Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud verliest glans

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. Twijfels 23 juli 2015 17:20
    En vraag dan ook gelijk even Alan Greenspan waarom hij nu wel voor goud is? En waarom NL en D zo nodig goud terug moesten hebben van de US? Waarom verkoopt Griekenland geen goud, of Rusland? Die hebben toch Euro's en $ nodig. Vraag het eens in Azie. Die bepalen wat waarde zal hebben in de toekomst en niet wij! En dat zijn er 3 miljard (waarvan overduidelijk vast staat dat zij een voorkeur hebben voor goud) tegen nog geen 850miljoen die willen vasthouden aan het huidige systeem.

    Feit is dat goud al meer dan 5000 jaar een goed buffer is van vermogen en dat onze financieel systeem maar net een jaar of 40 zonder (backup hiervan) aan het proberen is en dat daardoor de schulden gigantisch toegenomen zijn tot niveau's waarop aflossen onmogelijk geworden is. En dus zal het systeem, net zoals al die andere die er in het verleden zijn geweest, falen. En dan is het gewoon handig om nog wat achter de hand te hebben dat wel waarde heeft.
  2. Beate 23 juli 2015 18:07
    Goede analyse en leuk geschreven. Mijn komplimenten. Dat goud een meervoudige rol speelt, belangrijk is, maar ook niet zonder mysterie en fantasie en dus de gemoederen altijd maar weer bezig houdt, wordt in feite zowel door de voorstanders van deze beleggingsidee als ontkenners bevestigd. Het grote 'geheim' is de prijsvorming. We zitten nu zo ongeveer onder de delvingskosten, er zijn geen aantoon are tekorten, maar wel begerige vraag. Er werken vooral veel onzichtbare marktkrachten op dit edele metaal. Ik ben benieuwd of je daarover een sluier weet op te lichten volgende week. Ik koop maar avast wat papieren goud, want dat wordt deze week nog niet ontkoppeld??
  3. Orca 23 juli 2015 20:00
    Ontspan man. Goud is doodeenvoudig een euro/dollar verhaal, trackt die munt ook bijna 1-op-1.
    De enige manier om dit te spelen, en eraan te verdienen, is long usd (eventueel icm short goud), en de winsten telkens, gestaffeld, in fysiek goud omzetten.
    Uiteindelijk eindigt dit in failure to delivery (force majeure zogenaamd, op 1:100 fysiek gedekte markten), gaat de electronische goudprijs (Comex) naar $0 en de fysieke goudprijs naar $xxxxx.
    Het is als met de CHF peg, je weet dat je te goedkoop kan inkopen, gebruik die kennis dan.
    En niet zo paniekerig of je niet iets over het hoofd ziet, nee dat zie je niet, je moet dat spul gewoon hebben in grote hoeveelheden, alleen wel fysiek.
  4. Bas2012 24 juli 2015 11:04
    quote:

    Eventus docebit schreef op 24 juli 2015 10:12:

    "Ooit zal de papieren goudprijs en de fysieke goudprijs ontkoppeld worden en dat zou nogal heftig kunnen gaan."

    Dat is al lang geleden gebeurd. Die papieren goudprijs noemen ze "geld".
    Yep sinds de jaren 30 vorige eeuw mag je niet meer goud opeisen bij de centrale bank en heeft goud daarmee zijn waarde in het geld circuit verloren. Alleen als we collectief besluiten geen vertrouwen in welke munt dan ook te hebben kan goud als (tijdelijk) ruilmiddel dienen. Maw zie het als een verzekeringspolis (net als een brandverzekering) houd een klein beetje op voorraad voor als de ^%%& uitbreekt en die kans is nog steeds zeer klein (net als de kans op een brand trouwens om de vergelijking door te trekken).
  5. forum rang 5 theo1 24 juli 2015 11:52
    Volgens mij heeft goud bitter weinig met inflatie te maken. Er zijn zat perioden met veel hogere inflatie dan nu waarin goud lager stond. Er zijn ook perioden met lage inflatie waarin goud hoog staat. Als goud ergens tegen hedget, dan is het tegen paniek op de beurs. En die is er niet. Volgens mij zou goud kunnen pieken als China echt in elkaar dondert, ondanks drastische overheidsmaatregelen, als de Grexit echt gaat gebeuren of als de Britten voor uittreding stemmen. Dàt is denk ik het soort gebeurtenissen waar goud iets van bescherming tegen kan geven.

