Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goedkoop handelen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 april 2015 15:39
    Beste Gregoor,

    Goed punt: bij BUX is de spread nul. We hebben er bewust voor gekozen om alle producten waar je bij BUX in kan handelen aan te bieden zonder spread. Je ziet altijd maar 1 prijs en je kunt zelf beslissen of je op die prijs wilt kopen of verkopen. Bij andere CFD aanbieders en ook bij turbo's en andere hefboomproducten zie je regelmatig wijde spreads, met name als het wat hectischer wordt. De impliciete handelskosten zijn daardoor vaak een stuk hoger dan de commissie. Bij BUX zijn deze impliciete handelskosten dus altijd 0. Omdat onze prijs altijd tussen de bid en de ask van de beurs in zit, kun je zelfs stellen dat je aankooppprijs altijd lager is dan bij reguliere aandelen en je verkoopprijs altijd hoger is dan bij reguliere aandelen.

    Groet,

    Egbert Pronk
    CFO BUX
  2. pro-zen 22 april 2015 10:32
    quote:

    scrumple schreef op 22 april 2015 09:35:

    Bij DeGIRO koop je aandelen shell, dat is iets heel anders dan een CFD.
    Inderdaad CFD's zijn wel ff andere koek dan een paar aandelen. Daar kun je behoorlijk de bietenbrug mee op gaan want er zit een aardige hefboom op deze producten. Als je het niet constant bewaakt kunnen de verliezen aardig oplopen.... Dus lieden pas op dat u uw vingertjes niet brandt !!!
  3. [verwijderd] 22 april 2015 11:35
    Beste Scrumple en Provi-zent,

    Jullie hebben helemaal gelijk. Een CFD is geen aandeel. Er leven echter een aantal 'vooroordelen' over CFD's waar we graag op in gaan. Gebruik je een CFD op de goede manier, dan werkt deze namelijk op dezelfde manier als een aandeel:

    Veel aanbieders van CFD's bieden extreem hoge hefbomen. Bij BUX vinden we dat onverantwoord. Wij bieden bijvoorbeeld ook gewoon CFD's zonder hefboom. In dat geval reageert de CFD exact gelijk aan een aandeel. Gaat de koers van het aandeel omhoog, dan gebeurt met de CFD exact hetzelfde. Kies je er voor om wel met een hefboom te handelen dan gedraagt de CFD zich vergelijkbaar met een Turbo. Ook wordt er bij CFD's gewoon dividend uitgekeerd. Het enige verschil is dat je bij een CFD niet naar een aandeelhoudersvergadering kan, omdat je niet de juridische eigenaar van het aandeel bent.

    Een CFD wordt niet via een traditionele beurs verhandeld. Koop je een CFD, dan is niet de beurs je tegenpartij, maar de uitgever van de CFD. In dat geval is het van belang dat de uitgever van de CFD onder toezicht staat: toezichthouders hebben strenge regels voor uitgevers van CFD's om te voorkomen dat er iets mis gaat. De activiteiten van BUX zijn in het Verenigd Koninkrijk gereguleerd en vallen onder het Britse 'financial compensation scheme': Mocht er wat met de uitgever van de CFD gebeuren, dan is je rekening onder dat garantiestelsel verzekerd tot een bedrag van 50.000 Britse Pond.

    Het feit dat een CFD niet via een traditionele beurs wordt aangeboden is hetgene dat de handel in CFD's juist goedkoop maakt. Traditionele beurzen zijn over het algemeen grote en soms ook logge organisaties die brokers forse kosten aanrekenen. Vanzelfsprekend moeten brokers die kosten doorrekenen aan hun klanten. Een aanbieder van CFD's heeft daar geen last van.

    Overigens heeft mijn collega en BUX CEO Nick Bortot hier een tijdje geleden een artikel over geschreven in het Financieele Dagblad. Dat artikel vind je hier: fd.nl/Print/krant/Pagina/Opinie/10959...

    Ik hoop hiermee meer duidelijkheid verschaft te hebben in het fenomeen CFD. Mochten er meer vragen zijn, dan staan we hier vanzelfsprekend voor open.

    Egbert Pronk,
    CFO BUX
  4. Achteraf gezien... 22 april 2015 21:26
    BUX is stiekem eigenlijk heel duur.

