Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

  • 33,040 19 apr 2024 13:53
  • -0,430 (-1,28%) Dagrange 32,920 - 33,430
  • 2.992.298 Gem. (3M) 7,5M

Shell nieuwtjes.

5.740 Posts
Pagina: «« 1 ... 160 161 162 163 164 ... 287 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 14 mei 2015 10:16
    Aristocrats: de kampioenen van het dividend

    Door Robert Schuckink Kool op 14 mei 2015 om 08:13 | Views: 234

    Kent u het fenomeen Dividend Aristocrats? Dit zijn beursgenoteerde ondernemingen die al vele jaren een stabiel dividend betalen. Vaak gaat het om perioden van 15 jaar (of langer) van minstens gelijkblijvend of hoger dividend dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Zo’n streng selectiecriterium betekent dat Aristocrats, zoals ze in de VS bijna liefkozend worden genoemd, ook echt het neusje van de zalm vormen als het gaat om dividendaandelen. Een categorie van aandelen die je ‘op de radar’ dient te hebben als belegger vind ik.

    Ook omdat bedrijven die gedurende vele jaren hun dividend minstens gelijk houden of verhogen iets heel belangrijks ‘bewijzen’. Namelijk dat ze ook onder moeilijke economische omstandigheden geld kunnen verdienen en uitkeren aan hun aandeelhouders. Dat komt mede omdat ze nogal eens in defensieve en dus minder conjunctuurgevoelige sectoren – zoals consumentenproducten en gezondheidszorg – actief zijn. Bovendien genereren dergelijke ondernemingen vaak enorme cashstromen. Waardoor ze prima in staat zijn steeds een goed dividend aan de aandeelhouders te betalen.

    Beleggen in Aristocrats

    Aristocrats zijn al met al behoorlijk zeldzaam. In Nederland bijvoorbeeld kwalificeren alleen Royal Dutch Shell, Unilever, Philips en Wolters Kluwer als Aristocrat. Ook mondiaal is het een beperkte groep. De meeste vinden we in de VS - met zijn rijke dividendcultuur - en in Groot-Brittannië. Sommige daarvan, zoals Royal Dutch Shell en Coca-Cola, behoren tot ’s werelds bekendste ondernemingen. Maar bedrijven als het Britse SSE (de onderneming levert gas en elektriciteit in Groot-Brittannië en Ierland en is voorts actief in telecommunicatienetwerken) en het Amerikaanse Caterpillar (producent van zware machinerie, zoals draglines, graafmachines, asfalteermachines) zullen vermoedelijk bij veel minder beleggers een belletje doen rinkelen.

    Kwaliteit

    Ik denk dat bij een evenwichtige opbouw van een beleggingsportefeuille Aristocrats eigenlijk niet mogen ontbreken. Het gestage en betrouwbare dividend fungeert in de praktijk vaak als een soort ‘vangnet’ als we het koersverloop bekijken. Want als het dividendrendement door dalende koersen zeer hoog wordt, zullen beleggers nog eerder geneigd zijn Aristocrats in portefeuille op te nemen. Mede omdat veel beleggers als de turbulentie op de financiële markten toeneemt geneigd zijn voor kwaliteit te kiezen. En Aristocrats zijn door hun betrouwbare dividenduitkeringen, jaar na jaar, van bewezen kwaliteit.

    Gespreid beleggen

    Ook bij een thema als Dividend Aristocrats zou ik beleggers altijd aanraden breed gespreid hierin te beleggen. Want het gaat bij deze ondernemingen uiteraard wel om trouwe dividendbetalers. Maar de koersontwikkeling van Aristocrats is natuurlijk niet bij ieder aandeel hetzelfde. Dan is het prettig wanneer een aandeel dat achterblijft gecompenseerd wordt door een aandeel dat een mooie koersontwikkeling laat zien.

    - See more at: www.belegger.nl/Column/154991/Aristoc...
  2. forum rang 10 voda 15 mei 2015 13:48
    Drugstest bij Shell Moerdijk: tientallen werknemers betrapt

    Bij Shell Moerdijk zijn de afgelopen maanden tientallen werknemers tegen de lamp gelopen bij twee drugscontroles. Volgens vakbond FNV gaat het om zestig tot zeventig mensen. Hen zou de toegang zijn ontzegd tot het terrein.

