Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De opties voor Griekenland

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Rafter 26 mei 2015 12:18
    De geopolitieke kaart, waarop Pentelis hint, deel ik niet, de rest wel. Immers Turkije en een Polen en een VK zitten ook niet in de euro, Turkije zelfs niet in de EU. Waarom dan het inblijven in de eurozone, louter vanwege de 'geopolitieke ligging' ineens zo belangrijk zou zijn, is onzin. Voor 2002 lag Griekenland op dezelfde plek, had het de drachme, was het ook Nato-lid.
    Erger me aan de volksverlakkerij van politici die redenen framen om maar weer een lening, nou ja: gewoon geld, aan de bevolking te verkopen. Extra lening om de noodhulp die bedoeld is om de rente op eerdere noodhulp te kunnen betalen. Elke 'lening' weer bevestigt het gelijk van het gekozen conflictmodel van de Griekse regering.....
    Werkelijkheid: Griekenland heeft geen verdienmodel, heeft nauwelijks relevante export, heeft een geincorporeerde politiek van clientelisme en corruptie
  2. Rafter 26 mei 2015 12:24
    quote:

    pissebed schreef op 26 mei 2015 10:22:

    Wat ik niet begrijp is dat de Griekse Nationale Bank sterft van het goud en dat de goudvoorraad één van de grootste in de wereld is!~Worden we bedrogen voor de zoveelste keer: waarom laat Dijselbloem het goud niet alvast naar de ECB transporteren???
    Dijssel heeft niets te zeggen over de goudvoorraad van een land. Verkopen van je goudvoorraad levert duur geld op, dwz de rente gaat fors stijgen erdoor, dus niet altijd zo slim.
    Maar ik ken die voorraad niet. Verkopen kun je maar 1 keer, terwijl de rentestijging die je creeert blijvend is; een allerlaatste truc dus.
  3. mrC2 26 mei 2015 13:07
    Lijkt mij dat een Grexit de enige oplossing is. Schuld renteloos laten staan 1% aflossen per jaar over een tijdje. Meer zit er toch niet in. Als de grieken slim zijn laten ze zich helpen om belasting te innen. De huidige huizen in griekenland die zogenaamd allemaal niet af zijn (omdat ze niet helemaal afgebouwd zijn) zou door een wetswijziging opeens voor het woonbare deel belastbaar kunnen worden. Alleen dit en handhaving van andere belastingen gaat al een hoop geld opleveren. In athene zijn wijken die voor de belasting geen zwembad hebben maar in werkelijkheid wel. Dit soort dingen is allemaal makkelijk te controleren en treft alleen de rijken die het geld echt wel hebben. Kortom zorg dat je administratie op orde is. Met dat leger aan ambtenaren moet dat toch kunnen en ban de vriendjespolitiek uit. Het geld stroomt dan binnen en voor het eerst in de geschiedenis van Griekenland zouden ze dan eens geld overhouden. Makkelijk oplosbaar maar voor grieken blijkbaar niet. De grote rederijen zouden qua belastng ook aangepakt kunnen worden.

    Door de valuta daling zal het land aantrekkelijker worden voor toeristen.
  4. Aldonero 26 mei 2015 14:20
    ik lees in het artikel....[i]Hierbij werd het voorbeeld van Macedonië aangekaart, dat wel de euro gebruikt, maar niet tot de muntunie behoort.
    dat is niet juist. Officieel heeft Macedonië nog steeds de Denar, maar zoals in veel niet-eurolanden in Oost-Europa, wordt veelal ook de Euro geaccepteerd.
    Veeleer denk is dat Kosovo en Montenegro wordt bedoeld. Dit laatste land had eerder al onofficieel de Dinar vervangen door de DM, en is op hetzelfde moment bij de invoering van de Euro, overgestapt op de Euro. Wil overigens niet zeggen dat het land het economisch geweldig doet, en er kunnen ook niet zomaar Dinars vrijelijk worden gewisseld in Euro's. Denk aan de ellende die Argentinië onderging nadat een tijdlang de Peso werd vervangen door de Dollar!
    Kosovo wilde niet meer de Servische Dinar als munteenheid na onafhankelijk te zijn geworden van Servië, en is dat nu vrijwel helemaal van wat de EU hun in euro's toestopt.

