Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SBM Offshore AEX:SBMO.NL, NL0000360618

  • 14,280 24 apr 2024 17:35
  • -0,100 (-0,70%) Dagrange 14,280 - 14,480
  • 338.032 Gem. (3M) 543,4K

SBM Offshore - on topic - juli 2015

351 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 5 juli 2015 20:33
    quote:

    dmv schreef op 5 juli 2015 19:11:

    @ff help me even als je zou willen. Enige maanden geleden vroeg ik jou in hoeverre SBM als actief was binnen de FLNG markt en jij gaf toen dacht ik aan dat ze deze markt nog niet hebben betreden behalve de turrets voor de Prelude. Of ik verdien een pak rammel of de award aan Technip - Samsung, op basis van Prelude design, is een (kleine) potentieel contract voor SBM toch?
    @ dmv,

    je geheugen is prima. We hebben enkele maanden geleden inderdaad het FLNG-perspectief besproken als groeimarkt. En daarmee als toekomstkans voor SBM Offshore.

    Voor wat betreft de 3 FLNG-contracten voor het duo Technip-Samsung ;
    RD Shell heeft de contracten voor 3 FLNG's direkt aan concurrenten Samsung-Technip gegund. En niet aan SBM Offshore.

    RD Shell ziet blijkbaar minder kans voor SBM Offshore dan de bank-analist die afgelopen week met een bericht kwam over hoop op een deelcontract. Misschien is het eigenwijs van me, of bijzonder behoudend, maar ik ben voorzichtig sceptisch.

    Onze aandacht enkele maanden geleden, werd opgestart door de presentatie van de 2014-jaarcijfers van SBM Offshore. Het bedrijf gaf op bladzijde 62, onder het kopje "Key achievements" aan, dat het bezig is met de ontwikkeling van FLNG-ontwerpen. Ze schreven letterlijk :

    De concepten van de eigen mid-scale FLG-ontwerpen zijn in de volwassen fase, en we zijn begonnen aan de vermarkting ervan.

    Iets verderop, op bladzijde 65, onder het kopje "Gas Processing Units" wordt het SBMO-concept verder besproken. Plus, en dat was mijn eigenlijke trigger destijds, op dezelfde bladzijde onder het kopje "Gas to Liquid" schrijft het bedrijf dat het een ontwikkelingsovereenkomst heeft met het Engelse bedrijf Compact GTL ltd.

    Terug naar je vraag, @ dmv ; heeft SBM Offshore de FLNG-markt reeds betreden ?
    Oxi. Nee, ik heb het kwartaal-1 bericht 2015 nog even naast het jaarrapport 2014 gelegd. SBM Offshore heeft nog geen vorderingen gemeld. Men wil graag, en terecht. LNG is de booming markt. Maar ze zijn er m.i. nog niet in geslaagd om FLNG-carriers in de markt te zetten.

    Eenzelfde vraagteken heb ik ook nog bij de ontwikkeling om ultra-dikke olie makkelijker winbaar te maken via de joint-venture waarvan de partner inmiddels failliet is gegaan. SBM Offshore en Hal Trust Unit hebben niet kenbaar gemaakt dat ze de patenten willen kopen uit het mandje van de curator.

    2 ontwikkelingen waarvan de ontwikkelings-investeringen gedaan zijn,
    maar waarvan de vervolgstappen voor de beleggers nog niet geconcretiseerd zijn.

    Nog even de bronvermelding van het jaarrapport 2014 SBM Offshore :
    www.sbmoffshore.com/wp-content/upload... .

    Greetzzz

  2. dmv 6 juli 2015 09:05
    @ff bedankt voor je reactie en een kleine opluchting mbt mijn geheugen..
    Je staat niet te boek als de meest positieve volger van SBM maar dat je dacht dat SBM mee kon doen voor de gunning van drie van de swerelds grootste FLNG units, grootste FLNG order ooit, bewijst je rotsvast vertrouwen in SBM!
    Ik ga ervanuit dat SBM een zeer goede kans maakt om wederom het turret contract gegund te krijgen, alleen nu niet voor 1 maar voor 3 units..

    Mid-scale LNG is van een andere grote deze units die voor Browse worden ingezet. Ik zie daar in de toekomst zeker mogelijkheden voor met name als LNG zijn potentie waar kan maken en een echte commodotie kan worden met een eigen markt(prijs).

    De samenwerking met Compact GTL lijkt zich te richten op het zoeken voor een oplossing voor het affikken van gas op zee wat vrijkomt bij de olie productie, Met de LNG markt heeft dit mijn inziens niet iets te maken, in potentie wel voor pre-salt tenders in Brazilië.

