Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Problemen Griekenland blijven

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 juli 2015 20:17
    Het allergrootste probleem van de Grieken heb ik nog niet gehoord. Dat is hun extreme nationale TROTS. Ze hebben daarom meer dan elk ander volk problemen met het accepteren van dictaten of opgelegde acties die zij moeten uitvoeren. Ze zullen 'nai' (ja) zeggen, maar toch " ochi" (nee) doen....
  2. Bas2012 2 juli 2015 22:33
    quote:

    HogerOfLager schreef op 2 juli 2015 18:21:

    Griekenland is echt niet het zwakste land. Welnee, het slimste! Hoe krijg je het voor elkaar om 350 miljard euro te ontvangen en het nooit hoeven terug te betalen? Qua inwonertal bijna de helft van Nederland.
    Bij een tekort van 18 miljard liggen we allemaal krom om dit weer recht te breien. Je kunt ook gewoon je hand ophouden en 350 miljard ontvangen. Lijkt me slimmer.

    En waar is uiteindelijk die 350 mld beland? Griekenland heeft het geleend maar is het er gebleven? Er lachen nu mensen hard maar dat zijn niet de Grieken hooguit een select clubje
  3. [verwijderd] 3 juli 2015 10:01
    Helemaal eens met deze visie. Dat is waar vooraanstaande economen meer dan 20 jaar geleden al voor gewaarschuwd hebben. Ik vergelijk de situatie met de overname van een bedrijf door ene hedgefund. Het hedgefund lees de Trojka heeft het land volgestopt met schulden, heeft Griekenland vervolgens kaal geplukt om de banken hun geld terug te kunnen geven en draait dan de duimschroeven aan. Want waar ging het dinsdag om? Griekenland wilde geld lenen om een andere lening aan het IMF terug te kunnen betalen. Dat bedrag zou dus nooit in Griekenland terecht zijn gekomen.
  4. Geldw0lf 3 juli 2015 10:09
    Met het Griekse failliet ook het definitieve failliet van het neoliberale gedachtegoed? Ik denk het wel, na het falen van de gedereguleerde financiele sector is dit weer een voorbeeld wat laat zien dat 'vrijheid blijheid' en 'iedereen voor zichzelf' niet werkt. Zonder solidariteit in de EU redden we het niet en lijden we uiteindelijk allemaal onder de crisis. Het is jammer dat de Europese politici dit niet kunnen of willen uitleggen en blijven vasthouden aan het heersende paradigma van boete doen voor zelfgemaakte schulden.
  5. Humans R underrated 3 juli 2015 10:27
    @Geldw0lf
    Ja want Griekenland is het toonbeeld van neoliberalisme... Met zijn reactionaire communistische overheid, de socialistisch georienteerde bevolking, de opgeblazen publieke sector, de grote hoeveelheid slecht draaiende staatsbedrijven en de vriendjespolitiek.

    Een flinke scheut neoliberalisme is wellicht hetgeen wat Griekenland nog zou kunnen redden.

    @Alexander,
    Er is een groot verschil tussen de VS en de EU, nl. in de EU kunnen staten die erg verschillend zijn nog relatief eenvoudig worden afgestoten. Dat kun je ook als een kracht zien.

  6. Geldw0lf 3 juli 2015 11:12
    quote:

    humansRunderrated schreef op 3 juli 2015 10:27:

    @Geldw0lf
    Ja want Griekenland is het toonbeeld van neoliberalisme... Met zijn reactionaire communistische overheid, de socialistisch georienteerde bevolking, de opgeblazen publieke sector, de grote hoeveelheid slecht draaiende staatsbedrijven en de vriendjespolitiek.

    Een flinke scheut neoliberalisme is wellicht hetgeen wat Griekenland nog zou kunnen redden.
    Het is evident dat de Griekse politiek en economie corrupt is. Dat was het ook al toen 'wij' ze geld uitleenden. Die flinke scheut neoliberalisme hebben ze vervolgens al van het IMF gehad, met als resultaat massawerkloosheid.
  7. gyronando 3 juli 2015 14:49
    Onze rijkdom is ontsttaan uit diefstal schreef iemand spanje en
    engeland konden veel meer roven uit grote gebieden daarom zijn engels en spaans wereld talen geworden.
    Eending is duidelijk Europa is geen eenheid daarom moet het hele verhaal gecontroleerd ontmanteld worden, en alle landen terug naar Eigen valuta.
    de verliezen van deze eenmalige operatie zullen omgeslagen moeten worden naar de landen die dit dragen kunnen.Dan kunnen we vreedzaam verder in Europa.
  8. goldsammy 3 juli 2015 16:09
    @Goof. " Wij zingen wel een liedje dat piet Hein de Zilvervloot heeft veroverd van de Portugezen volgens mij maar ze hebben dat zilver natuurlijk gewoon gejat en je kunt best zeggen waren dat wij vroeger wel het grootste tuig op deze aardkloot waren"
    .
    Goof, je hebt het nu over 400/500 jaar geleden!! Dat was wel ff een andere tijd zeg...
  9. ouwerot 3 juli 2015 18:24
    petje af voor syriza. ze hebben laten zien hoe je moet onderhandelen. je hebt twee verkiezingsbeloften en wat de tegenpartij ook voorstelt. je zegt nee. je eigen voorstellen zijn half af, grijpen terug op reeds verworpen ideeën en dus speel je de zwarte piet naar europa: zie je wel ze willen ons vernederen/chanteren. dat hou je vijf maanden vol want europa wil iets bereiken. jij wilt alleen maar je zin. geven en nemen staat niet in je woordenboek.
    nu zijn de rapen gaar, je land is kapot, je economie is kapot, maar je hebt wel je marxistische gelijk. de revolutie van de arbeiders ging toch via de verendlunging of zo.
  10. forum rang 5 theo1 6 juli 2015 17:00
    quote:

    info_124 schreef op 2 juli 2015 14:12:

    Bij de Grieken, maar ook de rest van de oude (Grieks-Byzantijnse) Mediteranee ( Zuid-Italie, Spanje, Portugal) ontbreekt gewoon het harde arbeids- en spaarethos van de Germaantjes ( Oo-Ch-NL-Vl-D-Dk enz).

    [...]

    Leuk dat je Byzantium noemt. Het Byzantijnse Rijk was veruit de rijkste staat van Europa toen de Germanen nog als rondtrekkende barbaren aan het plunderen en brandschatten waren. Zuid-Italië (koninkrijk Sicilië) was vanaf ongeveer het jaar 1000 het rijkste en best georganiseerde land van Europa totdat de Duitsers (huis Hohenstaufen) er aan de macht kwamen en alles vergooiden. Noord-Italië was het rijkste deel van Europa tot de Turken Constantinopel veroverden en hun handel op het Oosten blokkeerden. Spanje was tot in de 17e eeuw de top van Europa, Portugal draaide ook in de 18e eeuw nog heel behoorlijk mee, zeker economisch.
  11. forum rang 5 theo1 6 juli 2015 17:06
    Griekenland heeft trouwens best veel potentieel, zeker geografisch gezien. Natuurlijk hebben ze best veel kosten omdat de eilanden bereikbaar moeten zijn en zijn er veel afgelegen berggebieden, maar het land ligt strategisch bij het Suez-kanaal en de Bosporus, heeft met de Piraeus een geweldige natuurlijke haven, en de hele Balkan is hun natuurlijke achtertuin. En de Grieken hebben echt wel handelsgeest, daar staan ze nu juist al sinds de oudheid om bekend. Met de juiste investeringen in infrastructuur is er heel veel mogelijk.
32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links