Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De aan(deel)houder wint

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 28 mei 2015 13:02
    In Frankrijk schijnt dat als verplichtend principe via wetgeving per maart 2016 ingevoerd te worden, hoewel aandeelhouders die dubbele stem met een tweederde meerderheid kunnen tegenhouden.

    Dat is zo, maar in Frankrijk is dit vooral een trucje om de invloed van de staat te verhogen. Door het dubbele stemrecht kan de staat meer invloed hebben in bedrijven zonder er meer kapitaal in te hoeven steken. Aangezien de Franse staat blut is, komen ze met dit soort trucs aan. Het heeft dus niks te maken met goed bedrijfsbestuur en alles met politieke bemoeizucht.
  2. [verwijderd] 28 mei 2015 18:33
    Marcel Tak for president!

    Slechts een kanttekening in de marge over het uitgangspunt in het zeer leeswaardige vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan eerste artikel "Pindakaas en de financiële markten" van de auteur

    “Geniet u dagelijks van de opgebouwde positie in het betreffende fonds en kunnen de koersontwikkelingen nadien u niet meer van de wijs brengen? Nee, als koper van de aandelen van Unilever wilt u maar een ding: verkopen. En liefst zo snel mogelijk. Tegen een zo hoog mogelijke koers. Het kopen van aandelen is een noodzakelijk kwaad, maar moet nu eenmaal om mogelijke winsten te kunnen bereiken.”

    In de context van het artikel geheel duidelijk, maar in de context van het hier een nu, dus na het boek

    “Dit kan niet waar zijn”

    van Joris Luyendijk over het foute dna van instellingen in het bank- en verzekeringswezen met hun kleine lettertjes, computers die met een flitshandel dingen doen die de mens nog nooit heeft gedaan en waarvan niemand op sommige momenten weet waar de computer mee bezig is, zodat het enige wat rest is de stekker uit de computer te trekken om crashes te voorkomen, en wat hier aan te doen, mogelijk met een iets andere invalshoek:

    wil ik als belegger met de ballen verstand van de markten wel verkopen,

    is het doel niet dat ik een positief rendement wil behalen zonder garanties voor in het verleden behaalde resultaten,

    te bereiken met een goed leven, wat over aandelen werd verteld,

    bepaal uw strategie voor de korte of lange termijn, dus bijvoorbeeld de buy and hold koopt u nu maar voor de lange termijn een mix van gespreide aandelen, en je hebt er eigenlijk geen omkijken meer naar, ga dus niet bij ieder krantenbericht iets anders doen strategie,

    of met een goede nachtrust, wat over obligaties werd verteld, omdat je daar beter van kan slapen.

    Dus met een iets andere invalshoek is het eigenlijk een simpel probleempje: iedere belegger die wil verkopen, zou op een normale rustige dag zonder enige paniek hetgeen wat hij of zij wil verkopen gewoon moeten verkopen, en dan zoeken ze het met hun foute dna en overige flitsende toestanden met het naar binnen harken van bonussen e.d. verder maar uit.

    Je zou dan kunnen verwachten dat er hierna vanzelf een stabiel systeem zonder fout dna van de bankeninstellingen komt bovendrijven waar de beleggers op de korte en lange termijn met te overziene risico’s voor een bepaalde horizon wel goed van kunnen leven en slapen, zoals dit in Nederland in de tijd van de VOC ook toevallig met een systeem van handel in aandelen kwam bovendrijven,

    maar misschien is dat niet zo, en vinden beleggers het juist prettig om op de een of andere manier een gokje op de beursen te wagen of daar met kennis van zaken rendementen waar je u van zegt behalen bezig zijn, met welk systeem zij dan ook goed kunnen leven en slapen.

    @theo1 Dat is kennelijk het systeem in een notendop: eerst is er het systeem waar kooplieden hun transparante waren met de wet van vraag en aanbod op een markt aanbieden, en dan zoveel eeuwen later gaat men nog zelden naar de markt, maar zit iedereen naar een beeldscherm te kijken met regel zus en regel zo, waardoor niemand in het oerwoud nog de bomen met bananen ziet staan,

    maar bijna iedereen in de eurozone en daarbuiten in afleveringen van dubieuze debiteuren/dubieuze crediteuren voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken maar met vele op eurozone niveau te herstellen weeffouten

    al dan niet in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkt zondebokken in een zondebokken lynchende cultuur scorende eenmanssekte na o.m. twee door westerse koloniale mogendheden begonnen zinloos bloedvergietende wereldoorlogen in een mondiaal (sub)urbanisatieproces zich er iets bij voor kan stellen dat het een trucje is dat in een ivoren toren ter bescherming van de eigen belangen verzonnen is, wat een helder beeld over de vrije markt teweeg brengt:

    een marktplaats, en daaromheen een verzameling van ivoren torens die de marktplaats met hun ivoren toren regeltjes bestieren.

  3. Lu. 29 mei 2015 08:42
    "Juist in een snel veranderende economische omgeving kan de volledige focus op het langetermijnbelang ertoe bijdragen dat op korte termijn het bedrijf kopje onder gaat, ..."
    Als een bedrijf op korte termijn kopje onder gaat, heeft men zich blijkbaar niet (of verkeerd) op het lange-termijnbelang gefocust.
    Verder verrassend dat marcel Tak zich min of meer ontpopt als anarchist: "De oplossing voor het gesignaleerde probleem is wel typisch Brussels: wet- en regelgeving".
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links