best aardig hier. Waarom denk je dat al die vluchtelingen hierheen willen.
  4. [verwijderd] 29 augustus 2015 18:00
    @Eventis dobecit @JansenH5

    Er zit zeker een kern van waarheid in uw woorden.

    Maar volgens mij ziet u iets belangrijks over het hoofd.

    Het is niet een kwestie van OF belastingen omhoog OF door-de-overheid-betaalde-voorzieningen omlaag, maar EN/EN. Meer belasting en minder voorzieningen.

    En ook het kunstmatige onderscheid "betaler"/"afnemer" lijkt mij niet van belang.

    Iedereen levert op alle fronten in. En zeker ook de minder gefortuneerden in onze samenleving.

    De student (bijvoorbeeld afschaffing basisbeurs), de uitkeringstrekker (bijvoorbeeld via kostendelernorm), de werkloze (kortere WW-uitkering), de oudere die is opgenomen in het verzorgingshuis (verhoogde eigen bijdrage en minder zorg), de werkende (doorwerken tot je 70e), de gepensioneerde (korting op je pensioen), de rijke (verkapte verhoging rendementsheffing).

    En daarmee is nog maar een tipje van de sluier opgelicht. Bovendien zijn er nog veel meer bezuinigingen in aantocht.

    Ze hebben helemaal niets te maken met je eigen broek ophouden, een zich terugtrekkende overheid of het herverdelen van middelen.

    Het is puur gericht op het sluitend maken van de begroting. Teruglopende aardgasbaten? Griekenland? Vergrijzing? EU-afdrachten? Defensie? Opvang asielzoekers? Enz.

    Zeg dat dan als overheid en houd de mensen niet voor de gek met kletspraatjes.

    En ook ophouden met balletje, balletje spelen. Met de ene hand krijg je wat geld extra en met de andere hand wordt een veelvoud van dat bedrag weer teruggepakt.
  5. Eventus docebit 31 augustus 2015 10:06
    Toch is dat precies wat ik bedoel. Het onderscheid tussen betaler en afnemer is niet kunstmatig, je kunt inderdaad allebei zijn en natuurlijk kun je switchen van rol. Waar het om gaat is dat we met z'n allen een belastingbedrag bij elkaar brengen en dat daaruit de zaken worden geregeld die we niet ieder voor zich kunnen of willen regelen. Het is wel zo dat je gedurende een bepaalde tijd in je leven netto meer betaalt en in andere tijden netto meer ontvangt. En aan bijvoorbeeld zorg of onderwijs of mobiliteit ben je op elk moment een netto betaler of een netto ontvanger. Want je betaalt ziektekostenpremie terwijl je gezond bent en als je wat ernstigs krijgt dan ben je waarschijnlijk ineens veel meer kwijt dan je ooit aan premie hebt ingelegd.

    Ik zie twee effecten. Het eerste is dat, zoals bij ziektekosten, gezonde mensen zeggen: waarom zou ik zoveel moeten betalen, ik heb nooit wat, laat mij maar betalen voor de zorg die ik krijg. Het Amerikaanse systeem. En daar zie je dan bijvoorbeeld dat mensen creperen als ze een ziekenhuisrekening niet kunnen betalen. Die consequentie van een ieder-voor-zich willen we in Nederland niet trekken. Een ander voorbeeld is de hoogte van uitkeringen: iedereen klaagt op uitkeringstrekkers, maar als je onverhoopt zelf op een uitkering aangewezen raakt zegt niemand "ik wil minder, mijn uitkering is te hoog". Eerder is het verhaal "van dit bedrag kan ik mijn auto en mijn hypotheek toch niet betalen?"

    Het tweede effect is dat er steeds meer wordt afgenomen van bijvoorbeeld zorg voor ouderen. En er zijn steeds minder mensen die door middel van werk bijdragen aan de belastingen. Dat werkt dubbel door: de kosten stijgen en de inkomsten dalen. De kosten stijgen zo hard dat je het niet redt door alleen de inkomsten te verhogen, maar als je de kosten zover terugbrengt als "het volk" nog accepteert, dan ontkom je er niet aan om ook de inkomsten te verhogen. Dus inderdaad: per persoon gaat je afdracht omhoog en per persoon gaat hetgeen je ervoor terugkrijgt omlaag. Dan kan niet anders. Want als je gaat praten over herverdelen van bestaande middelen, dan kom je weer op het eerste effect terug.

    En ja, kon het maar gewoon zó verteld worden en snapte iedereen dan maar dat je geen geld kunt uitgeven wat niet binnenkomt en was iedereen het dan maar eens over wat de keuzes dan zijn die er gemaakt moeten worden. Maar vergeet niet dat de helft van de bevolking een benedengemiddeld IQ heeft en dat er verschillen zijn in de keuzes die mensen maken. En dan snap je al dat dit een utopie is.

    Ik denk wel dat het een hele hoop zou schelen als radio, TV en sociale media afgeschaft zouden worden :-) Maar goed, ook dat is een utopie.
25 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links