    Volgens diverse bronnen ging het om mensen van Oost-Europese afkomst, in dienst van aannemers. Ze waren ingehuurd voor de wederopbouw van de vorig jaar ontplofte MSPO2-fabriek. Dat beaamt ook bestuurder Egbert Schellenberg van de FNV. "Er zijn lege bierblikjes binnen de hekken gevonden en op het parkeerterrein voor de fabriek werden drugs verhandeld. De Oost-Europese werkmentaliteit is wat dat betreft soms wat anders dan de onze."

    Shell hield twee grote drugscontroles op het bedrijf. In de urine van de weggestuurde medewerkers werden sporen aangetroffen van wiet nadat ze door drugshonden waren aangewezen. Shell bevestigt de kwestie, die gevoelig ligt vanwege de veiligheidscultuur binnen het chemieconcern. Bedrijfswoordvoerder Thijs van Velzen benadrukt dat niet alleen tijdelijk personeel op drugs is gecontroleerd, maar ook het vaste Shell-personeel: "Wij maken geen onderscheid." Van Velzen ontkent echter dat er een specifieke aanleiding was om alle werknemers op drugs te testen. De controles houden naar zijn zeggen verband met de enorme drukte op het Shell-terrein in Moerdijk.

    Rammelende test
    Schellenberg zegt dat de drugscontroles zijn gehouden met instemming van de ondernemingsraad van Shell Moerdijk. De FNV heeft op zich geen problemen met drugscontroles 'omdat die de veiligheid ten goede komen'. Schellenberg vindt echter dat de urinetest van Shell rammelt: "Die toont alleen cannabis aan. Die stof kan 4 tot 5 dagen in je bloed blijven zitten, ook als je zelf geen wiet hebt gerookt, maar naast iemand hebt gestaan die wel rookte. Er kunnen dus onschuldige mensen zijn weggestuurd."

    De FNV-bestuurder vindt dat Shell beter de speekseltest van de politie kan gebruiken: "Die toont ook amfetamine en cocaïne aan."

    Grote alcoholcontroles worden volgens Schellenberg niet bij Shell gehouden. "De centrale ondernemingsraad wil dat niet zolang in een bar in het hoofdkantoor in Den Haag nog alcohol wordt verstrekt.

    Het is volgens Schellenberg niet bekend of de ontslagen werkers nog wel bij de (onder)aannemers bij wie ze in dienst zijn mogen blijven.

    Drugshandel
    Shell Moerdijk heeft onlangs buitenlandse werknemers de deur gewezen omdat ze softdrugs hadden gebruikt. 'Op het parkeerterrein voor de fabriek werden drugs verhandeld.'

    www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article...
  3. forum rang 10 voda 19 mei 2015 16:13
    Shell blijft optimistisch over ontwikkeling olieprijs - Update

    (Update van eerder gepubliceerd bericht 'Shell blijft optimistisch over ontwikkeling olieprijs', om informatie en toelichting CEO toe te voegen)


    DEN HAAG (Dow Jones)--Royal Dutch Shell Plc (RDSA) blijft optimistisch over de toekomstige ontwikkeling van de olieprijs, ondanks de dramatische daling ervan in de afgelopen maanden, zei bestuursvoorzitter Jorma Ollila dinsdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

    "Volatiliteit is een realiteit in onze industrie. Het is zoals het is, en we moeten ons door de huidige situatie heen werken. Kortetermijnbewegingen in olieprijzen kunnen door perceptie worden gedreven en prijzen hebben de neiging om te bewegen op overreacties", zei Ollila, eraan toevoegend: "we hebben onze aannames voor de langetermijnplanning niet veranderd".

    De analyse van Ollila werd tijdens de aandeelhoudersvergadering gesteund door CEO Ben van Beurden. Zelfs als de olieprijzen de komende tien jaar laag blijven, waarvan hij zei dat niet waarschijnlijk te vinden, kan de sector toch winst blijven maken, omdat dan de projectkosten sterk zouden dalen, aldus de CEO.

    De CEO gaf de aanwezige aandeelhouders de verzekering dat het Brits-Nederlandse concern gecommitteerd blijft aan het handhaven van een robuust dividend.