    Ik heb het geprobeerd, met real BUX, maar ben alweer gestopt. Wat blijkt namelijk. als je kiest voor een multiplier dan multipleid ook de kosten. De kosten worden namelijk berekend over de waarde van de trade, niet over je inleg. Dus als je € 100,- in RDS wilt beleggen met multiplier 5 dan betaal je ook €0,75 en hetzelfde nog eens bij sluiten (iets minder bij daling en iets meer bij stijging van je trade). Dus totaal ongeveer € 1,50 over je € 100,-. Je moet dus 1,5% maken over je inleg voordat je winst hebt. En dat vind ik echt wat teveel. Als ik een hefboomproduct koop betaal ik alleen kosten over de inleg, en niet nog eens voor de hefboom. Bovendien betaal je dubbel, want over de geleende € 400,- betaal je ook nog eens financieringskosten (als je je positie niet dezelfde dag sluit).

    Ik vind het wel jammer, want de app is werkelijk heel goed vormgegeven en bij eerlijke kosten zou ik er zeker gebruik van hebben blijven gemaakt.
  5. [verwijderd] 22 april 2015 22:34
    Beste 'Achteraf gezien',

    Het klopt inderdaad dat je bij BUX commissie betaalt over je inleg maal de multiplier (=hefboom). Dat doen we overigens niet stiekem: het staat in het tariefoverzicht waar in het artikel naar wordt gelinkt. (pagina 2)

    Wat ons inziens in je redenering niet helemaal op gaat, is dat je normaliter ook commissie over 500 euro betaalt als je 100 * 5 euro = 500 euro in een aandeel stopt. Bij BUX betaal je daarvoor 75 cent. Ter vergelijking: voor een dergelijke transactie betaal je bij andere Nederlandse brokers meerdere euro's. Voor een aan- en verkoop ben je 2 maal 75 cent, ofwel 1,50 euro kwijt bij BUX. Dat is 0,3% op 500 euro en geen 1,5%.

    Handel je niet in aandelen, maar in een turbo, dan ben je bij andere aanbieders ook minimaal een paar euro voor aankoop en een paar euro voor verkoop kwijt voor een transactie met een onderliggende waarde van 500 euro.

    Bovendien kent BUX - in tegenstelling tot de handel in aandelen, opties of turbo's - geen spread. Je koopt en verkoopt dus tegen dezelfde prijs; de bied- en laatkoers zijn bij BUX gelijk aan elkaar. Ook dat verschil zou je in je kostenberekening mee moeten nemen.

    Ik hoop de zaken hiermee enigszins verduidelijkt te hebben.

    Vriendelijke groet,
    Egbert Pronk, CFO BUX
  6. [verwijderd] 23 april 2015 11:22
    Hoe werkt dividendbelasting bij een CFD? Technisch gezien krijg je geen dividend, lijkt me?

    Concreet voorbeeld:
    Aandeel ABC sluit op dag voor voor ex-dividend op 20
    ABC keert 1 euro dividend uit
    Aandeel ABC sluit op dag van ex-dividend op 19.10

    Waar staat de CFD van ABC dan op? Staat die op 20.10, of op 19.95 (15% div belasting eraf), of ergens daar tussenin via een lastige formule? En betaalt de tegenpartij (hier: BUX) dan dividendbelasting (die de particulier dus kan terugkrijgen bij haar aangifte)?
  7. [verwijderd] 23 april 2015 13:30
    Leuke app, mis alleen het zetten van een stop loss/take profit op prijs niet op verlies- of winstpercentage. Als ik een bepaalde prijs in gedachte heb moet ik die terugrekenen naar een percentage (prijsverschil in % / multiplier), maar vervolgens kan ik alleen in sprongen van 5% een stop loss dan wel een take profit instellen. Als ik geld kan verliezen, wil ik volledige controle.
  8. [verwijderd] 23 april 2015 13:46
    Beste “potterr”,

    Dividend bij CFD’s werken als volgt: wanneer je een aandeel koopt, dan wordt het bedrag aan dividend gespiegeld aan wat de eigenaar van het onderliggende aandeel zou krijgen. Bij de uitbetaling wordt vervolgens rekening gehouden met de dividendbelasting voor het aandeel dat je in positie hebt. Hierdoor wordt alleen het bedrag na aftrek van de belasting toegevoegd aan je BUX account. Dit is alleen van toepassing als je een “long” positie hebt.