    Het was weer een genoegen,


  3. Chela 6 juli 2015 10:26
    SBM's kansen voor de bouw van de dure turrets zie ik ook wel:

    The Technip Samsung consortium aims to replicate the work it has done for Shell's Prelude FLNG project, which is at an advanced construction stage, for the three FLNG units at the Browse project

    www.businessnews.com.au/article/Techn...
  4. [verwijderd] 7 juli 2015 10:08
    Offshorebedrijf Technip schrapt 6000 banen
    09:23 7-7-2015

    PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De Franse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Technip zet flink het mes in zijn personeelsbestand. Er komen in totaal 6000 banen te vervallen bij het bedrijf. Dat betekent dat grofweg een op de zes werknemers moet vertrekken. De vloot wordt ingekrompen van 36 naar 23 schepen.

    Offshorebedrijf Technip schrapt 6000 banen Aanleiding voor de stevige ingreep is de nog altijd flink lagere prijs die voor ruwe olie worden betaald in vergelijking met vorig jaar. Veel energiebedrijven hebben daardoor investeringen in de ontginning van nieuwe olie- en gasvoorraden op de lange baan geschoven, omdat ze bij het huidige prijsniveau te weinig rendement opleveren.

    Offshoredienstverleners, waaronder ook Nederlandse ondernemingen als Fugro, Boskalis en SBM Offshore, hebben het daardoor eveneens moeilijk. Bij Europees marktleider Technip is volgens topman Thierry Pilenko een ,,majeure aanpassing'' van de capaciteit noodzakelijk. ,,Wij gaan niet zitten wachten tot de prijzen weer omhoog gaan'', zei hij.

    De maatregelen moeten de kosten bij het offshorebedrijf structureel met 830 miljoen euro verlagen. Technip neemt een eenmalige last van 650 miljoen euro om de kosten van de reorganisatie te dekken.
  5. [verwijderd] 7 juli 2015 13:16
    quote:

    Kopermans schreef op 7 juli 2015 13:00:

    En dat terwijl de olieprijs weer wat herstelt. Nee, grinding down door onze vrienden shorters, helaas. Alle geloof in dit aandeel moet weg. Dan pas kunnen ze veilig eruit.
    We glijden zachtjes naar het derde jaar van het corruptie schandaal. Deep sea oil lijkt economisch uit de gratie. Een dagelijks bestuur dat doet aan zelfverrijking. Zo'n aandeel koop je niet!
  6. Kopermans 7 juli 2015 13:30
    quote:

    Ritageld schreef op 7 juli 2015 13:16:

    [...]

    We glijden zachtjes naar het derde jaar van het corruptie schandaal. Deep sea oil lijkt economisch uit de gratie. Een dagelijks bestuur dat doet aan zelfverrijking. Zo'n aandeel koop je niet!
    Tja, het dossier Brazilië blijft hangen, natuurlijk. Alles ziet er goed uit voor een voorspoedige afloop via een schikking, maar hoe spoedig die er zal zijn, is de vraag. Maar voor hetzelfde geld mag SBM morgen alvast weer mee doen bij Petrobras, of Shell, of krijgen ze elders een opdracht bevestigd, en leven we in een andere wereld.

    Die diepzeeolie is wel bewerkelijk om boven te halen, maar we weten ook dat de break even er rond de 45-50$ zit. Op lange termijn is deze markt niet in gedrang.

    En over het management hebben we het al vaker gehad, Ritageld, en blijven we van mening verschillen: ze leveren naar mijn mening gewoon erg goed werk.

    Voor wie de middelen heeft, is dit daarom een uitgelezen koopkans.
  7. Kopermans 7 juli 2015 15:27
    quote:

    Chela schreef op 6 juli 2015 10:26:

    SBM's kansen voor de bouw van de dure turrets zie ik ook wel:
    The Technip Samsung consortium aims to replicate the work it has done for Shell's Prelude FLNG project, which is at an advanced construction stage, for the three FLNG units at the Browse project
    www.businessnews.com.au/article/Techn...
    Hier gaat men nog een stapje verder:

    "Shell has awarded the Technip Samsung consortium two contracts for the Woodside-operated Browse floating liquefied natural gas (FLNG) project.
    This call for supply of three FLNG vessels to develop the Brecknock, Calliance and Torosa fields in the Browse basin, 425 km (264 mi) north of Broome, Western Australia.

    One contract covers front-end engineering and design (FEED) elements, taking into account the composition of the gas, local weather conditions, and other factors specific to each of the three fields.
    The other covers engineering, procurement, construction and installation of the three FLNG units, subject to a final investment decision from the client once the FEED has been completed.