    Door Sarah Kent, vertaald en bewerkt door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@wsj.com

  4. forum rang 10 voda 19 mei 2015 16:33
    Shell krijgt bod op Butagaz-LPG in Frankrijk

    Gepubliceerd op 19 mei 2015 om 08:23 | Views: 3.055

    DEN HAAG (AFN) - Shell heeft een bindend overnamebod van 464 miljoen euro ontvangen op zijn Butagaz-LPG activiteiten in Frankrijk. De komende tijd wordt exclusief onderhandelt met bieder DCC Energy, terwijl Shell overlegt met de ondernemingsraden van Butagaz en Shell France. Dat maakte Shell dinsdag bekend.

    Naar verwachting wordt de verkoop in de loop van dit jaar beklonken. Alle andere activiteiten van Shell in Frankrijk, waaronder brandstoffen voor de luchtvaart, smeermiddelen en de detailhandelstak vallen buiten de voorgenomen transactie.
  5. forum rang 10 voda 22 mei 2015 21:04
    Shell and BG deal may be end point rather than harbinger - Report

    Published on Fri, 22 May 2015 23 times viewed

    Reuters reported that there is a widespread assumption that weak commodity prices are likely to spark a wave of merger and acquisition activity as stronger companies seek to buy assets on the cheap.

    The USD 70 billion buyout of BG Plc by larger rival Royal Dutch Shell is generally viewed by investors and analysts as the first big deal in a likely series of major mergers and acquisitions in the resource sector.

    After all, the last time commodity prices fell sharply, around 15 years ago, there was a rash of mega-mergers, such as Exxon with Mobil and Conoco with Phillips in the energy space, and BHP with Billiton and Rio Tinto's purchase of Alcan.

    Notwithstanding the Shell-BG deal, it appears executives may be more cautious this time around, eschewing mega-mergers in favour of smaller acquisitions and in-house projects to add shareholder value.

    Mr Ryan Lance, CEO of ConocoPhillips, was adamant that he didn't expect a big M&A wave any time soon.

    Speaking at the Asia Oil & Gas Conference in Kuala Lumpur, Mr Lance said that the rationale that drove the previous round of major deals doesn't quite apply any more.

    The normal motivators for such mega-deals are the cost synergies that executives believe can be extracted, the ability to acquire reserves at attractive prices and the addition of assets that fill gaps in existing portfolios.

    Source : Reuters
  6. forum rang 10 voda 25 mei 2015 19:59
    'Productie Shell in Alaska duurt nog jaren'

    Gepubliceerd op 25 mei 2015 om 19:35 | Views: 169

    SEATTLE (AFN) - Het zal nog zeker tot 2030 duren voordat Shell verwacht te beginnen met de winning van olie in de wateren rond Alaska. Dat liet de productietopman van het olie- en gasconcern in Noord- en Zuid-Amerika weten aan zakenkrant Financial Times.

    Shell gaf onlangs aan in de zomer van dit en volgend jaar boorwerkzaamheden uit te willen voeren in de Chukchi Zee bij Alaska, na voorlopige goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten. Volgens Shell-bestuurder Marvin Odum zullen die boringen van cruciaal belang zijn voor de toekomst van de oliewinning bij Alaska. Alleen een grote olievondst rechtvaardigt volgens Odum de omvangrijke investeringen die nodig zijn om productie in het gebied te kunnen starten.

    Volgens de Amerikaanse geologische dienst kunnen in het poolgebied vele miljarden vaten aan olie worden gewonnen. De vorige boorcampagne van Shell in de regio, in 2012, verliep rampzalig. Milieugroeperingen, waaronder Greenpeace, zouden dan ook het liefst zien dat Shell afziet van boorwerkzaamheden in het poolgebied.
  7. forum rang 10 voda 27 mei 2015 16:14
    Shell, ING en Heineken waardevolste merken

    Gepubliceerd op 27 mei 2015 om 09:16 | Views: 3.662

    AMSTERDAM (AFN) - Shell, ING en Heineken zijn de meest waardevolle Nederlandse merken. Dit blijkt uit het woensdag gepubliceerde wereldwijde onderzoek van Millward Brown naar de top honderd van meest waardevolle merken.

    ING Bank is binnen de mondiale banken top tien met 18 procent groei de sterkste stijger. ING staat daarmee op de vijfde plek in de wereldwijde finance top tien met een waarde van 11,5 miljard dollar.