    Bijvoorbeeld, bij Amerikaanse aandelen moeten we eigenlijk 30% dividendbelasting betalen, maar omdat we een bedrijf zijn dat in Engeland is geregistreerd, hebben we een belastingvoordeel. Hierdoor wordt 85% van de bruto dividend uitgekeerd. Voor Nederlandse aandelen is dit ook 85%. Voor Engelse aandelen hebben we een belastingvoordeel waardoor we 100% van de bruto dividend kunnen doorgeven aan onze klanten. Het verschilt dus per onderliggend aandeel hoeveel belasting wordt ingehouden op de dividend.

    Uiteindelijk krijgt de klant op de ex-dividend dag een bedrag uitgekeerd dat gelijk staat aan de totale dividend na aftrek van de dividend belasting. Het totale bedrag dat je krijgt staat dus gelijk aan de som aan aandelen die je bezit vermenigvuldigd met de netto dividend per aandeel (na aftrek belasting).

    De CFD zelf blijft de koers van het onderliggende aandeel volgen en sluit dus gelijk met die koers (in jouw voorbeeld op 19.10). Als het bedrijf dus €1,- aan bruto dividend uitkeert, dan wordt er vervolgens €0,90 in netto dividend aan je cash account toegevoegd op de ex-dividend datum.

    Vriendelijke groet,

    Egbert Pronk
    CFO BUX
  9. [verwijderd] 23 april 2015 13:53
    Beste AchAch,

    Dank voor je feedback, we vinden het een erg goede suggestie om stop loss/take profit orders op een koers in te kunnen stellen. Normalerwijze hebben we elke 2 weken een nieuwe versie van de BUX app in de appstore/playstore staan en wij gaan kijken hoe snel we dit kunnen implementeren.

    Vriendelijke groet,

    Egbert Pronk
    CFO BUX
  10. [verwijderd] 23 april 2015 14:28
    Beste Potterr,

    In mijn bovenstaande post staat in het laatste voorbeeld nog een storende fout. Als het om een nederlands aandeel gaat dat € 1,00 dividend uitkeert dan wordt er € 0,85 (en niet € 0,90)in netto dividend aan je cash account toegevoegd op de ex-dividend datum. En voor de volledigheid, bij indices waar het dividend niet wordt geherinvesteerd, keren wij ook dividend uit zodra 1 van de onderliggende aandelen ex-dividend gaat. Bij de NL25 is dat bijvoorbeeld het geval.

    Vriendelijke groet,

    Egbert Pronk
    CFO BUX
  11. Achteraf gezien... 23 april 2015 20:48
    Een CFD zonder hefboom reageert net als een aandeel, en heeft hetzelfde risicoprofiel. Daarin kan BUX dus zeker een goed aanbod bieden. BUX rekent 0,15% en DeGiro € 2,- + 0,02% over de transactiewaarde.

    Bij een transactie ter waarde van € 1.540,- zijn ze even duur. Daarboven is BUX duurder en daaronder is DeGiro duurder. Transactie van € 5.000,-: BUX € 7,50 en DeGiro € 3,-. Transactie van € 10.000,-: BUX € 15,- en DeGiro € 4,-.

    Conclusie: Voor kleine beleggers is BUX Leuk en goedkoop. Voor Grotere beleggingen wordt BUX al gauw flink duurder.

    Extra voordeel bij BUX is wel dat ze geen spread rekenen.
  12. Cybres 24 april 2015 10:49
    Als er geen spread is wordt er dan op midpoint gehandeld? En is dat midpoint dan mid van de homemarket, van BATS, of best van beide gecombineerd? Nog belangrijker...is het altijd midpoint? En handelen twee klanten altijd op hetzelfde moment tegen dezelfde prijs? Dus klant A is al long, ziet die hetzelfde als midpoint/prijs als iemand die nog geen positie heeft?
  13. [verwijderd] 24 april 2015 11:52
    Beste Cybres,

    Dit is een goede maar ook complexe vraag. Welke beurzen moet je wel meenemen en welke niet? En is het dan ook nog belangrijk hoe groot de size op bid en offer is? Wij garanderen dus niet dat we altijd midpoint zijn omdat het heel lastig te definieren is wat precies midpoint is. Wij garanderen wel dat alle klanten altijd dezelfde prijs zien, er is op enig moment maar 1 prijs en die gaat naar alle klanten, ongeacht hun positie. En we doen er alles aan om er altijd voor te zorgen dat onze prijs tussen bid en ask van de markt in ligt. Mede omdat we anders zelf gearbitreerd kunnen worden.