    Shell and Technip Samsung, which worked on the Prelude FLNG vessel, will aim for maximized replication for the three Browse FLNG units."

    www.offshore-mag.com/articles/2015/07...

    Dan moet SBM er wel bijgehaald worden.
  8. Kopermans 8 juli 2015 10:37
    (Hadden we dit al gezien?)

    SBM doet mee aan Indische FPSO tender

    "ONGC hits on development plan

    Development concept for Krishna Godavari basin block thought to include fixed platforms and FPSO.

    Indian giant Oil & Natural Gas Corporation (ONGC) has homed in on a development concept for its prolific Block KG-DWN-98/2 off ­India’s east coast...engineering and design study that is to be submitted to ONGC very soon, sources said. For the FPSO, a competitive FEED contest is expected to take take place from about August or September this year for selected providers, including Monaco-based SBM Offshore, ­Japan’s Modec, Bumi Armada of Malaysia and..."


    Newspaper - upstreamonline.com 19.06.15 (kan niet aan het eigenlijke bericht).
  9. [verwijderd] 8 juli 2015 10:47
    We hebben het hier al vaak gehad over de crude oil prijs. Hieronder een interessante link. De stelling is dat de prijs hoofzakelijk wordt bepaald door de grote banken op WS. Niet door vraag en aanbod. Dat schept wel een nieuwe realiteit, ook als dat geen reflectie is van de fysieke realiteit!

    finance.yahoo.com/news/exposing-hypoc...
  10. beterwisdanonwis 8 juli 2015 10:51
    We weten niet waar de bodem ligt, maar ik heb de afgelopen dagen bijgekocht. China is 30% van zijn lucht kwijt in de beurs, de griekse tragedie loopt tegen zijn eind, de olieprijs lijkt ook haar bodem te hebben gevonden en er komen weer nieuwsberichten dat er wat staat te gebeuren op het FPSO front (niet Petrobras zijnde). Dus het lijkt mi erop dat er licht aan de eind van de tunnel zou kunnen zijn, veel voorzichtiger kan ik het niet uitdrukken, helaas is er niet meer, maar ik heb goede hoop.
  11. Independent trader 8 juli 2015 11:34
    quote:

    beterwisdanonwis schreef op 8 juli 2015 10:51:

    We weten niet waar de bodem ligt, maar ik heb de afgelopen dagen bijgekocht. China is 30% van zijn lucht kwijt in de beurs, de griekse tragedie loopt tegen zijn eind, de olieprijs lijkt ook haar bodem te hebben gevonden en er komen weer nieuwsberichten dat er wat staat te gebeuren op het FPSO front (niet Petrobras zijnde). Dus het lijkt mi erop dat er licht aan de eind van de tunnel zou kunnen zijn, veel voorzichtiger kan ik het niet uitdrukken, helaas is er niet meer, maar ik heb goede hoop.

    Ik heb de verleiding ook niet kunnen weerstaan om positie verder uit te breiden. Het vereist enig geduld, maar we lijken inmiddels behoorlijk opgeschoond, besef dat bestaande portefeuille een solide bodem biedt lijkt breder te zijn doorgedrongen en goede nieuws mbt SBM gaat komende tijd langzaam aan de overhand krijgen. Deze dip, die geheel aan het algemene sentiment is toe te schuiven, biedt een prachtige koopkans.

    ps De enorme shortpositie betekent mi een enorme potentiele turbo op het herstel dat volgt op een of meer fundamentele goede berichten
  12. Chela 8 juli 2015 12:34
    quote:

    Ritageld schreef op 8 juli 2015 10:47:

    We hebben het hier al vaak gehad over de crude oil prijs. Hieronder een interessante link. De stelling is dat de prijs hoofzakelijk wordt bepaald door de grote banken op WS. Niet door vraag en aanbod. Dat schept wel een nieuwe realiteit, ook als dat geen reflectie is van de fysieke realiteit!
    finance.yahoo.com/news/exposing-hypoc...
    Leuke link. AB.
    Ik heb het idee dat bovenstaand eerder opgaat in periodes van sterke prijsschommelingen (profiterende hedgefondsen) zoals nu het geval is en het nog onduidelijk is welke kant het opgaat.
    Het hangt inderdaad allemaal samen met perceptie en dan komen er zoveel factoren om de hoek kijken. De ideologische media zullen er hun rol in spelen maar uiteindelijk zal denk ik een consolidatie toch het enige zijn dat de doorslag kan geven.
    Dus uiteindelijk toch gewoon de fysieke realiteit.
351 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hoog dividendrendement SBM Offshore oogt aanlokkelijk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links