    Het Brits-Nederlandse Shell blijft met een waarde van bijna 19 miljard dollar stabiel op de tweede plek achter ExxonMobil (ruim 20 miljard dollar).

    Heineken is met een waarde van bijna 10 miljard dollar nog steeds het derde, maar wel meest internationale biermerk ter wereld. Achter Bud Light en Budweiser die vooral in hun thuismarkt Amerika erg sterk zijn. Heineken voelt echter de hete adem van Stella Artois (8,6 miljard dollar) en Corona (8,5 miljard dollar) in zijn nek.

    Biermarkten

    ,,In de ontwikkelde biermarkten West-Europa en Noord-Amerika zijn de biervolumes al jaren aan het afnemen. Van de grote biermerken Budweiser, Heineken, Stella Artois en Guinness is Heineken al jarenlang het meest succesvolle internationale biermerk'', zegt onderzoeker Rob van Benthem.

    Voorlopig zijn de grote groeimarkten in Azië volgens hem nog te gefragmenteerd en ontbreekt het daar aan een echte biertraditie voor Heineken om echt door te breken als premium merk. ,,Een consistente positionering van Heineken als premium bier waar mensen graag wat meer voor betalen, zal het merk ook in de toekomst doen groeien.''
  8. forum rang 10 voda 3 juni 2015 16:27
    Van Beurden: Shell wil graag terug naar Iran

    Gepubliceerd op 3 jun 2015 om 13:59 | Views: 2.253

    WENEN (AFN) - Olieconcern Shell is van plan terug te keren naar Iran als de westerse sancties tegen het land zijn opgeheven. Dat liet topman Ben van Beurden woensdag weten bij de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen.

    Volgens Van Beurden staan oliemaatschappijen te trappelen om de Iraanse markt te betreden. ,,Het is een geweldig land, met fantastische voorraden. Zodra er een legitieme mogelijkheid is zullen we Iran bekijken.'' Iran behoort tot de grootste olieproducenten van het Midden-Oosten, maar vanwege de handelssancties is de export van olie van het land sterk gedaald.

    Iran heeft al laten weten met een aantal grote westerse oliemaatschappijen weer zaken te willen doen als de sancties zijn opgeheven, waaronder Shell. Het Brits-Nederlandse concern stopte in 2010 met zijn exploratie- en productieactiviteiten in het land. Later werd ook gestopt met de koop van ruwe olie uit Iran.

    Topman Bob Dudley van het Britse oliebedrijf BP liet weten eveneens zeer geïnteresseerd te zijn in Iran. Volgens Dudley zal het nog wel enige tijd duren voordat westerse oliemaatschappijen Iran weer zullen betreden na het opheffen van de sancties en is het daarom nog te vroeg om over concrete investeringen na te denken. Ook BP is door Teheran uitgenodigd om zaken te komen doen, net als ExxonMobil, ConocoPhillips, Eni, Total en Statoil.
  9. forum rang 10 voda 3 juni 2015 16:30
    Directeur Shell ziet prijsherstel olie

    Gepubliceerd op 3 jun 2015 om 09:26 | Views: 5.514 |

    DEN HAAG (AFN) - De prijs van olie zal geleidelijk herstellen omdat de productie uit Amerikaanse schalievelden onvoldoende zal zijn om aan de toenemende mondiale vraag te voldoen. Dat zei financieel directeur Simon Henry van Shell woensdag.

    Volgens Henry moet de totale productie met 4 à 5 miljoen vaten per dag omhoog om in de pas te lopen met een stijgende vraag en ter compensatie van nagenoeg leeggepompte velden. ,,De lage olieprijs zorgt voor een stijgende vraag en tegelijkertijd voor dalende investeringen'', aldus Henry. Hij voegde toe dat de wereldwijde vraag, momenteel circa 93 miljoen vaten per dag, jaarlijks met 1 miljoen vaten toeneemt.