    Onofficiële gebruikers in Europa :
    Landen Jaar van overschakeling
    Kosovo 2002
    Montenegro 2002
  5. forum rang 5 theo1 26 mei 2015 14:27
    @Rafter: Uit de euro hoeft niet per definitie uit de EU te betekenen. En al helemaal niet uit de NATO.

    Natuurlijk wil Brussel niet graag een precedent scheppen van een land dat wel uit de euro stapt, maar niet uit de EU. Want dat zet de deur open om "een beetje" lid van de EU te zijn (dat willen de Britten ook). Het wordt dan een etalage waar je uit haalt wat je aanstaat en de rest laat je liggen. Dat wil Brussel niet. Brussel wil alles of niks. Want als je het etalagemodel accepteert, kan Brussel niks meer afdwingen. Dus houden ze zo lang mogelijk vol dat je alles moet accepteren en anders helemaal oprotten (en uittreden uit de EU is formeel ook niet eens mogelijk, wat dat betreft is het erger dan de USSR, want daar kon je in theorie nog uit).

    Vraag is of dat in het geval Griekenland en in het geval VK houdbaar is. Als zodadelijk de Britten voor uittreding stemmen omdat Brussel het erop heeft laten aankomen, dan zijn de rapen pas echt gaar. En ook als de Grieken echt failliet gaan.

    Verder is de angst dat de Grieken zo wanhopig op zoek gaan naar cash, dat ze bijvoorbeeld militaire havenrechten gaan verpachten aan de Russen, de Chinezen of foute Arabieren. Dan heb je stront aan de knikker met de Amerikanen en dat wil Brussel ook niet. Of dit gewoon bangmakerij is of in principe kan, weet ik niet. Ik ben geen kenner van het NATO reglement. Maar ik ruik net als jij ook bangmakerij want ik kan me niet voorstellen dat dat mag binnen de NATO en ik hoor de Griekse regering ook niet het NATO lidmaatschap ter discussie stellen. Zonder NATO lidmaatschap zijn ze natuurlijk alleen in een onrustige regio en dat is ook voor de Grieken niet aantrekkelijk.

    Mijn voorkeur: accepteren dat de euro niet houdbaar is voor landen als Griekenland en ze uit de euro laten stappen. En accepteren dat de EU in de huidige vorm niet acceptabel is voor de Britten (en ook voor andere landen, hun kiezers althans, steeds minder acceptabel wordt). Ik zou er voor zijn om van de EU een veel losser samenwerkingsverband op puur vrijwillige basis te maken. Een etalagemodel dus. En liefst de Brusselse bureaucratie voor 90% naar huis sturen, net als de Europese commissie en het Europees parlement. Zullen ze natuurlijk niet zonder slag of stoot laten gebeuren, want daarvoor wordt er veel te goed verdiend daar.
  6. athena 26 mei 2015 14:51
    Goed dat Pantelis es een keertje een stuk schrijft zonder het woord goud er in. Hoewel, in de laatste zin kwam het er bijna uit: hij heeft natuurlijk zwaar in fysiek goud ingezet.
    Jammer dat ook hij net als de meeste financiele specialisten gen odnerscheid weet te maken tussen Griekenland uit de euro, zonder grote gevolgen voor de EU. Immers de euro is de EU niet: ook landen als Denemarken en Engeland zittne niet in de euro en wel in de EU. Zou dus zeer goed ook vor Griekenland kunnen, kleine verdragsanpassing alleen nodig. Dus niet dom zeuren over uit de Eu en de Russen Griekenland in.
  7. forum rang 5 theo1 26 mei 2015 15:03
    quote:

    Cees56 schreef op 26 mei 2015 14:53:

    Toen Cyprus in geldnood kwam, moesten bij een redding van de EU
    de burgers met spaargeld meebetalen.
    Waarom is dit niet in een eerder stadium door onze Jeroen D. ook hier toegepast.

    Het kan alsnog, maar dan ,met terugwerkende kracht tot bijvoorbeeld 01-01-2011
    Zou net iets voor Jeroen D zijn: burgers bestelen met 4 jaar terugwerkende kracht.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links