Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liever markt dan regels

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juli 2015 11:18
    Apart dat de auteur moe wordt van regels, maar zelf als oplossing ook een regel aandraagt: 'Verplicht elke vermogensbeheerder jaarlijks het gemiddelde beleggingsresultaat van zijn klanten te publiceren. Etc. etc.'

    Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de auteur niet tegen regels is, maar wel als die vanuit de (semi-)overheid komen. Dit lijkt te passen in het wereldbeeld van de auteur die nog steeds de religie van de vrije markt aanhangt. Vanuit dat dogma is elke overheidsbemoeienis uit den boze.
  2. [verwijderd] 29 juli 2015 12:57
    De opmerking van AchAch klopt wel. Edoch, liberalen willen vrije markt wat zich op gegeven moment tegen hen keert, loopt uit het roer, en dan moet men regelen. Geef een regelneef de ruimte en er komt weer een nieuw wetboek erbij zonder dat er ook maar iets zal veranderen want gedrag is wel tijdelijk te sturen maar niet eeuwig. Laat de AFM maar regelen want spoedig regelt men minsten één tegenspraak
  3. [verwijderd] 29 juli 2015 13:32
    deze AFM weet echt niet wat goed is voor de burgers! hier dan de tips voor de nieuwe voorzitter Rosemuller!: vermogensbeheerders en Banken en Verzekeraars, mogen de gelden van de beleggers niet inzetten op de Casino-achtige fondsen ! een fonds , aandeel of de term "Belegging" zoals het meestal wordt genoemd, Moet voldoen aan de volgende criteria: a- bewezen winstgevend te zijn minimaal 7 jaren- b- Bewezen winstuitkering afgelopen 7 jaren en c- bewezen dividend uitkering afgelopen 7jaren ! mocht dat niet het geval zijn..dan heeft de fondsbeheerder, met de MEDEWERKING van AFM de beleggers bedrogen! en daar is het instituut AFM niet voor opgericht! maar als deze fondsbeheerders niet in staat zijn zulke bedrijven op te sporen, te vinden, moeten die maar zo ver mogelijk wegblijven uit de buurt van centen van Beleggers . AFM of ministerie van financien, moet deze zondaagse vermogensbeheerders geen vergunning verlenen . en scherpere controle uitoefenen op deze instellingen, inclusief de Banken, Verzekeraars..of dat zal lukken?? ik heb mijn twijfels , gelet op de vreselijke verstrengelingen van belangen binnen deze vrienden en vriendendiensten onderling . benoeming Rosemuller is er een bewijs van.
  4. [verwijderd] 29 juli 2015 14:34
    De regelgeving van de afgelopen jaren heeft er alleen maar voor gezorgd dat de relatief minder vermogende belegger vanwege onvoldoende rentabiliteit op straat is gezet. Immers een administratief apparaat opzetten is duur en alleen bij grotere vermogens rendabel. En de zeer vermogenden; die halen hun schouders op en lachen een keer, want zij hebben gewoon een adviseur/beheerder in loondienst die al de beleggingsactiviteiten via directe kanalen uitvoert. En dan is al die complexe regelgeving niet of nauwelijks van toepassing. En Marcel Tak... die heeft het aardig door.
  5. [verwijderd] 29 juli 2015 19:44
    Het is inderdaad maar de vraag in hoeverre verdere ingrepen nodig zijn. Anno 2015 zijn worden weliswaar nog steeds veel klanten in huisfondsen geduwd vanwege bepaalde 'prikkels' zoals AFM het stelt. Met de 'execution-only' tendens, maar ook de opmars van passief beleggen wordt dit echter moeilijker vol te houden en de laatste jaren zien we al een krimp in aantal en omvang van huisfondsen. Wat dat betreft heeft dhr Tak wellicht een punt en kan redelijk vertrouwd worden op de zelfreinigende werking van de markt. Dit proberen te versnellen met additionele regels kan onvoorziene bijwerkingen veroorzaken.

    Overigens dhr Tak een prettige vakantie gewenst :-)
  6. Eventus docebit 30 juli 2015 13:16
    De volledig vrije markt is net zo'n utopie als een volledig communistisch stelsel. In een volledig vrije markt zou je keuzes moeten maken die ethisch niet verantwoord zijn. Bijvoorbeeld ouwetjes laten verhongeren als ze hun eten niet meer kunnen betalen. Of de "slachtoffers" van woekerpolissen hun huis uitflikkeren onder het motto "De markt heeft zichzelf zo gecorrigeerd dat men dit soort producten niet meer koopt omdat men ziet dat het risico is dat je je huis uitgeflikkerd wordt. Helaas bent u een van degenen die als afschrikwekkend voorbeeld dient."

    Anders gezegd: als je een volledig vrije markt hebt, hoe verwerk je moraliteit daarin?
  7. [verwijderd] 3 augustus 2015 13:27
    Ik denk juist dat regelgeving zeer belangrijk is. Wanneer we het aan de vrije markt overlaten, wordt het één grote puinhoop. Homo humini lupus, zogezegd. Zeker op de beurs dient de kleine belegger beschermd te worden. Het probleem voor toezichthoudende instanties is dat bij elke nieuwe regel er weer mensen en partijen zijn die de mazen daarvan opzoeken. Omdat weer te repareren ontstaat er een lappendeken van regels.
    Als we bepaalde acties ook mogen verbieden omdat de intentie daarvan niet te goeder trouw is, blijft er al een stuk minder toezicht te huoden over. Maar dat conflicteert natuurlijk met de wet.
  8. forum rang 5 theo1 3 augustus 2015 14:25
    Regels zijn zeker nodig, maar de vraag is wat je met die regels wil bereiken. Je moet niet gaan proberen om slecht beleggen, of geld van je klanten verliezen, te verbieden. Dat gaat gewoon niet, want veel beleggers zijn gewoon te goeder trouw slecht. Bovendien ga je extreem risicomijdend gedrag stimuleren en geld op de spaarbank zetten kan de klant zelf ook wel.

    In je eigen fondsen beleggen kàn heel legitiem zijn omdat je een synergievoordeel kan bereiken. Maar het kan ook gewoon provisiemelken zijn. Het verschil daartussen is niet in regels te vangen.

    Dus ik denk dat Marcel Tak gelijk heeft: de regels moeten erop gericht zijn de prestaties van vermogensbeheerders vergelijkbaar en openbaar te maken, zodat de klant zijn eigen keuze kan maken. De slechtsten zullen dan vanzelf wel verdwijnen.
  9. [verwijderd] 3 augustus 2015 14:34
    Dat is precies waardoor we in de financiële crisis zijn beland.
    In de jaren 80 van de vorige eeuw, moest alles geliberaliseerd worden van Ronald Reagan en zijn volgeling Margaret Thatcher. Geen regels meer, maar marktwerking. Ongelofelijk dat iemand die schrijft over financiële onderwerpen dat nu al weer vergeten is.
  10. forum rang 5 theo1 3 augustus 2015 16:01
    Ronald Reagan en Margaret Thatcher hadden groot gelijk. In hun tijd was de economie volledig vastgelopen door bizarre overregulering. Dat hebben ze doorbroken en dat heeft een enorme welvaartsstijging mogelijk gemaakt. Jammer dat veel mensen dat alweer vergeten zijn.

    Alleen veel later zijn mindere geesten te ver doorgeslagen met ondoordacht beleid (splitsing NS-prorail, splitsing energiebedrijven), te ver doorgevoerde deregulering in de financiële sector en slecht uitgevoerde privatiseringen. Het probleem zit meestal in de uitvoering. En daarna in niet weten waar te stoppen.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links