    In het afgelopen jaar zijn de olieprijzen met 40 procent gedaald. Het besluit van de OPEC om zijn productie op peil te houden, in een poging zijn marktaandeel te handhaven, speelde daarin een grote rol. ,,Binnen drie tot vier jaar zal de prijs herstellen'', voorspelde Henry. ,,De snelheid waarmee dat gebeurt is zowel afhankelijk van de eensgezindheid binnen OPEC als van de reacties in de VS wat betreft schalievelden en andere investeringen.''
  10. forum rang 10 voda 4 juni 2015 15:59
    Shell investeert standvastig $1,2-1,3 mrd per jaar in technologie

    WENEN (Dow Jones)--Royal Dutch Shell plc (RDSA) Chief executive officer Ben van Beurden meldt donderdag dat de Brits-Nederlandse energiereus in zowel "goede als slechte" tijden standvastig $1,2 - $1,3 miljard per jaar zal blijven investeren in technologie.

    "Je moet consequent zijn en op de langetermijndenken", aldus de bestuurder bij de OPEC-bijeenkomst in Oostenrijkse hoofdstad.


    - Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com

  11. forum rang 10 voda 4 juni 2015 16:03
    Shell voert gesprekken met Iran over uitstaande schuld van $2 mrd

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Royal Dutch Shell plc (RDSA) heeft woensdag met Iran over de terugbetaling van een uitstaande schuld gesproken van meer dan $2 miljard als de internationale sancties tegen het land worden opgegeven.

    De schuld, die voortvloeit uit Iraanse olieleveringen, waarbij Shell niet in staat was om voor de leveringen te betalen als gevolg van de sancties, duiden de kwesties waarmee buitenlandse bedrijven zich geconfronteerd zullen zien bij een terugkeer naar Iran.

    Na een bespreking met de Iraanse minister van olie Bijan Zanganeh meldde Shell Chief executive officer Ben van Beurden het land de zekerheid gegeven te hebben dat de betalingen zo snel mogelijk worden gedaan. Hij zei dat het slechts mogelijk is "wanneer de sancties worden opgeheven" en het concern toestemming krijgt van het VK, Nederland en de VS.

    Van Beurden meldde tevens dat hij het heel duidelijk heeft gemaakt dat.....het moment waarop het sanctie regime is veranderd, gekeken zal worden naar de kansen voor het bedrijf in Iran.

    De vooruitgang in de nucleaire gesprekken tussen Iran en de internationale gemeenschap heeft de hoop doen terugkeren dat westerse oliemaatschappijen kunnen terugkeren naar het land.


    - Door Benoit Faucon; Vertaald en bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com

  12. forum rang 10 voda 5 juni 2015 16:47
    We can’t ignore the importance of renewable energy - Shell CEO

    Published on Fri, 05 Jun 2015 63 times viewed

    Mr Ben van Beurden, CEO of Shell, said an OPEC meeting that traditional energy sources must integrate and work together with clean technologies to provide sustainable and economically-sensible power for the future.

    Speaking in Vienna, Mr Van Beurden said that the global energy system is going through a transition from coal and oil to a low-carbon model, where natural gas, renewables and carbon capture and storage technology play a key role.

    He said that “In a world where, as we heard recently, Saudi Arabia has ambitions to become a ‘global power in solar and wind energy’, the vision of a long-term future powered in the main by renewables is one none of us can ignore. It’s also a vision I would encourage all OPEC members to take seriously. Not least because I believe twenty years from now, if we don’t act, global public opinion will be unforgiving.”

    According to the International Energy Agency, the Shell CEO also noted that with the global population increasing, energy demand will rise by 40% over the next 25 years. At the same time, the challenges posed by climate change will require a drastic reduction of greenhouse gas emissions.

    He said that “In essence, we need to provide more energy, with far fewer emissions. To tackle poverty and climate change at the same time.”

    Shell is among the energy giants that have called for a strong climate agreement ahead of UN talks in Paris later this year. In a letter published on the Financial Times, CEOs of European major energy firms called for an effective carbon pricing system.

    Mr Van Beurden said that “The energy transition is not about one system replacing another. It’s about finding a way of integrating the old and the new systems. The two evolving alongside each other and complementing each other. The final thing we need to do and by ‘we’ I mean governments, business and civil society is to learn to work better together.”

    Meanwhile, US oil giants have said they would not follow the move of their European counterparts in demanding climate measures.

    Mr Rex Tillerson, CEO of Exxon, said that he still thinks data about rising temperatures are unclear and added the company would not fake a view on climate change.

    Source : Blue and Green Tomorrow
5.740 Posts
Pagina: «« 1 ... 160 161 162 163 164 ... 287 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links