    En verder volgt het spul voornamelijk de dollarkoers zoals ook al eerder opgemerkt.
  6. forum rang 7 handyman6 25 juli 2015 13:25
    "We hebben immers een goed funktionerend fiat-geldsysteem,met centrale banken die alles in goede banen leiden".
    Sinds 2008 weten we dus hoe CB's dat doen:in feite failliete banken met boedhoudkundige truuks,overeind houden en schuiven in digitale geldbalansen,waarvan alleen zij het overzicht hebben.
    Liegen over wereldwijd uitstaande schuldbedragen en steggelen over inflatiecijfers/groeicijfers,ze komen er al jaren mee weg.

    Tja,zo heb je dus geen goud meer nodig als zekerheid,want elk financiele gat is (tijdelijk) met digitaal geld te dichten en als outsiders het totale schuldenplaatje niet weten ,kraait er verder ook geen haan naar.Geniaal.Ook gewone burgers krijgen het door!
    Neem de USA,met al die dure avonturen als maanlandingen,overal oorlogen uitvechten,geheime projekten...die moeten een schuld hebben opgebouwd:giganties,en toch zie je dat nergens terug.China gaat ook niet failliet:die digitaliseren zich er fiktief ook wel uit.
    Stormy weekend.
    H6
  7. geobeo 27 juli 2015 11:08
    quote:

    handyman6 schreef op 25 juli 2015 13:25:

    "We hebben immers een goed funktionerend fiat-geldsysteem,met centrale banken die alles in goede banen leiden".
    Sinds 2008 weten we dus hoe CB's dat doen:in feite failliete banken met boedhoudkundige truuks,overeind houden en schuiven in digitale geldbalansen,waarvan alleen zij het overzicht hebben.
    Liegen over wereldwijd uitstaande schuldbedragen en steggelen over inflatiecijfers/groeicijfers,ze komen er al jaren mee weg.

    Tja,zo heb je dus geen goud meer nodig als zekerheid,want elk financiele gat is (tijdelijk) met digitaal geld te dichten en als outsiders het totale schuldenplaatje niet weten ,kraait er verder ook geen haan naar.Geniaal.Ook gewone burgers krijgen het door!
    Neem de USA,met al die dure avonturen als maanlandingen,overal oorlogen uitvechten,geheime projekten...die moeten een schuld hebben opgebouwd:giganties,en toch zie je dat nergens terug.China gaat ook niet failliet:die digitaliseren zich er fiktief ook wel uit.
    Stormy weekend.
    H6
    Je legt maanlandingen (naar mijn mening prachtige enorm uitdagende wetenschappelijk ontdekking/ontwikkeling) op 1 lijn met het vechten van oorlogen?!

    De doelen van die twee zijn ongeveer tegenover gesteld: de een (maanlandingen) brengt de maatschappij technologische revolutie en verlegd de horizon voor de mensheid voor wat betreft ALLES. De andere vernietigd maatschappijen met als neven-effect overigens ook ontwikkeling van technologie.

    Dat wij hier in Europa helemaal niets doen met ruimtevaart en niet durven dromen, betekend niet dat er in Amerika geen gigantische industrie (en later economie) rond ruimtevaart aan het ontstaan is. Amerika lacht ons uit voor wat betreft dit soort pessimisme en gelijk hebben ze. Wat doen wij hier nou in Europa dat bijzonder is? Niks...
  8. [verwijderd] 27 juli 2015 15:27
    was 700 dollar simpel ,en er zijn andere super gelijdende materialen ontwikkelt, daarnaast wordt er nog steeds goud gewonnen en nu komt de winning in alaska er ook bij . De natuurlijke wereldvoorraad zou wel eens veel groter kunnen zijn dan er voorheen werd aangenomen de rest is speculatie
  9. Henri Nostradamus 28 juli 2015 03:04
    Goud glansde millennia geleden en zal dat de komende millenia blijven doen. En dat de papieren goudmarkt de fysieke goudmarkt negatief beïnvloed is l langer duidelijk. Bij zilver is het nog erger. De Deutsche Bank heeft ontdekt dat als je zilver op papier verkoopt (zonder het fysiek zelf aan te houden) dat je dan mooie winsten maakt als de edelmetaalkoersen naar nul gaan. De enorme koersdruk op edelmetalen van de laatste jaren zou uit die hoek komen.