    Tot slot nog een kleine toevoeging op het antwoord van "Achteraf Gezien". Wij rekenen buiten de normale tranasactiekosten geen extra kosten voor de aankoop en verkoop van aandelen of andere producten die genoteerd zijn in vreemde valuta zoals bijvoorbeeld amerikaanse aandelen of olie. We zien nog wel eens dat andere aanbieders hier een wisselkoersopslag of aan en/of verkoop kosten voor de onderliggende valuta voor rekenen. En behalve rentekosten indien je wel gebruik maakt van een hefboom zijn er bij BUX géén bijkomende kosten. Geen enkele.

    Groet,

    Egbert Pronk
    CFO BUX
  14. [verwijderd] 27 april 2015 14:35
    Beste Cornelia60,

    Goede vraag inderdaad. Natuurlijk is het mogelijk dat BUX "op de fles gaat". Net zoals het mogelijk is dat elke andere broker op de fles gaat. Of dat het mogelijk is dat een bank op de fles gaat, zoals de SNS bank bijvoorbeeld. In al die situaties draait het er om hoe veilig je geld is. De activiteiten van BUX vallen onder toezicht van de Engelse Toezichthouder de FCA en onderdeel daarvan is dat alle accounts gegarandeerd zijn tot een bedrag van GBP 50.000 via het Financial Services Compensation Scheme (meer informatie via www.fscs.org.uk). Dit is vergelijkbaar met het deposito garantiestelsel wat voor nederlandse bankrekeningen geldt. En het Financial Services Compensation Scheme geldt niet alleen voor engelsen maar voor alle Europees ingezetenen. Dus in het zeer onwaarschijnlijke geval dat BUX op de fles gaat, tot een bedrag van GBP 50.000,- zul je daar als klant van BUX geen schade van ondervinden.

    Groet,

    Egbert Pronk
    CFO BUX
  15. Cybres 29 april 2015 19:40
    quote:

    Egbert @ BUX schreef op 24 april 2015 11:52:

    Beste Cybres,

    Dit is een goede maar ook complexe vraag. Welke beurzen moet je wel meenemen en welke niet? En is het dan ook nog belangrijk hoe groot de size op bid en offer is? Wij garanderen dus niet dat we altijd midpoint zijn omdat het heel lastig te definieren is wat precies midpoint is. Wij garanderen wel dat alle klanten altijd dezelfde prijs zien, er is op enig moment maar 1 prijs en die gaat naar alle klanten, ongeacht hun positie. En we doen er alles aan om er altijd voor te zorgen dat onze prijs tussen bid en ask van de markt in ligt. Mede omdat we anders zelf gearbitreerd kunnen worden.

    Tot slot nog een kleine toevoeging op het antwoord van "Achteraf Gezien". Wij rekenen buiten de normale tranasactiekosten geen extra kosten voor de aankoop en verkoop van aandelen of andere producten die genoteerd zijn in vreemde valuta zoals bijvoorbeeld amerikaanse aandelen of olie. We zien nog wel eens dat andere aanbieders hier een wisselkoersopslag of aan en/of verkoop kosten voor de onderliggende valuta voor rekenen. En behalve rentekosten indien je wel gebruik maakt van een hefboom zijn er bij BUX géén bijkomende kosten. Geen enkele.

    Groet,

    Egbert Pronk
    CFO BUX
    En hoe zit dat met het offsetten van de midpoint, garanderen jullie dat de totale posities van klanten daar niets mee te maken hebben of probeert BUX toch wat extra's te verdienen door te market maken met de totaal positie van klanten duidelijk in zicht? Mij betreft zijn er meer valide vragen niet dan wel beantwoord in jullie informatie.

    Allicht ook aardig om te weten/vertellen of jullie feitelijk pas uitvoering geven als jullie zelf de betere uitvoering hebben gekregen (of wel maken jullie gebruik van look back?)
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links