    HN
  10. Bangizwe 2 augustus 2015 11:08
    Henri: lang zullen die shorters en de papieren markt het niet meer gaan volhouden. Die edelmetalen zullen nog voor heel veel mensen een vorm van inkomen gaan worden in de toekomst. En dan staat die papierenmarkt toch buiten spel. Of denk jij dat de wereld er over tien jaar nog hetzelfde zal uitzien als vandaag. Alles zal in elk geval met heel wat minder energie moeten gebeuren en dat op een heel korte termijn. Want ze hebben nog altijd geen vervanging voor die 90 miljoen vaten olie per dag. En dan zijn er nog die hopen dat Indië een tweede China zal gaan worden. Veel dingen die vandaag fysiek bestaan zullen in de toekomst nog veel belangrijker gaan worden. Het probleem is dat de meeste zaken niet lang blijven bestaan. Een goede raad die ik je kan geven, vecht voor elke gram goud die je kan vastkrijgen. Want je zal er spijt van krijgen in de toekomst dat je het niet gedaan hebt.
  11. Heupie van Salland 2 augustus 2015 18:12
    quote:

    Lycaon pictus schreef op 2 augustus 2015 11:08:

    Henri: lang zullen die shorters en de papieren markt het niet meer gaan volhouden. Die edelmetalen zullen nog voor heel veel mensen een vorm van inkomen gaan worden in de toekomst. En dan staat die papierenmarkt toch buiten spel. Of denk jij dat de wereld er over tien jaar nog hetzelfde zal uitzien als vandaag. Alles zal in elk geval met heel wat minder energie moeten gebeuren en dat op een heel korte termijn. Want ze hebben nog altijd geen vervanging voor die 90 miljoen vaten olie per dag. En dan zijn er nog die hopen dat Indië een tweede China zal gaan worden. Veel dingen die vandaag fysiek bestaan zullen in de toekomst nog veel belangrijker gaan worden. Het probleem is dat de meeste zaken niet lang blijven bestaan. Een goede raad die ik je kan geven, vecht voor elke gram goud die je kan vastkrijgen. Want je zal er spijt van krijgen in de toekomst dat je het niet gedaan hebt.
    En waar kan ik dat fysiek kopen en afhalen tegen officiële koers.
  12. Bangizwe 3 augustus 2015 00:12
    Ik ben zelf ook al 6 weken aan het wachten op een lading zilver. Maar hoe kan het dat ze niet kunnen leveren en dat de prijs toch aan het dalen is. Dat wil vooral zeggen dat er veel vraag is naar fysiek goud en zilver. Maar dat ze de boel op de papieren markt nog wat aan het manipuleren zijn denk ik. Dat gaan ze toch niet lang meer kunnen volhouden.
  13. Heupie van Salland 3 augustus 2015 13:10
    quote:

    Lycaon pictus schreef op 3 augustus 2015 00:12:

    Ik ben zelf ook al 6 weken aan het wachten op een lading zilver. Maar hoe kan het dat ze niet kunnen leveren en dat de prijs toch aan het dalen is. Dat wil vooral zeggen dat er veel vraag is naar fysiek goud en zilver. Maar dat ze de boel op de papieren markt nog wat aan het manipuleren zijn denk ik. Dat gaan ze toch niet lang meer kunnen volhouden.
    Ik weet wel hoe ik fysiek zilver, baartjes van 1 kG, (99,9% met certificaat) kan kopen, maar niet hoe ik er vanaf kan komen. Is betrouwbaar, al heb ik het zelf niet. Als dit konkreet zou zijn kan ik actuele info inwinnen.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links